18 Μαρτίου 2019

Ψήφιση τροπολογίας για πανελλαδικές εξετάσεις στην ιατρική ειδικότητα!

Στις 8 Μάρτη ψηφίστηκε στη βουλή ένα σχέδιο νόμου που αλλάζει τον τρόπο απόκτησης ιατρικής ειδικότητας. Συγκεκριμένα, το πολυνομοσχέδιο που πέρασε καθιερώνει πανελλαδικές εξετάσεις για την κατοχύρωση του τίτλου ειδικότητας! Οι εξετάσεις αυτές θα διεξάγονται τέσσερις φορές τον χρόνο και θα έχουν δύο σκέλη, ένα γραπτό και ένα προφορικό. Για να αποκτήσει κάποιος την ειδικότητα θα πρέπει να έχει περάσει και τα δύο σκέλη της εξέτασης, ενώ ο βαθμός του τίτλου θα είναι αυτός της προφορικής εξέτασης. Η εξεταστική επιτροπή θα ορίζεται από το υπουργείο, ώστε να ελέγχεται ο αριθμός των γιατρών που θα “χωράνε” σε κάθε ειδικότητα. Μιας και θα υπάρχουν δύο εξεταστικά κέντρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη το υπουργείο για να χρυσώσει το χάπι, θα φροντίσει να δώσει επίδομα 150€ (που θα καταβάλλεται μόνο μία φορά και μόνο για μία εξέταση) σε όλους τους υποψήφιους που ειδικεύονται σε πόλεις διαφορετικές από τις δύο παραπάνω, για να καλύψουν έξοδα μεταφοράς και διαμονής.

Το πρόσχημα από τη μεριά του υπουργείου για τη θεσμοθέτηση των εξετάσεων για την ιατρική ειδικότητα είναι η “ποιοτικότερη γνώση”, η “αξιοκρατία”, η "μεταρρύθμιση και ο εκσυγχρονισμός της ειδικότητας". Η καθιέρωση των εξετάσεων αυτών δεν ήρθε ξαφνικά γιατί το σύστημα νοιάστηκε να μας κάνει «καλούς» γιατρούς. Στην πραγματικότητα, ήρθε ως μια ακόμα προσπάθεια ανύψωσης φραγμών στο δρόμο για τη δουλειά με πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα. Το συμφέρον του σύστηματος είναι να μη φτάνει που σπουδάζουμε έξι χρόνια, κάνουμε υποχρεωτικό αγροτικό και ειδικότητα που διαρκεί τουλάχιστον άλλα τέσσερα χρόνια! Γι’ αυτό αλλάζει το θεσμό των εξετάσεων της ειδικότητας σε μια ακόμα πιο σκληρή κατεύθυνση. Παράλληλα, θα μπορεί να μας κατευθύνει (έμμεσα, μέσω της δυσκολίας των θεμάτων σε κάθε ειδικότητα) προς συγκεκριμένες ειδικότητες που θέλει το σύστημα. Χαρακτηριστική είναι η μνημονιακή οδηγία για περισσότερους γενικούς γιατρούς, μιας και η συγκεκριμένη ειδικότητα δίνει τη δυνατότητα στον εργοδότη (ιδιώτη ή κράτος) να εκμεταλλεύεται με περισσότερους τρόπους τον εργαζόμενο γιατρό ο οποίος είναι περισσότερο «ευέλικτος».

Οι έξτρα αυτές εξετάσεις έρχονται να επιδεινώσουν την καθημερινότητα του ειδικευόμενου. Αυτό το ξαναπέρασμα από πανελλαδικές εξετάσεις θα εντατικοποιήσει ακόμα περισσότερο τις ζωές μας και θα προωθήσει την πειθάρχησή μας απέναντι στις ορέξεις του κάθε διεθυντή κλινικής και του υπουργείου. Η εντατικοποίηση και πειθάρχηση αυτή είναι η κατεύθυνση που προωθεί ανοιχτά το σύστημα ήδη από τα φοιτητικά μας χρόνια και προσπαθεί να την καθιερώσει σε όλη μας τη ζωή. Γιατί το σύστημα, δηλαδή, θα μπορεί αφενός να ξεζουμίζει περισσότερο τους ήδη ξεθεωμένους ειδικευόμενους και αφετέρου να διαχειρίζεται φοιτητές και γιατρούς - ρομποτάκια, που σε όλη τους τη ζωή θα ασχολούνται με το “πεδίο της επιστήμης τους” και τίποτε άλλο. Γιατί ένας τέτοιος γιατρός ή ειδικευόμενος, έχοντας συνηθίσει σε ανάλογους ρυθμούς σπουδών και δουλειάς, λογικό και επόμενο θα είναι να μην αντιδρά στα απάνθρωπα ωράρια, τη διάλυση των υπηρεσιών υγείας και γενικότερα στην όλη αντεργατική-αντιλαϊκή επίθεση που πλήττει κάθε εργαζόμενο. Γιατί θα έχει συνηθίσει να έχει σκυφτό το κεφάλι απέναντι στην εκάστοτε εργοδοσία, να ζητά ελεημοσύνη και όχι να αγωνίζεται για τα δικαιώματά του.

Οι εξετάσεις αυτές, επίσης, θα έρθουν να δημιουργήσουν γιατρούς πολλών ταχυτήτων, οι οποίοι θα “κατηγοριοποιούνται” ανάλογα με τον βαθμό του τίτλου της ειδικότητας («καλώς», «λίαν καλώς» και «άριστα»). Πρόκειται για χτύπημα στο δικαίωμα για μόνιμη και σταθερή δουλειά, αφού κινείται στην κατεύθυνση της «αξιολόγησης» που αποτελεί καθεστώς στις ιδιωτικές κλινικές, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει εισαχθεί και στο δημόσιο τομέα. Στόχος, φυσικά, οι μειώσεις μισθών, η δικαιολόγηση των απολύσεων, η καθιέρωση ελαστικών σχέσεων εργασίας κλπ.

Το νομοσχέδιο αυτό είναι μονάχα η αρχή! ‘Εχουν εκφραστεί εδώ και χρόνια οι ορέξεις του συστήματος: η εισαγωγή φακέλου ατομικών προσόντων (logbook) που θα μας κάνει να κυνηγάμε «δεξιότητες» κατά τη διάρκεια της ειδικότητας, η τακτική παρακολούθηση συνεδρίων και σεμιναρίων για την απόκτηση μορίων συνεχιζόμενης εκπαίδευσης (ECTS) είναι ενδεικτικές. H ταφόπλακα στη δυνατότητά μας να δουλεύουμε με στοιχειώδη δικαιώματα θα μπει με την εισαγωγή πανελλαδικών εξετάσεων πριν την έναρξη ειδικότητας και με την πλήρη κατάργηση του μισθού των ειδικευόμενων (αφού «οι ειδικευόμενοι είναι εκπαιδευόμενοι και όχι εργαζόμενοι» σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΚΕ.Σ.Υ. κ. Μάρκου).

Το πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε θέτει ακόμα δύο σοβαρότατα ζητήματα. Έρχεται συγκεκριμένα να καθιερώσει χώρους εποπτευόμενης χρήσης ναρκωτικών, όπου θα χορηγούνται σύριγγες και άλλα σύνεργα στους εξαρτημένους. Είναι μια απόπειρα για περιορισμένης κλίμακας νομιμοποίηση των ναρκωτικών! Κυβερνήσεις και κεφάλαιο πάντα θέλαν ένα λαό (και ειδικά τη νεολαία) ναρκωμένη και αποχαυνωμένη, είτε αυτό έρχεται με ψυχοδραστικές ουσίες (π.χ. ηρωίνη, κάνναβη κ.α.) είτε αυτό έρχεται με τα άλλα «όπια του λαού» (ποδόσφαιρο, τηλεόραση, θρησκεία). Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να έχουμε την αυταπάτη, ότι το υπουργείο ή η κυβέρνηση με τέτοια νομοθετήματα θα λύσουν το πρόβλημα. Ίσα ίσα η δικιά τους πολιτική οδηγεί τους φτωχούς και περιθωριοποιημένους ανθρώπους στην εξαθλίωση και τη συνέχιση της χρήσης. Μία τέτοια κίνηση θέλει απλά να μας ρίξει στάχτη στα μάτια και να χαράξει στις συνειδήσεις μας, ότι πάντα θα υπάρχουν εξαρτημένα άτομα και να απαλλάξει το κράτος από την ευθύνη του για τη δημιουργία κέντρων απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης. Το άλλο πολύ σημαντικό άρθρο του πολυνομοσχεδίου θα φέρει αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων. Κατ’ ομολογία του ίδιου του Πολάκη το άρθρο θα είναι ένα “δωράκι” στις πολυεθνικές, που απείλησαν, ότι θα αποσύρουν από την Ελλάδα τα εμπορεύματά τους.

Το συγκεκριμένο πολυνομοσχέδιο δεν είναι ούτε κάτι ουρανοκατέβατο, ούτε κάτι μεμονωμένο. Εντάσσεται στα πλαίσια της ίδιας πολιτικής που θέλει να μας τσακίσει κάθε φοιτητικό δικαίωμα. Καθόλου τυχαίο δεν είναι, που αυτή η τροπολογία πέρασε σε μια περίοδο, που αμφισβητείται ανοιχτά το άρθρο 16, που ισχύει ο ν. Γαβρόγλου στα πανεπιστήμια και που χτυπιέται κάθε κατάκτηση του φοιτητικού κινήματος, όπως το λαϊκό άσυλο στα πανεπιστήμια. Η κατάργηση του πτυχίου ως μόνη προϋπόθεση για δουλειά, που προωθείται από τέτοιες εξετάσεις δεν εμφανίστηκε πρώτη φορά στους φοιτητές ιατρικής. Είχε προηγηθεί η καθιέρωση του Πιστοποιητικού Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας στους φοιτητές των καθηγητικών σχολών και η θέσπιση των προγραμμάτων διετών σπουδών που ήρθε να χτυπήσει ακόμη περισσότερο τα πτυχία σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Απέναντι σε όλη αυτή την επίθεση που βιώνουμε, η λύση σε καμία περίπτωση δε θα έρθει αυξάνοντας το διάβασμα μας ή ψάχνοντας λύση σαν ατομικότητες. Το μόνο μέσο με το οποίο μπορούμε να αντισταθούμε σ΄ αυτή την επίθεση είναι τα συλλογικά μας όργανα. Η κυριαρχία της καθεστωτικής Νέας Προοπτικής μόνο επιβλαβής μπορεί να είναι για τον σύλλογο, αφού τίθεται υπέρ των πανελλαδικών εξετάσεων για την ειδικότητα.Απ΄ την άλλη η κυρίαρχη ρεφορμιστική φοιτητική αριστερά (ΚΝΕ, ΕΑΑΚ), σπέρνοντας αυταπάτες για την “ολοκληρωμένη γνώση” και τη “γνώση στην υπηρεσία του λαού” και αντιμετωπίζοντας τα συλλογικά όργανα απλά ως σφραγίδες (αποφάσεις μέσω Δ.Σ., απαρτίες) δρουν εντελώς αποπροσανατολιστικά για τον σύλλογο. Πρέπει επομένως να συμβάλλουμε στην ανασυγκρότηση των συλλογικών μας οργάνων μέσω συνελεύσεων και να παλέψουμε όλοι για την ανατροπή του νομοσχεδίου μαζί με ειδικευόμενους και ειδικευμένους γιατρούς.

• ΚΑΤΩ ΤΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ
• ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΝΤΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ ΜΑΣ
• ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ
• ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΞΑΡΤΗΣΗ ΚΑΙ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ
• ΚΑΤΩ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ-ΕΕ-ΔΝΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια: