18 Ιανουαρίου 2019

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ | Πρόσκληση για μαζικό συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΟΑΣΘ (19/1, 12μ)


To αίτημά τους για “φθηνή, ανθρώπινη και ασφαλή μετακίνηση” επανέλαβαν σήμερα εκπρόσωποι της Πρωτοβουλίας Εργαζόμενων – Φοιτητών για τις Αστικές Συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι έδωσαν συνέντευξη Τύπου στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο της πόλης (ΕΚΘ), απευθύνοντας έκκληση συμμετοχής στη νέα κινητοποίηση που προγραμματίζουν για αύριο, Σάββατο 19 Ιανουαρίου στις 12 το μεσημέρι στα γραφεία του ΟΑΣΘ.

«Φοιτητές, άνεργοι εργαζόμενοι, συνταξιούχοι είμαστε οι επιβάτες που ταλαιπωρούμαστε καθημερινά από τις καθυστερήσεις των δρομολογίων, τον συνωστισμό και την αδυναμία ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων να μετακινηθούν με την αστική συγκοινωνία» σημείωσε η εκπρόσωπος της “Πρωτοβουλίας Εργαζόμενων – Φοιτητών για τις αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης”, Φωτεινή Σαλονικίδου η οποία επανέλαβε ότι διεκδικούν δωρεάν μετακινήσεις φοιτητών, άνεργων, συνταξιούχων και εργαζόμενων από και προς τη δουλειά τους, αύξηση δρομολογίων και στόλου νέων οχημάτων και καμία αύξηση εισιτηρίου.«Να κατοχυρωθεί η δωρεάν μετακίνηση των άνεργων, η οποία δεν είναι κατοχυρωμένη» συμπλήρωσε.
Εκπρόσωποι φοιτητών που συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία και τις κινητοποιήσεις υποστήριξαν ότι βιώνουν εμπόδια στην προσπάθειά τους να μετακινηθούν για να καταφέρουν να παρακολουθήσουν τα μαθήματά τους. «Χρησιμοποιούνται παλιά λεωφορεία, τα δρομολόγια είναι αραιά, αργούμε στα μαθήματά μας» ανέφερε η Ελευθερία Καφαράκη, φοιτήτρια της Σχολής Κινηματογράφου, που τόνισε ότι οι δυσχέρειες στη Δυτική Θεσσαλονίκη είναι περισσότερες. «Αν ο κ. Παππάς αρνείται ότι είναι έτσι η κατάσταση, ας πάρει ένα λεωφορείο και ας ξανασυζητήσουμε. Μαλώνει ο κόσμος μεταξύ του ή με τους οδηγούς. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό», τόνισε η Δήμητρα Ξένου, φοιτήτρια Βιολογίας.«Απαξιώνεται η ανάγκη μας να μετακινούμαστε ανθρώπινα στην πόλη, μπουχτίσαμε από υποσχέσεις» καταγγέλλει μέλος του συλλόγου φοιτητών Ιατρικής, Ελένη Στριμπάκου.
«Το πρόβλημα γίνεται οξύτερο για όσους μένουν σε πιο απομακρυσμένες περιοχές, εκτός πόλης και επίσης για αυτούς που δεν διαθέτουν όχημα και η μοναδική τους επιλογή είναι η αστική συγκοινωνία» επισήμανε ο Γιώργος Μπάρδας, από τον φοιτητικό σύλλογο του Τμήματος Φυσικής, ο οποίος σημείωσε ότι «τα λεωφορεία γεμίζουν από τις πρώτες στάσεις». Το ίδιο υποστήριξε και ο πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων η “Συσπείρωση”, Βασίλης Παρτάλης, που εξέφρασε την υποστήριξη των συνταξιούχων στην πρωτοβουλία για καλύτερη, δημόσια αστική συγκοινωνία: «Η ΕΛΒΟ είναι εδώ, στη Σίνδο, μπορεί να κατασκευάσει και να επισκευάσει λεωφορεία […] Προειδοποιούμε τον ΟΑΣΘ και την κυβέρνηση ότι η πόλη μαραζώνει» υπογράμμισε και επισήμανε ότι αντί να γίνονται καυγάδες μεταξύ επιβατών ή να ξεσπούν όλοι στους εργαζόμενους οδηγούς του Οργανισμού καλύτερα να διεκδικήσουν οι πολίτες καλύτερη συγκοινωνία. Ολόκληρες κοινωνικές ομάδες έχουν αποκλειστεί. Έγκυες γυναίκες, ΑμΕΑ, δεν μπορούν να μετακινηθούν. Η πόλη μαραζώνει. Καταστρέφεται από τον ΟΑΣΘ. Αν ο φοιτητής δεν μπορεί να πάει στη δουλειά του, αν ο εργαζόμενος δεν μπορεί να πάει στην εργασία του, πώς θα λειτουργήσει η πόλη;», ανέφερε ο κ. Παρτάλης και πρόσθεσε: «Ο κόσμος ξεσπά στους οδηγούς. Είναι οι χειρότεροι εργαζόμενοι στην Ελλάδα. Τους βρίζουν όλοι χωρίς να φταίνε. Οι μόνοι που βρήκαν την υγεία τους σε αυτή την κατάσταση είναι οι πορτοφολάδες».

Οι εκπρόσωποι της “Πρωτοβουλίας Εργαζόμενων – Φοιτητών για τις Αστικές Συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης”, υποστήριξαν ότι έχουν δώσει στη δημοσιότητα ανοιχτή επιστολή προς τον πρόεδρο του ΟΑΣΘ, Στέλιο Παππά, με την οποία τον καλούν να συμμετάσχει στην αυριανή τους συγκέντρωση, προκειμένου να καταθέσουν στον ίδιο τα αιτήματά τους. Οι εκπρόσωποι της Πρωτοβουλίας έκαναν σαφές ότι δεν θα σταματήσουν τις κινητοποιήσεις αν δεν δουν «ορατή βελτίωση » στην αστική συγκοινωνία της πόλης.

Η κ. Σαλονικίδου τόνισε ότι η προηγούμενη κινητοποίηση που έγινε τον Δεκέμβριο, "άνοιξε στόματα και το ζήτημα" γι' αυτό "πρέπει να συνεχίσουμε".

"Αν δεν ξεσηκωθούμε όλος ο κόσμος κανείς δεν πρόκειται να μας λύσει το πρόβλημα", υπογράμμισε, ενώ ερωτηθείσα σχετικά είπε ότι η Πρωτοβουλία είναι ικανοποιημένη από τη συμμετοχή στην προηγούμενη κινητοποίηση. Χαρακτήρισε σημαντικό το γεγονός ότι εκατοντάδες πολίτες συμμετείχαν υπό βροχήν "σε μια περίοδο που ο κόσμος δεν κινητοποιείται εύκολα" και πρόσθεσε ότι αυτό "μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε". Ως προς τα επόμενα βήματα τόνισε ότι θα υπάρξει συζήτηση και ανοιχτή συνέλευση για τον καθορισμό τους. Υποστήριξε πάντως, ότι δεν θα σταματήσουν απλά και μόνο επειδή δόθηκαν κάποιες υποσχέσεις για νέα λεωφορεία κλπ "μέχρι να δούμε ορατή βελτίωση". "Αυτά τα "θα" υπάρχουν μήνες τώρα", είπε χαρακτηριστικά. Σημειώνεται ότι η Πρωτοβουλία ζητά άμεσα την αύξηση των δρομολογίων σε όλες τις γραμμές, ασφαλή μετακίνηση, καθώς και τη μη αύξηση των εισιτηρίων. Διεκδικεί επίσης δωρεάν μετακίνηση για φοιτητές, ανέργους, συνταξιούχους και εργαζόμενους στο χώρο δουλειάς.

(Το κείμενο βασίστηκε σε ρεπορτάζ τοπικών ειδησεογραφικών σελίδων και ΜΜΕ, www.makthes.gr, www.seleo.gr, www.thestival.gr, www.dailythess.gr, www.thessnews.gr,www.typosthes.gr, http://www.alpha965.gr). Εμείς το πήραμε από εδώ: https://aristeravoreia.blogspot.com/

To βίντεο της συνέντευξης:


Δεν υπάρχουν σχόλια: