Οι μέρες του Νοέμβρη φέρνουν στη μνήμη του λαού και της νεολαίας και πιστοποιούν το γεγονός ότι όταν οι λαοί αποφασίζουν να αναμετρηθούν με το σύστημα μπορούν να τα καταφέρουν. Η εξέγερση του Πολυτεχνείου, 43 χρόνια πριν, τσάκισε την αμερικανοστήρικτη χούντα, μπολιάζοντας ανεξίτηλα την πάλη του λαού και της νεολαίας στη χώρα μας με αντιιμπεριαλιστικά, αντιφασιστικά αισθήματα, που και σήμερα επιμένουν να χαράζουν το δρόμο που πρέπει να διαβεί το κίνημα ξανά, ώστε να καταφέρνει νίκες. Το σύνθημα στην πύλη του Πολυτεχνείου «ΕΞΩ αι ΗΠΑ-ΕΞΩ το ΝΑΤΟ» δεν σβήνει εύκολα από τη μνήμη των μαζών, όσο και αν οι «από πάνω» προσπαθούν για αυτό. Παραμένει στις διεκδικήσεις του λαού και της νεολαίας, όπως και η πάλη για σπουδές, δουλειά και ελευθερίες. 43 χρόνια μετά, ο Νοέμβρης διδάσκει και εμπνέει, ζει στους αγώνες ενάντια στον πόλεμο των ιμπεριαλιστών, στην πάλη για την υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων, στο δίκιο όλων αυτών που αγωνίζονται ενάντια στην εκμετάλλευση και την καταπίεση.
Αλλά ποια στοιχεία συνθέτουν το τοπίο σήμερα; Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο ανταγωνισμός των ιμπεριαλιστών παράγει συνεχώς εστίες πολεμικής ανάφλεξης, καταστρέφοντας χώρες και οδηγώντας λαούς στη προσφυγιά, όπως συμβαίνει με τους λαούς της Συρίας και της ευρύτερης Μέσης Ανατολής. Η σύγκρουση των ισχυρών του πλανήτη κλυδωνίζει ακόμα και το οικοδόμημα της Ε.Ε., όπως πιστοποίησε και το Brexit, ενώ το «πάγωμα» που εμφανίζεται στο ζήτημα της Ουκρανίας, κάθε άλλο παρά σημαίνει ότι δεν προετοιμάζονται νέες μεγάλες οξύνσεις. Ταυτόχρονα, οι κίνδυνοι για τους λαούς γίνονται ανοιχτά πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης στις αμερικανικές εκλογές.
Παρόλη, όμως, τη ρευστότητα που χαρακτηρίζει τις εξελίξεις στο πεδίο των ανταγωνισμών των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, το σύστημα της εκμετάλλευσης, των πολέμων και του φασισμού, κινείται ενοποιημένο σε μια βασική σταθερά: επιτίθεται στα δικαιώματα της εργατικής τάξης, των λαών και της νεολαίας, με στρατηγικό στόχο την παράλυση των όποιων δυνατοτήτων αντίστασης εκ μέρους τους. Ωθεί μαζικά κομμάτια στην πλήρη εκμετάλλευση και καταπίεση και αδυνατώντας να πείσει για τα οφέλη αυτής του της πολιτικής, υιοθετεί ως κεντρική γραμμή του τη φασιστικοποίηση, τον ανοιχτό φασισμό και τον πόλεμο.
Στην κατά τα άλλα «δημοκρατική Ευρώπη» δικάζονται οι επαναστατικές κομμουνιστικές απόψεις. Οι Τούρκοι αγωνιστές της ΑΤΙΚ διώκονται ακριβώς για αυτόν τον λόγο, γιατί είναι επαναστάτες. Αυτές τις απόψεις τις φοβάται το σύστημα και για αυτό προσπαθεί να τις φιμώσει. Στις ΗΠΑ αποτελούν καθημερινότητα οι δολοφονίες από τα σώματα ασφαλείας. Τα σαπιοκάραβα που μεταφέρουν τους κολασμένους στην «πολιτισμένη» Δύση τορπιλίζονται, ενώ όσοι καταφέρνουν να πατήσουν στη στεριά στοιβάζονται σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, που με ανείπωτο θράσος βαφτίζονται «κέντρα φιλοξενίας».
Στη χώρα μας, όπως και στον υπόλοιπο κόσμο, το σύστημα της εξάρτησης και της εκμετάλλευσης ακολουθεί την ίδια αντιλαϊκή πολιτική. Τις μέρες αυτές προκλητικά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προσκαλεί τον εκπρόσωπο του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού Ομπάμα, παρουσιάζοντας τους μεγαλύτερους φονιάδες των λαών σαν «φίλους» και «προστάτες» και την αμερικανική ιμπεριαλιστική πολιτική σαν σταθερά προώθησης των συμφερόντων του λαού και της χώρας. Η αστική τάξη και το πολιτικό της προσωπικό παραμένουν πιστοί στο «ανήκουμε στη Δύση», σε μια περίοδο επικίνδυνων οξύνσεων των ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων. Ταυτόχρονα, η επίθεση στο δικαίωμα του λαού και της νεολαίας στη δουλειά προχωράει αποφασιστικά. Νέα μέτρα εξετάζονται για τα εργασιακά, το ασφαλιστικό, καταργούνται συλλογικές συμβάσεις, οι συντάξεις πετσοκόβονται, ενώ στο στόχαστρο πλέον μπαίνει και το δικαίωμα στην απεργία και προγραμματίζεται η θεσμοθέτηση του lock out.Την ίδια στιγμή, για τη σπουδάζουσα νεολαία είναι καθαρό ότι η επίθεση στο δικαίωμά της στις σπουδές συνεχίζεται αμείωτη. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με όχημα στην αντιλαϊκή της πολιτική τα συμπεράσματα του «Εθνικού Διαλόγου για την Παιδεία», εντείνει την εφαρμογή των ρυθμίσεων του ν. πλαίσιο Διαμαντοπούλου- Αρβανιτόπουλου. Συνεχίζεται και εντείνεται το πετσόκομμα των δωρεάν παροχών σε σίτιση- στέγαση- συγγράμματα- μεταφορές, οξύνοντας τους ταξικούς φραγμούς.
Για αυτούς τους λόγους, για εμάς τα μηνύματα του Πολυτεχνείου πατάνε στις ανάγκες της νεολαίας και του λαού και στο σήμερα. Για όλους αυτούς τους λόγους, ο κόσμος της δουλειάς έχει ανάγκη να βγει από το περιθώριο και να μπει στην πάλη. Όπως και το ’73, έτσι και σήμερα, το λαϊκό-νεολαιίστικο κίνημα μπορεί και πρέπει να ανακαλύψει την κατεύθυνση της ανυποχώρητης πάλης, της Αναμέτρησης με τις δυνάμεις του συστήματος. Να ξεπεράσει τις λογικές της αριστεράς της ήττας και της συνδιαλλαγής: τότε θεωρούσε «προβοκατόρικη» την κατάληψη, προσβλέποντας στη συνεννόηση με την αστική τάξη (εκλογές και «φιλελευθεροποίηση» έβλεπαν το ΚΚΕ και ΚΚΕ εσωτερικού). Σήμερα, αντίστοιχα, η αριστερά «μας» δεν βλέπει την αναγκαιότητα συγκρότησης αντιστάσεων και διεκδικήσεων, εμμένοντας στην ίδια πολιτική του εκλογικού κρετινισμού, των κοινοβουλευτικών αυταπατών, του κυβερνητισμού, των μεταβατικών προγραμμάτων ή της «λαϊκής εξουσίας» που θα έρθει με… προτάσεις νόμου στα αστικά κόμματα και στη Βουλή!
Τα μηνύματα της εξέγερσης δεν χωράνε σε μουσεία, ούτε σε «εθνικές επετείους», δεν φτιασιδώνονται από κάθε λογής καλοθελητές! Παραμένει ανεκπλήρωτη η ανάγκη του λαού και της νεολαίας για ανεξαρτησία και λευτεριά. Ζητούμενο είναι και στο σήμερα να υψώσουμε την αντίθεσή μας ενάντια στο πόλεμο, να καταγγείλουμε την πολιτική της φασιστικοποίησης, να συγκροτήσουμε Μέτωπο Αντίστασης στην αντιλαϊκή επιδρομή κυβέρνησης- ΕΕ-ΔΝΤ.
Είναι ανάγκη οι φοιτητικοί σύλλογοι να πάρουν αποφάσεις για τον αγωνιστικό εορτασμό της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και για την καταγγελία της προκλητικής επίσκεψης Ομπάμα. Να διαδηλώσουμε μαζικά για το δικαίωμά μας στην ανεξαρτησία, για την έξοδο της χώρας από ΕΕ και ΝΑΤΟ, για να φύγουν οι αμερικανονατοϊκές βάσεις και τα πυρηνικά. Αποφασιστικά στον δρόμο του Νοέμβρη, στον δρόμο των αγώνων!
• Ενάντια στον ιμπεριαλισμό, τον πόλεμο, το φασισμό και την καπιταλιστική εκμετάλλευση
• Για την ανατροπή των νέων αντιλαϊκών μέτρων ΕΕ-ΔΝΤ-κυβέρνησης
• Έξω από Ε.Ε. και ΝΑΤΟ. Έξω Ε.Ε.-ΔΝΤ από τη χώρα.
• Όχι στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τους πολέμους
• ΕΞΩ ΟΙ ΝΑΤΟΪΚΕΣ ΒΑΣΕΙΣ
• Αλληλεγγύη στους αγωνιζόμενους λαούς και στους πρόσφυγες.
• Ενάντια στην πολιτική της φασιστικοποίησης, στο φασισμό και το ρατσισμό
48 σχόλια:
Απο που και εως που το ΚΚΕ προέβλεπε φιλευλευροποίηση και εκλογές διαδικασίες επι Χούντας;Εσεις γράφετε καινούργια ιστορία.Διαστρέβλωση κατασκευάσματα και ωμό γκεμπελισμο πάνω στα ιστορικά γεγονότα για να παρουσιάσετε το ΚΚΕ όπως θα σας βόλευε. Βασανιστήρια εξορίες φυλάκες ήταν η μοίρα των αγωνιστών του ΚΚΕ επι δικτατορίας.Και αυτα τα εξαφανίζετε χωρίς ντροπή για να μας πείτε ρε αχαρακτήριστοι οτι το ΚΚΕ τότε χαρακτήρισε προβοκάτσια το Πολυτεχνείο και οτι επιδίωκε συνεννόηση με την αστική τάξη.Η αντικκεδιλά σας εχει ξεπεράσει ολα τα όρια κα δεν σταματάτε πουθενά και σε τίποτα.
Μάλλον δεν σε παίρνει με την δράση και τους αγώνες του ΚΚΕ στην καθημερινότητα και είπες να πουλήσεις τρελα περι επιδίωξης ερχομού λαικής εξουσίας μέσο προτάσεων νόμου στο κοινοβούλιο.Αλλα εδω δεν σεβάστικες τα μαρτύρια των ανθρώπων του ΚΚΕ επι χούντας στην απόδοση των θέσεων του ΚΚΕ όπως σου γουστάρει θα κόλαγες.
Ψυχραιμία. Πάνω απ' όλα ψυχραιμία.
Προσπαθείτε να απαντάτε στα ζητήματα που τίθενται. Ο κομματικός πατριωτισμός δεν βοηθά πάντα, γιατί δείχνει -ειδικά εν προκειμένω- σοβαρή πολιτική αδυναμία να απαντηθούν τα ζητήματα.
Για σεμνότητα δεν συζητάμε καν. Την έχετε χάσει δεκαετίες τώρα.
Πράγματι το ΚΚΕ αντιτάχθηκε στη φιλελευθεροποίηση και στη συμμετοχή στις βουλευτικές εκλογές, σε αντίθεση με το ΚΚΕ(εσ.) που τη θεώρησε σα μια καλή ευκαιρία για την από τα μέσα ανατροπή της χούντας. Στη φιλελευθεροποίηση αντιτάχθηκαν και το ΠΑΚ και οι άλλες οργανώσεις της αριστεράς.
Σε αντίθεση όμως με το ΠΑΚ και τους αριστεριστές, που είχαν εξτρεμιστική στάση, το ΚΚΕ διέβλεπε ότι αυτή δημιουργούσε δυνατότητες προς ...αξιοποίηση!
Στα πλαίσια αυτά η ΚΝΕ και Α/ΕΦΕΕ -ενώ έβραζαν οι φοιτητές και ενώ εξελισσόταν μια σειρά μαζικές κινητοποιήσεις σε σχολές που κατέληξαν στη κατάληψη του Πολυτεχνείου- πρότεινε ρεαλιστικό πλαίσιο διεκδικήσεων, με βάση τις δυνατότητες του φοιτητικού κινήματος πάντα, με αιχμή τη διενέργεια εκλογών στους συλλόγους πριν τις βουλευτικές εκλογές!
Η ΚΝΕ όμως δεν ήταν προετοιμασμένη αρκετά καλά ώστε να αντιμετωπίσει τον "αριστερίστικο κίνδυνο" που μιλούσε για λαϊκούς αγώνες και την πάτησε. Με αποτέλεσμα προφανώς να αναγκαστεί να συμμετάσχει στο Πολυτεχνείο.
Και πάλι όμως δεν πτοήθηκε!
Ενώ λοιπόν αρχικά αντιτάχθηκε στη κατάληψη, αφού δεν τα κατάφερε προσπάθησε να τη περιορίσει σε αυστηρά φοιτητικά πλαίσια αρνούμενη τη συμμετοχή των εργατών, άλλων εργαζομένων, μαθητών κλπ. Όταν και στο επίπεδο αυτό οι προτάσεις της απορρίφθηκαν, έδωσε την τελευταία μάχη στο ζήτημα της πολιτικής γραμμής, υποστηρίζοντας πως ο αγώνας είναι καθαρά αντιδιχτατορικός και προτείνοντας να σταλεί έκκληση προς όλες τις "αντιδιχτατορικές οργανώσεις και κόμματα" για το σχηματισμό της κυβέρνησης "εθνικής ενότητας". Χάνοντας τη μάχη και σ' αυτό το επίπεδο και σ’ όλες σχεδόν τις συνελεύσεις, έβαλε σε εφαρμογή τη γνωστή τακτική αντιδημοκρατικής παραβίασης των αποφάσεων, πραξικοπηματικών ενεργειών και τραμπουκισμού για να περισώσει ό,τι μπορούσε. Παρά τις αντίθετες αποφάσεις, έκαναν έκκληση προς τις «αντιδιχτατορικές οργανώσεις και κόμματα», φρόντισε να διατηρήσει την επιρροή της σε επιτροπές και συνέχισε να ενεργεί χωρίς εξουσιοδότηση ή έλεγχο και σε αντίθεση με το πνεύμα των αποφάσεων που είχαν δημοκρατικά εγκριθεί. Έβαλε ανθρώπους της να σβήσουν συνθήματα ("Λαοκρατία", "Έξω οι αμερικανοί" κλπ) που ήταν μέσα στο πνεύμα των αποφάσεων που είχαν παρθεί στις συνελεύσεις αλλά αντίθετα με τη δική τους γραμμή.
Εμπεριστατωμένη και νομίζω ιστορικά ακριβής η στάση του ΚΚΕ στο σχόλιο σου Ασγ.
Αντισταση στις Γειτονίες
Για τις ανιστόρητες αθλιότητες και τις προβοκάτσιες των Αγ. Κιν σε βάρους ΚΚΕ για της στάση του την περίοδο της Χόυντας δεν βλέπω αντίδραση.Ολα μια χαρά λοιπόν.Οσο αναφορά το περιεχόμενο του σχολίου σου έχω μερικές παρατηρήσεις.
1.Το ΚΚΕ ποτέ δεν μίλησε για δυνατότητες που θα δημιουργήσουν οι χουντικές εκλογές.
2.Η ΚΝΕ ποτέ δεν πρότεινε ρεαλιστικό πλαίσιο διεκδικήσεων με βάση τις θεωρούμενες δυνατότητες του φοιτητικού κινήματος εκείνη την δεδομένη περίοδο με κυριότερο άξονα την διεξαγωγή φοιτητικών εκλογών
3.Η ΚΝΕ η ίδια μιλούσε για λαϊκούς αγώνες οχι κάποιοι άλλοι γενικώς και αορίστως.
4.Η ΚΝΕ οχι μόνο δεν σύρθηκε στα γεγονότα του Πολυτεχνείου αλλά διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην διεξαγωγή του.
5.Η ΚΝΕ ποτέ δεν αντιτάχθηκε στην διεξαγωγή του Πολυτεχνείου αντιθέτως έδωσε όλες τις δυνάμεις της για να το στηρίξει.
6.Η ΚΝΕ ποτέ δεν επιχείρησε να περιορίσει το Πολυτεχνείο στα φοιτητικά πλαίσια αρνούμενο την συμμετοχή των εργαζομένων.Ισα ισα αυτή και το ΚΚΕ ήταν που καλούσαν την εργατική τάξη και τα υπόλοιπα λαικά στρώματα να πάρουν μέρος και να στηρίξουν τον αγώνα του Πολυτεχνείου.(βλεπε Συνδικάτο Οικοδόμων).
7.Ποτέ η ΚΝΕ δεν κάλεσε αντιδικτατορικές οργανώσεις κόμματα και λοιπες δυνάμεις σε σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας.
8.Ποτέ η ΚΝΕ σε καμία περίπτωση δεν λειτούργησε αντιδημοκρατικά πραξηκοπηματικά και τραμπούκικα.
9.Ποτέ η ΚΝΕ δεν εβαλε δικούς τους ανθρώπους να σβήσουν τα συνθήματα Λαοκρατία", "Έξω οι αμερικανοί".
Μπορεί να έχεις βάλει στοίχημα στα να αναδειχθείς ψέυτης πρώτου μεγέθους και να έχεις βάλει σκοπό αμέτι μουχαμέτι να αντικαταστήσεις την ιστορία με ιστορίες για αγρίους αλλά κανέναν δεν ενδιαφέρουν αυτά τα απίστευτα που γράφεις για το ΚΚΕ και την ΚΝΕ κατα την διάρκεια της δικτατορίας.Ελπίζω κάποια στιγμή να παρουσιάσεις ντοκουμέντα που τεκμηριώνουν τις συμπαθητικές θεωρίες σου και να απαντήσεις και στα 9 σημεία συγκεκριμένα με στοιχεία και γεγονότα και οχι με προσωπικές αποψεις.
Για αυτό το σχόλιο χρησιμοποίησα ως πηγές την έκθεση και συμπεράσματα του ΚΚΕ του 1976 καθώς και φύλλα του παράνομου Οδηγητή, του οποίου το αρχείο το έχω εδώ και κάτι δεκαετίες όπως εκδόθηκε σε τόμο στα τέλη του '70.
Όλα όσα γράφω βγαίνουν άνετα ως συμπεράσματα από το διάβασμα αυτών όπως και πολλά άλλα.
Και επειδή κάνεις κάποια λαθάκια -στο σχολιασμό του σχολίου μου- θα σου έλεγα να το ξαναδιαβάσεις προσεκτικά. Για παράδειγμα δε λέω για δυνατότητες προς αξιοποίηση των εκλογών αλλά της φιλελευθεροποίησης, που ήταν κάτι πιο ..."ευρύτερο".
Θα μπορούσα άνετα να απαντήσω και σε όλα τα άλλα δεν αλλά τώρα δεν προλαβαίνω. Κάποια άλλη στιγμή ίσως.
Ψεύτης και παραχαράκτης και με την βούλα λοιπόν αντίσταση στις γειτονίες.Να δω μέχρι που θα τραβήξει αυτη η άθλια τακτική σας στο ξαναγράψιμο της Ιστορίας.Δεν υπάρχους συμπεράσματα του ΚΚΕ ούτε εκθέσεις του που να τεκμηριώνουν τις ανιστόρητες πέρα για πέρα θεωρίες σου για το ΚΚΕ και την ΚΝΕ για την δράση τους επι χούντας.Δεν παρουσιάζεις ούτε ενα στοιχείο ούτε μια απόδειξη που να στηρίζει τα γκεμπελίστικα συμπεράσματα σου.Και μην περιμένεις να αρκεστούμε σε παραθέσεις τίτλων πόσο μάλλον δε με αναφορές σε αρχεία.Δεν πειράζει κύριοι εγω θα περιμένω τι στιγμη για να δω μέχρι που φτάνει η κουτοπονηριά και η ανηθικότητα σας.
υ.γ
Κάποιο σχόλιο για τις ανιστόρητες αθλιότητες και τις προβοκάτσιες των Αγ. Κιν σε βάρους ΚΚΕ και της ΚΝΕ για της στάση του την περίοδο της Χόυντας θα δούμε;
Το ενδιαφέρον είναι ότι κάθε χρόνο τέτοιες μέρες ανοίγει η ίδια κουβέντα για τα γεγονότα του Πολυτεχνείου.
Τα γραπτά μένουν : https://antigeitonies.blogspot.gr/2016/01/blog-post_74.html
Αποτελεί μέγιστη πολιτική πρόκληση όχι μόνο για την ιστορική μνήμη και τους περασμένους αγώνες και εξεγέρσεις της νεολαίας αλλά και προπαντός για τους σημερινούς και αυριανούς αγώνες της το «αφιέρωμα-χρονικό» της εφημερίδας του ΚΣ της ΚΝΕ «Οδηγητή» (Φύλλο 955, Νοέμβρίος 2008) για τα 35χρονα από την Εξέγερση του Νοέμβρη.
Δεν ζητάμε βέβαια ούτε καν το αυτονόητο. Να κάνει δηλαδή έστω μετά από 35 χρόνια μια στοιχειώδη αυτοκριτική. Γιατί αυτό θα προϋπόθετε πως είναι και λειτουργεί σαν επαναστατική οργάνωση. Αποτελεί λοιπόν μέγιστη πρόκληση γιατί επιχειρεί να σβήσει και να διαστρεβλώσει πλήρως τα ιστορικά γεγονότα της εξέγερσης και να αποδιώξει από τους ώμους του ΚΚΕ και της ΚΝΕ-ΑντιΕΦΕΕ την πραγματική στάση που κράτησαν απέναντι στον Νοέμβρη.
Πρώτα απ’ όλα το χρονικό βρίθει ανακρίβειες ή αποσιωπεί γεγονότα και στάσεις. Για την Τετάρτη 14 Νοέμβρη και για το πώς ξεκίνησε η κατάληψη από την πορεία φοιτητών από τη Νομική πως τελικά «στο Πολυτεχνείο «υπάρχει αναβρασμός και όχι επεισόδια». Δεν αναφέρει
α) τίποτε για το γεγονός πως η ΚΝΕ εναντιώθηκε σ’ αυτή τη πορεία: «...Στο Πανεπιστήμιο συνεχίζεται η Παμφοιτητική συγκέντρωση (στη Νομική). Κάποιος πετάει την είδηση ότι στο Πολυτεχνείο γίνονται γεγονότα και καλεί όλους να πάνε εκεί. Τα στελέχη της Α/Ε (ακολουθώντας τη γραμμή αποφυγής απρογραμμάτιστων ενεργειών) αντιτάσσονται και για μια στιγμή καταφέρνουν να συνεχιστεί η συγκέντρωση. Αλλά σε λίγο και άλλος (γνωστός αριστεριστής τώρα) ξαναρίχνει με «δραματικό» τρόπο το σύνθημα λέγοντας πως η αστυνομία χτυπάει τους σπουδαστές του Πολυτεχνείου και ζητάει η συνέλευση να πάρει θέση. Στελέχη της Α/Ε ανησυχούν...» (από την «Έκθεση και συμπεράσματα για τα γεγονότα του Νοέμβρη ‘73» -εγκρίθηκαν στην 4η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ, Ιούλης 1976).
β) τη μετέπειτα αναφορά της Πανσπουδαστικής Νο8, οργάνου της ΑντιΕΦΕΕ (3 μήνες μετά την εξέγερση) στην οποία οι πρωταίτιοι της κατάληψης καταγγέλλονται σαν προβοκάτορες και πράκτορες της ΚΥΠ.
«Καταγγέλλουμε την προσχεδιασμένη εισβολή στο χώρο του Πολυτεχνείου την Τετάρτη 14-11 350 περίπου οργανωμένων πρακτόρων της ΚΥΠ, σύμφωνα με το «προβοκατόρικο σχέδιο των Ρουφογάλη-Καραγιαννόπουλου με βάση τις εντολές του παραμερισμένου τώρα τέως πρωτοδιχτάτορα Παπαδόπουλου και της αμερικάνικης CIA, με σκοπό να προβάλουν με κάθε μέσο τραμπουκισμού και προβοκάτσιας γελοία και αναρχικά συνθήματα που δεν έκφραζαν τη συγκεκριμένη στιγμή και τις συγκεκριμένες δυνάμεις» («Πανσπουδαστική» Νο 8, Γενάρης-Φλεβάρης ’74, όργανο της Αντιδικτατορικής Εθνικής Φοιτητικής Ενωσης Ελλάδας).
Τώρα πως γίνεται η ΚΝΕ και το ΚΚΕ να έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο στο προσανατολισμό της κατάληψης όταν αντιτάχθηκε με όλες του τις δυνάμεις στην κατάληψη. Πως γίνεται το ΚΚΕ προσπαθούσε να αποκτήσει η πάλη αντιιμπεριαλιστικό προσανατολισμό, σε αντίθεση μάλιστα με τους οπορτουνιστές (εννοούν το τότε ΚΚΕεσ που πράγματι καλούσε σε ενότητα έως και τον βασιλιά αλλά και την άκρα δεξιά! και το οποίο στάθηκε το ίδιο εχθρικά στην εξέγερση του Νοέμβρη )που διαπραγματεύονταν τη «δημοκρατική» μετάβαση στον αστικό κοινοβουλευτισμό όταν οι ίδιοι αναφέρουν:
α) «...Οι συνδικαλιστές του ΡΦ τάσσονται ενάντια στην κατάληψη. Οι αριστεριστές είχαν ταχθεί υπέρ της κατάληψης, χωρίς όμως να προτείνουν τι προοπτική θα είχε αυτή η ενέργεια, και σε τι θα αποσκοπούσε. Ηταν φανερό πως ούτε η πρότασή τους αυτή ξεκινούσε από κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο. Η Α/Ε, σαν παράταξη ταλαντεύεται και δεν παίρνει θέση ανοιχτά με κανένα συνδικαλιστή της. Πάντως ορισμένα στελέχη της έβλεπαν θετικά την κατάληψη, πολλοί όμως είχαν σοβαρές αντιρρήσεις, γιατί είχαν υπόψη τους την έλλειψη προετοιμασίας γι’ αυτή την μορφή πάλης...» (από την έκθεση της ΚΕ του ΚΚΕ, 1976).
(συνέχεια)
β) «...Η κάποια ταλάντευσή μας, η κάπως μονοκόμματη προβολή, επί ένα διάστημα, της γραμμής για τα φοιτητικά μόνο αιτήματα και μια ορισμένη αδράνεια, επειδή έλλειπε η ενιαία καθοδήγηση, δε μας επέτρεψαν να εκλέξουμε την πλειοψηφία στη νέα Συντονιστική Επιτροπή (ΣΕ) από οπαδούς της ΚΝΕ-Α/Ε. Οι εκλογές ευνοούν το ΡΦ και τους αριστεριστές. Από τα 32 μέλη της 7 είναι της Α/Ε 8 του ΡΦ, 3-4 αριστεριστές οργανωμένοι και άλλοι διαφόρων τάσεων, βασικά αριστεριστές ανοργάνωτοι. Υπήρχαν επίσης 2 εκπρόσωποι της «εργατικής συνέλευσης»...» (από το ίδιο).
γ) «Μέσα σ’ αυτές τις συνθήκες η θέση του Κόμματος επισημαίνει την ανάγκη της αξιοποίησης προς αυτή την κατεύθυνση, κάθε νόμιμης δυνατότητας...» (από την έκθεση της ΚΕ του ΚΚΕ, Ιούλης 1976)
«Οι αριστεριστές (η θέση τους κύρια εκφράζονταν από την ΑΑΣΠΕ και από ορισμένους ανοργάνωτους συνδικαλιστές στους Τοπικούς Συλλόγους και σε ορισμένες συνελεύσεις του Πανεπιστημίου): Δεν υπάρχει ούτε η ελάχιστη δυνατότητα αξιοποίησης των συνθηκών που δημιουργεί η «φιλελευθεροποίηση». Κατάγγελναν γενικά και αόριστα, τη «μεταμφίεση του καθεστώτος σε κοινοβουλευτική δικτατορία» και έριχναν γενικά συνθήματα για λαϊκούς αγώνες. Και καταδίκαζαν με την πλήρη άρνηση εκμετάλλευσης κάθε νόμιμης δυνατότητας, σε αδράνεια το φ.κ. Αρνιόταν πλήρως τις φοιτητικές εκλογές, τις αντιμετώπιζαν με περιφρόνηση, βρίζοντας τους «ρεφορμιστές» που έπεσαν στο δόλωμα της αντίδρασης» (από το ίδιο).
δ) ότι στη συνέχεια της κατάληψης το βασικό πρόβλημα της Α/Ε ήταν η απαγκίστρωση από το Πολυτεχνείο. (ΚΟΜΕΠ Νο 11, 1976)
«Το φ.κ. δεν ήθελε με κανένα τρόπο η εκδήλωσή μας αυτή να συντελέσει ώστε να συγκρουστούν κατά μέτωπο τη συγκεκριμένη στιγμή οι λαϊκές δυνάμεις με τη σιδερόφρακτη δικτατορία» (Πανσπουδαστική Νο 8).
«Πρέπει να λεχθεί ότι η κατάληψη αποτέλεσε αιφνιδιασμό για τις καθοδηγήσεις του Κόμματος και της ΚΝΕ. Δεν ήσαν προετοιμασμένες να δουν τις μέθοδες παρέμβασής τους στα γεγονότα, καθώς και τις μέθοδες συντονισμού της δράσης τους. Η ΚΟΑ και το Γραφείο του ΚΣ της ΚΝΕ είδαν καταρχήν την κατάληψη σαν μια επικίνδυνη περιπλοκή στην ανάπτυξη της αντιχουντικής πάλης. Η σκέψη τους ήταν κυρίως να πάρουν μέτρα για την άμεση απαγκίστρωση των φοιτητών από το Πολυτεχνείο...» (Από την Εκθεση της ΚΕ του ΚΚΕ, 1976)
«...Εκτιμήθηκε ότι πρόκειται για μια ανεύθυνη και βιαστική κίνηση με έντονο το αριστερίστικο στοιχείο, που ήταν ως ένα βαθμό, έξω από τη γραμμή της οργάνωσης, η οποία εκείνο τον καιρό, γενικά ήταν κατά των καταλήψεων και των βιαστικών και απρογραμμάτιστων ανοιχτών εκδηλώσεων...» (από το ίδιο).
συνέχεια)
«...Τονιζόταν, και μάλιστα έντονα (πράγμα που γενικά ήταν σωστό) ότι θα έπρεπε να αποφευχθούν οι περιπτώσεις ξεκομμένων ενεργειών του φ.κ. -και ειδικά με τη μορφή κατάληψης κτιρίων- κάτω από την επίδραση των αυθόρμητων και αριστερίστικων στοιχείων... Τονιζόταν (σωστά): όχι απρογραμμάτιστες ενέργειες, όχι καταλήψεις...» (από την έκθεση της ΚΕ του ΚΚΕ, 1976) (η υπογράμμιση δεν είναι δική μας).
ε) ότι στη πάλη για τα συνθήματα και το χαρακτήρα-προσανατολισμό της εξέγερσης η ΑντιΕΦΕΕ προωθούσε τα στενά φοιτητικά έως κουτσουρεμένα «αντιχουντικά» θεωρώντας τα πολιτικά και αντιαμερικανικά συνθήματα και τον αντίστοιχο προσανατολισμό αριστερίστικο:
«...Το Γραφείο Σπουδάζουσας της ΚΝΕ θεώρησε ότι η κατάληψη, παρόλο που έπρεπε να είχε αποφευχθεί, μπορούσε να αξιοποιηθεί θετικά για το ανέβασμα της φοιτητικής και γενικότερα της λαϊκής πάλης ενάντια στο χουντομαρκεζίνικο καθεστώς. Κι αυτό θεωρεί ότι μπορεί να γίνει μέσα από την προσέλκυση της λαϊκής συμπαράστασης για την επίτευξη του στόχου του φ.κ. -για ελεύθερες εκλογές και για την προβολή κοινών αντιχουντικών συνθημάτων ζύμωσης...» (από την έκθεση της ΚΕ του ΚΚΕ, 1976).
(συνεχίζεται)
«...Ορισμένα άλλα εξτρεμιστικά συνθήματα που ακούστηκαν έξω, προέρχονταν από πομπό ανεύθυνο, έξω από το χώρο του Πολυτεχνείου. Βασικές αδυναμίες ήταν: α) Δεν προέκυψαν από μια επεξεργασμένη πολιτική γραμμή, για εκείνη τη στιγμή, του Κόμματος και της ΚΝΕ. Μάλιστα ο υπερτονισμός των φοιτητικών αιτημάτων, ή ακριβέστερα ο τρόπος που μεταφέρθηκε αυτή η γραμμή, προκάλεσε ταλάντευση στα στελέχη της Α/Ε που τα έκανε να μένουν αναποφάσιστα ανάμεσα στα «φοιτητικά αιτήματα», την «οικουμενική κυβέρνηση» και την «αντιφασιστική-αντιιμπεριαλιστική επανάσταση» και δεν τους έδοσε τη δυνατότητα να επιδράσουν πιο ενεργά στη διαμόρφωση και μεθόδευση των συνθημάτων. β)Υπήρξε (από έλλειψη πείρας και την πίεση του ΡΦ και των αριστεριστών) μεγάλη σύγχυση ανάμεσα στα συνθήματα ζύμωσης και δράσης, στο πέρασμα από ένα σύνθημα σε άλλο, από μια μορφή συνθήματος σε άλλη...» (από το ίδιο).
«Το σύνθημα ΛΑΟΚΡΑΤΙΑ χαρακτηρίστηκε αριστερίστικο, το ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑΤΟ πιθανώς άκαιρο» (ΚΟΜΕΠ Νο 11, 1976, «Ε» 25-11-1977, Συζήτηση μελών της ΣΕ).
Ο κατάλογος των διαστρεβλώσεων δεν έχει τέλος. Ευτυχώς όμως τα γεγονότα υπήρξαν με ένα ορισμένο τρόπο. Και αυτό δεν μπορεί να το διαγράψει από τη συλλογική μνήμη των αγωνιστών ούτε η ΚΝΕ ούτε κανείς άλλος
«Το σύνθημα ΛΑΟΚΡΑΤΙΑ χαρακτηρίστηκε αριστερίστικο, το ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑΤΟ πιθανώς άκαιρο» (ΚΟΜΕΠ Νο 11, 1976, «Ε» 25-11-1977, Συζήτηση μελών της ΣΕ).
Ποιός ρε μεγάλε χαρακτήρισε το συνθημα λαοκρατία αριστερίστικο και το ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑΤΟ ακαιρο;Απο που συμπέρανες οτι αναφερετε στην ΚΝΕ;
Έγραψα σχόλια με ώρα δημοσίευση 8:36 και κάτω. Όλα έχουν σαν πηγή τα επίσημα κείμενα της εποχής. Διάβασε τα.
Tο Γραφείο Σπουδάζουσας της ΚΝΕ θεώρησε ότι η κατάληψη, παρόλο που έπρεπε να είχε αποφευχθεί, μπορούσε να αξιοποιηθεί θετικά για το ανέβασμα της φοιτητικής και γενικότερα της λαϊκής πάλης ενάντια στο χουντομαρκεζίνικο καθεστώς. Κι αυτό θεωρεί ότι μπορεί να γίνει μέσα από την προσέλκυση της λαϊκής συμπαράστασης για την επίτευξη του στόχου του φ.κ. -για ελεύθερες εκλογές και για την προβολή κοινών αντιχουντικών συνθημάτων ζύμωσης...»
Απο που λοιπόν προκύπτουν οι αθλιοι ισχυρισμοί σου οτι η ΚΝΕ το επιχείρησε να περιορίσει την κατάληψη στα αυστηρά φοιτητικά πλαίσια εμποδίζοντας την συμμετοχή τωνν εργατών και των υπόλοιπων λαικών στρωμάτων;
«Το σύνθημα ΛΑΟΚΡΑΤΙΑ χαρακτηρίστηκε αριστερίστικο, το ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑΤΟ πιθανώς άκαιρο» (ΚΟΜΕΠ Νο 11, 1976, «Ε» 25-11-1977, Συζήτηση μελών της ΣΕ).
Ποιός ρε μεγάλε χαρακτήρισε το συνθημα λαοκρατία αριστερίστικο και το ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑΤΟ ακαιρο;Απο που συμπέρανες οτι αναφερετε στην ΚΝΕ;
Εκει εβγάλες τα σεναρια και τα παραμύθια σου Αντισταση στις γειτονιες οτι η ΚΝΕ έβαζε ανθρώπους να σβήνουν τα συνθύματα ΛΑΟΚΡΑΤΙΑ και ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑΤΟ.
Τι έγινε τώρα μετά και την παράθεση των στοιχείων ;
Ποιός έχει να πει κάτι για γκεμπελισμούς και τα ρέστα;
Ποιός;
Ντροπή σας Κνίτες ούτε την ιστορία σας δεν ξέρετε και τι υπερασπίζεστε
"«Οι αριστεριστές (η θέση τους κύρια εκφράζονταν από την ΑΑΣΠΕ και από ορισμένους ανοργάνωτους συνδικαλιστές στους Τοπικούς Συλλόγους και σε ορισμένες συνελεύσεις του Πανεπιστημίου):Δεν υπάρχει ούτε η ελάχιστη δυνατότητα αξιοποίησης των συνθηκών που δημιουργεί η «φιλελευθεροποίηση». Κατάγγελναν γενικά και αόριστα, τη «μεταμφίεση του καθεστώτος σε κοινοβουλευτική δικτατορία» και έριχναν γενικά συνθήματα για λαϊκούς αγώνες. Και καταδίκαζαν με την πλήρη άρνηση εκμετάλλευσης κάθε νόμιμης δυνατότητας, σε αδράνεια το φ.κ. Αρνιόταν πλήρως τις φοιτητικές εκλογές, τις αντιμετώπιζαν με περιφρόνηση, βρίζοντας τους «ρεφορμιστές» που έπεσαν στο δόλωμα της αντίδρασης» (από το ίδιο)."
Πουθενά δεν αναφέρει σε αυτό το σημείο οτι η ΚΝΕ και το ΚΚΕ έβλεπαν δυνατότητες αξιοποίησης που θα φέρει η φιλελευθεροποίηση.Αλλο το τι διεκδικούσε το Φοιτητικό Κίνημα αλλο οτι πάς ύπουλα να το φανερώσεις ως θέση της ΚΝΕ και το ΚΚΕ.
O από πάνω δεν καταλαβαίνει ή κάνει πως δεν καταλαβαίνει τι σημαίνει αυτό που λέει η ΚΟΜΕΠ για τα συνθήματα. Τα παραπάνω δεν τα διάβασες για το γραφείο σπουδάζουσας της ΚΝΕ και τα ρέστα ; Δεν κατάλαβες ακόμα τι λέει;
Μήπως θέλεις να στο ζωγραφίσει κάποιος;
9:22 Απαντάω σε όλα συγκεκριμένα.Διαβασέτα και αν το κατέχεις ξαναπάντησε.Και ακόμα δεν τελείωσα Απο αυτά που διαβάζω πάντως οι χαρακτηρισμοί γκεμπελίσκοι αθλιους και ωμούς παραχαράκτες ήταν επιεικώς πολύ λίγοι για να σας χαρακτηρίσουν.
Αυτό που με προβληματίζει ειλικρινά είναι ο τρόπος που υπερασπίζονται το ΚΚΕ οι οπαδοί του σε αυτό το blog.
Ρωτάς :"Ποιός ρε μεγάλε χαρακτήρισε το συνθημα λαοκρατία αριστερίστικο και το ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑΤΟ ακαιρο;Απο που συμπέρανες οτι αναφερετε στην ΚΝΕ;" την στιγμή που είναι απόσπασμα απο την ΚΟΜΕΠ (ΚΟΜΕΠ Νο 11, 1976, «Ε» 25-11-1977, Συζήτηση μελών της ΣΕ)
Το δεύτερο απόσπασμα που αναφέρεις λέει οτι το ΚΚΕ έβλεπε την κατάληψη σαν μια ευκαιρία να προβάλλει την θέση του για διεξαγωγή εκλογών.
Δεν καταλαβαίνεις τι διαβάζεις; Κάνεις οτι δεν καταλαβαίνεις;
Ανώνυμος Ο/Η Ανώνυμος είπε...
«Το σύνθημα ΛΑΟΚΡΑΤΙΑ χαρακτηρίστηκε αριστερίστικο, το ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑΤΟ πιθανώς άκαιρο» (ΚΟΜΕΠ Νο 11, 1976, «Ε» 25-11-1977, Συζήτηση μελών της ΣΕ).
Θα μας ζωγραφίσεις εσυ λοιπόν το σημείο εκείνο που αποδίδει αυτους τους χαρακτΗρισμούς στην ΚΝΕ;
9:29
Και που αναφέρει το απόσπασμα αυτό της ΚΟΜΕΠ οτι οι χαρακτηρισμοί για τα συνθήματα γίνονται απο την ΚΝΕ;θΑ μας λύσεις επιτέλους αυτήν την απορία;Μην πούμε για τα σενάρια επιστημονικής φαντασίας που βγήκαν απο το στομάχι του αντίσταση στις γειτονίες οτι η ΚΝΕ έβαζε ανθρώπους της να σβήνουν συνθήματα.Αυτό το απίστευτο να δω πότε και πως θα το τεκμηριώσει;
"Tο Γραφείο Σπουδάζουσας της ΚΝΕ θεώρησε ότι η κατάληψη, παρόλο που έπρεπε να είχε αποφευχθεί, μπορούσε να αξιοποιηθεί θετικά για το ανέβασμα της φοιτητικής και γενικότερα της λαϊκής πάλης ενάντια στο χουντομαρκεζίνικο καθεστώς. Κι αυτό θεωρεί ότι μπορεί να γίνει μέσα από την προσέλκυση της λαϊκής συμπαράστασης για την επίτευξη του στόχου του φ.κ. -για ελεύθερες εκλογές και για την προβολή κοινών αντιχουντικών συνθημάτων ζύμωσης...»"
Το αναφέρει ξεκάθαρα οτι στόχος του Φοιτητικού Κινήματος ήταν οι ελέυθερες εκλογές οτι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.Δεν θα μας κοροιδέυεις και μες στα μούτρα μας τώρα.
ε)ότι στη πάλη για τα συνθήματα και το χαρακτήρα-προσανατολισμό της εξέγερσης η ΑντιΕΦΕΕ προωθούσε τα στενά φοιτητικά έως κουτσουρεμένα «αντιχουντικά» θεωρώντας τα πολιτικά και αντιαμερικανικά συνθήματα και τον αντίστοιχο προσανατολισμό αριστερίστικο:
Πουθένα λοιπόν δεν παρουσιάζετε απο το αποσπασμα αυτό οι αναφορές σου αντίστση στις γειτονίες οτι η ΚΝΕ προσπάθησε να κρατήσει την κατάληψη εντος των οριών του φοιτητικού κινήματος.Αυτό που προκύπτει είναι οτι κάποιοι ισχυρίζονται οτι η ΑντιΕΦΕΕ οχι το ΚΚΕ ή η ΚΝΕ προωθούσε τα στενά φοιτητικά έως κουτσουρεμένα «αντιχουντικά» συνθήματα.Κατάλαβες τώρα γιατί είσαι γκεμπελίστας αντίσταση στις γειτονίες;Γιατί εχεις βάλει στο μίξερ αποσπάσματα απο συμπεράσματα απο εκθέσεις του ΚΚΕ απο άρθρα της ΚΟΜΕΠ και απο κείμενα απο τα φύλλα της Πασπουδαστικής που αναφέρονται ξεκάθαρα στην στάση και τις απόψεις της ΑντιΕΦΕΕ ή στο Φοιτητικό Κίνημα και θες να τα παρουσιάσεις ως θέσεις της ΚΝΕ και του ΚΚΕ κατα την περίοδο της χούντας.
Οπως καταλαβαίνεις αντίσδταση στις γειτονίες ολο αυτό το άθλιο απο την αρχή ως το τέλος γκεμπελίστικο κατασκεύασμα σου πέτα το στα σκουπίδια.Εκει που ανήκει.
"Πράγματι το ΚΚΕ αντιτάχθηκε στη φιλελευθεροποίηση και στη συμμετοχή στις βουλευτικές εκλογές, σε αντίθεση με το ΚΚΕ(εσ.) που τη θεώρησε σα μια καλή ευκαιρία για την από τα μέσα ανατροπή της χούντας. Στη φιλελευθεροποίηση αντιτάχθηκαν και το ΠΑΚ και οι άλλες οργανώσεις της αριστεράς.
Σε αντίθεση όμως με το ΠΑΚ και τους αριστεριστές, που είχαν εξτρεμιστική στάση, το ΚΚΕ διέβλεπε ότι αυτή δημιουργούσε δυνατότητες προς ...αξιοποίηση!
Στα πλαίσια αυτά η ΚΝΕ και Α/ΕΦΕΕ -ενώ έβραζαν οι φοιτητές και ενώ εξελισσόταν μια σειρά μαζικές κινητοποιήσεις σε σχολές που κατέληξαν στη κατάληψη του Πολυτεχνείου- πρότεινε ρεαλιστικό πλαίσιο διεκδικήσεων, με βάση τις δυνατότητες του φοιτητικού κινήματος πάντα, με αιχμή τη διενέργεια εκλογών στους συλλόγους πριν τις βουλευτικές εκλογές!
Η ΚΝΕ όμως δεν ήταν προετοιμασμένη αρκετά καλά ώστε να αντιμετωπίσει τον "αριστερίστικο κίνδυνο" που μιλούσε για λαϊκούς αγώνες και την πάτησε. Με αποτέλεσμα προφανώς να αναγκαστεί να συμμετάσχει στο Πολυτεχνείο.
Και πάλι όμως δεν πτοήθηκε!
Ενώ λοιπόν αρχικά αντιτάχθηκε στη κατάληψη, αφού δεν τα κατάφερε προσπάθησε να τη περιορίσει σε αυστηρά φοιτητικά πλαίσια αρνούμενη τη συμμετοχή των εργατών, άλλων εργαζομένων, μαθητών κλπ. Όταν και στο επίπεδο αυτό οι προτάσεις της απορρίφθηκαν, έδωσε την τελευταία μάχη στο ζήτημα της πολιτικής γραμμής, υποστηρίζοντας πως ο αγώνας είναι καθαρά αντιδιχτατορικός και προτείνοντας να σταλεί έκκληση προς όλες τις "αντιδιχτατορικές οργανώσεις και κόμματα" για το σχηματισμό της κυβέρνησης "εθνικής ενότητας". Χάνοντας τη μάχη και σ' αυτό το επίπεδο και σ’ όλες σχεδόν τις συνελεύσεις, έβαλε σε εφαρμογή τη γνωστή τακτική αντιδημοκρατικής παραβίασης των αποφάσεων, πραξικοπηματικών ενεργειών και τραμπουκισμού για να περισώσει ό,τι μπορούσε. Παρά τις αντίθετες αποφάσεις, έκαναν έκκληση προς τις «αντιδιχτατορικές οργανώσεις και κόμματα», φρόντισε να διατηρήσει την επιρροή της σε επιτροπές και συνέχισε να ενεργεί χωρίς εξουσιοδότηση ή έλεγχο και σε αντίθεση με το πνεύμα των αποφάσεων που είχαν δημοκρατικά εγκριθεί. Έβαλε ανθρώπους της να σβήσουν συνθήματα ("Λαοκρατία", "Έξω οι αμερικανοί" κλπ) που ήταν μέσα στο πνεύμα των αποφάσεων που είχαν παρθεί στις συνελεύσεις αλλά αντίθετα με τη δική τους γραμμή."
Αντίθετα, οι θέσεις του ΚΚΕ ήταν οι μόνες σωστές στην περίοδο εκείνη. Απέρριπταν σταθερά το χουντικό πείραμα «πολιτικοποίησης» και «εκλογών», αλλά και σωστά προσανατόλιζαν το λαϊκό κίνημα στην αξιοποίηση των δυνατοτήτων για ανάπτυξη του αγώνα, που δημιουργούνταν στις συνθήκες εκείνες. Το ΠΓ, σε ανακοίνωσή του (2.6.1973), μετά το κίνημα στο ναυτικό και το ψευτοδημοψήφισμα, τόνιζε: «Ο ελληνικός λαός δεν θα ξεγελαστεί από τον προμελετημένο ελιγμό της στρατιωτικής δικτατορίας. Για τον ελληνικό λαό τίποτα δεν άλλαξε. Το χουντικό καθεστώς παραμένει το ίδιο, φασιστικό, στυγνό, τρομοκρατικό, αντιλαϊκό, αμερικανικόδουλο και αντεθνικό... Σήμερα δημιουργούνται αντικειμενικά συνθήκες διεύρυνσης του μετώπου της αντιχουντικής πάλης»
Και όποιος κατάλαβε από τα "ναι με αλλά" κατάλαβε για την "αξιοποίηση των αντικειμενικών συνθηκών" από το ΚΚΕ!
Όταν κάποιος κριτικάρει τους "αριστεριστές" που θεωρούσαν τη φιλελευθεροποίηση ως μη αξιοποιήσημη και ότι καταδίκαζαν σε αδράνεια το φ.κ. με τις απόψεις τους με τη πλήρη άρνηση αξιοποίησης κάθε νόμιμης δυνατότητας γιατί τους κριτικάρει; Μήπως επειδή πιστεύει σε άλλα πράγματα;
Όσο για το ποιοι έσβηναν τα συνθήματα και έκλειναν τις πόρτες για να μη μαζικοποιηθεί το Πολυτεχνείο και για το τι πλαίσιο πρότειναν, θεωρώντας άκαιρα τα συνθήματα για τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, ρωτήστε τα τότε στελέχη σας σαν τον Ανδρουλάκη, τη Δαμανάκη, τη Βαλαβάνη κ.λπ.. Ή μήπως ήταν από τότε οππορτουνιστές και υπονόμευαν το κόμμα και τη δράση της ΚΝΕ;
Αφού οι ανιστόρητοι την έφαγαν μεγαλοπρεπώς, καταφεύγουν στο χαμηλότερο σκαλί του αυτοεξευτελισμού τους. Μας λένε ότι "άλλο η αντι-ΕΦΕΕ και άλλο το ΚΚΕ"!! Είναι εντελώς άσχετοι ή χτυπημένοι;
Γνήσιοι απόγονοι των πραξικοπηματιών της Τασκένδης.
12:52
Εχεις κάποιο στοιχείο να παρουσιάσεις για το ποιοι και πότε άνθρωποι της ΚΝΕ έκλειναν τις πόρτες για να μη μαζικοποιηθεί το Πολυτεχνείο ή θα πρέπει να αρκεστούμε στα τρελά σου για δαμανάκιδες σια;Το επιχείρημα να παω να τους ρωτήσω είναι ανίκητο το ομολογό αλλά με αυτήν την τακτική δεν θα ξαναγράψετε την ιστορία όπως σας γουστάρει.
Μπορείς να μας πεις με στοιχεία ποιο ακριβώς ήταν το πλαίσιο της ΚΝΕ την περίοδο την κατάληψης του Πολυτεχνείου η θα συνεχίσεις να το κρατάς κρυφό και εμάς σε αγωνία;
Μπορείς να μας παρουσιάσεις στοιχεία που να δηλώνουν οτι η ΚΝΕ θεωρούσε άκαιρα τα συνθήματα για τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ ή θα συνεχίσεις το ιδιο τροπάρι πες πες κάτι θα μείνει.
Έγινε ποτε φιλελευθεροποίηση της Χούντας και δεν το μάθαμε;Διότι το κείμενο μιλά καθαρά για αξιοποίηση των δυνατοτήτων για ανάπτυξη του αγώνα, που δημιουργούνταν στις συνθήκες ΕΚΕΙΝΕΣ και στις συνθήκες ΕΚΕΙΝΕΣ δεν είχαμε καμια φιλελευθεροποίηση της χούντας.Οπότε οσο και να το τραβάτε απο τα μαλλία απ τα αυτιά απ την μύτη και απο όπου αλλού νομίζετε, οσο γκεμπελισμό παραχάραξη και κατασκευάσματα και να προσθέσετε δίπλα στις ιστορίες για αγρίους και σενάρια φαντασίας των προσωπικών σας απόψεων που κανέναν δεν ενδιαφέρουν και κανείς δεν λαμβάνειν υπόψιν δεν θα μπορέσετε να παρουσιάσετε το ΚΚΕ και την ΚΝΕ όπως σας βόλευε.
1:29
Ναι ρε μεγάλε.Αλλο ΑντιΕΦΕΕ αλλο ΚΝΕ.Απο που και εως είναι ίδιο;Η ΚΝΕ είναι πολιτικής οργάνωση νεολαίας του ΚΚΕ και η ΑντιΕΦΕΕ είναι φοιτητική παράταξη.Σιγουρα πάντως γκεμπελίσκε δεν είμαστε βαρεμένοι πανάσχετοι και ανιστόρητοι όπως εσυ να θεωρούμε οτι η ΑντιΕΦΕΕ είναι η ΚΝΕ οσοι τασκένδη και αν βάλεις μέσα.
Δυο μέλη του Γραφείου ΚΣ της ΚΝΕ, την Πέμπτη το πρωί εξέτασαν τα γεγονότα επιτόπου, έκαναν τις πρώτες εκτιμήσεις και καταλήξανε σε μερικά μέτρα που έπρεπε να παρθούν. Οι εκτιμήσεις τους ήταν οι παρακάτω: Η «παθητική» στάση της αστυνομίας προβλημάτιζε. Η «κατάληψη» απέξω έδινε εντύπωση, τότε ακόμα, εξτρεμισμού. Τα αριστερίστικα συνθήματα επικρατούσαν. Γίνονταν προκλήσεις σε αστυνομικούς. Οι χειρόγραφες προκηρύξεις (τρυκ κλπ.), καθώς και οι πολυγραφημένες, είχαν προωθημένα και αριστερίστικα συνθήματα. Ήσαν, οπωσδήποτε, πρόχειρα και πολλά αυτοσχέδια. Έτσι, εκτιμήθηκε ότι πρόκειται για μια ανεύθυνη και βιαστική κίνηση με έντονο το αριστερίστικο στοιχείο, που ήταν, ως ένα βαθμό, έξω από τη γραμμή της οργάνωσης, η οποία εκείνο τον καιρό, γενικά ήταν κατά των καταλήψεων και των βιαστικών και απρογραμμάτιστων ανοιχτών εκδηλώσεων.
Παίρνοντας υπόψη την κατάσταση της οργάνωσης, οι δυο καθοδηγητές της ΚΝΕ περιορίστηκαν κυρίως στο πως θα ελεγχθεί η κατάσταση, με σκοπό την απαγκίστρωση. Με βάση αυτό καταλήξανε την Πέμπτη το πρωί:- Να εντείνουν τις προσπάθειες για επαφή με τη Σπουδάζουσα. Να στείλει η Σπουδάζουσα δυνάμεις και κυρίως συνδικαλιστές. Να βγάλει ο μηχανισμός τρυκ με σωστά συνθήματα φοιτητικά, αλλά, και συνθήματα κατά της χούντας. Να σβήσουν, να αλλάξουν τα λαθεμένα συνθήματα.
Με εξαίρεση τις γνωστές περιπτώσεις των «γεφυροποιών» και «συνομιλητών» και, ακόμα χειρότερα, την απαράδεκτη οπορτουνιστική γραμμή της ηγεσίας των αναθεωρητών - αποστατών, το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος του πολιτικού κόσμου και, κυρίως, το λαϊκό αντιδικτατορικό κίνημα, απορρίπτουν, έτσι ή αλλιώς, τον ελιγμό αυτό. Το λαϊκό κίνημα, οπλισμένο με σωστή κατεύθυνση, αξιοποιεί σωστά τις νέες δυνατότητες που δημιουργούνται και περνάει σε νέα φάση ανάπτυξής του.
Μπορεί να μελετηθεί παραπέρα το ζήτημα, αν τα στελέχη της A/Ε θα μπορούσαν, - από τη στιγμή που έγκαιρα και σχεδιασμένα υπεράσπιζαν κάποιες άλλες, συγκεκριμένες θέσεις (όχι πάντως άρνηση απλή, αλλά θετικές προτάσεις άλλων μορφών πάλης), - να στρέψουν όλο το ΦΚ σε κάποια άλλη μορφή αντιμετώπισης. Κάτι τέτοιο, φαίνεται, όχι μόνο δεν πρέπει να αποκλείεται, αλλά αντίθετα είναι μάλλον βέβαιο ότι αν η ΚΝΕ ήταν σωστά προετοιμασμένη και τα στελέχη της δούλευαν έγκαιρα, σωστά και επιτόπου μέσα στο ΦΚ, με αυτή την κατεύθυνση, θα ήταν δυνατό ή να μην επιλεγεί καθόλου η μορφή της κατάληψης ή, και αν προσωρινά ποαγματοποιούνταν, να στρεφόταν γρήγορα προς άλλες εξελίξεις.
Αν από αυτά αγαπητοί οπαδοί του ΚΚΕ καταλαβαίνετε ότι η ΚΝΕ και το πλατύ της σχήμα η Α/ΕΦΕΕ ήταν υπέρ της κατάληψης τότε η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά.
Όσο για τον Ανδρουλάκη είναι αυτός που μαζί με άλλους έκλεισε τις πόρτες του Πολυτεχνείου από τη Πατησίων και εφάρμοσε το: Να σβήσουν, να αλλάξουν τα λαθεμένα συνθήματα. Δυστυχώς φωτογραφίες δεν υπάρχουν!
Αν δεν υπάρχουν ντοκουμέντα για τους ισχυρισμούς σου για τους ανθρώπους του ΚΚΕ τότε πούλα το παπατζηλίκη σου αλλού.Εγω ξέρω οτι οι αριστεριστές εκλειναν τις πόρτες και τα παράθυρα του Πολυτεχνείου και απειλούσαν με όπλα οποιων έμπαινε στον προάυλιο χώρου του.Ειδες μπορώ να κατασκευάσω καλύτερα παραμύθια απο τς δικά σου εν απουσία στοιχείων.Απο που προέρχεται κείμενο δεν μας ενημερώνεις;
Υπάρχουν μαρτυρίες εδώ και χρόνια που δεν έχουν διαψευσθεί ποτέ.
Όσο για το από που είναι τα αποσπάσματα μάλλον το ξέρεις και αποφεύγεις να πάρεις θέση, γιατί αν δεν το ξέρεις τότε δε γνωρίζεις καν τι υπερασπίζεσαι.
Τα ίδια κάθε χρόνο. Αμετανόητοι είστε.
Εκθεση και συμπεράσματα για τα γεγονότα του Νοέμβρη 1973.
3.2. Ο ρόλος της καθοδήγησης από το Κόμμα και την ΚΝΕ
"... Έτσι, εκτιμήθηκε ότι πρόκειται για μια ανεύθυνη και βιαστική κίνηση με έντονο το αριστερίστικο στοιχείο, που ήταν, ως ένα βαθμό, έξω από τη γραμμή της οργάνωσης, η οποία εκείνο τον καιρό, γενικά ήταν ΚΑΤΑ των καταλήψεων και των βιαστικών και απρογραμμάτιστων ανοιχτών εκδηλώσεων."
" Τονιζόταν (σωστά): «όχι απρογραμμάτιστες ενέργειες, ΟΧΙ καταλήψεις."
" H εικόνα αυτή ανησύχησε. Παίρνοντας υπόψη την κατάσταση της οργάνωσης, οι δυο καθοδηγητές της ΚΝΕ περιορίστηκαν κυρίως στο πως θα ελεγχθεί η κατάσταση, με σκοπό την απαγκίστρωση. Με βάση αυτό καταλήξανε την Πέμπτη το πρωί:- Να εντείνουν τις προσπάθειες για επαφή με τη Σπουδάζουσα. Να στείλει η Σπουδάζουσα δυνάμεις και κυρίως συνδικαλιστές. Να βγάλει ο μηχανισμός τρυκ με σωστά συνθήματα φοιτητικά, αλλά, και συνθήματα κατά της χούντας. Να ΣΒΗΣΟΥΝ, να ΑΛΛΑΞΟΥΝ τα λαθεμένα συνθήματα. Να πάρουν επαφή με Κλιμάκιο. Προβληματισμός για δημιουργία άμεσου, επιτόπου καθοδηγητικού κέντρου, με στόχο την αξιοποίηση αυτών των γεγονότων, δεν υπήρξε. Και το απόγευμα επίσης, που τα γεγονότα παίρνουν έκταση, δεν μπαίνει πάλι αυτό το ζήτημα. Κυριαρχεί η (γενικά σωστή) σκέψη της ΑΠΑΓΚΙΣΤΡΩΣΗΣ."
4.2. Το αντιχουντικό κίνημα το φθινόπωρο του 1973
"... είναι μάλλον βέβαιο ότι αν η ΚΝΕ ήταν σωστά προετοιμασμένη και τα στελέχη της δούλευαν έγκαιρα, σωστά και επιτόπου μέσα στο ΦΚ, με αυτή την κατεύθυνση, θα ήταν δυνατό Η ΝΑ ΜΗΝ επιλεγεί καθόλου η μορφή της κατάληψης ή, και αν προσωρινά ποαγματοποιούνταν, να στρεφόταν γρήγορα προς άλλες εξελίξεις."
"...Υπήρξαν εδώ αδυναμίες κι η γραμμή αυτή, ορισμένες φορές, εφαρμόστηκε μονοκόμματα, - ΕΠΙΜΟΝΗ ΓΙΑ ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΜΟΝΟΝ ΑΙΤΗΜΑΤΑ και αποκλεισμός γενικότερων συνθημάτων αντιχουντικής και αντιιμπεριαλιστικής πάλης - πράγμα που προκάλεσε δυσκολίες."
2.3. Το ξεκίνημα για την κατάληψη
"...Η ΚΟΑ και το Γραφείο του ΚΣ της ΚΝΕ είδαν καταρχήν την κατάληψη σαν μια ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΠΕΡΙΠΛΟΚΗ στην ανάπτυξη της αντιχουντικής πάλης. Η σκέψη τους ήταν κυρίως να πάρουν μέτρα για την ΑΜΕΣΗ ΑΠΑΓΚΙΣΤΡΩΣΗ των φοιτητών από το Πολυτεχνείο και για εξέλιξη της εκδήλωσης σε αντιδικτατορικές διαδηλώσεις προς μια ή περισσότερες κατευθύνσεις"
3.1. Τα γεγονότα μέσα στο Πολυτεχνείο
"...Βασικές αδυναμίες είναι: α) Δεν προέκυψαν από μια επεξεργασμένη πολιτική γραμμή, για εκείνη την στιγμή, του Κόμματος και της ΚΝΕ. Μάλιστα ο ΥΠΕΡΤΟΝΙΣΜΟΣ των φοιτητικών αιτημάτων, ή, ακριβέστερα, ο τρόπος που μεταφέρθηκε αυτή η γραμμή, προκάλεσε ταλάντευση στα στελέχη της Α/Ε που τα έκανε να μένουν αναποφάσιστα, ανάμεσα στα «φοιτητικά αιτήματα», την «οικουμενική κυβέρνηση» και την «αντιφασιστική - αντιιμπεριαλιστική επανάσταση» (της ΑΑΣΠΕ) και δεν τους έδωσε τη δυνατότητα να επιδράσουν πιο ενεργά στη διαμόρφωση και μεθόδευση των συνθημάτων.
V For Viva La Revolution
4.2. Το αντιχουντικό κίνημα το φθινόπωρο του 1973
" Το Κόμμα είχε σωστά, πολιτικά, εκτιμήσει τον ελιγμό της «φιλελευθεροποίησης» και την εξαγγελία των «εκλογών». Στην πολιτική του γραμμή υπήρχε σαφής προοπτική της ανάπτυξης των αγώνων του λαού, της κλιμάκωσής τους μέχρι και την ανατροπή της δικτατορίας. Η αντίθετη άποψη, ότι δεν υπήρχε τέτοια προοπτική που θα αποτελούσε καθοδηγητική γραμμή για τους αγώνες του λάου μας και θα προέβλεπε μια κλιμακωμένη χρησιμοποίηση των διάφορων μορφών πάλης για την ανατροπή της δικτατορίας, δεν είναι σωστή. Πραγματικά, το Κόμμα ΔΕΝ ΕΙΧΕ την προοπτική κλιμάκωσης των αγώνων, εκείνη τη στιγμή, ως την ανατροπή της δικτατορίας. ΚΑΙ ΣΩΣΤΑ. Γιατί αυτό δεν ήταν δυνατό να γίνει μόνο με το ΦΚ, χωρίς την ανάλογη ανάπτυξη αγώνων της εργατικής τάξης, που, παρόλο ότι είχαν ανέβει, δεν ήταν στο επίπεδο εκείνο που θ' απαιτούσε μια τέτοια σύγκρουση, αν όχι με εντελώς σίγουρες, τουλάχιστον με λίγο-πολύ αρκετές πιθανότητες επιτυχίας. Αυτό δεν ήταν δυνατό να γίνει επίσης, γιατί το επίπεδο ανάπτυξης της οργάνωσης των δυνάμεων της πρωτοπορίας ήταν σε χαμηλό επίπεδο, κάτω από τις διαθέσεις των μαζών (και αυτό ισχύει και για το ΦΚ). Η αντίθετη άποψη, που αναφέρθηκε παραπάνω, οφείλεται σε αβανγκαρντίστικη υπερτίμηση του ΦΚ, είναι μια αντίληψη που και στην πορεία, συνειδητά ή όχι, επικράτησε σε στελέχη του ΦΚ και είχε ορισμένες αρνητικές συνέπειες."
Δηλαδή τι μας λένε εδώ. Σωστά το Κόμμα δεν είχε την προοπτική κλιμάκωσης των αγώνων, εκείνη τη στιγμή, ως την ανατροπή της δικτατορίας. Γιατί; Γιατί αυτό λέει δεν ήταν δυνατό να γίνει μόνο με το ΦΚ, χωρίς την ανάλογη ανάπτυξη αγώνων της εργατικής τάξης, που, παρόλο ότι είχαν ανέβει, δεν ήταν στο επίπεδο εκείνο που θ' απαιτούσε μια τέτοια σύγκρουση, αν όχι με εντελώς σίγουρες, τουλάχιστον με λίγο-πολύ αρκετές πιθανότητες επιτυχίας.
Φσστ Μπόινγκ....
Για τις σχέσεις ΚΝΕ και Α/Ε:
2.1. Μπροστά στα γεγονότα. Οι θέσεις μας
"Τη γραμμή αυτή την εφάρμοζαν γενικά σωστά οι μαζικοί φορείς που βρίσκονταν κάτω από την ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗ και την ΕΠΙΡΡΟΗ της ΚΝΕ, ΕΙΔΙΚΑ Η Α/Ε, οι Τοπικοί Σύλλογοι (ΤΣ) και το Διασχολικό όργανο των εκλεγμένων, την περασμένη χρονιά, επιτροπών κατά σχολές"
Αναφέρεται λοιπόν ότι η Α/Ε καθοδηγούνταν και επηρεάζονταν από την ΚΝΕ. Άρα για τα όσα αισχρά περί προβοκατόρων έγραφε το περιβόητο φύλλο της Πασπουδαστικής υπεύθυνη ήταν η ΚΝΕ και το ΚΚΕ
Τέλος ας μου απαντήσει το σύνθημα ΛΑΟΚΡΑΤΙΑ κατά τη γνώμη του ήταν σωστό ή όχι. Για μένα ήταν και τότε και παραμένει ΟΛΟΣΩΣΤΟ.
Σταματήστε κάθε χρόνο να προσπαθείτε να μαζεύετε τα ασυμάζευτα και να δικαιολογείτε τα αδικαιολόγητα
ΥΓ: Αν κάποιοι αμφισβητεί τα παραπάνω που παρέθεσα ας μπει να τα διαβάσει ο ίδιος στο παρακάτω
http://www.kke.gr/istoria/ekthesh_kai_symperasmata_gia_ta_gegonota_toy_noembrh_1973?morf=1#a4
V For Viva La Revolution
Μετά το ας μου απαντήσει ξέχασα να γράψω κάποιος
Λάθη είμαστε ανθρώπους κάνουμε...
V For Viva La Revolution
7:18
Ποιοι είναι αυτοί οι μάρτυρες;Γιατί δεν τους κατονομάζεις;Που είναι οι καταγγελίες τους;Την κολοκυθιά θα παίζουμε τόση ώρα πως το βλέπεις;Συνεχίζεις τα παραμύθια της χαλιμάς αλλά χωρίς στοιχεία δεν κάνεις δουλεία.Και στο ξαναλέω δεν μς απασχολούν οι απόψεις και οι φαντασιώσεις σου και οσο δεν παρουσιάζεις τίποτε τόσο αποδεικνύετε για τι σόι γκεμπελίσκοι είστε.
V For Viva La Revolution
Ελα μάθε λίγη ιστορία.Η Αντι-ΕΦΕΕ ήταν ένα ανοιχτό φοιτητικό και σπουδαστικό συντονιστικό όργανο που δεν μετείχαν μόνο οι δυνάμεις της ΚΝΕ. Υπήρξε πλατύ συντονιστικό όργανο του οποίου οι συσχετισμοί δεν είναι γνωστοί ένεκα του καθεστώτος παρανομίας ή ήμι-παρανομίας υπό το οποίο λειτουργούσε. Η Πανσπουδαστική λοιπόν ως όργανο της Αντι-ΕΦΕΕ δεν υπήρξε οργανικά συνδεδεμένη με την ΚΝΕ και ούτε γνωρίζουμε σήμερα ποια μέλη της συντακτικής της επιτροπής ήταν μέλη και της ΚΝΕ. Η λαθροχειρία ξεκινά από την ταύτιση δύο ανομοίων πραγμάτων και από το γεγονός ότι η μετέπειτα φοιτητική παράταξη του ΚΚΕ στα πανεπιστήμια τιτλοφορήθηκε Πανσπουδαστική (ή Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας).
V For Viva La Revolution
Πέρα απο τις όποιους ΕΝΔΙΑΣΜΟΥΣ και ΣΚΕΨΕΙΣ οπως προκύπτει μέσα απο τα συμπεράσματα των εκθέσεων μπορεί να είχαν το ΚΚΕ και η ΚΝΕ στην αρχή για το ποιοί και τι χαρακτηριστικά είχε η κατάληψη του Πολυτεχείου στην πράξη απο την πρώτη μέρα και στιγμή ο ρόλος τους ήταν καθοριστικός για την μετέπειτα εξελίξη και πορεία της κατάληψης του Πολυτεχνείου με τα μέλη τους να διαδραματίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο.
Το κκε ηταν με το πολυτεχνειο με τη μαχη εναντια στη βαρκιζα με τις καταληψεις το 91 και το 2007 κ επισης με τον παοκ το 85 οταν πηρε πρωταθλημα . οποιος αμφησβητει οτιδηποτε απο αυτα ειναι πρακτορας των αμερικανων του ελληνικου ιμπεριαλισμου κ του κονγκολεζικου ταυτοχρονα αλλα ανισοτημα. Τα γραπτα δεν εχουν σημασια. Στην τελικη "βιντεο εχεις;" αν οχι τι μιλας; οποιος χαρακτηρισει οπαδικη την τποθετηση αυτη η οποιαδηποτε αντιστοιχη ειναι πλξρωμενος απο τον Σορος κ καθε αντδραστικο αντικκε κεντρο. Οσο για το σημερα κ το προσφατο χθες; πκσ πκσ πκσ ολε και στον κ... σας χωρευει η ψ... του κκε. Βγαλμενο απο το κ.σ. της κνε σπουδαζουσας το 2003 η 2004. Βλακεια βεβαια που το καταθετω γιατι δεν εψω βιντεο.... Ολα αυτα ταξικα επαναστστικα κ δε δυμαζευεται.... π.α.ν.λ.
V For Viva La Revolution
3.1. Τα γεγονότα μέσα στο Πολυτεχνείο
"προκάλεσε ταλάντευση στα στελέχη της Α/Ε που τα έκανε να μένουν αναποφάσιστα, ανάμεσα στα «φοιτητικά αιτήματα», την «οικουμενική κυβέρνηση» και την «αντιφασιστική - αντιιμπεριαλιστική επανάσταση» (της ΑΑΣΠΕ) και δεν τους έδωσε τη δυνατότητα να επιδράσουν πιο ενεργά στη διαμόρφωση και μεθόδευση των συνθημάτων."
Πήρες χαμπάρι τώρα οτι παρά την καθοδήγηση και την επιρροή την ΚΝΕ στην Α/Ε οτι η τελευταία δεν είχε ενιαία γραμμή και στάση.Γκε γκε τώρα για τον μύθο με τα φύλλα της Πασπουδαστικής που υπογορέυονταν απευθείας απο την ΚΝΕ.
τίποτα πειστικό δεν μπορούν να πούνε οι οπαδοί και μέλη της κνε και του κκε.
εδω πέρα μιλάνε τα ντοκουμέντα και δεν αφήνουν το παραμικρό περιθώριο για όποια συκοφαντία και παραχάραξη θέλουν οι κκεδες να κάνουν. Όσο και να φωνάζουν για προβοκάτσια και άλλα γελοία ο καθένας μπορεί και διαβάζει και συγκρίνει με το σήμερα και βλέπει ότι ίδια στάση έχουν σε μικρότερα ξεσπάσματα και εξεγέρσεις.
Δεν μπορείτε να τα παραχαράξετε και ολα εσεις στο κκε πως θα γίνει.
Φαντάζομαι ακόμα θα περιμένω τα ντοκουμέντα σου όπως και του αντίσταση στις γειτονίες πέρα απο τις προσωπικές απόψεις σας για τους κνίτες όπως ισχυρίζεσαι που έσβηναν συνθήματα απο τους τοίχους του πολυτεχείου;Κατα τα άλλα δεν είστε καθόλου γκεμπελίστες παραχαράκτες και πρώτοι στα μαγειρέματα της ιστορίας.Εδω ακόμα ο V For Viva La Revolution δεν μπορεί να ξεχωρίσει την Αντι-ΕΦΕΕ απο την ΚΝΕ.Και δεν το κάνερι απο άγνωνια
Τεύχος Οδηγητή 988:
http://www.odigitis.gr/issue/988/
Ιστορία και 38 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου : Αγώνας–Ρήξη–Ανατροπή, Η ιστορία γράφεται με πάλη ταξική
Στο χρονικό που περιγράφει:
"Η ανάγκη συντονισμού είναι απαραίτητη. Έτσι συγκροτείται 13μελής Συντονιστική Επιτροπή (ΣΕ) από αντιπροσώπους των σχολών. 8-9 έγκειται στην Αντι – ΕΦΕΕ (ΚΝΕ)..."
Αντι - ΕΦΕΕ (ΚΝΕ)
Ή ο Οδηγητής κάνει κάποιο λάθος ή....
Θυμίζω πάλι από την Έκθεση:
"Τη γραμμή αυτή την εφάρμοζαν γενικά σωστά οι μαζικοί φορείς που βρίσκονταν κάτω από την ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗ και την ΕΠΙΡΡΟΗ της ΚΝΕ, ΕΙΔΙΚΑ Η Α/Ε..."
Για να δούμε από την έκθεση πάλι:
"Ανεβαίνει η επιρροή της ΚΝΕ και της Α/Ε μέσα στο ΦΚ..."
"Στις εκδηλώσεις αυτές (μεγάλες συγκεντρώσεις στις 8 Νοέμβρη) πέφτει και πάλι το σύνθημα της κατάληψης κτιρίων. Ούτε όμως τώρα η Α/Ε και οι καθοδηγήσεις της ΚΝΕ (και φυσικά ούτε το Γραφείο Κλιμακίου της ΚΕ του Κόμματος) δίνουν μεγάλη προσοχή στο σύνθημα. Και δεν επεξεργάζονται τη συγκεκριμένη στάση τους μπροστά σε μια τέτοια προοπτική."
"Η γραμμή αυτή ήταν οπωσδήποτε σωστή, εντασσόταν στα πλαίσια της γραμμής ΚΝΕ και Α/Ε, όπως αυτή εκτέθηκε και προηγούμενα"
"Αυτό δεν έγινε και από τις επιτόπου καθοδηγήσεις ΚΝΕ και Α/Ε..."
"Ούτε όμως το ΦΚ εξαπατήθηκε. Αντίκρουσε τον ελιγμό. Κι εδώ τη σωστή κατεύθυνση έδωσαν η ΚΝΕ και Α/Ε..."
" Η σωστή γραμμή της ΚΝΕ και της Α/Ε επικράτησε κι αυτή έδωσε αγωνιστική προοπτική και συνέχεια στην πάλη των φοιτητών"
"Τα στελέχη της Α/Ε (ακολουθώντας τη γραμμή αποφυγής απρογραμμάτιστων ενεργειών)..."
Εντελώς συμπτωματικά όπως ακριβώς και της ΚΝΕ τη γραμμή
Ναι η Α/Ε δεν ήταν κομματική οργάνωση. Πάλι όμως κυριαρχούσε η γραμμή της ΚΝΕ. Όπως λέει και η Εκθεση από αυτή επηρεαζόνταν και καθοδηγούνταν. Δεν είναι τυχαίο που στα γεγονότα που περιγράφονται στην Έκθεση όπου διαβάζεις για Α/Ε καπάκι ΚΝΕ όπως φαίνεται και από τα παραπάνω που παρέθεσα.
ΥΓ: Περιμένω ακόμα απάντηση στο ερώτημα μου αν το σύνθημα ΛΑΟΚΡΑΤΙΑ ήταν σωστό ή όχι
V For Viva Revolution
Αν είναι κάτι που με ενυτπωσιάζει σε αυτούς τους διαλόγους, αυτές τις μέρες διεξάγονται τρεις διάλογοι σε αυτό το μπλογκ, είναι ότι:
1. Αν όχι όλοι, οι περισσότεροι υποστηρικτές του ΚΚΕ λυσσάνε με αυτά που λένε κάποιοι ανύπαρκτοι κατά τα άλλα.
2. Η πλήρη άγνοιά τους για το από που προέρχεται το ΚΚΕ(μ-λ), θεωρώντας το δημιούργημα της μεταχουντικής περιόδου ενώ η ιστορία του ξεκινά από το 1956 με τη παρουσία οργανώσεων με αυτό το όνομα στις ανατολικοευρωπαϊκές χώρες από το 1960 και τη δημιουργία της Αναγέννησης στην Ελλάδα.
και τρίτο και κυριώτερο:
Κανένας δε κάνει το κόπο να υπερασπιστεί τα κομματικά γραπτά τους, ακόμη και όταν αναφέρται η πηγή τους, κάποιοι βέβαια απ' ότι φαίνεται τα αγνοούν κιόλας παντελώς, αλλά σκίζονται να αρνηθούν απλά αυτά που λένε οι άλλοι και να τους καταγγείλουν ως εχθρούς του ΚΚΕ!!!
Επειδή βαριέμαι να ξαναγράφω
"προκάλεσε ταλάντευση στα στελέχη της Α/Ε που τα έκανε να μένουν αναποφάσιστα, ανάμεσα στα «φοιτητικά αιτήματα», την «οικουμενική κυβέρνηση» και την «αντιφασιστική - αντιιμπεριαλιστική επανάσταση» (της ΑΑΣΠΕ) και δεν τους έδωσε τη δυνατότητα να επιδράσουν πιο ενεργά στη διαμόρφωση και μεθόδευση των συνθημάτων."
Πήρες χαμπάρι τώρα οτι παρά την καθοδήγηση και την επιρροή την ΚΝΕ στην Α/Ε οτι η τελευταία δεν είχε ενιαία γραμμή και στάση.Γκε γκε τώρα για τον μύθο με τα φύλλα της Πασπουδαστικής που υπογορέυονταν απευθείας απο την ΚΝΕ.
Καλά δεν υπάρχει αυτό. Λέει "Πήρες χαμπάρι τώρα οτι παρά την καθοδήγηση και την επιρροή την ΚΝΕ στην Α/Ε..." άρα παραδέχεται ότι η ΚΝΕ καθοδηγούσε και επηρέαζε την Α/Ε και παρόλα αυτά αγωνίζονται να μας πείσουν ότι η ΚΝΕ δεν έκανε κουμάντο στην Α/Ε.
"Στα ίδια πλαίσια, όπως ήταν επόμενο, κινούνται κι οι ελλείψεις της καθοδήγησης της ΚΝΕ...."
και
"...Υπάρχει, βέβαια, ένα άλλο ζήτημα: αν και σε ποιο βαθμό, έγινε δυνατό η γραμμή της αυτή να φτάσει σωστά ως τα στελέχη της ΚΝΕ και της Α/Ε, που μέσα στους φοιτητικούς χώρους τη χειρίζονταν. Υπήρξαν εδώ αδυναμίες κι η γραμμή αυτή, ορισμένες φορές, εφαρμόστηκε μονοκόμματα, - επιμονή για φοιτητικά μόνον αιτήματα και αποκλεισμός γενικότερων συνθημάτων αντιχουντικής και αντιιμπεριαλιστικής πάλης πράγμα που προκάλεσε δυσκολίες"
" . Η κάποια ταλάντευσή μας, η κάπως μονοκόμματη προβολή, επί ένα διάστημα της γραμμής για τα φοιτητικά μόνον αιτήματα και μια ορισμένη αδράνεια, επειδή έλλειπε η ενιαία καθοδήγηση, δεν μας επιτρέψαν να επιλέξουμε την πλειοψηφία στη νέα ΣΕ από οπαδούς ΚΝΕ - Α/Ε "
" Δεν προέκυψαν από μια επεξεργασμένη πολιτική γραμμή, για εκείνη την στιγμή, του Κόμματος και της ΚΝΕ. Μάλιστα ο υπερτονισμός των φοιτητικών αιτημάτων, ή, ακριβέστερα, ο τρόπος που μεταφέρθηκε αυτή η γραμμή, προκάλεσε ταλάντευση στα στελέχη της Α/Ε..."
Συμπέρασμα καθοδήγηση υπήρχε όπως παραδέχεται και Ο/Η Ανώνυμος και όπως μαρτυρούν τα ντουκουμέντα αλλά έγινε με τέτοιο τρόπο που προκάλεσε ταλάντευση και δεν τους έδωσε τη δυνατότητα να επιδράσουν πιο ενεργά στη διαμόρφωση και μεθόδευση των συνθημάτων.
Άρα παραδεχόμαστε ότι η ΚΝΕ έδινε γραμμή στην Α/Ε αλλά αυτή η γραμμή όπως λένε και οι ίδιοι είχε προβλήματα για διάφορους λόγους. Μάλιστα
Εδώ λέει αλλού η Έκθεση:
"Η οργάνωση της ΚΝΕ δεν κατανόησε πλήρως τις δυνατότητες που είχε η ΣΕ, ούτε πήρε μέτρα για την αξιοποίησή της. Και δυνατότητες τέτοιες είχε αρκετές. ΑΝ ΔΙΝΟΤΑΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΗΣ Α/Ε, που ήταν μέσα στη ΣΕ και διατάσσαμε σωστά όλες τις οργανωμένες μας δυνάμεις, θα μπορούσε ίσως να δοθεί άλλη διάσταση στα γεγονότα και, στην εξέλιξή τους"
Αφού η Α/Ε δεν ήταν όργανο της ΚΝΕ από που και ως που η ΚΝΕ ένα κομματικό όργανο θα έδινε αυτό κατεύθυνση;
" Η σωστή γραμμή της ΚΝΕ και της Α/Ε επικράτησε κι αυτή έδωσε αγωνιστική προοπτική και συνέχεια στην πάλη των φοιτητών"
" Κι εδώ τη σωστή κατεύθυνση έδωσαν η ΚΝΕ και Α/Ε..."
" Τη γραμμή αυτή την εφάρμοζαν γενικά σωστά οι μαζικοί φορείς που βρίσκονταν κάτω από την καθοδήγηση και την επιρροή της ΚΝΕ, ειδικά η Α/Ε..."
Πως γίνεται τώρα οι γραμμές και οι κατευθύνσεις τους ενός να ταυτίζονται με του άλλου....
" Τη σημασία που έχει η ενότητα δράσης αποδείχνουν και οι ελλείψεις που παρουσιάστηκαν για την ολοκλήρωσή της. Η μη ανάδειξη της ΣΕ σε πραγματικό καθοδηγητικό όργανο του αγώνα των έγκλειστων σπουδαστών. Η ανεπαρκής σημασία που δόθηκε από τα τοπικά στελέχη και την καθοδήγηση της ΚΝΕ, για τη στελέχωσή της και την πλήρη ενεργοποίησή της. Η μη επιδίωξη μιας σταθερής και μόνιμης επαφής και συνεργασίας με τους εκπρόσωπους των άλλων πολιτικών παρατάξεων, που συμμετείχαν στον ξεσηκωμό (της ΚΝΕ και της Α/Ε με ΡΦ και αριστεριστές)"
Της ΚΝΕ και της Α/Ε. Μαζί, ένα μέτωπο αναφέρονται. Κατά τα άλλα άλλο πράγμα ο ένας άλλο ο άλλος.
"Δεν υπήρχε καλή σύνδεση καθοδήγησης ΚΝΕ και Α/Ε με τα μέλη στη ΣΕ"
Πάλι ΚΝΕ και Α/Ε ένα
Αν λάβουμε υπόψη όλα τα παραπάνω που παρατίθενται και από άλλους τότε τι κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια είναι η υπόθεση ΚΝΕ και Α/Ε.
Δεν παίζει οι ομογάλακτοί σας και οι ομοϊδεάτες σας στον υπόλοιπο κόσμο να είναι σαν εσάς. Αυτό πρέπει να είναι ελληνικό φαινόμενο
V For Viva La Revolution
Δημοσίευση σχολίου