18 Νοεμβρίου 2018

ΞΑΝΘΗ | 17 Νοέμβρη 2018

Για δεύτερη χρονιά ο Σύλλογος Φοιτητών της Πολυτεχνικής δεν κατάφερε να αναλάβει τη διοργάνωση της πορείας για την επέτειο της εξέγερσης του Νοέμβρη. Συνέλευση δεν μπόρεσε να "βγει", ενώ δεν υπήρξε συμφωνία ούτε στο ΔΣ, με την ΚΝΕ να καλεί στην κεντρική πλατεία και τις Αγωνιστικές Κινήσεις, ΕΑΑΚ και Αυτόνομο Σχήμα (από πλευράς φοιτητών) να καλούν στα ΠΡΟΚΑΤ, απ' όπου καθιερωμένα ξεκινάει η "κεντρική" πορεία. 
Το κλίμα όλη την ημέρα ήταν υποτονικό, με τις Αγωνιστικές Κινήσεις να είναι η μοναδική παράταξη που με μαζικό τρόπο βρέθηκε στο Πολυτεχνείο από το πρωί, με μικροφωνική, προκήρυξη και έντυπα, αναλαμβάνοντας στην ουσία αυτή την ευθύνη του ημερήσιου εορτασμού. Από το μεσημέρι και μετά άρχισαν να εμφανίζονται και άλλες φοιτητικές παρατάξεις, πολιτικές συλλογικότητες και κόσμος, χωρίς όμως να ανατρέπεται το κλίμα υποτονικότητας. Έτσι η πορεία ήταν σχετικά άμαζη, (γύρω στα 200 άτομα) με συμμετοχή κυρίως μελών και φίλων οργανώσεων, απουσία συλλόγων και σωματείων -εκτός της ΕΛΜΕ- και πλατύτερου κόσμου. 
Στην κεφαλή της πορείας τέθηκε ένα μικρό μπλοκ της ΕΛΜΕ και ακολούθησαν οι Αγωνιστικές Κινήσεις, η Λαϊκή Αντίσταση-ΑΑΣ, τα ΕΑΑΚ, το μπλοκ του α/α χώρου και το ΣΕΚ. Το μπλοκ των Αγωνιστικών Κινήσεων-Λαϊκής Αντίστασης ήταν αρκετά μαζικό και δυναμικό, χρωμάτισε την πορεία με συνθήματα ενάντια στον ιμπεριαλισμό και το φασισμό, αλληλεγγύης στους πρόσφυγες, φιλίας και κοινού αγώνα των λαών, αλλά και ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ. Χαρακτηριστικό της φετινής πορείας ήταν η πλήρης απουσία του ΣΥΡΙΖΑ και της νεολαίας του, ενώ για μια ακόμη φορά διμοιρίες ΜΑΤ βρισκόταν σε κομβικά σημεία και ακολούθησαν για αρκετό διάστημα την πορεία.






Δεν υπάρχουν σχόλια: