07 Απριλίου 2019

ΓΣΕΕ | Το ταξικό κίνημα πέτυχε! Τα δικαστήρια θα διορίσουν νέα διοίκηση!

"Οι ταξικές δυνάμεις κατάφεραν να σπάσουν το άβατο του Ρόδος Παλας που είχε μετατραπεί σε περίκλειστο φρούριο από μπράβους, αστυνομία κι εργατοπατέρες, και να χαλάσουν τα σχέδια της συνδικαλιστικής μαφίας που ετοίμαζε ένα νόθο συνέδριο με διαδικασίες-εξπρές, που θα περιελάμβαναν μόνο αρχαιρεσίες και τη νομιμοποίηση των εργοδοτικών εκπροσώπων. Όλα για την καρέκλα…

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως η συνδικαλιστική μαφία και η έκπτωτη διοίκησή της θα αναγκαστεί να ξεκινήσει τις δικαστικές διαδικασίες για διορισμό νέας διοίκησης -αφού λήγει η θητεία της απερχόμενης. Εφόσον επιβεβαιωθεί το παραπάνω σενάριο, θα είναι η πρώτη φορά από το 1986 και τα χρόνια της “Αλλαγής”, με το διορισμό του Ραυτόπουλου, που η ΓΣΕΕ θα έχει δικαστικά διορισμένη διοίκηση."

Σε αυτές τις δύο παραγράφους, που τις αντιγράψαμε (εδώ) από την ιστοσελίδα Κατιούσα -η οποία στηρίζει το ΚΚΕ- και είναι εισαγωγικές των δηλώσεων Πέρρου την περασμένη Πέμπτη για την κατάληξη του συνεδρίου της Ρόδου περικλείεται η ουσία της "αγωνιστικής" αντίληψης που περνά η ηγεσία του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ στον κόσμο της, στο λαό και στην εργατική τάξη.

Οι αγώνες έχουν ένα όριο. Και αυτό το όριο το ορίζει η αστική νομιμότητα, τα δικαστήρια. Σε σημείο μάλιστα που η κατάληξη της "μάχης" που έδωσε το ΠΑΜΕ να συγκρίνεται μετά τον πανηγυρισμό με έναν ...ουδέτερο(;) τρόπο με τον διορισμό διοίκησης από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 1985 (και όχι το '86), έναν διορισμό που έγινε τότε γιατί η ΠΑΣΚΕ διασπάστηκε και έχασε την πλειοψηφία στη διοίκηση της ΓΣΕΕ και οι αποχωρήσαντες από αυτή (μεταξύ αυτών φανατικότερος μάλιστα ο σημερινός πρόεδρος της ΓΣΕΕ!!!) συγκρότησαν πλειοψηφία με την Δημοκρατική Συνεργασία (ΕΣΑΚ-Σ). Τότε τα δικαστήρια ήταν καταδικαστέα, τώρα πανηγυρίζουμε για τη νίκη.

Ο Πέρρος στις δηλώσεις του (εδώ) δεν βρήκε λέξη να πει γι' αυτό το σχεδόν βέβαιο ενδεχόμενο και το ΠΑΜΕ πλέον ετοιμάζεται να γιορτάσει την επιτυχία του καλώντας σε σύσκεψη συνδικάτων στο αμφιθέατρο της ΓΣΕΕ για να δυναμώσει ο αγώνας για σωματεία εργατών και για την διοργάνωση της Πρωτομαγιάς. Μένει να δούμε αν σε αυτή τη σύσκεψη θα συμμετάσχουν και όλοι αυτοί από τους χώρους της λεγόμενης εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και του αναρχοσυνδικαλισμού στήριξαν και χειροκρότησαν -κριτικά πάντα- τις πρακτικές του ΠΑΜΕ. Αν και μάλλον είναι νωρίς για κάτι τέτοιο. Από την πλευρά του ΠΑΜΕ!

Τα υπόλοιπα στα δικαστήρια. Να δούμε τότε τι θα κάνει το ΠΑΜΕ. Λέτε να ελπίζει σε ...αναλογική καταγραφή των συσχετισμών; Πάντως το '85 μετά την πολύ φασαρία και αφού τα δικαστήρια καθάρισαν την κατάσταση συνεχίσαμε με ολίγη διαμαρτυρία και μετά σα να μη συνέβη τίποτα. Αλλά μιας και αναφερόμαστε στην ιστορία υπάρχει και το ΄82- '83 και η "θετική αποκατάσταση της ομαλότητας στη ΓΣΕΕ" με κυβερνητικές και δικαστικές παρεμβάσεις που κάποιοι δεν θέλουν να το θυμούνται, εκτός κι αν ελπίζουν σε κάτι παρόμοιο! Όσο για την εργατική τάξη και συνολικά τους εργαζόμενους αυτού του τόπου μπορούν να είναι ήσυχοι, εδώ υπάρχει το ΠΑΜΕ που εδώ και 20 χρόνια ετοιμάζει αντεπιθέσεις.

Συνεχίζουμε με άρθρο από την Προλεταριακή Σημαία που κυκλοφορεί από χθες:

37ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΓΣΕΕ: Πλειοδοσίες νομιμότητας (και νομιμοφροσύνης) στις πλάτες των εργαζομένων

Προς την οριστική ματαίωσή του οδηγείται το 37ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ μετά από τη συνεχιζόμενη αντιπαράθεση μεταξύ της ηγεσίας της ΓΣΕΕ και του ΠΑΜΕ. Μετά τα επεισόδια στην Καλαμάτα, ο νέος γύρο της αντιπαράθεσης δόθηκε σε... πολυτελές ξενοδοχείο της Ρόδου, όπου η ηγεσία της ΓΣΕΕ επέλεξε να πραγματοποιήσει το συνέδριο (ουσιαστικά, να στήσει κάλπες), σε διαδικασίες μίας μόλις ημέρας και μάλιστα με αποκλεισμένη την παρουσία δημοσιογράφων όπως καταγγέλλει σε σχετική ανακοίνωσή της και η ΕΣΗΕΑ! Και πάλι μακριά από τους εργαζόμενους (όπως κάνει εδώ και πολλά χρόνια) και πάλι με όρους που σε τίποτε δεν θυμίζουν την εργατική τάξη και το κίνημά της. Και όλα αυτά στην 100ή επέτειο από την ίδρυση της ΓΣΕΕ, πέρα από κάθε έννοια ουσιαστικής αποτίμησης των αγώνων και της ιστορίας της εργατικής τάξης, πέρα από κάθε έννοια συγκρότησής της μπροστά στις μάχες που καλείται να δώσει.

Είναι προφανές ότι η συνδικαλιστική ηγεσία της ΓΣΕΕ δεν πρόκειται να αλλάξει την καθεστωτική ρότα που έχει χαράξει εδώ και δεκαετίες. Μέλημά της δεν είναι να βρεθεί δίπλα στον εργαζόμενο, αλλά να πατήσει επάνω του, να τον χρησιμοποιήσει ως μοχλό, προκειμένου να παραμείνει στο πλευρό της αστικής τάξης, να διατηρήσει το ρόλο του αστικού συνομιλητή, του αστικού «θεσμικού» παράγοντα. Γι’ αυτό και διαμαρτύρεται για τη νωθρότητα των... αστυνομικών δυνάμεων (στις οποίες απευθύνεται συνεχώς το τελευταίο διάστημα) να την υπερασπιστούν από τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ: «πλέον η εκτελεστική εξουσία (Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και «διαφόρων») έχει καθυποτάξει τις αρχές και τους κρατικούς μηχανισμούς (εν προκειμένω την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ)». Το πλήρες ξέκομμά της από την εργατική τάξη και τους εργαζόμενους δεν της αφήνει και πολλά περιθώρια: μοναδική της απεύθυνση αποτελεί πλέον το αστικό κράτος και οι μηχανισμοί του, αυτοί που την ταΐζουν, αυτοί που την χρησιμοποιούν. Και μάλλον αυτό που την ανησυχεί περισσότερο σε όλη αυτήν την αντιπαράθεση και τη στάση των μηχανισμών, είναι το ενδεχόμενο οι αστοί πάτρωνές της να εξετάζουν και άλλου είδους επιλογές που την βάζουν στο περιθώριο.

Υπάρχει, βέβαια, και το ερώτημα για το τι ανησυχεί τόσο πολύ το ΠΑΜΕ και βρήκε το συνέδριο της ΓΣΕΕ για να κάνει επίδειξη «ταξικής» αγωνιστικότητας. Είναι τα εκλογικά ποσοστά του κομματικού τους φορέα στις επικείμενες εκλογές που χρειάζονται τόνωση; Είναι η αδυναμία-απροθυμία του να δώσει έναν ουσιαστικό αγώνα στο πραγματικό πεδίο της ταξικής πάλης; Είναι η πολιτική αδυναμία του να προσπεράσει το συσχετισμό που διαμορφώνει (σε μεγάλο βαθμό τεχνητά και με μεθοδεύσεις) η συνδικαλιστική ηγεσία της ΓΣΕΕ; Εκτιμούμε ότι είναι όλα αυτά μαζί και –πιθανά– και άλλου είδους σκέψεις που έχει σχετικά με το πώς θα διαμορφώσει έναν καλύτερο συσχετισμό στα όργανα. Ωστόσο, όποια κι αν είναι η απάντηση ή οι απαντήσεις, το πρόβλημα παραμένει: οι πραγματικοί συσχετισμοί στο εργατικό κίνημα δεν αλλάζουν με σχέδια «εφόδου» και με ακτιβισμούς κάθε είδους που βαφτίζονται «ταξικό κίνημα». Ας το θέσουμε και αλλιώς: η πραγματικότητα της πληθώρας των εργοδοτικών συνδικαλιστών (έως και διευθυντικών στελεχών) που εκλέγονται, για παράδειγμα, στα σούπερ-μάρκετ, είναι υπαρκτή, βασίζεται στην πραγματική αδυναμία (ιδεολογική, πολιτική, οργανωτική) των εργαζομένων να απαντήσουν και δεν λύνεται με φαντεζί κινήσεις σε επίπεδο ΓΣΕΕ. Θα λυθεί πρώτα και κύρια μέσα στους χώρους δουλειάς, στην καθημερινή μάχη με το κεφάλαιο, την εργοδοσία, αλλά και την αντεργατική πολιτική.

Φυσικά, το ΠΑΜΕ/ΚΚΕ έχει κάθε λόγο να παρουσιάζει αντεστραμμένη αυτήν την εικόνα. Να θεωρεί, δηλαδή, ότι το ζήτημα της συγκρότησης είναι λυμένο (και βρίσκεται στην ενίσχυση του ΠΑΜΕ) και ότι αυτό που λείπει είναι και η τυπική καταγραφή του στα όργανα. Μία αντίληψη πολύ βολική, αλλά πέρα για πέρα λαθεμένη και αποπροσανατολιστική. Αλλά και επικίνδυνη. Γιατί πίσω της, κινητήρας της, είναι η επιδίωξη της αναγνώρισής της με όρους αστικής νομιμότητας. Καθόλου τυχαίος δεν είναι ο όρος «συνδικαλιστική μαφία» που χρησιμοποιεί πλέον για την ηγεσία της ΓΣΕΕ (σε αντιπαράθεση, εννοείται, με τη δική του νομιμότητα). Όπως καθόλου τυχαία δεν είναι η νέα επίκληση προς την αστική δικαιοσύνη, αυτή τη φορά με παράσταση διαμαρτυρίας στον εισαγγελέα Ρόδου, διότι «παρά το γεγονός ότι του είχαν καταγγείλει έγκαιρα την παρουσία μπράβων και όλες τις αντικαταστατικές και παράνομες ενέργειες και μεθοδεύσεις της ηγεσίας της ΓΣΕΕ για τη διεξαγωγή ενός νόθου συνεδρίου δεν επέδειξε την ανάλογη και επιβαλλόμενη ευαισθησία να μεριμνήσει τα δέοντα και να διαφυλάξει τα δικαιώματα των εργαζομένων-αντιπροσώπων και την τήρηση των καταστατικών διαδικασιών»!!! Και όλα αυτά από έναν φορέα ο οποίος, στα σωματεία που ελέγχει, αυθαιρετεί ασύστολα και τραμπουκίζει σε βάρος μικρότερων δυνάμεων!

Τα γνωρίζει πολύ καλά όλα αυτά η ηγεσία του ΠΑΜΕ. Γνωρίζει πολύ καλά πώς να παίζει το παιχνίδι της αστική νομιμότητας. Γι’ αυτό δεν είναι τυχαίο ότι δεν δίνει ούτε μία εργατική μάχη με τέτοια «στοχοπροσήλωση» και τέτοια επιμονή όπως αυτή ενάντια στην «συνδικαλιστική μαφία».

Το πιο ανησυχητικό απ’ όλα, είναι ότι αυτή η διαλυτική, εκφυλιστική, αποκρουστική κατάσταση που εκδηλώθηκε με αφορμή το 37ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ, λειτουργεί εντελώς απωθητικά για τους εργαζόμενους. Επιπλέον, σε μια περίοδο που το δικαίωμα στον ελεύθερο συνδικαλισμό χτυπιέται ανοιχτά από το σύστημα, καταστάσεις σαν κι αυτή στρώνουν το δρόμο για ακόμη μεγαλύτερη επέμβαση του κράτους στα συνδικαλιστικά ζητήματα. Και οφείλουν εξηγήσεις όσοι στρώνουν το δρόμο ή –ακόμη χειροτέρα– αιτούνται το διορισμό διοικήσεων στα συνδικαλιστικά όργανα.

Η διέξοδος ήταν και παραμένει στην ενεργοποίηση των ίδιων των εργαζομένων. Όχι για το ποιος θα στρογγυλοκαθήσει στο προεδρείο της ΓΣΕΕ, αλλά για το πώς θα στήσουν ή θα ζωντανέψουν τα σωματεία τους, για το πώς θα οργανώσουν την πάλη τους, για το πώς θα δώσουν τον αγώνα για τα δικαιώματά τους στη δουλειά και στη ζωή.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Νομίζω ότι μετά και τις δηλώσεις του Πέρρου όπου δεν καταδίκασε το ενδεχόμενο διορισμού ηγεσίας από τα δικαστήρια στην ΓΣΕΕ και αν συνυπολογίσουμε και το γεγονός ότι και το ίδιο το ΠΑΜΕ όπως και το "Κ"ΚΕ δεν λένε επίσης κουβέντα για αυτό το ενδεχόμενο και δεν ασκούν κανενός είδους κριτική αποδεικνύεται ότι υπάρχει βρώμικο σχέδιο κράτους και "Κ"ΚΕ-ΠΑΜΕ ώστε να παραδοθεί ο συνδικαλισμός εξολοκλήρου στον έλεγχο του αστικού κράτους. Διαφορετικά δεν θα είχαν πρόβλημα να καταδικάσουν ανοιχτά το ενδεχόμενο αυτό και να εναντιωθούν ξεκάθαρα σε αυτήν την εξέλιξη. Σε αυτό το σχέδιο εντάσσονται και οι έφοδοι του ΠΑΜΕ στα συνέδρια τόσο της ΟΙΥΕ όσο και της ΓΣΕΕ για την ματαίωσή τους.

Γι'αυτό επιμένω και κάνω λόγο για το ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΕΓΚΛΗΜΑ στο ελληνικό συνδικαλιστικό κίνημα γιατί στο έγκλημα αυτό συμμετέχει-πρωτοστατεί και ένα "κομμουνιστικό" κόμμα. Αποδεικνύεται πόσο βαθιά ΚΑΘΕΣΤΩΤΙΚΟ είναι αυτό το κόμμα που μας πλασάρεται ως κομμουνιστικό και ότι τελικά είναι εχθρός της εργατικής τάξης και των εργαζομένων και όχι σύμμαχος τους.

Θεωρώ επίσης επικίνδυνες και απόψεις που ακούγονται και από την εξωκοινοβουλευτική αριστερά του στυλ "είναι αντιπαράθεση γραφειοκρατών, ρεφορμιστών, συμβιβασμένων κλπ μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα" ή ότι είναι "διαμάχη για την καρέκλα και την εξουσία στο συνδικαλιστικό κίνημα" γιατί είναι κάτι πολύ περισσότερο από αυτά και υποβαθμίζεται έτσι το πρόβλημα όπως είναι επικίνδυνο και το γλύψιμο που γίνεται στο ΠΑΜΕ από ορισμένους δήθεν επαναστάτες με την δικαιολογία ότι η ηγεσία της ΓΣΕΕ είναι αυτή που είναι άρα το ΠΑΜΕ καλώς ενεργεί έτσι. Πως δηλαδή; Με ΦΑΣΙΣΤΙΚΕΣ-ΠΑΡΑΚΡΑΤΙΚΕΣ μεθόδους.

Δηλαδή θα νομιμοποιήσουμε και θα αποδεχτούμε-υποστηρίξουμε τέτοιου είδους πρακτικές και φαινόμενα όπως την διάλυση συνεδρίων και τον διορισμό ηγεσιών στα συνδικάτα από τα δικαστήρια; Σοβαρά τώρα; Και ορισμένοι δεν έχουν πρόβλημα με όλα αυτά; Και τα προσπερνάνε έτσι μιλώντας απλά για "αντιπαράθεση γραφειοκρατών με στόχο την εξουσία";

V For Viva La Revolucion