Συμπληρώνονται αυτές τις μέρες 70 χρόνια από την ίδρυση του ΝΑΤΟ καθώς και 20 χρόνια από την ΝΑΤΟϊκή επέμβαση στη Γιουγκοσλαβία. Μια επέμβαση που είχε σαν αποτέλεσμα τεράστιες καταστροφές υποδομών, εκατόμβες νεκρών και την διάλυση-εξαφάνιση αυτής της χώρας από το χάρτη των Βαλκανίων. Τέτοιες μέρες πριν από 20 χρόνια η Αντιπολεμική Αντιιμπεριαλιστική Επιτροπή Ν. Καρδίτσας και το παράρτημα Σοφάδων του Συνδέσμου Ελληνοσερβικής Φιλίας, οργάνωσαν -εν μέσω ΝΑΤΟϊκών βομβαρδισμών και παρά τον εμπορικό αποκλεισμό/εμπάργκο που είχε επιβληθεί από ΝΑΤΟ και ΕΕ σε βάρος της Γιουγκοσλαβίας- αποστολή βοήθειας και αλληλεγγύης στο σέρβικο λαό που βρίσκονταν στο μάτι του ιμπεριαλιστικού κυκλώνα. Μ’ αυτή την αφορμή αναδημοσιεύουμε άρθρο του Αποστόλη Κυρίτση ο οποίος συμμετείχε σ’ αυτή την αποστολή. Η αποστολή στη Γιουγκοσλαβία ήταν μέρος μόνο από μια πλούσια δράση που είχε εκείνη την περίοδο η Αντιπολεμική Αντιιμπεριαλιστική Επιτροπή Ν. Καρδίτσας και με εκδηλώσεις, προκηρύξεις, διαδηλώσεις, αφίσες, άρθρα στον τοπικό τύπο κ.α. προσπαθούσε να συμβάλει στη συνολικότερη πάλη του λαού μας ενάντια στην ιμπεριαλιστική επέμβαση και στην ανάπτυξη αντιπολεμικού-αντιιμπεριαλιστικού κινήματος. Το άρθρο - οδοιπορικό στην εμπόλεμη Γιουγκοσλαβία είχε δημοσιευτεί στο περιοδικό ΕΝΑΥΣΜΑ των Αγωνιστικών Κινήσεων (τεύχος 11, χειμώνας του 1999):
«Στις 28/05/99, δύο μέλη της Αντιπολεμικής Αντιιμπεριαλιστικής Επιτροπής Ν. Καρδίτσας, οι Β. Γιαννούσης και Α .Κυρίτσης, συνόδεψαν αποστολή βοήθειας με φάρμακα και τρόφιμα, που συγκέντρωσε το παράρτημα Σοφάδων του Συνδέσμου Ελληνοσερβικής Φιλίας. Το παράρτημα εκπροσωπήθηκε από τους Η. Κεφαλά, Δ. Δεληγιάννη και Δ. Σοφό. Προορισμός της αποστολής ήταν η πόλη Κράλιεβο της Σερβίας. Η απόφαση να επισκεφθούμε τον πολύπαθο γιουγκοσλάβικο λαό στη διάρκεια της αμερικανονατοϊκής επιδρομής ήταν πρόκληση για μας. Θέλαμε να μεταφέρουμε μήνυμα αλληλεγγύης του λαού μας και να αφουγκραστούμε από κοντά (δίχως τις παραμορφώσεις των ΜΜΕ) τον παλμό της ηρωικής αντίστασης του γειτονικού λαού στους ιμπεριαλιστές και την πολεμική τους μηχανή.
Έναυσμα, τεύχος 11 (χειμώνας 1999) |
“ΠΡΟΣΟΧΗ: Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει η διαδρομή εντός της Ο.Δ.Γ. να πραγματοποιείται κατά τις νυχτερινές ώρες. Σημειώνεται επίσης ότι η γνωστοποίηση στοιχείων προς τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΝΑΤΟ δεν καλύπτει αποστολή λεωφορείων με επιβάτες στο έδαφος της Ο.Δ.Γ. Η γνωστοποίηση στοιχείων προς το ΝΑΤΟ αφορά μόνον τα φορτηγά που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια”. Πράγματι, τίποτα το παράξενο, αν σκεφτεί κανείς ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει συνυπογράψει την έναρξη των βομβαρδισμών, παραχωρεί λιμάνια, αεροδρόμια, σιδηρόδρομους, για τη διέλευση των νατοϊκών στρατευμάτων και τη διευκόλυνση της ιμπεριαλιστικής επιδρομής ενάντια στη Γιουγκοσλαβία. Αυτά επιβάλει η εξάρτηση της χώρας μας και η πολιτική της υποτέλειας.
Α.Κυρίτσης, στα σύνορα |
Λίγα χιλιόμετρα πριν τα Γιουγκοσλαβικά σύνορα, διανυκτερεύουμε σε μοτέλ κοντά στην πόλη Κουμάνοβο. Ο ξενοδόχος μας συμπεριφέρεται φιλικά και, όταν του το ζητάμε, πρόθυμα αναφέρεται στην κατάσταση που επικρατεί στη FYROM. “Δεν θέλουμε το ΝΑΤΟ. Να φύγουν όλοι τους και να μας αφήσουν να λύσουμε τις όποιες διαφορές έχουμε μόνοι μας. Θέλουμε να ζούμε ειρηνικά με όλους τους λαούς στα Βαλκάνια. Το ΝΑΤΟ μας έφερε τον πόλεμο και όχι την πρόοδο. Μέχρι και πριν 3-4 χρόνια το μοτέλ γέμιζε από Έλληνες, Γιουγκοσλάβους, Βούλγαρους… Είχα πολλούς φίλους Έλληνες. Τώρα…”. Ενώ μας μιλά με ένταση και έκδηλη την αγωνία για το πού πάνε οι εξελίξεις, ακούγεται μια βοή που όλο και δυναμώνει. Κοιταζόμαστε και προσπαθούμε να καταλάβουμε τι συμβαίνει. “Είναι η ώρα τους” μας λέει, “ελάτε να δείτε”. Βγαίνουμε στο προαύλιο, μας δείχνει ψηλά τον ουρανό. Παρατηρούμε γραμμές καπνού να σχηματίζονται από δεκάδες αεροπλάνα. “Θα το ισοπεδώσουν απόψε το Κόσοβο” ακούγεται γεμάτη αγανάκτηση η φωνή του ξενοδόχου. “Έρχονται από την Ιταλία, κάνουν κύκλο πάνω από τη Μακεδονία και μπαίνουν στο Κόσοβο με κατεύθυνση ξανά τις βάσεις τους, ώστε να περιορίσουν ενδεχόμενες απώλειες από τη Γιουγκοσλαβική αεράμυνα. Πετάνε πολύ ψηλά. Δεν βλέπουμε αεροπλάνα, μόνο τ΄ ακούμε…”. Όλη τη νύχτα ο αποκρουστικός ήχος από τις ιπτάμενες δολοφονικές μηχανές, άλλοτε απόμακρος άλλοτε κοντινός, έσφιγγε την καρδιά μας, μας γέμιζε οργή…
Δ.Δεληγιάννης, Δ.Σοφός, Α.Κυρίτσης και Η.Κεφαλάς μπροστά σε βομβαρδισμένη γέφυρα |
Οι Σέρβοι τελωνιακοί, ελέγχουν το φορτίο που μετέφερε η νταλίκα που συνοδεύαμε. Έδωσαν ιδιαίτερη προσοχή στις ημερομηνίες λήξης των τροφίμων (κονσέρβες με ψάρι, γάλα, κρέας, χυμούς) και των φαρμάκων. Όταν τέλειωσαν μας ευχαρίστησαν και μας έδωσαν την άδεια εισόδου στη χώρα τους.
εφημερίδα ΝΕΟΣ ΑΓΩΝ 6.6.1999 (αφιέρωμα στην αποστολή αλληλεγγύης στη Γιουγκοσλαβία) |
Συνεχίζουμε το ταξίδι διασχίζοντας καταπράσινα βουνά κατά μήκος του ποταμού Μοράβα. Περνάμε από γέφυρες οι περισσότερες από τις οποίες είναι κατεστραμμένες από τους βομβαρδισμούς. Η συγκοινωνία γίνεται από παρακαμπτήριους που, όπως διαπιστώνουμε αργότερα, διανοίγονται σε ελάχιστο χρόνο.
Φτάνουμε στο Λέσκοβατς. Στη θέα της γκρεμισμένης γέφυρας και των κατεστραμμένων βαγονιών του τρένου – απομεινάρια της δολοφονικής επίθεσης των νατοϊκών αεροπλάνων – ζωντανεύουν εικόνες και ήχοι που μας φορτίζουν έντονα. Επικρατεί σιωπή, τα πρόσωπα σκοτεινιάζουν, οι γροθιές σφίγγουν. Θυμός, λύπη και θαυμασμός για ένα λαό που δοκιμάζεται από τις θηριωδίες των ιμπεριαλιστών. Η βουή του ποταμού και το κελάηδισμα των πουλιών μας επαναφέρουν στην πραγματικότητα.
Δ.Δεληγιάννης και Ηλ.Κεφαλάς μπροστά σε βομβαρδισμένη γέφυρα |
Το απόγευμα φτάνουμε στο Κράλιεβο. Μας υποδέχονται εκπρόσωποι του Δήμου, του κέντρου φροντίδας προσφύγων και του νοσοκομείου. Συνεργείο του τοπικού τηλεοπτικού σταθμού καταγράφει και παίρνει συνεντεύξεις. Γρήγορα αντιλαμβανόμαστε τη σημασία της αποστολής βοήθειας για ένα λαό που βρίσκεται στο μάτι του ιμπεριαλιστικού κυκλώνα, αντιμετωπίζοντας χίλια-μύρια προβλήματα. Η νταλίκα ξεφορτώνεται από προσφυγόπουλα που έρχονται από Βοσνία, την Κράινα, το Κοσσυφοπέδιο. Οι σκηνές που εκτυλίσσονται είναι συγκλονιστικές. Θυμίζουν πανηγύρι…
κατεστραμμένη γέφυρα από τους ΝΑΤΟϊκούς βομβαρδισμούς |
κι άλλη βομβαρδισμένη γέφυρα... |
κι άλλη βομβαρδισμένη γέφυρα... |
Η.Κεφαλάς, Δ.Δεληγιάννης, Δ.Σοφός, Β.Γιαννούσης και Α.Κυρίτσης με Σέρβους εκπρόσωπους |
Η βραδιά κυλά, τα πρόσωπα όλων μας έχουν χαλαρώσει. Αισθανόμαστε ότι πια δεν χρειάζεται διερμηνέας για να επικοινωνήσουμε. Καταλαβαινόμαστε…
Η πόλη λούζεται στο φως της πανσελήνου. Ίσα που διακρίνονται ανθρώπινες φιγούρες που κατά παρέες κάθονται και συζητούν στις αυλές των σπιτιών, στους ακάλυπτους χώρους των πολυκατοικιών. Το μόνο που ακούγεται είναι οι μελωδικοί ήχοι της κιθάρας και οι γιουγκοσλάβικες rock μπαλάντες που τραγουδούν νεολαίοι στην πλατεία της πόλης. Στιγμές μοναδικές που αποκαλύπτουν πώς αντλεί δύναμη ένας λαός για να συνεχίσει τον αγώνα του κόντρα σε αρνητικούς – υποκειμενικούς και αντικειμενικούς- συσχετισμούς.
Οι παρέες σιγά-σιγά διαλύονται, ενώ την ησυχία της νύχτας σπάει ο θόρυβος των αεροπλάνων που πλησιάζουν, των βομβών που εκρήγνυνται μακριά και των αντιαεροπορικών που κροταλίζουν στον αέρα…
Σάββατο πρωί επισκεπτόμαστε το νοσοκομείο της πόλης όπου παραδίνονται τα φάρμακα και ένα ιατρικό μηχάνημα ορθοπεδικής χειρουργικής. Οι υπεύθυνοι μας ενημερώνουν ότι έχουν μεγάλες ανάγκες σε φαρμακευτικό υλικό και αίμα. Τονίζουν ότι το μηχάνημα θα τους φανεί ιδιαίτερα χρήσιμο επειδή έχουν πολλά περιστατικά με ακρωτηριασμούς, που προκαλούνται , οι περισσότεροι, από τις βόμβες διασποράς.
Η παραμονή μας στο Κράλιεβο ολοκληρώνεται με επίσκεψη σε ιστορικό μοναστήρι της περιοχής. Κατά τη διάρκεια της οποίας – μετά από ένα “ήσυχο” ηλιόλουστο πρωινό – αρχίζει νέος βομβαρδισμός, αυτή τη φορά πιο σφοδρός. Την προηγούμενη μέρα ο στρατηγός Κλαρκ είχε δηλώσει κυνικά: “Τις επόμενες μέρες θα ισοπεδώσουμε τη Γιουγκοσλαβία”. Ο αντιδήμαρχος του Κράλιεβο που βρίσκεται μαζί μας, ενημερώνεται για το ποιες περιοχές έχουν πληγεί. Μία ηλικιωμένη γυναίκα, που στέκεται παράμερα, πλησιάζει και ρωτά με έκδηλη την αγωνία αν υπάρχουν θύματα. Όπως λέει, σε κάποια από τις περιοχές που βομβαρδίστηκαν, βρίσκεται το σπίτι της και ανησυχεί για την οικογένειά της. Είναι τραγικό, αλλά αυτά βιώνει καθημερινά ο λαός της Γιουγκοσλαβίας.
‘Έχει φθάσει μεσημέρι και ετοιμαζόμαστε για το ταξίδι της επιστροφής. Την ώρα του αποχαιρετισμού η συναισθηματική φόρτιση είναι έντονη. Τα χέρια αλληλοσφίγγονται, οι κουβέντες που ανταλλάσσονται είναι μετρημένες… Μας κυριεύει η επιθυμία να φτάσουμε στην Ελλάδα όσο το δυνατό πιο γρήγορα. Να μοιραστούμε με όσο το δυνατόν περισσότερους, γεγονότα, εικόνες, συναισθήματα, συμπεράσματα από την ηρωική αντίσταση του γιουγκοσλάβικου λαού.
Στα σύνορα Γιουγκοσλαβίας-ΠΓΔΜ μας ξαφνιάζει η μεγάλη “ουρά” από αυτοκίνητα που περιμένουν να περάσουν. Διαπιστώνουμε ότι στην πλειοψηφία τους, είναι ΤΑΞΙ από την πόλη των Σκοπίων. Επιστρέφουν από το Βράνιε όπου οι ιδιοκτήτες τους συμμετείχαν μαζικά σε αιμοδοσία, για τις αυξημένες ανάγκες του δοκιμαζόμενου γειτονικού λαού. Το γεγονός αυτό μας συντροφεύει στο υπόλοιπο της διαδρομής για την Ελλάδα. Μας γεμίζει αισιοδοξία γιατί δείχνει το δρόμο που πρέπει να βαδίσουν οι λαοί των Βαλκανίων. Να εκφράσουν τη μεγαλύτερη αλληλεγγύη, να οικοδομήσουν την πιο στέρεη ενότητα μεταξύ τους παραμερίζοντας εθνικές, θρησκευτικές, πολιτισμικές διαφορές ώστε να συγκροτήσουν κοινό μέτωπο ενάντια στους αμερικανονατοϊκούς ιμπεριαλιστές και τον πόλεμο. Για να γίνει σε μια πορεία η καπιταλιστική πραγματικότητα μακρινός εφιάλτης και η σοσιαλιστική κοινωνία πραγματικότητα.»
https://aristerastikarditsa.blogspot.com/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου