22 Οκτωβρίου 2024

ΣΥΒΧΨΜ Αττικής | ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΩΞΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου – Ψηφιακών Μέσων Αττικής Λόντου 6, Εξάρχεια – Αθήνα | 2103820537 και 6980182255 | sylyp_vivliou@yahoo.gr

Ψήφισμα ενάντια στις συνδικαλιστικές διώξεις και απολύσεις εκπαιδευτικών


Να σταματήσουν τώρα οι διώξεις κατά των τριών (μέχρι στιγμής) αγωνιστών εκπαιδευτικών της ΕΛΜΕ Πειραιά, που απειλούνται άμεσα με αργία και απόλυση εξαιτίας της συνδικαλιστικής τους δράσης. Να σταματήσουν οι τρομοκρατικές απειλές και οι δεκάδες (πειθαρχικές και ποινικές) διώξεις εκπαιδευτικών για συνδικαλιστικούς και πολιτικούς λόγους που έχει στήσει το υπουργείο και βρίσκονται σε εξέλιξη τόσο στον Πειραιά, όσο και σε όλη τη χώρα, ενάντια στη μαχόμενη εκπαίδευση.

Οι δύο εκπαιδευτικοί (η Χρύσα Χοτζόγλου και ο Δημήτρης Χαρτζουλάκης, μέλη του ΔΣ της ΕΛΜΕ Πειραιά) διώκονται διότι εξέφρασαν την αντίθεση του κλάδου στην αξιολόγηση και τη διαδικασία τρομοκράτησης, πειθάρχησης και κατηγοριοποίησης σχολείων που φέρνει, κάτι που αποτυπώνεται και στις συλλογικές αποφάσεις ΟΛΜΕ και ΕΛΜΕ, με τη συμμετοχή τους σε κοινή κινητοποίηση με συναδέλφους τους και μαθητές σε σχολείο του Πειραιά. Ο τρίτος εκπαιδευτικός (ο Γιώργος Καββαδίας, πρώην μέλος του ΔΣ της ΕΛΜΕ Πειραιά, ο οποίος μάλιστα μόλις συνταξιοδοτήθηκε), διώκεται για τη συμμετοχή του σε κινητοποίηση του σωματείου κατά των εξετάσεων PISA και για την αρθρογραφία του, η οποία θεωρήθηκε «κακόβουλη κριτική» (!) της πολιτικής του υπουργείου.

Η Χρύσα Χοτζόγλου και ο Γιώργος Καββαδίας έχουν κληθεί να απολογηθούν στο Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Αττικής, την Τετάρτη 23/10, με την απειλή της δυνητικής αργίας, δηλαδή της απόλυσης μέχρι να γίνει το.. κανονικό πειθαρχικό (!). Γιατί τόλμησαν να σηκώσουν κεφάλι, υπερασπιζόμενοι τις εργασιακές κατακτήσεις των εκπαιδευτικών και τις μορφωτικές ανάγκες των μαθητών και μαθητριών τους, στο δημόσιο σχολείο. Για τον Δημήτρη Χαρτζουλάκη, που είναι αναπληρωτής, αναμένονται αντίστοιχες ενέργειες, καθώς η απόλυση στην περίπτωσή του γίνεται απευθείας με σχετική υπουργική απόφαση.

Πρόκειται για κλιμάκωση και αναβάθμιση της βιομηχανίας διώξεων. Η με fast-track διαδικασίες μεθόδευση προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την απόλυσή τους δεν έχει προηγούμενο. Είναι η πρώτη φορά που εργαζόμενοι οδηγούνται σε απολύσεις από το δημόσιο σχολείο για συνδικαλιστικούς λόγους. Η εξέλιξη αυτή ανοίγει την πόρτα για επιτάχυνση όλων των πειθαρχικών στον Πειραιά, και σε όλη τη χώρα, με στόχο τη θέση σε αργία συνδικαλιστών και σκοπό την τρομοκράτηση ολόκληρου του κλάδου. Δεκάδες άλλωστε είναι και οι διώξεις για συμμετοχή εκπαιδευτικών στην απεργία-αποχή από την αξιολόγηση.

Η μανία του συστήματος να τσακίσει κάθε φωνή αντίστασης, απλώνεται σε όλους τους εργαζομένους, σε όλη την κοινωνία. Χαρακτηριστική είναι η πρόσφατη εισβολή των ΜΑΤ στο ΕΜΠ, που συνοδεύτηκε από βίαιες προσαγωγές και εν τέλει συλλήψεις αλληλέγγυων στον παλαιστινιακό λαό μελών του Πανελλαδικού Σωματείου Εργαζομένων στην Έρευνα και την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, με τον πρύτανη να τους αποκαλεί «μη συμβατά μοσχεύματα» (!), η εκδικητική απόλυση του αγωνιστή διοικητικού υπαλλήλου Δημήτρη Αντωνίου από το ΕΚΠΑ, οι δεκάδες φοιτητές που βρίσκονται αντιμέτωποι με συλλήψεις, δικαστήρια και πειθαρχικές διώξεις στα πανεπιστήμια.

Αυτοί που χτυπούν το δικαίωμα του λαού στη δημόσια δωρεάν εκπαίδευση, αυτοί που αναγκάζουν τα παιδιά να στοιβάζονται στις τάξεις, να μετακινούνται χιλιόμετρα από το σπίτι τους, αυτοί που επιχειρούν να τα αποθαρρύνουν από τις σπουδές, να τα μετατρέψουν σε πειθήνιο προς εκμετάλλευση υλικό σε μια εργασιακή ζούγκλα, αποδεχόμενα αδιαμαρτύρητα ένα μέλλον κόλαση, αυτοί οι ίδιοι είναι που θέλουν να διώξουν από τα σχολεία τους εκπαιδευτικούς που αντιστέκονται στην αντιλαϊκή και αντεργατική πολιτική τους. Δεν θα τους περάσει!

Οποιοσδήποτε κλάδος, είτε στον δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα, αγωνίζεται και διεκδικεί, βρίσκεται αντιμέτωπος με απειλές, διώξεις, συλλήψεις, απολύσεις. Η πολιτική της φτώχειας και της εξαθλίωσης πάει μαζί με την πολιτική της καταστολής και της τρομοκρατίας. Η επίθεση στις εργασιακές κατακτήσεις και τις βασικές κοινωνικές ανάγκες πάει μαζί με την επίθεση στις πολιτικές και συνδικαλιστικές ελευθερίες. Επιδιώκεται να επιβληθεί απόλυτη σιγή στους εργαζομένους που αγωνίζονται, που αντιστέκονται και διεκδικούν, επιδιώκεται να επιβληθεί σιγή νεκροταφείου στην κοινωνία, ώστε να κραυγάζουν μόνο αυτοί που επιβάλλουν την κυρίαρχη πολιτική. Δεν θα το επιτρέψουμε!
 
Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα της ελεύθερης συνδικαλιστικής δράσης, της δυνατότητας των εργαζομένων να αποφασίζουν συλλογικά, να υλοποιούν τις αποφάσεις των σωματείων τους, της ελευθερίας της σκέψης και του λόγου στη λειτουργία τους.

Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα στον αγώνα και την απεργία.

ΝΑ ΠΑΡΘΟΥΝ ΠΙΣΩ ΟΛΕΣ ΟΙ ΔΙΩΞΕΙΣ
ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ, ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ
ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΟΙ ΜΕΘΟΔΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΡΓΙΕΣ/ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ
ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΝΑ ΤΙΣ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: