19 Νοεμβρίου 2018

ΠΑΤΡΑ | ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ 2018

Με το καθιερωμένο τριήμερο παρεμβάσεων έξω από το Παράρτημα ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις τιμής για την εξέγερση του Νοέμβρη στην Πάτρα.

Από την πρώτη ημέρα με τραπεζάκια οι Αγωνιστικές Κινήσεις, ΛΑ-ΑΑΣ, ΚΚΕ(μ-λ) έδωσαν το παρών στην φετινή επέτειο του Πολυτεχνείου.

Την ημέρα της πορείας αλλά και όλο το διάστημα πριν από αυτή τόσο σε Γενικές Συνελεύσεις στις σχολές όσο και έξω από το Παράρτημα ένα ήταν το ερώτημα... τι ώρα και από πού θα ξεκινήσει η πορεία της 17 Νοέμβρη.

Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ έχοντας αποκόψει τους δεσμούς με το χώρο του Παραρτήματος, έστω και επετειακά, καλούσαν στις 17:00 μπροστά από το Εργατικό Κέντρο της πόλης. Ανακυκλώνοντας την χρόνια άποψη περί προβοκατόρων, για άλλη μια χρονιά απουσίασαν από το χώρο που πριν από 45 χρόνια ο λαός και η νεολαία της Πάτρας έδωσαν τον αγώνα στον δικό τους Νοέμβρη.

Η επιλογή του ΚΚΕ και ότι ελέγχει στην πόλη (δήμο, συλλόγους, σωματεία), να περάσει η πορεία του για πρώτη φορά από το μνημείο του Ν. Τεμπονέρα είχε σαν σκοπό τη διεύρυνση της εκλογικής του βάσης. Η συγκέντρωση μπροστά στο ΕΚΠ και όχι στην πλ.Γεωργίου είχε και ένα άλλο στόχο, αυτόν της νομιμοποίησης της διοικητικής αλλαγής που έχει συμβεί στο εργατικό κέντρο υπέρ του ΠΑΜΕ.

Νέα συνθήκη για την επέτειο αποτελεί η επιλογή της ΑΡΑΝ, της Παρέμβασης και του δημοτικού σχήματος "Ανυπότακτη Πολιτεία" να πορευθούν με τη συγκέντρωση του ΕΚΠ και όχι με αυτή του Παραρτήματος κάνοντας κουρέλια τις ελάχιστες αποφάσεις φοιτητικών συλλόγων για πορεία από το Παράρτημα στις 6 το απόγευμα με την ίδια λογική που χρησιμοποιείται από την ΚΝΕ στις σχολές περί προβοκατόρων.

Έτσι δημιουργήθηκε πρόβλημα τόσο στο εσωτερικό των ΕΑΑΚ όσο και σε ένα κόσμο που ήξερε πως η πορεία του Πολυτεχνείου ξεκινά και τελειώνει στο φυσικό χώρο της που είναι το Παράρτημα. Το σκηνικό με αφίσες που οι ίδιοι Φ.Σ. καλούσαν σε διαφορετικές ώρες και σημεία, έσπειρε σύγχυση στον κόσμο που ήθελε να διαδηλώσει.

Το ΚΚΕ(μ-λ) μαζί με άλλες δυνάμεις τις αριστεράς έβγαλε κοινό κάλεσμα για τις 6:00 μ.μ. μπροστά από το Παράρτημα, επίσης η ΛΑ-ΑΑΣ καλούσε την ίδια ώρα στο ίδιο μέρος.

Μπροστά από το Παράρτημα συγκεντρώθηκαν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι, ΕΛΜΕ, ΣΙΕΛ, φοιτητικά σχήματα και οργανώσεις της Αριστεράς και πορεύτηκαν περνώντας από το αγγλικό προξενείο και το μνημείο Τεμπονέρα. Στο τέλος της πορείας ομάδες "συγκρουσιακών" απέδειξαν για άλλη μια φορά την ικανότητα που έχουν στο τρέξιμο μόλις ακουστεί το πρώτο μπαμ από τις δυνάμεις καταστολής.

Οι δύο πορείες δεν είχαν τη μαζικότητα που είχαν τις άλλες χρονιές τόσο λόγο της βροχής όσο και της σύγχυσης που δημιουργήθηκε από τα διαφορετικά καλέσματα.



Δεν υπάρχουν σχόλια: