03 Φεβρουαρίου 2019

ΧΥΤΑ Γραμματικού: Η κυβέρνηση «δοκιμάζει» τα αντανακλαστικά των κατοίκων

Πρόσφατα ο ΕΣΔΝΑ (ο φορέας που διαχειρίζεται τα σκουπίδια στην Αττική) ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει η «πιλοτική» μεταφορά συμπιεσμένων απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ του Γραμματικού. Η αντίδραση των κατοίκων ήταν άμεση. Προσπάθησαν από την αρχή να μπλοκάρουν τη μεταφορά και στη συνέχεια απέκλεισαν τον δρόμο που οδηγεί στην χωματερή. Οι επόμενες μεταφορές έγιναν με τη συνοδεία της αστυνομίας ενώ υπήρξαν και κάποιες αψιμαχίες με τους διαμαρτυρόμενους κατοίκους. Ας δούμε, όμως, μερικά ζητήματα που σχετίζονται με την απόφαση του ΕΣΔΝΑ, καθώς και με τις προεκτάσεις και τις «αποκαλύψεις» των αντιδράσεων των κατοίκων.

Καταρχάς, η περιφέρεια, που ελέγχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, πριν τις προηγούμενες εκλογές είχε ανακοινώσει ότι δεν θα προχωρήσει στην κατασκευή του ΧΥΤΥ-ΧΥΤΑ στο Γραμματικό αλλά, όπως αποκαλύφθηκε για άλλη μια φορά, συνέχισε την πολιτική των προκατόχων της. Ο Δήμος Μαραθώνα (όπου ανήκει και το Μάτι... με δήμαρχο τον Ψινάκη) όψιμα ανακοίνωσε ότι θα μπει μπροστά στον αγώνα για να μην μεταφερθούν σκουπίδια στο Γραμματικό, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τους δικαστικούς «αγώνες» αλλά και τη δικαστική συνδρομή τυχόν συλληφθέντων. Αλήθεια, όλοι αυτοί οι «σωτήρες» της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του λαού πού ήταν όλα τα προηγούμενα χρόνια; Και ξαφνικά, έξι μήνες πριν τις εκλογές, θυμούνται τις λαϊκές αντιδράσεις και οργανώνουν και των «αγώνα» των κατοίκων;

Εδώ να προσθέσουμε μερικά δεδομένα που ενώ δεν άπτονται άμεσα του θέματος του ΧΥΤΑ στο Γραμματικό, αφορούν στο μεγάλο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική. Ο ΕΣΔΝΑ ανακοίνωσε τον περασμένο Δεκέμβριο ότι από την αρχή του 2019 αυξάνεται η χρέωση ανά τόνο στους Δήμους, για τα απόβλητα που καταλήγουν στη χωματερή στη Φυλή, αν αυτά δεν υπόκεινται σε επεξεργασία ανακύκλωσης και διαλογή... Αξιοποιήθηκε, δε, το πραγματικό γεγονός ότι η χωματερή στη Φυλή είναι υπερπλήρης. Επιπλέον, τα κέντρα διαλογής είναι Ιδιωτικά και τη συλλογή των κάδων ανακύκλωσης αναλαμβάνουν στην ουσία ιδιώτες εργολάβοι. Νομίζω ότι δεν χρειάζεται να πούμε ποιος θα καλεστεί να πληρώσει το επιπλέον κόστος.

Αμέσως μετά τις αντιδράσεις των κατοίκων, άρχισαν οι «αποκαλύψεις» και η ανταλλαγή ευθυνών μεταξύ των φορέων... Η περιφέρεια (ΣΥΡΙΖΑ) κατήγγειλε τον ΕΣΔΝΑ, τη διοίκηση του οποίου διόρισε ο ΣΥΡΙΖΑ, όχι για τη μεταφορά των απορριμμάτων στο Γραμματικό αλλά για την στιγμή που υλοποίησε την απόφαση, καθώς και για το ότι μετέφερε σκουπίδια από ιδιωτικό κέντρο διαλογής του Κορωπίου (σημειωτέον, ότι όλα τα κέντρα διαλογής είναι ιδιωτικά εκτός του εργοστασίου διαλογής στη Φυλή). Ο ΕΣΔΝΑ «τα έβαλε» με τον Δήμο του Μαραθώνα, που ενώ συμφωνεί με την ανακύκλωση και τη διαλογή, δεν επιτρέπει την εναπόθεση... και τράβα κορδέλα. Ένα παιχνίδι χωρίς τέλος, που μόνο στόχο έχει να συσκοτίσει και να αποπροσανατολίσει τον λαό έτσι ώστε να χτυπηθεί η αντιπαράθεση και η συγκρότηση της απάντησής του.

Να θυμίσουμε ότι 10-12 χρόνια πριν, όταν είχαν πρωτοξεκινήσει τα έργα στο Γραμματικό, οι κάτοικοι του χωριού είχαν δημιουργήσει ένα πάνδημο και ρωμαλέο κίνημα αντίστασης, κόντρα στην προσπάθεια της κυβέρνησης της ΝΔ να ξεκινήσει τα έργα. Χρειάστηκε η μεγάλη προβοκάτσια της πυρκαγιάς το 2008 για να ελεγχθούν οι αντιδράσεις των κατοίκων. Το 2018, όμως, δεν είναι 2006. Η κατάσταση μέσα στον λαό είναι τελείως διαφορετική και παρ’ ότι οι πρώτες -και όχι ιδιαίτερα μεγάλες- αντιδράσεις κατάφεραν να σταματήσουν προσωρινά την εναπόθεση των απορριμμάτων, δεν έχουν καμιά σχέση με τις κινητοποιήσεις της προηγούμενης δεκαετίας. Είναι ενδεικτικό ότι ακόμα και αυτοί που παλεύουν, νιώθουν ότι πρέπει να απολογηθούν (αλήθεια, σε ποιον;) για τον αγώνα τους και έχουν έτοιμη την πρόταση για την «ανακύκλωση στην πηγή» κ.λπ.

Για να μπορέσει ένας αγώνας να έχει προοπτική και να θέσει τις βάσεις για να νικήσει, οι δυνάμεις που προσπαθούν να τον αναδείξουν πρέπει να βοηθήσουν τον λαό να αφήσει πίσω μια σειρά αυταπάτες για τον ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Κυρίως -και πολύ περισσότερο- πρέπει να πείσουν για τον μονόδρομο που αποτελούν οι αγώνες, κόντρα σε μια σειρά συνδιαχειριστικά και ρεφορμιστικά βαρίδια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: