08 Οκτωβρίου 2024

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ | Ασανσέρ έπεσε στις Γ’ Φοιτητικές Εστίες Θεσσαλονίκης!

Εδώ και χρόνια η κατάσταση στις Φοιτητικές Εστίες Θεσσαλονίκης, αλλά και πανελλαδικά, πάει από το κακό στο χειρότερο.Φτάσαμε, λοιπόν (και αναμενόμενο θα πει κανείς), μέχρι και στην ΠΤΩΣΗ ΑΣΑΝΣΕΡ στον β’ όγκο των Γ’ Εστιών(!) χτες το βράδυ, που από τύχη δεν βρισκόταν κάποιος συμφοιτητής μας μέσα. Είναι γνωστό ότι τα ασανσέρ στις εστίες είναι σε άθλια κατάσταση και τελείως ακατάλληλα και έχουν γίνει πολλές φορές κινητοποιήσεις για το ζήτημα ανά τα χρόνια. Η διοίκηση, δηλαδή γνωρίζει το ζήτημα και έχει επιλέξει να μην κάνει τίποτα για να εξασφαλίσει την ασφάλειά μας! Περιμένουν να πεθάνει κάποιος συμφοιτητής μας για να κάνουν κάτι; 

Το ασανσέρ που έπεσε και η συνολικά άθλια κατάσταση των ασανσέρ (και όχι μόνο) στις Εστίες, είναι ένα μόνο από τα αμέτρητα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε οι εστιακοί. Πέρα από το ότι τα δωμάτια είναι ελάχιστα (περίπου 1500 σε μια πόλη που σπουδάζουν περίπου 100.000 φοιτητές), είναι μικρά και η πλειοψηφία τους σε κακή κατάσταση, ενώ οι υποδομές είναι παλιές και δεν συντηρούνται. Και το πιο εξοργιστικό είναι ότι ξέρουν ότι τέτοια «ατυχήματα» είναι πολύ πιθανό να συμβούν και ΕΠΙΛΕΓΟΥΝ να μας αφήνουν να σκοτωνόμαστε μέσα στα ίδια μας τα σπίτια! 

Παράλληλα, η δωρεάν σίτιση χτυπιέται, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τις Εστίες του ΑΠΘ, όπου τα τελευταία χρόνια δεν δίνεται φαγητό στους εστιακούς φοιτητές που έχουν ξεπεράσει τα ν+2 χρόνια σπουδών. Την ίδια στιγμή απειλούν να κλείσουν τελείως το μοναδικό εστιατόριο των Εστιών (όπως προσπάθησαν να κάνουν τον περασμένο Μάρτιο). Και σαν να μην έφταναν αυτά, θα κάνουν τα πάντα για να μας διώξουν στα ν+2, ή ακόμη και στα ν χρόνια(!). Πρόσφατα, μάλιστα, οι 5οετείς εστιακοί φοιτητές του ΠΑΜΑΚ απειλήθηκαν με έξωση, επειδή έχουν ξεπεράσει τα ν χρόνια σπουδών τους και πρέπει «να μπουν οι καινούργιοι». Αν τους έκοβε τόσο πολύ να μπουν οι καινούργιοι, δεν θα άφηναν τόσα δωμάτια κλειστά και μη λειτουργικά, ούτε θα είχαν δωμάτια μόνο για 150 φοιτητές σε ένα ολόκληρο Πανεπιστήμιο που σπουδάζουν 13000. 

Πολλές φορές, μάλιστα, χρησιμοποιούν το επιχείρημα ότι δεν έχουν αρκετά λεφτά για να συντηρήσουν τα κτήρια. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι δεν είναι ζήτημα οικονομικό το αν θα έχουμε καλές υποδομές ή όχι. Το χρησιμοποιούν σαν δικαιολογία για να υποβαθμίσουν και να απαξιώσουν τις Φοιτητικές Εστίες. Δεν θέλουν να έχουμε δωρεάν και ανθρώπινη στέγαση γιατί δεν θέλουν να σπουδάζουμε όλοι! Γι’ αυτό έχουν τόσα λίγα δωμάτια και πολλά από αυτά κλειστά και μη λειτουργικά, γι’ αυτό απαξιώνουν τα κτήρια και τις υποδομές, γι’ αυτό ζητάνε χαράτσια και γι’ αυτό απειλούν να μας διώξουν μετά τα ν ή ν+2 χρόνια. Και εμάς σαν φοιτητές, δεν μας ενδιαφέρει αν έχουν χρήματα ή όχι. Θέλουμε να ζούμε ανθρώπινα και με ασφάλεια, και ας βρούνε τρόπο να μας το υλοποιήσουν! 

Δεν μπορούμε να ζούμε άλλο έτσι! Ο μόνος τρόπος να απαντήσουμε το ζήτημα είναι ο συλλογικός. Να ανοίξει το ζήτημα με Γενικές Συνελεύσεις, όχι μόνο στον σύλλογο των οικότροφων φοιτητών (ΣΟΦΕΘ), αλλά και σε κάθε σχολή ξεχωριστά. Να αποφασιστούν μαζικές κινητοποιήσεις που να απαιτούν τα αυτονόητα! Αυτός είναι ο τρόπος να εξασφαλίσουμε ασφαλή κτήρια και υποδομές και ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης στις Εστίες. Αυτός είναι ο τρόπος να μην φοβόμαστε για τη ζωή μας στα ίδια μας τα σπίτια. Αυτός είναι ο τρόπος να διεκδικήσουμε να υπάρχει δωρεάν στέγαση για ΟΛΟΥΣ μας, χωρίς κριτήρια και αποκλεισμούς. Και αυτός είναι ο τρόπος να εμποδίσουμε τις εξώσεις των συμφοιτητών μας στο ΠΑΜΑΚ και όπου αλλού επιχειρηθούν! 

Να ληφθούν ΤΩΡΑ τα απαραίτητα μέτρα ώστε να ζούμε ανθρώπινα και με ασφάλεια στις Εστίες! 

Άμεση συντήρηση των υποδομών και των κτηρίων σε όλες τις Εστίες! 

Να αναγερθούν νέες εστίες και να ανοίξουν άμεσα τα ρημαγμένα δωμάτια που μένουν κλειστά! 

Κανένα χαράτσι, κανένα ενοίκιο, καμία εγγύηση στις εστίες! 

Καμία έξωση! – Κάτω οι αντιδραστικοί εσωτερικοί κανονισμοί! 

Δωρεάν και ασφαλής στέγαση για όλους τους φοιτητές!



Δεν υπάρχουν σχόλια: