18 Σεπτεμβρίου 2024

ΚΚΕ(μ-λ) | Πυρκαγιά στην Motor Oil: «Άγνωστα» τα αίτια της πυρκαγιάς - γνωστή η εγκληματική πολιτική του κεφαλαίου!

 

Πυρκαγιά στην Motor Oil: «Άγνωστα» τα αίτια της πυρκαγιάς - γνωστή η εγκληματική πολιτική του κεφαλαίου!

Το απόγευμα της Τρίτης 17/9 ξέσπασε μεγάλη πυρκαγιά στο χώρο των παλιών διυλιστηρίων στις εγκαταστάσεις της Motor Oil στους Άγιους Θεοδώρους. Οι καπνοί και οι εκρήξεις από την πυρκαγιά έγιναν αισθητοί σε μεγάλη απόσταση από τις εγκαταστάσεις ενώ για την ώρα υπάρχουν αναφορές για πολλούς εργάτες οι οποίοι έχουν τραυματιστεί και μεταφερθεί σε νοσοκομεία! Η ανακοίνωση της εταιρείας αναφέρει μόνο τους 3 εργάτες που έχουν μεταφερθεί στο Γενικό Νοσοκομείο Κορίνθου «ξεχνώντας» ότι άλλοι 15 έχουν τραυματιστεί και μεταφερθεί είτε σε Θριάσιο, ΚΑΤ και σε Κέντρα Υγείας της περιοχής! Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ η φωτιά έκαιγε ήδη για μία ώρα, οι εργαζόμενοι της απογευματινής βάρδιας δεν είχαν ακόμη ενημερωθεί για να εκκενώσουν!

Ακόμα και τώρα, η Motor Oil μιλά για «άγνωστες μέχρι στιγμής αιτίες» της πυρκαγιάς. Μάλλον είναι οι ίδιες «άγνωστες» αιτίες που κόστισαν την ζωή σε έναν εργάτη στα ίδια διυλιστήρια τον Γενάρη του 2020. Οι ίδιες αιτίες που έφεραν τον θάνατο στην 65χρονη εργαζόμενη σε βιοτεχνία που κάηκε στο Άνω Πάτημα Χαλανδρίου φέτος το καλοκαίρι. Οι αιτίες που φέρνουν κάθε χρόνο χιλιάδες τραυματισμένους εργάτες και δεκάδες νεκρούς. Είναι φυσικά η πολιτική χτυπήματος του δικαιώματος στην δουλειά! Οι «γνωστές» αιτίες, είναι οι αυξημένοι ρυθμοί δουλειάς, η έλλειψη μέτρων προστασίας και τα εξαντλητικά ωράρια. Είναι η πολιτική που εφαρμόζουν κεφάλαιο και εργοδοσία μετατρέποντας τους χώρους εργασίας σε σύγχρονα κάτεργα. Η πολιτική που κάνει τους εργάτες αναλώσιμους, εκμεταλλεύσιμους, δημιουργώντας ασφυκτικούς όρους εργασίας που οδηγούν σε εργατικά «ατυχήματα» αλλά και θανάτους!

Την ίδια στιγμή, οι κάτοικοι της περιοχής, γίνονται για άλλη μια φορά μάρτυρες της πολιτικής που μπροστά στο κέρδος δεν υπολογίζει ανθρώπινες ζωές! Πέρα από το βαρύ περιβαλλοντικό κόστος που βιώνουν όλες οι γύρω περιοχές, το σύστημα έδειξε για ακόμα μια φορά ότι σε όλα η λύση είναι η ατομική ευθύνη. Δεν έχασε ευκαιρία να «ηχήσει» ξανά το 112 για να υπενθυμίσει ότι οι κάτοικοι της περιοχής ότι είναι δικιά τους ευθύνη να εκκενώσουν. Είναι η ίδια πολιτική που το φετινό καλοκαίρι οδήγησε σε χιλιάδες καμένα στρέμματα δάσους αλλά και σε καμένες κατοικίες στην βορειοανατολική Αττική.

Στην ανακοίνωση της εταιρίας αλλά και σε όλα τα αστικά δημοσιογραφικά μέσα όλα φαίνεται να δούλεψαν «ρολόι»! Και γιατί όχι; Αφού η διαχείριση της πυρκαγιάς συμβαδίζει με την πολιτική του συστήματος και της εργοδοσίας. Αφού δεν απειλήθηκαν «έμφορτες δεξαμενές» παρά μόνο ζωές εργατών. Αφού η πολεμική μηχανή των ΗΠΑ και του Ισραήλ συνεχίζει να ανεφοδιάζεται από αυτά τα διυλιστήρια. Η πυρκαγιά στην Motor Oil δείχνει για ακόμη μια φορά ότι οι εργαζόμενοι δεν έχουν άλλο δρόμο πέρα από την οργάνωση και τον αγώνα για να διεκδικήσουν το δικαίωμα τους στην δουλεία και στην ζωή! Γιατί η πολιτική που εφαρμόζεται φέρνει φτώχεια, εξαθλίωση, εντατικοποίηση και θάνατο! Να μην τους το επιτρέψουμε! Να οργανωθούμε, να παλέψουμε και να διεκδικήσουμε ανθρώπινους όρους δουλειάς!

17/9/2024



Δεν υπάρχουν σχόλια: