ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΣΦΑΓΗΣ ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟΥ ΛΑΟΥ | ΝΑ ΤΗ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ | ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ | ΑΠΕΜΠΛΟΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ | ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ: ΑΘΗΝΑ (7/10), ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (5/10), ΞΑΝΘΗ (5/10), ΒΟΛΟΣ (5/10), ΧΑΝΙΑ (5/10), ΠΑΤΡΑ (5/10), ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ (3/10), ΓΙΑΝΝΕΝΑ (8/10), ΗΡΑΚΛΕΙΟ (5/10), ΤΡΙΚΑΛΑ (5/10), ΚΑΡΔΙΤΣΑ (7/10)

03 Οκτωβρίου 2024

ΛΑΪΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΠΕΙΡΑΙΑ | ΚΑΜΙΑ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΤΜΗΜΑΤΩΝ! ΜΕ ΑΓΩΝΕΣ ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΥΜΕ ΤΟ ΛΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ


Η νέα σχολική χρονιά βρίσκει τους μαθητές, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς αντιμέτωπους με ένα τεράστιο κύμα συγχωνεύσεων-καταργήσεων τμημάτων. Τόσο στα ΓΕΛ, αλλά ιδιαίτερα για πολλά τμήματα των ΕΠΑΛ, η κυβέρνηση προωθεί - ως δήθεν αναβάθμιση μάλιστα - τη συγχώνευση ή το οριστικό κλείσιμό τους, πετώντας τους μαθητές έξω από το σχολείο της γειτονιάς τους. Στοιβάζουν 28 και 30 μαθητές στις αίθουσες ώστε να καταργούν ειδικότητες και τμήματα και από την άλλη να περισσεύουν εκπαιδευτικοί και να μη γίνουν “αχρείαστες” προσλήψεις. Έτσι, οι μαθητές αναγκάζονται να εγγραφούν σε άλλη ειδικότητα ή σε σχολείο μακριά από τον τόπο κατοικίας τους.

Είναι πέρα για πέρα  φανερές οι επιδιώξεις της κυβέρνησης και του υπουργείου να χτυπηθεί παραπέρα το δικαίωμα στις σπουδές για τα παιδιά των φτωχών και λαϊκών στρωμάτων. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς τις συγχωνεύσεις και τα κλεισίματα τμημάτων που έχουν γίνει στον Πειραιά. Είναι χαρακτηριστικό πως δεν υπάρχουν συγκεκριμένες ειδικότητες σε ολόκληρο τον Πειραιά με αποτέλεσμα μαθητές να αναγκάζονται να αλλάζουν ειδικότητα ή να πηγαίνουν σε σχολείο εκτός της Περιφέρειας του Πειραιά ή να εγκαταλείπουν απογοητευμένοι το σχολείο. 

Τελικός στόχος, συνολικά του συστήματος, είναι μια ολοένα και πιο ταξική εκπαίδευση, με όλο και περισσότερη νεολαία να «περισσεύει» από τις διαφορετικές βαθμίδες της και τα παιδιά των πιο φτωχών και λαϊκών στρωμάτων  να είναι οι πρώτοι αποδέκτες της επίθεσης. Είναι η ίδια αντιδραστική πολιτική που έφερε την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, την Τράπεζα Θεμάτων και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Χτυπάει το λαϊκό δικαίωμα στις σπουδές και σπρώχνει τη νεολαία στην ανεργία και στην ελαστική και επισφαλή εργασία. Μαζί, χτυπιέται και το δικαίωμα των εκπαιδευτικών στην εργασία, αφού με την κατάργηση των ειδικοτήτων και των τμημάτων και αυτοί «περισσεύουν», με αποτέλεσμα να μετακινούνται σε διαφορετικά σχολεία για να συμπληρώσουν το ωράριο.

Την ίδια στιγμή με όχημα την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και τα «11 σημεία» για τους μαθητές εντείνεται η φασιστικοποίηση και η τρομοκρατία μέσα στα σχολεία με στόχο να καθυποτάξουν κάθε φωνή αντίστασης. Για τους εκπαιδευτικούς που αγωνίζονται πολιτικές-συνδικαλιστικές διώξεις και πειθαρχικά προετοιμάζοντας απολύσεις και για τους μαθητές τιμωρίες, αποβολές, προβλέποντας ακόμη και ποινές φυλάκισης.   

Η επίθεση στα δικαιώματα μαθητών και εκπαιδευτικών, στο λαϊκό δικαίωμα στην εκπαίδευση και την εργασία, προστίθεται σε μια περίοδο κατά την οποία η ακρίβεια τσακίζει το λαϊκό εισόδημα, η στέγαση γίνεται άθλος, η περίθαλψη διαλύεται και συνολικά η ζωή γίνεται αγώνας επιβίωσης. Η κυβέρνηση-εκφραστής του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου- υπόσχεται μια ζωή κόλαση, χωρίς δικαιώματα για τον λαό και την νεολαία. 

Μοναδική διέξοδος για τον λαό και τη νεολαία για να κατακτήσουν το δικαίωμα στις σπουδές, στην μόνιμη-σταθερή δουλειά, τις ελευθερίες, το δικαίωμα στην ζωή,  είναι ο αγώνας. Με κοινό μέτωπο μαθητών εκπαιδευτικών γονιών, να μην επιτρέψουμε να κλείσει κανένα τμήμα και καμία ειδικότητα! Με συγκεντρώσεις στη γειτονιά, αλλά και κεντρικά, με πορείες και καταλήψεις να απαιτήσουμε να ανακληθούν όλες οι συγχωνεύσεις και να μη μείνει κανένας μαθητής έξω από την εκπαίδευση! Να στηρίξουμε κάθε κίνηση με στόχο την αντίσταση στη βαρβαρότητα και την κατοχύρωση κάθε κεκτημένου λαϊκού δικαιώματος!



Δεν υπάρχουν σχόλια: