05 Ιουλίου 2016

Brexit: Οι αντιθέσεις ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κράτη εντείνονται

Αυστραλία, εφημερίδα “Vanguard”*

Η πρόσφατη ψήφος στη Βρετανία για έξοδο από την ΕΕ έχει εντείνει τις αντιθέσεις ανάμεσα στις ανταγωνιζόμενες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις στη Ευρώπη.
Η Γερμανία και η Γαλλία εμφανίζονται ιδιαίτερα στενοχωρημένες με την απόφαση της Βρετανίας για έξοδο από την ΕΕ. Οι δυο αυτές χώρες είναι οι κύριες δυνάμεις που προωθούσαν την επέκταση της ΕΟΚ μέσω της συμφωνίας του Μάαστριχτ το 1992. Χρειάζεται παραπέρα ανάλυση για το πόσο αλληλοεξαρτώμενες έχουν γίνει οι οικονομικές βάσεις της Βρετανίας και των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών ιμπεριαλιστικών χωρών. Η αρχική πρόθεση των μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων της ΕΕ ήταν η δημιουργία ενός μπλοκ ικανού να ανταγωνιστεί τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό και τις αναδυόμενες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις της Ιαπωνίας και, πρόσφατα, της Κίνας στην Ασία. Το Γερμανικό και Γαλλικό χρηματιστικό κεφάλαιο επιδίωξαν να αφαιρέσουν τα τοπικά σύνορα για απελευθερωθεί η ροή εργατικής δύναμης και κεφαλαίου προς όφελος των μεγάλων Ευρωπαϊκών μονοπωλιακών κεφαλαίων.
Η αυξανόμενη κινητικότητα και μετανάστευση των εργατών στην ΕΕ βοήθησε όλες τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις στο εσωτερικό της να ρίξουν το εργατικό κόστος εκμεταλλευόμενοι τη μετανάστευση από την Αν. Ευρώπη και τη μεταφορά παραγωγής και υπηρεσιών σε χώρες της ΕΕ με χαμηλότερο εργατικό κόστος. Στην πάλη τους ενάντια στην εργατική τάξη των δικών τους χωρών αλλά και των φτωχότερων χωρών της ΕΕ οι μεγάλες δυνάμεις της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης και της Βρετανίας, προσπάθησαν να επιβάλουν αυστηρές περικοπές στις κρατικές δαπάνες και σε αρκετές περιπτώσεις στα εισοδήματα. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι η Γαλλία όπου η κυβέρνηση προσπαθεί να περάσει αντεργατικούς νόμους για να καταστείλει την πάλη και να μειώσει το βιοτικό επίπεδο.

Για να καταλάβουμε τι συμβαίνει
Για να κατανοήσουμε τα τρέχοντα γεγονότα στην ΕΕ είναι χρήσιμο στους αναγνώστες μας να ξαναδούν το φυλλάδιο του ΚΚ Αυστραλίας - ΜΛ του Ιούνη 2015 “Ο Μαρξισμός Σήμερα – Για την Ανεξαρτησία της Αυστραλίας για τον Αυστραλιανό Σοσιαλισμό”. Η μπροσούρα περιλαμβάνει το άρθρο: “Ιμπεριαλισμός: Τι είναι;” Το άρθρο περιέχει το ακόλουθο χρήσιμο απόσπασμα:

“Ο Βρετανός μαρξιστής David Harvey, που μένει στις ΗΠΑ, στο βιβλίο του Ο Νέος Ιμπεριαλισμός, παραδέχεται τη σημασία της μαρξιστικής θεωρίας για τον ιμπεριαλισμό σαν αναλυτικό εργαλείο. Προσεγγίζοντας την μαρξιστική ανάλυση για τον ιμπεριαλισμό του κεφαλαίου (σε αντίθεση, για παράδειγμα, με τον ιμπεριαλισμό της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας) ο Harvey έθεσε την άποψη του για το ποια είναι η βασική σχέση που βρίσκεται στον πυρήνα του καπιταλιστικού ιμπεριαλισμού. Η βασική σχέση είναι διαλεκτική, ανάμεσα “στην εδαφική και την καπιταλιστική λογική της εξουσίας”.
 
“Από τη μια υπήρχε η εδαφική λογική της εξουσίας όπου τα κρατικά συμφέροντα είχαν πρωτεύουσα σημασία. Από την άλλη η καπιταλιστική λογική θεωρούσε οτι η συσσώρευση κεφαλαίου ήταν ο κυρίαρχος παράγοντας. Για να ξεδιαλύνουμε τις πολυπλοκότητες μιας συγκεκριμένης κατάστασης απαιτείται η ικανότητα “να κρατάμε αυτές οι δυο πλευρές της διαλεκτικής σχέσης σε συνεχή κίνηση και να μην παρεκκλίνουμε μονομερώς είτε προς την πολιτική ή την οικονομική πλευρά της επιχειρηματολογίας... Στην πράξη οι δυο λογικές συχνά βρίσκονται σε διάσταση σε σημείο πολλές φορές ανοιχτού ανταγωνισμού”.

Η γαλλική εργατική τάξη δείχνει το δρόμο προς τα μπρος στην παρούσα κατάσταση όπου οι πολιτικοί ανταγωνισμοί μεταξύ των ιμπεριαλιστικών κρατών εντείνονται παράλληλα με τα συνεχιζόμενα οικονομικά “μέτρα λιτότητας” ενάντια στις εργατικές τάξεις πολλών Ευρωπαϊκών χωρών.
Η γαλλική εργατική τάξη αγωνίζεται με τρόπο που θα κάνει ακόμη πιο δύσκολη την εμπλοκή του γαλλικού λαού σε μελλοντικό επιθετικό πόλεμο που θα προκύψει μέσα από τις ενδοιμπεριαλιστικές αντιθέσεις.

Να μελετήσουμε τις απόψεις των Ευρωπαίων Κομμουνιστών
Οι Ευρωπαίοι σύντροφοι είναι σε καλύτερη θέση για να μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε το Brexit. Συνιστούμε να διαβαστούν οι ανακοινώσεις του ΚΚ Βρετανίας (Μαρξιστικού – Λενινιστικού) και του ΚΚ Ελλάδας (μ-λ)

* Η εφημερίδα “Vanguard” είναι όργανο του ΚΚ Αυστραλίας ( μαρξιστικό-λενινιστικό). Το άρθρο με την υπογραφή Ned K. Δημοσιεύτηκε στις 3 Ιουλίου και είναι αναρτημένο στην ηλεκτρονική τοποθεσία www.cpaml.org/posting1.php?id=336. Η αναδημοσίευση δεν συνιστά απαραίτητα και συμφωνία με τις απόψεις που διατυπώνονται. Την μετάφραση έκανε ο Α.Λ.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

θα ήταν σημαντικό να δούμε τη θέση σε μετάφραση του ΚΚΒ(μ-λ) η CPB(m-l) για το ΜΠΡΕΞΙΤ.
Σε ότι αφορά την αναφορά του ΒΑΓΚΟΥΑΡΝΤ στο ΚΚΕ μ-λ αυτό μάλλον δεν σας τιμά να το αναπαράγεται μάλλον εκφράζει αδυναμία.

Ανώνυμος είπε...

Η ανακοίνωση του βρετανικού κόμματος έχει κυκλοφορήσει πολύ στο διαδίκτυο.
Τι νόημε έχει όμως η ανάρτηση της συγκεκριμένης μη-ανάλυσης του αυστραλιανού κόμματος που το μόνο ουσιαστικό που έχει είναι οι παραπομπές; Και τι παραπομπές! Στο CPGB-ML και στο ΚΚΕ(μ-λ)! Σε δύο ανακοινώσεις ιδιαίτερα αντιθετικές. Άντε να τις διαβάσει κάποιος άσχετος να δούμε τι συμπέρασμα θα βγάλει!
Η άποψή σας είναι ιδιαίτερα ισχυρή, δε χρειαζόταν η επιβεβαίωση, σχετική και αυτή, από ένα κόμμα από την άλλη άκρη του κόσμου.

Ανώνυμος είπε...

Ε, τι να κάνουμε; Αυτά έγραψε η ΒΑΓΚΟΥΑΡΝΤ. Θα έπρεπε μήπως να το θάψουν οι αντιγειτονιές γιατί έχει αναφορά και για το ΚΚΒ(μ-λ) και για το ΚΚΕ(μ-λ); Ας διαβαστούν και οι δυο ανακοινώσεις των κομμάτων κι ας βγουν τα συμπεράματα. Δεν είμαστε δα και πρόβατα όπως μας θλένουν οι… μουλάδες του νεοφιλελευθερισμού. Αφού είναι ισχυρές οι απόψεις δεν φοβούντε άλλες...

Ανώνυμος είπε...

Η ανακοίνωση μιλάει για το ΚΚ Βρετανίας (Μαρξιστικού – Λενινιστικού) και οχι για το ΚΚ Μεγάλης Βρετανίας (Μαρξιστικού – Λενινιστικού). Η ανακοίνωση του δεύτερου υπάρχει και έχει κυκλοφορήσει(πχ στο σάιτ του ΜΛ-ΚΚΕ) στα ελληνικά. Για την ανακοινώση του πρώτου μπορεί κάποιος να πάει στο σάιτ της εν λόγω οργάνωσης.