15 Οκτωβρίου 2018

Κυβερνητικός και θεσμικός «αντιφασισμός»

Με κείμενο που υπογράφουν ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά και οι δήμαρχοι Κερατσινίου- Δραπετσώνας, Περάματος, Νίκαιας- Ρέντη, Κορυδαλλού, μαζί με μια πλειάδα αντιδημάρχων, περιφερειακών και δημοτικών συμβούλων, γενικών γραμματέων και προέδρων ΔΣ, δηλώνουν ότι «Σήμερα είναι σημαντικό, κρίσιμο και υπό μία έννοια και ιστορικό καθήκον μας, ως Αυτοδιοίκηση να σκεφτούμε και να πράξουμε και ως πολιτική οντότητα για να αντιμετωπίσουμε την ακροδεξιά ρητορεία και πρακτική. Να αναλάβουμε τολμηρές πρωτοβουλίες με συνέχεια και πολιτικό βάθος που θα ακυρώνουν τη διείσδυση και την οικοδόμηση νέων ακροατηρίων για λογαριασμό της ακροδεξιάς». Προβάλλουν, μάλιστα, την ευελιξία της «Αυτοδιοίκησης», που «έχοντας μια αμεσότερη επαφή με τις τοπικές κοινωνίες, μπορεί να αναζητήσει τρόπους υπέρβασης της πολυδιάσπασης και του κατακερματισμού, στη βάση της ενεργής συμμετοχής των πολιτών, να αναστρέψει την κρίση εκπροσώπησης, να παρέμβει για να μην επιτρέψει φαινόμενα διάλυσης της κοινωνικής συνοχής ν’ αποτελέσουν το έδαφος για να αποκτήσει και να διευρύνει τα ακροατήριά της η ακροδεξιά […]». Ενώ φροντίζουν να ξεκαθαρίσουν ότι «Η καταδίκη και η απομόνωση της ιδεολογίας και των μεθόδων της Χρυσής Αυγής απαιτεί την κινητοποίηση και τη συμμετοχή όλων, χωρίς εξαιρέσεις και τεχνητούς διαχωρισμούς».

Θα μπορούσε μια τέτοια πρωτοβουλία να έχει θετικά χαρακτηριστικά κάτω από συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις. Αν προσπαθούσε να προσδιορίσει τα αίτια που γεννούν και τροφοδοτούν τον φασισμό στοχοποιώντας το καπιταλιστικό σύστημα, την αντιλαϊκή πολιτική, το καθεστώς της ιμπεριαλιστικής εξάρτησης, τον εθνικισμό. Αν από αντικυβερνητική θέση καταδίκαζε τις κυβερνήσεις ως συνένοχες σε αυτή τη διαδικασία, δηλαδή ως διαχειριστές του συστήματος που προωθούν την αντιλαϊκή πολιτική, τη φασιστικοποίηση της πολιτικής και δημόσιας ζωής, την αστική ιδεολογία. Αν επιδιώκει, δίνοντας το έναυσμα στις «τοπικές κοινωνίες», η πρωτοβουλία των πολιτικών αποφάσεων και των δράσεων να παραμένει στα χέρια των λαϊκών μαζών.

Προφανώς, στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν μιλάμε για κάτι τέτοιο. Στο κείμενο, το οποίο αποτελεί το πολιτικό πλαίσιο της πρωτοβουλίας, εμφανίζεται η «κλιμακούμενη δράση, χωρίς τέλος» των φασιστών στις περιοχές της Β’ Πειραιά αλλά και «το φαινόμενο της επανόδου της ακροδεξιάς στην Ευρώπη» ως παρθενογένεση. Ταυτόχρονα, όχι μόνο δεν γίνεται η παραμικρή κριτική στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ για την αντιλαϊκή - αντεργατική πολιτική που προωθεί, για τη κλιμάκωση της επίθεσης στο λαό και την εργατική τάξη, για τη διαχείριση του μεταναστευτικού - προσφυγικού, για την άμεση και με τα μπούνια εμπλοκή της χώρας στα πολεμικά σχέδια των αμερικανοΝΑΤΟικων κ.ά. Αντιθέτως, από τη μια εμφανίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ ως θύμα του φασισμού, μετά την αποτρόπαια και καταδικαστέα φασιστική επίθεση σε μέλος της νεολαίας του. Από την άλλη, ξεπλένονται οι σοβαρές και εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης στο μεταναστευτικό - προσφυγικό, με την αντιδραστική συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, με τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης, την απάνθρωπη αντιμετώπιση μεταναστών και προσφυγών. «Η εμπειρία στη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης στο λιμάνι του Πειραιά, με πάνω από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες σ’ ένα έτος, η προσπάθεια αποκλεισμού των προσφυγόπουλων απ’ τα σχολεία, μας δείχνει ότι όπου και όποτε απέναντι σε φαινόμενα ρατσισμού και μίσους κινητοποιήθηκαν οργανωμένα η τοπική Αυτοδιοίκηση, οι τοπικές κοινωνίες, οι φορείς της πόλης, τα συνδικάτα των εργαζομένων, το αυγό του φιδιού δεν βρήκε περιβάλλον για να εκκολαφθεί, παρ’ ότι το επιδίωξε».

Κάλπικος αντιφασισμός, κυριολεκτικά! Μια πρωτοβουλία των περιφερειακών και δημοτικών αρχών που στηρίχτηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ (και που συνεχίζει να συνυπάρχει η ΛΑΕ) και που εντάσσεται στον γενικό εκλογικό σχεδιασμό του ΣΥΡΙΖΑ. Που μαζί με άλλες πρωτοβουλίες και κινήσεις (π.χ. φετινή συγκέντρωση και πορεία για την επέτειο της δολοφονίας του Π. Φύσσα), επιδιώκει να ξεπλύνει την κυβερνητική πολιτική αλλά και τα δεξιά ανοίγματα του τελευταίου ανασχηματισμού, προβάλλοντας το «ευαίσθητο» και «δημοκρατικό» προσωπείο του ΣΥΡΙΖΑ και στοχεύοντας στην αλίευση ψήφων από τον αριστερό, τον προοδευτικό και δημοκρατικό κόσμο. Που θα αξιοποιηθεί αντίστοιχα και από τις δημοτικές αρχές εν όψει των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών.

Πρόκειται, λοιπόν, για μια πρωτοβουλία που έχει στόχο να αποπροσανατολίσει τον λαό, να συγκαλύψει και να συσκοτίσει τα καθήκοντα και τους στόχους της αντιφασιστικής πάλης. Ως τέτοια πρέπει πολιτικά να καταγγελθεί, ενώ ταυτόχρονα πρέπει να αποκαλυφθούν και όποιες δυνάμεις την στηρίξουν με διάφορους τρόπους και μορφές.

Προλεταριακή Σημαία

Δεν υπάρχουν σχόλια: