19 Ιανουαρίου 2019

Ένας χρόνος δίχως τον Άρη - Εκδήλωση μνήμης και τιμής στη Σφεντόνα

Πέρασε κιόλας ένας χρόνος, που ο σύντροφος Άρης Λάμπρου μας άφησε. Ήταν στις 29 Δεκέμβρη 2017 όταν με μεγάλη θλίψη τον αποχαιρετήσαμε καταλαβαίνοντας ότι χάνουμε έναν πολύτιμο σύντροφο. Κι όλο αυτό το διάστημα, αυτό το συναίσθημα παραμένει. Και γίνεται πιο έντονο στις κουβέντες μας, όπου μας λείπει ο πλούτος των γνώσεων που απλόχερα μοιραζόταν με τους συνομιλητές του. Ο Άρης διάβαζε πολύ -ελληνικά και ξενόγλωσσα κείμενα και βιβλία- και απέκτησε μια ευρύτητα γνώσεων που πρόσφερε γενναιόδωρα σε κάθε συζήτηση.

Αυτό το χαρακτηριστικό, που τον ακολουθούσε από τα νεανικά του χρόνια, τον διέκρινε ως τις τελευταίες του στιγμές. Η αυτομόρφωση ήταν για τον σύντροφο ένα μέλημα που το τοποθετούσε πολύ ψηλά στην ιεράρχηση των καθηκόντων του, χωρίς αυτό να του βάζει εμπόδια στην ενεργό δράση.

Μας λείπει η μεταφραστική του δουλειά. Χωρίς να είναι επαγγελματίας μεταφραστής, κατάφερε με τη προσπάθεια και την αγάπη του, να παρουσιάζει τις μεταφραστικές δουλειές που αναλάμβανε για την Προλεταριακή Σημαία και την οργάνωση, με μεγάλη ποιότητα και αποδίδοντας με ακρίβεια το αρχικό κείμενο και το πνεύμα του συγγραφέα. Το μεταφραστικό του έργο και η προσφορά του είναι ανεκτίμητα.

Τα χαρακτηριστικά του λαϊκού αγωνιστή και του κομμουνιστή αναδεικνύονται στη συμμετοχή του και την πάλη του στον χώρο δουλειάς. Στο σωματείο, στο Νοσοκομείο της Άρτας για πάνω από 14 χρόνια, είναι στην πρώτη γραμμή για να φτιάξουμε ένα σωματείο όργανο πάλης στα χέρια των εργαζομένων κι όχι σφραγίδα-κυβερνητικό παράρτημα. Το παλεύουμε, αφιερώνει χρόνο και δυνάμεις και σε μεγάλο βαθμό τα καταφέρνουμε. Το σωματείο, για μεγάλο διάστημα, γίνεται ζωντανό κύτταρο πάλης.

Έτσι, ο σύντροφος Άρης -ενώ δεν είναι καθόλου εύκολο να είσαι γιατρός και να σε εμπιστεύονται σαν δικό τους άνθρωπο η καθαρίστρια, ο φύλακας, η νοσηλεύτρια, η παρασκευάστρια- κερδίζει την εκτίμηση και την αναγνώριση από τους συναδέλφους του μαχόμενος για τα συμφέροντα των εργαζόμενων αλλά και της κοινωνικής πλειοψηφίας για δωρεάν και πλήρη πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: