10 Σεπτεμβρίου 2024

ΧΑΝΙΑ | OΙ «ΛΕΥΚΕΣ ΝΥΧΤΕΣ» ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΛΟΥΝ ΑΚΟΜΗ ΠΙΟ ΜΑΥΡΕΣ ΜΕΡΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ


Για 3η συνεχόμενη χρονιά ο εμπορικός σύλλογος, το δημοτικό συμβούλιο και η Περιφέρεια Κρήτης αποφάσισαν να διοργανώσουν τη «Λευκή Νύχτα» στα Χανιά. Μια διοργάνωση που, όπως κυνικά λένε οι διοργανωτές θέλουν να γίνει θεσμός!!! για  τον τόπο μας. Αντίστοιχες «εκδηλώσεις» έχουν ξεκινήσει να κατοχυρώνονται σιγά-σιγά σε πολλές περιοχές της χώρας. Μας διατυμπανίζουν ότι είναι μια μεγάλη γιορτή για το τοπικό εμπόριο. Μας λένε ότι οι Χανιώτες θα μπορούν να κάνουν τις αγορές τους  αξιοποιώντας τις προσφορές των καταστημάτων και ιδιαίτερα των αλυσίδων, την ίδια ώρα που αναγκάζουν τους εργαζόμενους, που δουλεύουν σ’ αυτά, να βρίσκονται «απίκο» μέχρι τα μεσάνυχτα για χάρη της «γιορτής».  

Είναι τουλάχιστον προκλητικό την ίδια ώρα που οι εργαζόμενοι έχουν γίνει λάστιχο για πενταροδεκάρες και που τα εργοδοτικά εγκλήματα, λόγω των συνθηκών δουλειάς είναι στην ημερήσια διάταξη, να καλούνται για άλλη μια φορά να βάλουν πλάτη. Περισσεύει το θράσος των διοργανωτών, όταν προπαγανδίζουν ότι είναι ευκαιρία για το λαό της πόλης να εκμεταλλευτεί τις προσφορές και να το «ρίξει στα ψώνια». Ο κόσμος δηλαδή της δουλειάς και του μόχθου, της γαλέρας του τουρισμού, οι συνταξιούχοι που αναγκάζονται να βάλουν «τα δυο τους πόδια σε ένα παπούτσι» για να περάσουν το μήνα. Ή οι νέοι εργαζόμενοι που εξαντλούν όλη τους τη δυναμική σε δουλειές του ποδαριού για ψίχουλα. Ή οι φοιτητές που είναι αναγκασμένοι να πληρώσουν βαριά χαράτσια για να μείνουν σε μια «τρύπα». Αυτοί δηλαδή που ζουν σε μια πόλη που έχει γίνει πανάκριβη και αφιλόξενη για τον ίδιο το  λαό της να περιμένουν τη «λευκή νύχτα» για να κάνουν τα ψώνια τους, ενώ δεν μπορούν να αγοράσουν ούτε τα στοιχειώδη.

Αυτή η πόλη προορίζεται και μεταμορφώνεται για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της τουριστικής βιομηχανίας και ιδιαίτερα των μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων που ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια από τη μια άκρη του νομού μέχρι την άλλη. Ταυτόχρονα να μπορεί να προσφέρει υπηρεσίες στα πληρώματα των κάθε λογής αμερικανονατοϊκών πληρωμάτων (αεροπλανοφόρων ή άλλων τερατόπλοιων που μπαινοβγαίνουν στο λιμάνι της Σούδας). Αυτό οραματίζονται για την πόλη και τον τόπο μας συνολικά η κυβέρνηση και οι τοπικοί παράγοντες που στηρίζουν το σύστημα της εκμετάλλευσης και της εξάρτησης.

Όσον αφορά δε τους εργαζόμενους και τον κόσμο της καθημερινής βιοπάλης, αυτό που του επιφυλάσσουν είναι ακόμη μεγαλύτερη εκμετάλλευση, ακόμη χειρότερες εργασιακές συνθήκες. Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη δείχνουν σε πιο κόσμο μας οδηγούν. Στον κόσμο της εξαθλίωσης, του εργασιακού μεσαίωνα, του πολέμου.

Απέναντι σ’ αυτή την κατάσταση, ο εργαζόμενος λαός και η νεολαία θα πρέπει να παλέψουν και να διεκδικήσουν τα δίκια τους. Γιατί τα δίκια των εργαζομένων δεν μπορούν να τα διασφαλίσουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, οι οποίοι λειτουργούν αντικειμενικά στην υπηρεσία του κράτους και του κεφαλαίου. Μόνο με τη συλλογική οργάνωση των αντιστάσεων απέναντι στην πολιτική που του στερεί το δικαίωμα στη ζωή, ο λαός μπορεί να υπερασπίσει και να διευρύνει τις κατακτήσεις του. 

Χανιά, 09-09-2024

Π Ρ Ω ΤΟ Β Ο Υ Λ Ι Α   Α Ν Τ Ι Σ Τ Α Σ Η Σ

http://protovouliantistasis.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: