18 Ιουνίου 2018

Συνεχίζονται οι μαζικές απολύσεις... Επέκταση της προσωρινής εργασίας με πετσοκομμένα δικαιώματα

Οι φαρμακευτικές εταιρίες «Sanofi» και «Servier», με χρονική απόσταση μιας εβδομάδας, έδιωξαν 32 και 14 εργαζομένους στην ιατρική ενημέρωση αντίστοιχα.

Η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ απέλυσε εικοσιτρείς υδρονομείς και μια σειρά κινητοποιήσεων από εργαζομένους και απολυμένους ξεκίνησαν για την ανάκληση τους.

Στον αέρα βρίσκονται και χιλιάδες εργαζόμενοι στους ΟΤΑ, καθώς οι συμβάσεις τους έχουν λήξει και η παραμονή στην εργασία για πάρα πολλούς εργαζόμενους που εργάστηκαν στους δήμους ως συμβασιούχοι, παρατασιούχοι και οι συμβάσεις τους έληξαν στις 31 Μαρτιου 2018 παρατείνεται είτε μέσω προσωρινών διαταγών, είτε μέσω των αναβολών της εκδίκασης ασφαλιστικών μέτρων σε πολλές περιπτώσεις. Πρόκειται για εργαζόμενους συμβασιούχους, παρατασιούχους, που ενώ πήραν μέρος στο διαγωνισμό της προκήρυξης του ΑΣΕΠ για την πλήρωση θέσεων τακτικού προσωπικού και προσωπικού με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου δεν επιλέγησαν και έμειναν εκτός από τους προσωρινούς πινάκες, αναμένουν τα οριστικά αποτελέσματα της και έχουν καταφύγει στα δικαστήρια καταθέτοντας ασφαλιστικά μετρά παραμονής στην εργασία...

Η διοίκηση του ΟΤΕ απέλυσε εργαζόμενο στα Γιάννενα με 32 χρόνια υπηρεσίας σαν «αντιπαραγωγικό» και προωθεί σχέδιο εκδίωξης 1000(!) υπαλλήλων με τον μανδύα ενός προγράμματος “οικειοθελών αποχωρήσεων”

Οι εργοδότες απολύουν μαζικά ή πιέζουν για «οικειοθελείς αποχωρήσεις» εργαζομένων, με σκοπό να ξεφορτωθούν εργαζόμενους που διατηρούν στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η διοίκηση του ΟΤΕ, που σε ανακοίνωσή της για το πρόγραμμα “οικειοθελών αποχωρήσεων” αναφέρει κυνικά ότι «...Δίνουμε τη δυνατότητα σε εργαζόμενους που το επιθυμούν, να αποχωρήσουν από την εταιρεία και να κάνουν το επόμενό τους βήμα, ενώ ταυτόχρονα προσφέρουμε ευκαιρίες απασχόλησης σε νέους ανθρώπους»!

Με τις μαζικές απολύσεις και τις «οικειοθελείς αποχωρήσεις» εργαζόμενων επιδιώκεται η ανανέωση του προσωπικού επιχειρήσεων με φτηνότερο εργατικό δυναμικό και λιγότερα έως ανύπαρκτα εργασιακά δικαιώματα και η εντατικοποίηση της εργατικής εκμετάλλευσης καθώς μικρότερος αριθμός εργαζομένων πιέζεται για να βγάλει την παραγωγή. Προωθούνται προσλήψεις με σαφώς χειρότερους όρους εργασίας, όπως το υπονοεί και ο ΟΤΕ δηλώνοντας ότι θέλει “να προσφέρει ευκαιρίες απασχόλησης σε νέους ανθρώπους”, όπως συμβαίνει και με τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ σε Δήμους, το οποίο αφορά σε 25 χιλιάδες άνεργους που θα αμείβονται με τον υποκατώτατο μισθό.

Την παραπάνω κατάσταση επιβεβαιώνουν και τα πρόσφατα επίσημα στοιχεία των πληροφοριακών συστημάτων ΗΛΙΟΣ και ΕΡΓΑΝΗ του Υπουργείου Εργασίας: Μεγάλη άνοδο έχουν σημειώσει τα τελευταία πέντε χρόνια οι “οικειοθελείς αποχωρήσεις”, συγκεκριμένα υπερτετραπλασιάστηκαν! Το 50% των νέων προσλήψεων αφορούσαν σε μερική και εκ περιτροπής απασχόληση, κάτι που με μικρές αποκλίσεις συνεχίζεται αυξητικά από το 2015 μέχρι σήμερα. Τέλος, μεγάλη αύξηση παρουσιάζουν οι προσλήψεις μερικής απασχόλησης, αλλά και οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

Όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν περίτρανα την παγίωση της κυριαρχίας των ευέλικτων μορφών εργασίας, της προσωρινής απασχόλησης, της εργασίας χωρίς δικαιώματα. Αυτός είναι και ο κύριος στόχος των απολύσεων που λαμβάνουν χώρα τα τελευταία χρόνια: η προοδευτική αντικατάσταση της σταθερής εργασίας με φτηνά αμοιβόμενη ελαστική και προσωρινή απασχόληση. Διώχνουν εργαζόμενους με εργασιακά δικαιώματα και τους αντικαθιστούν με εργαζόμενους των 300 ευρώ! Αυτή είναι η “ανάπτυξη”, όπως την εννοούν κυβέρνηση και εργοδότες.

Οι εργαζόμενοι πρέπει να αντισταθούν στις μαζικές απολύσεις, το αίσχος της ελαστικής εργασίας και την υπερεκμετάλλευση των ανέργων, να διεκδικήσουν συλλογικά και μαζικά το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία με δικαιώματα, την αυξηση των μισθών και μεροκαμάτων!

Λαϊκός Δρόμος - http://www.m-lkke.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: