22 Φεβρουαρίου 2019

21ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Από τον Τρόμο στην Αντίσταση – Ναζιστικό Στρατόπεδο Παύλου Μελά Θεσσαλονίκη 1941-1944

Ξεκινά την Παρασκευή 1 Μαρτίου το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Μια από τις ταινίες που ξεχωρίσαμε και προτρέπουμε να δείτε είναι το ντοκιμαντέρ του Γιώργου Κεραμιδιώτη που ανατρέχει στα γεγονότα που συνέβησαν στο ναζιστικό στρατόπεδο Παύλου Μελά στην Θεσσαλονίκη στα χρόνια της κατοχής.

Για το στρατόπεδο του Παύλου Μελά έχουν μιλήσει και γράψει πολλοί αγωνιστές, αρκετοί από αυτούς είχαν περάσει ως δεσμώτες σε αυτό. Ανάμεσα τους ο Σερραίος λογοτέχνης και αγωνιστής Γιώργος Καφταντζής ο οποίος επιμελήθηκε το βιβλίο "Το Ναζιστικό Στρατόπεδο Παύλου Μελά Θεσσαλονίκης 1941-1944" όπως το έζησε και το περιγράφει στο ημερολόγιό του ένας όμηρος, ο Λεωνίδας Γιασημακόπουλος (Αριθμός Μητρώου Φυλακής 4436), το οποίο αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές ιστορικές πηγές εκείνων των σκληρών ημερών.

Η ταινία του Κεραμιδιώτη θα προβληθεί στις 2 Μαρτίου στην αίθουσα Σταύρος Τορνές και στις 7 Μαρτίου στο στρατόπεδο του Παύλου Μελά.

π.

Δεν υπάρχουν σχόλια: