16 Νοεμβρίου 2017

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ 16 ΝΟΕΜΒΡΗ 1980

Το 1980 η πορεία έγινε τη Κυριακή 16 Νοέμβρη, ήταν μια σημαντική χρονιά για την ιστορία των επετείων του Πολυτεχνείου. Από την αρχή, από τη πτώση της Χούντας και μετά, το σύστημα έκανε ότι μπορούσε ώστε αυτή η επέτειος να ξεχαστεί, να πάρει χαρακτηριστικά που θα την απονευρώνανε από το πραγματικό της νόημα. Πολύ περισσότερο που εκείνη τη χρονιά η κυβέρνηση της Ν.Δ. με πρωθυπουργό τον Ράλλη είχε επανεντάξει τη χώρα στο στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ.

Στις 21 Οκτωβρίου 1980 η Ελλάδα έγινε ξανά δεκτή στη στρατιωτική δομή του ΝΑΤΟ, ενώ η κυβέρνηση είχε ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ για την ανανέωση των συμφωνιών παραμονής των αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα και ο Ευάγγελος Αβέρωφ, τότε υπουργός Άμυνας, συμμετείχε για πρώτη φορά μετά την αντιπολίτευση στην Επιτροπή Πυρηνικού Σχεδιασμού του ΝΑΤΟ. Η αντίδραση του λαού ήταν έντονη και την ίδια μέρα πραγματοποιήθηκαν μαζικές αντιιμπεριαλιστικές διαδηλώσεις.

Πως θα μπορούσε η άρχουσα τάξη να ανεχθεί τη συνέχιση των κινητοποιήσεων αυτών και μάλιστα με αφορμή την επέτειο του Πολυτεχνείου; Απαγόρευσε τη διαδήλωση και η ΕΦΕΕ (πλειοψηφία ΠΑΣΠ και ΠΣΚ-ΚΝΕ)ενώ αρχικά καλούσε σε πορεία προς την αμερικάνικη πρεσβεία αποδέχτηκε ...καταγγέλλοντας την απαγόρευση αυτή. Το ίδιο και τα αντίστοιχα κόμματα αλλά και το ΚΚΕ(εσ.) το οποίο επίσημα δε είχε βουλευτή μιας και ο Λεωνίδας Κύρκος εκπροσωπούσε τυπικά στη Βουλή τη Συμμαχία. Η μειοψηφία της ΕΦΕΕ δε δέχτηκε αυτή την απαγόρευση. Οργανώσεις της τότε εξωκοινοβουλευτικής επίσης. Αυτή η επιμονή απαντήθηκε με άγρια καταστολή, με τη δολοφονία των Κουμή και Κανελλοπούλου. Αλλά και με τη κατασυκοφάντησή της όχι μόνο από το σύστημα αλλά και από την επίσημη αριστερά των ΚΚΕ και ΚΚΕ(εσ.) που από κοινού με το ΠΑΣΟΚ, με το οποίο επιδίωκαν να συνεργαστούν κυβερνητικά στο μέλλον, υπερθεμάτιζαν στη προβοκατορολογία θέτοντας σε δεύτερη μοίρα τη κυβέρνηση και τη καταστολή.

Τα κείμενα που ακολουθούν είναι κείμενα της εποχής. Το πρώτο είναι η απάντηση - άρνηση της μειοψηφίας της ΕΦΕΕ και των οργανώσεων να δεχτούν την απαγόρευση. Τα άλλα τρία είναι οι προκηρύξεις του ΚΚΕ(μ-λ) πριν και μετά τα γεγονότα.


***
***

***

9 σχόλια:

Παναγιώτης Θεωφάνους είπε...

Με ποια στοιχεία προκύπτουν οι ισχυρισμοί σας για την θέση του ΚΚΕ τότε στην επιβολή απαγορεύσεις της πορείας του Πολυτεχνείου απο τν ΝΔ;Λαθροχείρες και συκοφάντες.

Αντίσταση στις γειτονιές! είπε...

Σίγουρα θα είχε πολύ ενδιαφέρον να μας αποδείξεις εσύ, με στοιχεία, για το ότι ήταν άλλη η θέση του ΚΚΕ τότε.

Ανώνυμος είπε...

το θεμα για την ανακοίνωση του κκε μ-λ δεν ειναι να αποδείξει τίποτα αλλα να κλείσει το ματι στους καταληψίες του πολυτεχνείου πως και εμεις εχουμε μέτωπο στο κκε, ,
Τυχοδιωκτικά δεν θελουν να δουνε πως εδω γίνεται μια πολεμικη στοχοποιηση που δημιουργεί κλιμα ακομα και για αιματοκύλισμα...Τα κοματικα οφέλη προηγούνται

Ανώνυμος είπε...

Η στάση της ΚΝΕ στο ΚΣ της ΕΦΕΕ ( σε σύμπλευση με την ΠΑΣΠ ) δεν ήταν αποδοχή της κυβερνητικής απαγόρευσης στην αμερικάνικη πρεσβεία και περιορισμός της μέχρι το σύνταγμα ; ΤΙ ΑΛΛΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΘΕΛΕΙΣ ;

Ανώνυμος είπε...

Δηλαδή ρε παιδιά, εσείς που διαμαρτυρόσαστε για το δημοσίευμα και ανακαλύπτεται πονηρούς σκοπούς δεν έχετε τίποτα να πείτε για να υπερασπιστείτε τη στάση του κόμματός σας τότε;

Ανώνυμος είπε...

Στο Πολυτεχνείο δεν υπάρχει καμία κατάληψη, υπάρχει αποκλεισμός με φασίζοντα και αντικομμουνιστικά χαρακτηριστικά και η χθεσινή πορεία που καλέσαμε από κοινού ήτανε η μοναδική μέχρι στιγμής οργανωμένη προσπάθεια να αμφισβητηθεί. Από το κκε που έχει μεγαλύτερη οργανωτική δυνατότητα δεν είδαμε κάποια ενέργεια μέχρι στιμής. Αν χρησιμοποιήσω την ίδια λογική(;) μπορών να πω ότι το κκε ανοίγοντας μέτωπο στο κκε(μ-λ) βοηθάει... "τους καταληψίες".

Ανώνυμος είπε...

https://athens.indymedia.org/post/1580079/
Με την κατάληψη του πολυτεχνείου διαφωνούν μεχρι κ αναρχικοί!!!

Ανώνυμος είπε...

όχι ότι απαραιτήτως λέει κάτι για το σήμερα, Παναγιώτη, αλλά μπορεί κανείς να επιβεβαιώσει τους ισχυρισμούς του τότε και του τωρινού ΚΚΕ(μ-λ) αν δει το εξώφυλλο του "Ρ" της επομένης: http://efimeris.nlg.gr/ns/pdfwin.asp?c=65&dc=18&db=11&da=1980

Λουκάς Σαγιάς είπε...

Για την ιστορία να αναφέρω ότι η κυβέρνηση τότε, το 1980, είχε απαγορεύσει την πορεία του Πολυτεχνείου πέρα από την πλατεία Συντάγματος. Ο λόγος προφανής, να μην ενοχληθούν οι «φίλοι μας» Αμερικάνοι με την πορεία στην Πρεσβεία τους. Η απόφαση της κυβέρνησης είχε γίνει δεκτή από την πλειοψηφία της ΕΦΕΕ (ΠΑΣΟΚ-ΚΚΕ) ενώ η μειοψηφία της ΕΦΕΕ (ΠΠΣΠ, ΑΑΣΠΕ, ΕΚΟΝ Ρήγας Φεραίος-Β’ Πανελλαδική) έκανε κάλεσμα για πορεία μέχρι την αμερικάνικη πρεσβεία.
Την πορεία προς την αμερικάνικη πρεσβεία ενάντια στην απαγόρευση οργάνωσαν η μειοψηφία της ΕΦΕΕ (για πρώτη φορά μειοψηφία συνδικαλιστικού οργάνου παίρνει πολιτική πρωτοβουλία) μαζί με τις εξής πέντε οργανώσεις της Επαναστατικής Αριστεράς: ΚΚΕ (μ-λ), ΕΚΟΝ Ρ.Φ. (Β’ Πανελλαδική), Κ.Ο. ΜΑΧΗΤΗΣ, ΟΣΕ, ΟΚΔΕ.Ανταποκρίθηκαν χιλιάδες άτομα και τότε η νύχτα της 16 Νοέμβρη του 1980 μετατράπηκε σε νύχτα του “Αγίου Βαρθολομαίου”. Η νύχτα της 16ης Νοεμβρίου έγινε κόλαση με δύο νεκρούς διαδηλωτές (Κουμής, Κανελλοπούλου), τουλάχιστον δύο σοβαρά τραυματισμένους από αστυνομικά περίστροφα, πολλές εκατοντάδες σπασμένα κεφάλια, συλλήψεις κ.λπ. Τα ΜΑΤ χτύπησαν σε μια τεράστια ακτίνα γύρω από το κέντρο των Αθηνών οτιδήποτε έμψυχο έβρισκαν μπροστά τους και δεν είχε προλάβει να κρυφτεί πίσω από τα πανό των νομοταγών πολιτικών και σπουδαστικών οργανώσεων.

Η πλειοψηφία της ΕΦΕΕ πειθάρχησε παρά τους λεονταρισμούς των προηγουμένων ημερών, αλλά κάμποσες χιλιάδες διαδηλωτών αποφάσισαν να ακολουθήσουν την αριστερή μειοψηφία της ΕΦΕΕ (ΠΠΣΠ, ΑΑΣΠΕ, ΕΚΟΝ Ρήγας Φεραίος-Β' Πανελλαδική κ.α.) επιχειρώντας να συνεχίσουν προς την αμερικανική πρεσβεία.

Μια βδομάδα αργότερα στη Βουλή έγινε πολύωρη συζήτηση για τα γεγονότα.
Στη συζήτηση αυτή Παπανδρέου και Φλωράκης, αρκέστηκαν σε υποδείξεις περί του χώρου και του χρόνου κατά τον οποίο οι αστυνομικές δυνάμεις θα έπρεπε να ανοίξουν τα κεφάλια των διαδηλωτών. "Θα ήταν σε θέση, πραγματικά, η Αστυνομία στο σημείο της σύγκρουσης να προχωρήσει με ελιγμό τέτοιο, ώστε να αποκοπεί, το επαναλαμβάνω, το σώμα των 2.000 εξτρεμιστών και εκεί να τους αντιμετωπίσει",(ΙΟΣ της Ελευθεροτυπίας).

Και τέλος η προσωπική ματιά ενός φίλου που έζησε τα γεγονότα (αντιγράφηκε από το Κόκκινο Δίκτυο):

Έζησα ως συμμέτοχος αυτή την ΜΕΓΑΛΕΙΩΔΗ ΠΟΡΕΙΑ της ΜΕΙΟΨΗΦΙΑΣ του Κ.Σ. της ΕΦΕΕ τότε. 10.000 Οργανωμένοι άριστα διαδηλωτές από τις οργανώσεις: ΚΚΕ (μ-λ), ΕΚΚΕ, ΕΚΟΝ Ρ.Φ. Β' Πανελλαδική και πολλούς απλούς διαδηλωτές σαν εμένα που ΘΕΩΡΗΣΑΝ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ τη ΣΤΑΣΗ τότε του ΠΑΣΟΚ, του ΚΚΕ και του ΚΚΕ εσωτερικού.....!
Έζησα ίσως το μεγαλύτερο μπλοκ που έχει κατεβάσει η εξωκοινοβουλευτική αριστερά ποτέ στην ιστορία της, με περιφρούρηση κύρια από το ΚΚΕ(μ-λ) και το ΕΚΚΕ που θύμιζαν στρατό....!
Με ένα μπλοκ που πήγε την πορεία σε μάχη σώμα με σώμα μέχρι την οδό Ηρώδου αττικού.

Το ΚΚΕ για μια ακόμα φορά ΔΕΝ ΠΗΡΕ ΜΕΡΟΣ στη σύγκρουση, ΔΕΝ ΗΘΕΛΕ εσκεμμένα να πάει σε ΡΗΞΗ με την ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ και φυσικά προσπαθούσε να δικαιολογήσει μετά τα γνωστά αδικαιολόγητα.
Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΒΙΑ ήταν ΤΡΟΜΕΡΗ και ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΗ και οδήγησε στην ΕΝ ΨΥΧΡΩ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ με ΕΙΔΕΧΘΗ ΤΡΟΠΟ των ΚΟΥΜΗ και ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ.