18 Ιανουαρίου 2019

Διαβατά Θεσσαλονίκης | ΚΙ ΑΛΛΟΣ ΝΕΚΡΟΣ ΕΡΓΑΤΗΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΤΑΞΙΚΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ

Νεκρός έπεσε χθες 17 Ιανουαρίου και στις 8:30 το πρωί, στα Διαβατά Θεσσαλονίκης, 57χρονος εργάτης σε κατασκευαστική εταιρεία. Ο εργάτης τραυματίστηκε θανάσιμα όταν μεταλλική δοκός έπεσε στο κεφάλι του, με αποτέλεσμα τον ακαριαίο θάνατό του. Μία εβδομάδα πριν, στις 9 Ιανουαρίου, 60χρονος οικοδόμος στο εργοτάξιο του γηπέδου της ΑΕΚ βρήκε τραγικό ακαριαίο θάνατο πέφτοντας από σκαλωσιά. Ενώ την ίδια μέρα, στις 17 Ιανουαρίου, πριν καλά -καλά ξημερώσει, στα Χανιά, 21χρονος ντελιβεράς άφηνε την τελευταία του πνοή στη άσφαλτο, έχοντας περάσει μόλις δεκαεφτά μέρες από τον θάνατο του 27χρονου επίσης ντελιβερά, πατέρα δύο μικρών παιδιών, παραμονή Πρωτοχρονιάς.

Λειψά έως ανύπαρκτα μέτρα ασφάλειας για τους εργάτες, εξοντωτικοί ρυθμοί εργασίας, δουλειά μέσα στις πιο άσχημες καιρικές συνθήκες, δύο και τρεις δουλειές για να συμπληρωθούν τα μεροκάματα της πείνας! Οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζονται σαν αναλώσιμα υλικά για την παραγωγή ολοένα και περισσότερων κερδών για το κεφάλαιο και την εργοδοσία. Οι ζωές τους συνθλίβονται από την ακόρεστη δίψα του κεφαλαίου να γεμίζει τις τσέπες του.

Το 2019 μας έκανε λοιπόν «ποδαρικό» με αλλεπάλληλες δολοφονίες εργατών, λες και θέλει να ξεπεράσει την αιματοβαμμένη λίστα της περσινής χρονιάς! Ξεσκίζοντας έτσι την φιλεργατική μάσκα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και των υπουργών της. Διότι όλα αυτά τα «εργατικά ατυχήματα» δηλαδή τα εργοδοτικά εγκλήματα, συνδέονται άμεσα με την αντεργατική κυβερνητική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ που συνεχίζει επάξια την πολιτική των προκατόχων του (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ). Μια πολιτική που έχει απογειώσει το αντεργατικό νομοθετικό οπλοστάσιο, έχει εμπεδώσει συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα στους χώρους δουλειάς, αποθρασύνει την εργοδοσία που δολοφονεί και δέρνει εργαζόμενους ξέροντας πως θα μείνει στο απυρόβλητο. Μια πολιτική που με την βοήθεια της ταξικής δικαιοσύνης που «τυφλώνεται» μπροστά στα εγκλήματα κατά των εργατών, βγάζει τελικά «λάδι» το κεφάλαιο και την εργοδοσία, που ίσως να μπει στον κόπο να κάνει και καμιά δήλωση «βαθιάς θλίψης» για τον «άτυχο εργάτη»!

Οργή τέλος προκαλεί η ανακοίνωση του ΕΚΘ που αναφέρει "είναι ζήτημα ζωής και ασφάλειας η δημιουργία και η απαρέγκλιτη τήρηση των κανόνων προστασίας των εργαζομένων και των μέτρων υγιεινής στους χώρους εργασίας, τόσο από την πλευρά της εργοδοσίας, όσο και από την πλευρά των εργαζομένων οι οποίοι θα πρέπει να αρνούνται την έκθεση τους σε κίνδυνο", βάζοντας στο ίδιο τσουβάλι την εργοδοσία και τους εργαζόμενους όσον αφορά τα μέτρα προστασίας!! Τώρα περιμένουμε στις δηλώσεις θλίψης των εργατοπατέρων του ΕΚΘ να προστεθούν παρόμοιες δηλώσεις από τους εργατοπατέρες της ΓΣΕΕ για να βγουν κι αυτοί από την υποχρέωση! Ενώ με την πολιτική τους, της ταξικής συνεργασίας και της «κοινωνικής συμμαχίας», δηλαδή της απροκάλυπτης πια συνθηκολόγησης μπροστά στον ταξικό αντίπαλο έχουν στρώσει κι αυτοί το δρόμο στην επέλαση της εργασιακής βαρβαρότητας!

Να μην μείνει αναπάντητη η δολοφονία! Να δώσουμε την απάντηση που της αξίζει!

• Με μαζικούς μαχητικούς αγώνες οι εργάτες και ευρύτερα οι εργαζόμενοι πρέπει να απαντήσουμε, πως δεν θα γίνουμε θυσία στο βωμό των συμφερόντων του ντόπιου και του ξένου κεφαλαίου, της εργοδοσίας και της κυβέρνησης, των ιμπεριαλιστών των ΗΠΑ και της ΕΕ.

• Να απαιτήσουμε την τιμωρία των υπεύθυνων. Να μην αφήσουμε αναπάντητες τις δολοφονίες των εργατών!

• Η δική μας ανυποχώρητη πάλη, μοναδικός φραγμός στην βαρβαρότητα!

Θεσσαλονίκη 18/01/2019

Δεν υπάρχουν σχόλια: