21 Μαρτίου 2019

ΠΑΤΡΑ | Για την κινητοποίηση φοιτητών στις 19/3 ενάντια στις συγχωνεύσεις

Από την αρχή της χρονιάς έχουν πέσει στο τραπέζι διάφορες εκδοχές για τον τρόπο πανεπιστημιοποίησης του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας και τη συγχώνευσή του με το Πανεπιστήμιο Πατρών. Αυτό προκύπτει ως συνέχεια της εφαρμογής του νόμου Γαβρόγλου που ορίζει πως ένα προεδρικό διάταγμα αρκεί για τη συγχώνευση ή την κατάργηση σχολών και το έχουμε ήδη δει με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (ενώ αντίστοιχες συζητήσεις γίνονται και στα υπόλοιπα ΤΕΙ).

Συνολικά βλέπουμε την αναδιάρθρωση του χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με τις συγχωνεύσεις/καταργήσεις/«πανεπιστημιοποιήσεις» των ΤΕΙ, τη διάσπαση πτυχίων (3+2, διδακτική επάρκεια), τη δημιουργία διετών προγραμμάτων σπουδών και κέντρων δια βίου μάθησης. Στόχος είναι η καλύτερη προσαρμογή της τριτοβάθμιας στις ανάγκες της αγοράς εργασίας, η οποία έχει ανάγκη από ευέλικτους εργαζομένους προς εκμετάλλευση, χωρίς κατοχυρωμένα δικαιώματα.

Όσο και αν προσπαθούν να μας πείσουν με επιχειρήματα περί «ανωτατοποίησης», γνωρίζουμε πολύ καλά πως οι συγχωνεύσεις οδηγούν στη μείωση των εισακτέων, σε ακόμα πιο εντατικά προγράμματα σπουδών, σε πτυχιούχους που πλέον η σχολή αναφοράς τους έχει καταργηθεί και στη δημιουργία φοιτητών πολλών ταχυτήτων (ακόμα και μέσα στο ίδιο τμήμα). Δεν πρόκειται για ζήτημα «αναβάθμισης-υποβάθμισης» των σχολών, περιορισμού της παρεχόμενης γνώσης ή «υποχρηματοδότησης» των αντίστοιχων τμημάτων. Είναι ζήτημα στοχευμένης επίθεσης στο δικαίωμα για σπουδές και εργασία, που δημιουργεί εντεινόμενους ταξικούς φραγμούς και συμπιέζει τα επαγγελματικά δικαιώματα του πτυχίου.

Στην κινητοποίηση την Τρίτη 19/3 ενώ πραγματοποιούνταν η σύγκλητος για τις συγχωνεύσεις, υπήρχε μεγάλη μαζικότητα, καθώς και παρουσία φοιτητών από τα ΤΕΙ και τις σχολές Αγρινίου. Προβληματικό είναι όμως το γεγονός πως κυριάρχησε το αίτημα «να παρθεί απόφαση κατά των συγχωνεύσεων εδώ και τώρα από τη σύγκλητο και με δεσμεύσεις», βάζοντας τους φοιτητές που είχαν συγκεντρωθεί σε μια λογική αναμονής και συνδιαχείρησης, ενώ η απουσία κινητοποιήσεων το προηγούμενο διάστημα ήταν εμφανής. Εν τέλει απόφαση από τη σύγκλητο δεν πάρθηκε υπέρ των συγχωνεύσεων, αφήνοντας, όμως, ανοιχτό το παράθυρο για συγχώνευση των τμημάτων με άλλους, ‘’καλύτερους’’ όρους.

Γνωρίζουμε πολύ καλά πως με ό,τι όρους και να γίνουν οι συγχωνεύσεις θα είναι σε κατεύθυνση αντίθετη με τα συμφέροντά μας. Ο μόνος τρόπος για να μπει εμπόδιο στα σχέδιά τους είναι να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας και μέσα από τις γενικές συνελεύσεις να συγκροτηθούμε γύρω από τα δικά μας αιτήματα και να παλέψουμε χωρίς αυταπάτες απέναντι στις συγχωνεύσεις. Με μοναδικό αίτημα καμία συγχώνευση/ κατάργηση τμήματος να οργανώσουμε τον αγώνα μας το επόμενο χρονικό διάστημα.Ενάντια σε λογικές «αναβάθμισης - υποβάθμισης», «υποχρηματοδότησης» να υπερασπιστούμε το δικαίωμα μας στις σπουδές, ενάντια στις συγχωνεύσεις.

Καμία συγχώνευση - κατάργηση - διάσπαση!

Πτυχίο ενιαίο με όλα τα επαγγελματικά δικαιώματα σ' αυτό - μοναδική προϋπόθεση για δουλειά!

Ανατροπή του ν.Γαβρόγλου - ν.πλαίσιο!

Κοινός αγώνας σε ΑΕΙ-ΤΕΙ!

http://www.agonistikeskiniseis.org/

Δεν υπάρχουν σχόλια: