31 Ιουλίου 2018

Ο Τουργκούτ Καγιά δεν εκδίδεται!

Δόθηκε σήμερα στον Τουργκούτ Καγιά και επίσημα η υπουργική απόφαση για τη μη έκδοσή του στη Τουρκία. Είχε προηγηθεί η διαβεβαίωση την προηγούμενη βδομάδα από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν θα εκδοθεί οπότε και σταμάτησε την απεργία πείνας.

Πρόκειται για μια σημαντική νίκη του κινήματος αλληλεγγύης που εκδηλώθηκε, για πρώτη φορά ίσως σε τέτοιες περιπτώσεις, απ' όλα τα κόμματα της Αριστεράς. Εκδηλώθηκε από δεκάδες σωματεία, τοπικών συλλογικοτήτων και συλλόγους φοιτητών. Ένα κίνημα αλληλεγγύης που δεν περιορίστηκε μόνο στην Ελλάδα αλλά επεκτάθηκε σε όλη την Ευρώπη. Γίνανε κινητοποιήσεις, παραστάσεις διαμαρτυρίας, υπήρξαν και προσπάθειες καταστολής παρ' όλα αυτά η κυβέρνηση αναγκάστηκε να ακυρώσει τις όποιες δεύτερες σκέψεις της!

Προς το παρών τουλάχιστον! Και αυτό γιατί εξακολουθούν να κρατούνται 9 αγωνιστές διάσπαρτοι στις ελληνικές φυλακές που μπορεί οι μέχρι τώρα αποφάσεις των τοπικών δικαστηρίων να απέρριψαν τα αντίστοιχα αιτήματα έκδοσής τους εξακολουθούν όμως να κινδυνεύουν, όπως υπαρκτό είναι και το ενδεχόμενο να δικαστούν με βάση τον τρομονόμο 187α. Μην ξεχνάμε και τις δηλώσεις της Μπακογιάννη που ως λαγός του συστήματος της εξάρτησης ζήτησε την παράδοσή τους στη Τουρκία χαρακτηρίζοντας αυτούς τους αγωνιστές για την ελευθερία στη χώρα τους ως τρομοκράτες. Αγωνιστές που συμμετείχαν με απεργίες πείνας και άλλους τρόπους έκφρασης της αλληλεγγύης τους στον αγώνα για τη μη έκδοση του Τουργκούτ Καγιά.

Μην ξεχνάμε επίσης ότι στη Γερμανία συνεχίζεται η δίκη των 10 αγωνιστών της ΑΤΙΚ ένας από τους οποίους παραδόθηκε από το ελληνικό κράτος και επί πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ! Όπως και το ότι δεν είναι λίγοι οι αγωνιστές αριστερών οργανώσεων από την Τουρκία και το Κουρδιστάν -και όχι μόνο- που διώκονται, φυλακίζονται και δικάζονται σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η νίκη του αγώνα του Τουργκούτ Καγιά και του κινήματος αλληλεγγύης μπορεί και πρέπει να αποτελέσει σημείο καμπής για την ένταση του κινήματος για τις δημοκρατικές ελευθερίες, για την απελευθέρωση όλων των αγωνιστών και στην Ελλάδα και στην Ε.Ε.!

Δεν υπάρχουν σχόλια: