27 Οκτωβρίου 2024

Παρεμβάσεις της Πρωτοβουλίας ενάντια στις διώξεις και τις απολύσεις, στη Σάμο

Με δύο παρεμβάσεις, που προήλθαν απ’ τις αποφάσεις της ανοιχτής συζήτησης που κατέληξε στην συγκρότησή της, ολοκλήρωσε τις δράσεις της, γι’ αυτή την εβδομάδα, η Πρωτοβουλία ενάντια στις διώξεις και τις απολύσεις στην Σάμο. 



Η πρώτη αφορούσε την συμμετοχή της στην απεργιακή κινητοποίηση των εκπαιδευτικών, την Τετάρτη, 23/10, στην πλατεία Πυθαγόρα, στο Βαθύ. Στην συγκέντρωση συμμετείχαν τα δύο εκπαιδευτικά σωματεία του νησιού και δώσανε το παρόν περίπου 100 διαδηλωτές, στην πλειοψηφία τους εκπαιδευτικοί απεργοί, κατά κύριο λόγο, της Πρωτοβάθμιας. Η Πρωτοβουλία προπαγάνδισε την κινητοποίηση με την ανάρτηση δύο πανό, σε σχολεία του Καρλοβάσου, αλλά και με το κάλεσμα στην ανακοίνωσή της. Συμμετείχε με το δικό της πανό στην κινητοποίηση, ενώ ύστερα από δική της επιμονή διαβάστηκε το ψήφισμα ενάντια στις διώξεις που είχε υπογράψει ο σύλλογος δασκάλων και νηπιαγωγών, καθώς ήταν φανερή η προσπάθεια να θαφτεί το ζήτημα, ως μια απλή αναφορά, ανάμεσα στα υπόλοιπα, ετεροβαρή, αιτήματα του κλάδου. Υπό την έννοια αυτή, φάνηκε και στην συγκέντρωση η αναγκαιότητα συγκρότησης της Πρωτοβουλίας. Ακολούθησε πορεία στους εμπορικούς δρόμους της πόλης, όπου ένα μέρος των διαδηλωτών αποφάσισε να στηρίξει το μπλοκ της Πρωτοβουλίας. Ακούστηκαν συνθήματα ενάντια στις διώξεις και την τρομοκρατία, που κατάφεραν να δώσουν το στίγμα της αντίστασης απέναντι στις πολιτικές της καταστολής που επιβάλλει η κυβέρνηση και το σύστημα. Η πορεία κατέληξε στα γραφεία της διεύθυνσης πρωτοβάθμιας & δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, όπου τα ΔΣ των σωματείων επέλεξαν να ανέβουν στα γραφεία για να μεταφέρουν(;) όπως είπαν τους λόγους της απεργίας και της κινητοποίησης.




Το Σάββατο, 26/10, το μεσημέρι, πραγματοποιήθηκε μικροφωνική παρέμβαση στην πλατεία Καρλοβάσου. Η παρέμβαση προπαγανδίστηκε τις προηγούμενες ημέρες με αφισοκόλληση στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, στους χώρους του πανεπιστημίου και τα σχολεία, καθώς μοιράστηκε, επίσης, μαζικά, το κάλεσμα της Πρωτοβουλίας. Για μιάμιση περίπου ώρα, η Πρωτοβουλία προσπάθησε να ανοίξει, μαζικά στον λαό της πόλης, το ζήτημα των διώξεων. Με πλατύ μοίρασμα της ανακοίνωσής της, με παρεμβάσεις από μικροφώνου, με δια ζώσης συνομιλίες, κατάφερε να παρέμβει δυναμικά σε εκατοντάδες πολίτες, αναδεικνύοντας την κρισιμότητα του ζητήματος και την αναγκαιότητα μαζικοποίησης της Πρωτοβουλίας. Ένας κόσμος υπέγραψε το κείμενο συμπαράστασης στους διωκόμενους αγωνιστές, ενώ συνέδραμε και οικονομικά, μέσω του κουτιού οικονομικής ενίσχυσης που στήθηκε απ’ την Πρωτοβουλία, ως μία προσπάθεια κάλυψης μέρους των εξόδων που βαραίνουν τους διωκόμενους εκπαιδευτικούς. 

Μικροφωνική παρέμβαση Σάββατο 26/10

Ήταν συνολικά μία επιτυχημένη εβδομάδα παρεμβάσεων, που κατάφερε και να δώσει το στίγμα της στην απεργιακή κινητοποίηση, αλλά και να ανοίξει πλατιά το ζήτημα στον λαό. Η Πρωτοβουλία θα συνεχίσει τις δράσεις της και τις παρεμβάσεις της, για ένα ζήτημα που έχει δρόμο και βάθος, ένα ζήτημα που πρέπει να αποτελέσει μέτωπο πάλης για τα ευρύτερα λαϊκά στρώματα, για εργαζόμενους, φοιτητές, νεολαία και συνταξιούχους, στην προσπάθεια τους να κατοχυρώσουν και να προστατέψουν τα όργανα πάλης τους, ενάντια στην πολιτική των απαγορεύσεων και των διώξεων, της φασιστικοποίησης και της σιγής νεκροταφείου, που θέλει να επιβάλλει το σύστημα και η κυβέρνηση του. 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: