Η δίκη έγινε σε ιδιαίτερα φορτισμένο κλίμα που οφείλονταν στην παρουσία δεκάδων αστυνομικών με πολιτικά που στο πρόσωπο του υπόδικου αστυνομικού των ΥΜΕΤ υπερασπιζόταν την ανεξέλεγκτη βία των δυνάμεων καταστολής στους κοινωνικούς αγώνες.
Στο ίδιο πνεύμα ο συνήγορος του υπόδικου αστυνομικού προκαλούσε και πριν ακόμη ξεκινήσει η διαδικασία απαξίωνε τους μάρτυρες που ήρθαν να καταθέσουν από τη μεριά των καθαριστριών, ειδικά όσους είχαν πολιτική ή συνδικαλιστική ιδιότητα. Στη συνέχεια, όταν ξεκίνησε η δίκη σε ένα κρεσέντο ακροδεξιάς ρητορείας ο ίδιος επέδειξε μια φωτογραφία με τις καθαρίστριες μπροστά από το «Σπίτι του Μαρξ» στις Βρυξέλλες όπου βρέθηκαν καλεσμένες από τα συνδικάτα, σαν να επρόκειτο για ενοχοποιητικό στοιχείο!
Οι τέσσερεις καθαρίστριες που κατέθεσαν (Βάσω Γκόβα, Ευαγγελία Αλεξάκη, Φωτεινή Νικηταρά, Δέσποινα Κωστοπούλου) ζωντάνεψαν τις μνήμες από τον ηρωικό αγώνα και την αστυνομική βία. Είναι χαρακτηριστικές για τη στάση του δικαστηρίου ερωτήσεις και παρεμβάσεις του εισαγγελέα «…στη φωτογραφία έχεις απλωμένα τα χέρια προς τις συναδέλφισσές σου μήπως αντιστάθηκες στη σύλληψη;» το ίδιο και η προσπάθεια να υποτιμήσουν την δίκη με παρατηρήσεις από την αρχή της διαδικασίας από την Πρόεδρο «τι θέλουμε τόσους μάρτυρες μια απλή σωματική βλάβη σε μονομελές δικάζεται” σαν να αφορά η εκδίκαση όχι μια αστυνομικής αυθαιρεσία αλλά μια παρεξήγηση. Το σκηνικό που στήνοταν θύμιζε την υπόθεση της Αγγελικής Κουτσουμπού που ο βαρύτατος τραυματισμός της από την απρόκλητη και αναίτια επιδρομή της αστυνομικής ομάδας «ΔΙΑΣ» χαρακτηρίστηκε «τροχαίο».
Έτσι απέβαλλαν από την αίθουσα τον αγωνιστή που παρενέβη για να υπενθυμίσει ότι πέρα από τα αστυνομικά όργανα υπάρχουν και οι ευθύνες των πολιτικών προϊσταμένων που έχουν την τελική πολιτική ευθύνη για τις ενέργειές τους.
Η δίκη διεκόπη λόγω ωραρίου και τελικά αναβλήθηκε για τις 24 Σεπτέμβρη 2018.
Το εργατικό κίνημα και οι αγωνιστές πρέπει να δώσουν το παρόν και στις 24 Σεπτέμβρη ακόμη μαζικότερα. Τυχόν απαλλαγή του αστυνομικού, που πρόδηλα είναι ένοχος, ή ακόμη χειρότερα καταδίκη των αγωνιστριών που τραυματίστηκαν (εκκρεμούν μηνύσεις για αρκετές ακόμη καθαρίστριες), θα αποθρασύνει την κρατική βία και καταστολή πάνω σε κάθε αγωνιζόμενο κομμάτι της κοινωνίας.
Αν στο σκεπτικό της απόφασης του Αρείου Πάγου το 2014 που ανέστειλε την επαναπρόσληψη των καθαριστριών, το δημόσιο συμφέρον ταυτίζονταν με τις απολύσεις και τις διαθεσιμότητες, μια αρνητική εξέλιξη σε αυτές τις δίκες σήμερα, θα σηματοδοτήσει μια σοβαρή ήττα του εργατικού κινήματος.
- Να αθωωθεί η συναδέλφισσα Βάσω Γκόβα και να πάψει κάθε δίωξη κατά των αγωνιζόμενων καθαριστριών.
- Να τιμωρηθεί ο αστυνομικός των ΥΜΕΤ που τραυμάτισε την Ευαγγελία Αλεξάκη και Βάσω Γκόβα.
- Να καταργηθούν τα ειδικά σώματα καταστολής (ΜΑΤ, ΔΙΑΣ, ΥΜΕΤ)
Πρωτοβουλία για τη δικαίωση των αγωνιζόμενων καθαριστριών
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου