13 Οκτωβρίου 2024

Θεσσαλονίκη | Ανοιχτή Συνέλευση Αγώνα για να αποτραπούν οι διώξεις-απολύσεις εκπαιδευτικών

 Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 12 του Οκτώβρη στην Ένωση Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης (ΕΔΟΘ) η Ανοιχτή Συνέλευση Αγώνα για να αποτραπούν οι διώξεις-απολύσεις των εκπαιδευτικών της ΕΛΜΕ Πειραιά και όχι μόνο. Με τη συμμετοχή δεκάδων εργαζόμενων και νέων από διάφορους χώρους, έγινε μια πολύ πλούσια συζήτηση.

Μετά από την προβολή δύο σύντομων βίντεο με τις τοποθετήσεις της Χρύσας Χοτζόγλου και του Δημήτρη Χαρτζουλάκη στη συνεδρίαση των προέδρων των ΕΛΜΕ της χώρας, τη συζήτηση άνοιξε ο Δ. Μάνος ως εκπρόσωπος των Αγωνιστικών Κινήσεων Εκπαιδευτικών, που πήραν την πρωτοβουλία για τη συγκρότηση της Ανοιχτής Συνέλευσης Αγώνα.


Τόσο η τοποθέτηση του Δ. Μάνου όσο και αυτές που ακολούθησαν από τις Αγωνιστικές Κινήσεις Εκπαιδευτικών, τις Αγωνιστικές Κινήσεις φοιτητών, την Ταξική Πορεία, την Αντεπίθεση Εκπαιδευτικών/ΟΚΔΕ, τον Διαρκή Αγώνα (που τοποθετήθηκε με γραπτό σημείωμα λόγω χρόνου) επικέντρωσαν στο ζήτημα των διώξεων των τριών εκπαιδευτικών της ΕΛΜΕ Πειραιά (Καββαδία, Χοτζόγλου, Χαρτζουλάκη) που κινδυνεύουν να τεθούν σε δυνητική αργία με παραγγελία του ίδιου του Υπουργού Παιδείας, Πιερρακάκη. Τονίστηκε ότι αυτό το ζήτημα είναι το πιο κρίσιμο της περιόδου στο χώρο της εκπαίδευσης, καθώς η έκβασή του στις 23 του Οκτώβρη θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό και όλα τα υπόλοιπα ανοιχτά μέτωπα της κυβερνητικής συστημικής επίθεσης στον χώρο της εκπαίδευσης. Ιδιαίτερα χαρακτηριστική ήταν και η τοποθέτηση δύο καθηγητών της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης που, πέραν των άλλων, επεσήμαναν σε αδρές γραμμές τις αρνητικές επιπτώσεις της αξιολόγησης και στον χώρο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Η προσπάθεια να αποτραπούν οι διώξεις-απολύσεις των τριών εκπαιδευτικών του Πειραιά απαιτεί την μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση και δράση όχι μόνο των εκπαιδευτικών σωματείων, αλλά και σωματείων ή συλλόγων σε κάθε χώρο και κάθε μεμονωμένο αγωνιστή, καθώς για πρώτη φορά μετά τον εμφύλιο και τη χούντα επίκεινται απολύσεις δημόσιων υπαλλήλων και μάλιστα εκπαιδευτικών. Η αναγκαιότητα να σημάνει αγωνιστικός συναγερμός για να μην περάσουν οι απολύσεις, προβλήθηκε από όλους/όλες τους ομιλητές-τριες.

Στη συζήτηση επισημάνθηκε η υπονομευτική στάση της πλειοψηφίας της ΔΟΕ, που για την απεργία της 23 Οκτώβρη που κήρυξε, έβαλε διαφορετικό χώρο συγκέντρωσης από αυτόν που είχε οριστεί για συμπαράσταση-αλληλεγγύη στους τρεις διωκόμενους του Πειραιά. Εντύπωση έκαναν οι πολλές και ηχηρές απουσίες πρωτοβάθμιων εκπαιδευτικών σωματείων (ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ), αλλά και οργανώσεων-συλλογικοτήτων της Αριστεράς της πόλης, παρά την έγκαιρη ενημέρωση και πρόσκληση τους για τη συγκρότηση της Ανοιχτής Συνέλευσης Αγώνα.

Η Ανοιχτή Συνέλευση Αγώνα για να αποτραπούν οι διώξεις-απολύσεις εκπαιδευτικών, προγραμμάτισε τις επόμενες κινήσεις-δράσεις της:

1)Συμμετοχή στην κοινή διαμαρτυρία των Γ, Δ, Ε ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης για το ζήτημα των διώξεων σε όλη τη χώρα, τη Δευτέρα 14/10, 2μμ στο Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης.

2) Μαζική παρέμβαση ενημέρωσης του λαού, την Τρίτη 15/10 στην Καμάρα, 7.00 μμ

3) Μαζική παρέμβαση το Σάββατο 19/10 στο Άγαλμα Βενιζέλου, 7.00 μμ

4) Συγκέντρωση διαμαρτυρίας και Πορεία αλληλεγγύης στους διωκόμενους του Πειραιά και σε όλους τους διωκόμενους εκπαιδευτικούς, την Τρίτη 22/10 στο άγαλμα Βενιζέλου, 12.00 μ

5) Συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση και πορεία, που διοργανώνουν ΕΛΜΕ της πόλης στο πλαίσιο τρίωρης στάσης εργασίας και της 24ωρης απεργίας της ΔΟΕ.

Για την καλύτερη ενημέρωση του λαού αποφασίστηκε η συγγραφή προκήρυξης, που θα αναδεικνύει τη σοβαρότητα των διώξεων των τριών εκπαιδευτικών για όλους τους εργαζόμενους. Ταυτόχρονα, συνεχίζεται η συλλογή ψηφισμάτων αλληλεγγύης από εκπαιδευτικά σωματεία αλλά και από σωματεία εργαζομένων ή συλλόγων.

Τέλος, αποφασίστηκε και διακινείται πιο μαζικά το κείμενο υπογραφών εναντίον των διώξεων-απολύσεων των εκπαιδευτικών με την συμμετοχή στην κίνηση αυτή όλο και περισσότερου δυναμικού.

 Οι διώξεις-απολύσεις των εκπαιδευτικών δεν θα περάσουν

 Κάτω τα χέρια από τα σωματεία, τη συνδικαλιστική δράση, τους αγωνιστές.

 Οι αγώνες δεν είναι νόμιμοι ή παράνομοι. Είναι δίκαιοι και αναγκαίοι

Δεν υπάρχουν σχόλια: