18 Νοεμβρίου 2018

ΣΑΜΟΣ | Εκδήλωση και πορεία για το Πολυτεχνείο

Πραγματοποιήθηκε στις 16/11 η προγραμματισμένη εκδήλωση της ΛΑ-ΑΑΣ Σάμου με αφορμή την συμπλήρωση 45 χρόνων απ’ την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Σε μια εποχή αποσυγκρότησης του λαϊκού κινήματος και απουσίας όχι μόνο κινηματικών διεργασιών αλλά και πολιτικών εκδηλώσεων, η ανταπόκριση του κόσμου κρίνεται, σε πρώτο βαθμό, θετική. Περίπου 30 άτομα παρακολούθησαν την εκδήλωση- συζήτηση η οποία άνοιξε με ένα ολιγόλεπτο βίντεο που παρουσίασε, εν είδει φωτογραφικών ντοκουμέντων, τις σημαντικότερες απ’ τις πάμπολλες επεμβάσεις του αμερικανικού ιμπεριαλισμού σε μία σειρά από χώρες, την περίοδο απ’ τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο έως τις ημέρες μας.

Η κεντρική εισήγηση της εκδήλωσης εστίασε σ’ εκείνα τα σημεία που συνδέουν τις συνθήκες που επικρατούσαν τις ημέρες του Νοέμβρη με τις σημερινές συνθήκες αλλά και τα αιτήματα που πρέπει να παλέψει ένα λαϊκό κίνημα και που παραμένουν στον μεγαλύτερό τους βαθμό τα ίδια. Η παγκόσμια κρίση του καπιταλιστικού-ιμπεριαλιστικού συστήματος, η εξάρτηση της χώρας μας απ’ τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό, η ανάγκη για αγώνες ενάντια στην καπιταλιστική εκμετάλλευση, την εξάρτηση και την ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα. Με αφορμή τις παρεμβάσεις κάποιων απ’ τους παραβρισκόμενους , τονίστηκε ότι η ΛΑ-ΑΑΣ δεν μπαίνει στο δίλημμα να διαλέξει συμμάχους ανάμεσα στους ιμπεριαλιστές, ούτε αθωώνει τις επεμβάσεις των υπόλοιπων ιμπεριαλιστών, αλλά τονίζει πως την συγκεκριμένη ιστορική συγκυρία, ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός είναι η φονικότερη μηχανή που απειλεί τους λαούς της περιοχής. Ξεκαθαρίστηκε απ’ την πλευρά μας το διαχρονικό σύνθημα «οι λαοί δεν έχουν ανάγκη από προστάτες» ενώ τονίστηκε επίσης η ανάγκη συγκρότησης του κινήματος και η αδυναμία ενός κινήματος να απαντήσει στα σημαντικά πολιτικά ζητήματα που θέτει η ζωή και η ταξική πάλη, όταν αυτό μένει στα επίπεδα μιας αυθόρμητης κίνησης.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης απευθύνθηκε κάλεσμα για την συγκέντρωση της 17ης Νοεμβρίου και τονίστηκε η αναγκαιότητα της μαζικής συμμετοχής, με αιχμή τα συνθήματα της ΛΑ-ΑΑΣ.

Μία συγκέντρωση που τελικά- και για άλλη μία χρονιά- χαρακτηρίστηκε από την άμαζη προσέλευση του κόσμου και τους «ευφυείς» οργανωτικούς σχεδιασμούς του ΚΚΕ, που κατέχει και την πλειοψηφία στα ΔΣ των φοιτητικών συλλόγων οι οποίοι ήταν υπεύθυνοι για την διοργάνωση της. Το κάλεσμα για δεύτερη συνεχή χρονιά δεν έγινε για την κεντρική πλατεία του Καρλοβάσου, αλλά για τον χώρο πάρκινγκ (!) έξω απ’ το δημοτικό στάδιο. Ένας χώρος άβολος, περιορισμένης έκτασης, με ελλιπή φωτισμό, μακριά απ’ το κέντρο, όπου συνδυαστικά με την ώρα του καλέσματος (6 μ.μ.), δεν έδινε την εικόνα πολιτικής συγκέντρωσης αλλά ενός «ραντεβού στα τυφλά», μακριά απ’ τον λαό, μη μας πάρουν και χαμπάρι. Και σαν να μην έφτανε αυτό, στις 6:15 μ.μ., κι αφού το ΚΚΕ πήρε τις παρουσίες-απουσίες των μελών του, αποφάσισε να ξεκινήσει την πορεία, γρήγορα-γρήγορα, μην τυχόν και συγκεντρωθεί κανένας άνθρωπος παραπάνω. Η ΛΑ-ΑΑΣ σε συνεννόηση με την ΕΛΜΕ Σάμου και την Αντιφασιστική Κίνηση των Φοιτητών, αποφάσισε να μην ακολουθήσει την πορεία του ΠΑΜΕ-ΚΚΕ αλλά να παραμείνει στον χώρο για λίγη ώρα ακόμα, περιμένοντας να συγκεντρωθεί όσο το δυνατόν περισσότερος κόσμος. Τελικά, πραγματοποιήθηκε μια ξεχωριστή πορεία, όπου παρά την μικρή μαζικότητα, προσπάθησε, τουλάχιστον, να γίνει αισθητή στον κόσμο του Καρλοβάσου, καταλήγοντας στην κεντρική πλατεία της πόλης. Το μπλοκ της ΛΑ-ΑΑΣ Σάμου, με πανό και σημαίες, και με συνθήματα όπως «ΨΩΜΙ ΠΑΙΔΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, ΚΑΤΩ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΚΑΙ Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ» «ΕΞΩ ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ» «ΟΙ ΛΑΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ ΑΠΟ ΠΡΟΣΤΑΤΕΣ» έδωσε έναν μαχητικό τόνο στην διαδήλωση .

Δεν υπάρχουν σχόλια: