10 Σεπτεμβρίου 2024

«Αδέσποτα κορμιά» - Αυτό είναι ο φασισμός

Στον ιστότοπο του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης διαβάζουμε για το ντοκιμαντέρ της Ελίνας Ψύκου:

«Η Ρόμπιν είναι έγκυος, αλλά δε θέλει να γίνει μητέρα. Η Κατερίνα θέλει αλλά δεν μπορεί. H Κική θέλει απλώς να πεθάνει με αξιοπρέπεια. Όμως η άμβλωση, η εξωσωματική γονιμοποίηση και η ευθανασία αντίστοιχα δεν είναι νόμιμες στις χώρες τους. Τα Αδέσποτα κορμιά εξερευνούν τη σωματική αυτονομία σε μια Ευρώπη, όπου επιτρέπεται να ταξιδέψεις, να εργαστείς, να καταναλώσεις ελεύθερα αλλά όχι απαραίτητα να ζήσεις ή να πεθάνεις όπως επιθυμείς.»

Αν παραθέσεις και την αφίσα του ντοκιμαντέρ δίπλα σε αυτές τις… διαβολικές προσεγγίσεις, έχεις το κατάλληλο μίγμα για την έκρηξη κάθε φασιστοειδούς και κάθε φασιστικού μορφώματος. Ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης ξεκίνησε την… αλληλογραφία, εξαπολύοντας βόθρο για τους καλλιτέχνες που έχουν ξεσαλώσει και δεν επιδεικνύουν τον δέοντα σεβασμό και ευλάβεια. Βουλευτής του κόμματος «Νίκη» κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή, επειδή «προσβάλλονται απροκάλυπτα τα χρηστά ήθη».

Τον περασμένο Μάρτιο μάλιστα, όταν έγινε προβολή του ντοκιμαντέρ στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, οργανώθηκε φασιστική συγκέντρωση και αντισυγκέντρωση από διάφορους φορείς. Η αστυνομία απαγόρευσε τις συναθροίσεις, για να καταλήξει να απωθεί τους συγκεντρωμένους αντιφασίστες από τον χώρο του φεστιβάλ.

Αυτή τη φορά, είχε σειρά ο κινηματογράφος «Ζέφυρος» στην Καβάλα, όπου η προγραμματισμένη για τις 9 Σεπτέμβρη προβολή ματαιώθηκε τελείως. Η απόφαση αυτή λήφθηκε από το Τμήμα Δομών Περιβάλλοντος της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, με πρόφαση κάποιες υποτιθέμενες εργασίες στον χώρο. Όμως, ο Σύνδεσμος Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Καβάλας, που είναι υπεύθυνος για τη διαχείριση του συγκεκριμένου κινηματογράφου, καταγγέλλει ότι η απαγόρευση της προβολής οφείλεται σε πιέσεις που ασκήθηκαν από συγκεκριμένους κύκλους μέσω των social media. (Στην ιστοσελίδα του Συνδέσμου sfgtkavalas.gr έχει ανέβει σχετική ανακοίνωση.)

Αυτοί οι… κύκλοι, λοιπόν, έχουν αποκτήσει τέτοιες δυνατότητες; Μπορούν να «ασκούν πιέσεις» τόσο ασφυκτικές, που να ακυρώνεται προγραμματισμένη προβολή και μάλιστα με απόφαση της Περιφέρειας; Μπορούν να στήνουν μέχρι και ελέγχους της αστυνομίας και της πυροσβεστικής, όπως αυτοί που έγιναν στον «Ζέφυρο» λίγες μέρες πριν την προβολή;

Όχι, οι φασιστικοί και σκοταδιστικοί κύκλοι δεν απέκτησαν ως διά μαγείας τέτοιες δυνατότητες. Τους τις παραχώρησε το σύστημα και οι διαχειριστές του απλόχερα, τους άνοιξαν το δρόμο και τους έστρωσαν τα κόκκινα χαλιά. Δεν έχει περάσει, άλλωστε, πολύς καιρός από τον Δεκέμβρη του 2023, όταν αποσυρόταν από έκθεση στο ελληνικό Προξενείο της Ν. Υόρκης το έργο της Γεωργίας Λάλε με τη ροζ σημαία, που στιγμάτιζε τη βία κατά των γυναικών. Και τότε η… αποκαθήλωση δεν έγινε λόγω δραστηριότητας κάποιου… κύκλου, αλλά με παρέμβαση του ίδιου του υπουργού Εξωτερικών, Γ. Γεραπετρίτη…

Αυτό είναι το σύστημά τους, αυτός είναι ο σκοταδισμός στον οποίο επιστρέφουν την κοινωνία, αυτός είναι ο φασισμός. Αυτός είναι όμως και ο φόβος τους, γι’ αυτό λυσσάνε να τσαλαπατήσουν ό,τι οικοδομεί αντιστάσεις και διεκδικήσεις.

Ε.Β.

Δεν υπάρχουν σχόλια: