15 Μαρτίου 2019

Ξάνθη | Εκδήλωση της Μαθητικής Αντίστασης για το νέο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια (17/3)

ΟΧΙ στο νέο σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση!
ΟΧΙ στο σχολείο-εξεταστικό κάτεργο!

Συμμαθητή-Συμμαθήτρια,

Για άλλη μια χρονιά βιώνουμε μια τρομερή επίθεση στο δικαίωμά μας στην εκπαίδευση. Τα σχολεία για ακόμα μια φορά άνοιξαν με τεράστια κενά σε καθηγητές, ελλείψεις σε υλικά και βιβλία, ενώ πολλά σχολεία συγχωνεύτηκαν ή κλείσανε οριστικά. Μάλιστα έχουν το θράσος να ζητούν από τους γονείς μας να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη τους και να πληρώσουν για πετρέλαιο ή άλλες επισκευές στα σχολεία. Φυσικά αυτή η κατάσταση δεν είναι καινούργια, αφού με πρόσχημα τα μνημόνια έχουν βαλθεί να μας πάρουν πίσω οποιοδήποτε δικαίωμα είχαμε κερδίσει με αγώνες.
Η πρόταση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) για τα διδασκόμενα μαθήματα και την ύλη των νέων προγραμμάτων σπουδών της Γ’ Λυκείου, αλλά και οι νέες δηλώσεις του Γαβρόγλου δείχνουν ότι θέλουν να μετατρέψουν τα σχολεία μας σε εξεταστικά κάτεργα!
Πριν από λίγο καιρό το ΙΕΠ ανακοίνωσε τις προτάσεις του για τα Προγράμματα Σπουδών της Γ΄ Λυκείου για τις πανελλήνιες που θα γίνουν το 2020. Αυτό σημαίνει ότι οι αλλαγές θα επηρεάσουν άμεσα τους μαθητές που είναι φέτος στην Β’ Λυκείου. Χαρακτηριστική είναι η αύξηση της ύλης σε αρκετά μαθήματα, πχ. στη Φυσική Προσανατολισμού που προσθέτουν στην ύλη Ηλεκτρομαγνητισμό, Επαγωγή και Ηλεκτρικές Ταλαντώσεις, αλλά και στα Μαθηματικά Προσανατολισμού, που ουσιαστικά τα συγχωνεύουν με τα Μαθηματικά Γενικής Παιδείας!! Να θυμηθούμε ότι πέρσι στα Μαθηματικά το 70% των μαθητών έγραψε κάτω από τη βάση ενώ στη Φυσική το 40%!! Ας φανταστούμε το πόσο θα αυξηθούν τα ποσοστά με τη σχεδιαζόμενη αύξηση της ύλης! Βλέπουμε ότι χρόνο με τον χρόνο η ύλη αυξάνεται, τα θέματα δυσκολεύουν και συνολικά η ελπίδα ενός μαθητή να περάσει στην σχολή που θέλει εξαρτάται όλο και περισσότερο από την δυνατότητα των γονιών του να πληρώνουν φροντιστήρια και ιδιαίτερα.

Να μην περάσουν τα σχέδια Γαβρόγλου στην εκπαίδευση!
Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση ετοιμάζει, δια στόματος Γαβρόγλου, νέο νομοσχέδιο για το σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Όπως είναι φυσιολογικό έχει προκαλέσει τεράστια ανασφάλεια σε όλους τους μαθητές. Σκοπεύει να δυσκολέψει ακόμα περισσότερο την ολοκλήρωση του σχολείου και την είσοδο στην τριτοβάθμια, μέσα από πολλαπλές «αξιολογήσεις», με πιο σκληρές εξετάσεις. Με βάση αυτό οι μαθητές της Β’ Λυκείου που θα δώσουν Πανελλήνιες το έτος 2019-2020, είναι υποχρεωμένοι να δηλώσουν σε ένα πρώτο μηχανογραφικό στο τέλος της φετινής χρονιάς τον περιορισμένο αριθμό των μόλις 10 σχολών! Αυτό σημαίνει ότι αυξάνονται οι πιθανότητες αποκλεισμού των συμμαθητών μας και από τις 10 επιλεγμένες τους σχολές. Αλλά ακόμα και ο δρόμος προς το Απολυτήριο γίνεται δύσβατος με τα νέα μέτρα εφόσον οι εξετάσεις ξεφεύγουν από τα όρια του σχολείου αποχτώντας το χαρακτήρα «μικρών Πανελληνίων» στα πλαίσια της Περιφέρειας.
Μέχρι το Φεβρουάριο της Γ’ Λυκείου θα πρέπει να έχουμε αποφασίσει αν θα δώσουμε Πανελλήνιες ή αν θα εισαχθούμε σε ένα Τμήμα Ελεύθερης Πρόσβασης, στερώντας μας έτσι τη δυνατότητα της ελεύθερης επιλογής και των δύο.

Που στοχεύουν τα παραπάνω μέτρα; Μας προορίζουν για σύγχρονους σκλάβους!
Ο διαχωρισμός των σχολών σε σχολές «υψηλής ζήτησης» και σχολές «χαμηλής ζήτησης» σημαίνει διαχωρισμός και κατηγοριοποίηση των μαθητών! Οι οικογένειες των μαθητών που αδυνατούν να πληρώσουν τα δίδακτρα των φροντιστηρίων είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα επιλέγουν Τμήματα Ελεύθερης Πρόσβασης για τα παιδιά τους. Τα παιδιά αυτά πιθανότατα θα νιώσουν τον ταξικό διαχωρισμό και τον περιορισμό των ευκαιριών σε σύγκριση με τα παιδιά που έχουν την οικονομική δυνατότητα να εισαχθούν σε σχολές «υψηλής ζήτησης». Αυτά τα μέτρα θα μειώσουν τους εισακτέους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και θα κάνουν το σχολείο μας ακόμα πιο ταξικό!

Με όλα αυτά μας προορίζουν για τους μετέπειτα φθηνούς και ευέλικτους εργαζόμενους χωρίς πτυχίο, και κατά συνέπεια χωρίς εργασιακά δικαιώματα! Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι μαθητές των ΕΠΑΛ που ωθούνται στη μαθητεία, η οποία αποτελεί ακόμα μια απόδειξη του άδικου και εκμεταλλευτικού συστήματος που εν τέλει νομιμοποιεί την παιδική εργασία!!!

Μας θέλουν γενιά χωρίς φτερά, χωρίς ελπίδα, χωρίς φωνή! Θα τους περάσει;
Όλοι οι μαθητές με μια φωνή πρέπει να αντισταθούμε, να οργανωθούμε ώστε να ορίσουμε εμείς το μέλλον μας! Αν δεν παρέμβουμε και δεν αγωνιστούμε, προβλέπεται για τη νεολαία ένα μέλλον με αυξημένη εκμετάλλευση, περιορισμένα εργασιακά δικαιώματα, αδικία και φτώχεια. Έχουμε καθήκον να αντισταθούμε, οργανώνοντας τα συνδικαλιστικά όργανα των μαθητών (15μελή, 5μελή). Με συνελεύσεις στα σχολεία μας, με ανοιχτές συζητήσεις με τους συμμαθητές μας, με εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας! Να παλέψουμε ώστε να μην περάσει το νομοσχέδιο Γαβρόγλου που εντείνει τους ταξικούς φραγμούς και τις κοινωνικές ανισότητες μεταξύ των μαθητών και μας καθιστά αδύναμους να επιλέξουμε τη ζωή μας! Καλούμε σε μαχητικούς αγώνες μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς, γιατί είναι ο μόνος δρόμος για να βγούμε νικητές!
Με βάση όλα αυτά, η Μαθητική Αντίσταση σας καλεί την Κυριακή 17 Μαρτίου σε μια ανοιχτή συζήτηση για να κουβεντιάσουμε και να προβληματιστούμε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Η επίθεση στην εκπαίδευση δεν θα σταματήσει εάν δεν την σταματήσουμε εμείς με τους αγώνες μας! Πρέπει να βρούμε συλλογικά την διέξοδο για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Να αναζητήσουμε στον δρόμο του αγώνα τις απαντήσεις!

Κυριακή 17/3 στις 17:30 στο στέκι Ρωγμή (Μιχαήλ Βόγδου 20, 4ος όροφος)
Ανοιχτή συζήτηση για τις νέες αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια


Δεν υπάρχουν σχόλια: