Οι αξίες της δημοκρατίας επιβάλλουν (σχήμα οξύμωρο, βέβαια το «επιβάλλουν») να καταδικάζεται η βία «από όπου κι αν προέρχεται», να στιγματίζεται η δικτατορία γενικά και ειδικά αυτή του «όχλου», όταν καταφεύγει στη βία και υποβιβάζει την πολιτική αντιπαράθεση σε επίπεδο πεζοδρομίου και δρόμου. Αποτελούν όλα αυτά εγκλήματα κατά της δημοκρατίας, κατά της ευημερίας και της ασφάλειας των πολιτών. Και αφού η δημοκρατία δεν εκβιάζεται, έχει το δικαίωμα να αμυνθεί ακόμη και με βίαια μέσα, παραμένοντας πάντα προσηλωμένη στο διάλογο και στους νόμους του κράτους.
Τα παραπάνω προπαγανδιστικά αξιώματα της αστικής δημοκρατίας ισχύουν βεβαίως για τη Γαλλία του Μακρόν που συγκλονίζεται για 25η εβδομάδα από τις κινητοποιήσεις των «κίτρινων γιλέκων». Δεν ισχύουν, ωστόσο, για τη Βενεζουέλα του Μαδούρο που αντιμετωπίζει το συνδυασμένο κίνδυνο ενός εμφυλίου πολέμου στο πλαίσιο ενός υποκινούμενου από τις ΗΠΑ πραξικόπημα.
Πρόκειται και στις δύο περιπτώσεις για καθεστώτα δημοκρατικά, τουλάχιστον με την τυπική έννοια του όρου, ότι δηλαδή προέκυψαν μετά από εκλογές και σύμφωνα με όσα ορίζουν τα Συντάγματά τους. Το ποιος έχει την πλειοψηφία στην εθνική ή συντακτική συνέλευση της Βενεζουέλας, όπως και στην εθνοσυνέλευση ή στη Γερουσία της Γαλλικής Δημοκρατίας (…στη βουλή των λόρδων ή των κοινοτήτων στο Ηνωμένο Βασίλειο, στη Γερουσία ή στη βουλή των αντιπροσώπων στις ΗΠΑ, όπου συμβαίνει συχνά η αντιπολίτευση να πλειοψηφεί σε κάποιο σώμα), δεν καθορίζει το χαρακτήρα του καθεστώτος. Αυτές οι «τυπικότητες» αφορούν τους …συνταγματολόγους. Αντίθετα, δεν αφορά τους συνταγματολόγους (αν και θα έπρεπε) να αποφανθούν για τη «νομιμότητα» μια κυβέρνησης που αναδείχθηκε π.χ. από εκλογές με ποσοστό αποχής στο 51,29% (και 57% έως 58% στο δεύτερο γύρο), όπως συνέβη στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές στην Γαλλία.
Στα δυο δημοκρατικά καθεστώτα, λοιπόν, έχουν ξεσπάσει πολύμηνες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις απέναντι στις οποίες η κυβέρνηση και το κράτος απαντούν με άγρια καταστολή. Ωστόσο, υπάρχουν… λεπτομέρειες και διαφορές που αποσιωπώνται και συνθέτουν την ουσία. Ανεξάρτητα από την άποψη που μπορεί να έχει κανείς για την πολιτική Μακρόν (ακραία νεοφιλελεύθερη), την πολιτική Μαδούρο ή προηγούμενα του Τσάβες (σοσιαλδημοκρατική και αντιαμερικανική), η πραγματικότητα και όχι η βολική ερμηνεία της στέκεται αμείλικτη απέναντι στις αντιδραστικές κραυγές.
Στην περίπτωση της Γαλλίας, έχουμε την επιβολή ενός άτυπου στρατιωτικού νόμου που μπορεί να επιτρέπει τη συμμετοχή στις ευρωεκλογές αλλά απαγορεύει με βαριές ποινές φυλάκισης και πρόστιμο πολλών χιλιάδων ευρώ τη συμμετοχή στα συλλαλητήρια των «κίτρινων γιλέκων». Έχουμε μια φασιστικού τύπου καταστολή με νεκρούς, εκατοντάδες τραυματίες και ακρωτηριασμένους, χιλιάδες συλληφθέντες και φυλακισμένους. Κι όμως, η δημοκρατία βασιλεύει στη Γαλλία.
Αντίθετα, στη Βενεζουέλα έχουμε μια δεκαετή προσπάθεια πραξικοπήματος που ομολογείται ανοιχτά. Ο υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο κάλεσε το στρατό της Βενεζουέλας (έναν ξένο στρατό μιας ξένης χώρας, δηλαδή!) να επέμβει και να αναγνωρίσει ως νόμιμο πρόεδρο τον εκλεκτό των ΗΠΑ, Γκουαϊδό. Στο βαθμό που δεν το κάνει, απειλεί με στρατιωτική επέμβαση. Οι ΗΠΑ θα χρησιμοποιήσουν την απόλυτη οικονομική και διπλωματική ισχύ τους για την επαναφορά της δημοκρατίας στη Βενεζουέλα, δήλωσε.
Στη Βενεζουέλα, έχουμε ένα πολυετές εμπάργκο και αποκλεισμό μιας χώρας ώστε να γονατίσει στις προσταγές των ΗΠΑ. Και μπορεί ο λαός της Βενεζουέλα να πεινάει, αλλά στην πλούσια και ανεπτυγμένη Γαλλία, χωρίς αποκλεισμούς και εμπάργκο, το 1/3 του πληθυσμού της ζει σε βαθιά φτώχεια.
Στη Βενεζουέλα, εκτός από μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις έχουμε εξίσου μαζικές διαδηλώσεις υπεράσπισης της κυβέρνησης αλλά και της χώρας ενάντια στο πραξικόπημα και τις ξένες επεμβάσεις. Και έχουμε με βάση την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, πολλές συλλήψεις και φυλακίσεις, πολλούς νεκρούς και τραυματίες και από τις δυο πλευρές, που καταγράφονται, όμως, μονομερώς από ανοιχτά προσκείμενες στην αντιπολίτευση ΜΚΟ, σαν αυτές που συνοδεύουν κάθε «δημοκρατικό» πραξικόπημα.
Την αστραπιαία αντίδραση των ΗΠΑ για ανατροπή του καθεστώτος ακολούθησε η κεραυνοβόλος ανταπόκριση πολλών κρατών της Δύσης και της Λατινικής Αμερικής να αναγνωρίσουν τον Χουάν Γκουαϊδό ως πρόεδρο της Βενεζουέλας. Παρεμπιπτόντως, η ελληνική χούντα είχε αναγνωριστεί από τα περισσότερα κράτη του υπαρκτού καπιταλισμού και… του ανύπαρκτου σοσιαλισμού. Άλλες κυβερνήσεις, μεταξύ των οποίων και η ελληνική, στηρίζουν τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στη Βενεζουέλα, όπως δηλαδή προτείνεται και από τον «πρόεδρο της Εθνικής Συνέλευσης της χώρας, Χουάν Γκουαϊδό». Εξάλλου, το πότε θα γίνουν οι εκλογές το αποφασίζουν παραδοσιακά… οι πραξικοπηματίες.
Εδώ, όμως, δεν χωρούν «ίσες αποστάσεις». Κάθε προοδευτικός άνθρωπος οφείλει αταλάντευτα να καταδικάσει τα επιχειρούμενα πραξικοπήματα και τις επεμβάσεις των Αμερικανών ιμπεριαλιστών, να εκφράσει την αλληλεγγύη του στον αγώνα του λαού της Βενεζουέλας για ανεξαρτησία και να τον αναγνωρίσει σαν τον μόνο αρμόδιο να επιβάλει λύσεις.
Την ίδια αλληλεγγύη και στήριξη χρειάζεται και ο γαλλικός λαός, που δεν λυγίζει ούτε από την άγρια καταστολή, ούτε από τις ψευτοαυξήσεις των 100 ευρώ στον κατώτατο μισθό -που θα έρθουν μέσω της αύξησης του πριμ παραγωγικότητας και δεν αφορούν όλους τους χαμηλά αμειβόμενους εργαζόμενους-, ούτε από τη «συγκίνηση» για τη καταστροφή στην Παναγία των Παρισιών. Κι αν η αριστερά δεν κατανοεί την ευθύνη που έχει απέναντι στη φτωχολογιά που νοιώθει ότι δεν έχει καμία απολύτως σημασία ποιο κόμμα κυβερνάει και ποιος είναι πρόεδρος ή πρωθυπουργός, αν επικρίνει αφ’ υψηλού και από μακριά την έχθρα του «αγανακτισμένου κόσμου στις πλατείες» απέναντι στα κόμματα χωρίς να κοιτά τα δικά της «πολιτικά πεπραγμένα», τότε θα ενδιαφερθούν άλλοι για τη φτωχολογιά. Κι όχι αναγκαστικά οι φασίστες, όπως τρομοκρατούν τα διάφορα «προοδευτικά μέτωπα» που τρέφονται και τρέφουν το φασισμό.
Προλεταριακή Σημαία
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δημοφιλεις αναρτησεις
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
λαϊκη αντισταση - Α.Α.Σ.
Αριστερα
Πολιτικη
Διεθνη
Εργαζομενοι
Μεταναστες - προσφυγες - πολιτικοι προσφυγες
Νεολαια
Δημοκρατια;
Κινηματα
Τοπικα
Μνημες
Πολιτισμος
Εκλογες
ΑΡΧΕΙΟΘΗΚΗ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ
Videos
Get this Recent Comments Widget
12 σχόλια:
"Στην περίπτωση της Γαλλίας, έχουμε την επιβολή ενός άτυπου στρατιωτικού νόμου που μπορεί να επιτρέπει τη συμμετοχή στις ευρωεκλογές αλλά απαγορεύει με βαριές ποινές φυλάκισης και πρόστιμο πολλών χιλιάδων ευρώ τη συμμετοχή στα συλλαλητήρια των «κίτρινων γιλέκων». Έχουμε μια φασιστικού τύπου καταστολή με νεκρούς, εκατοντάδες τραυματίες και ακρωτηριασμένους, χιλιάδες συλληφθέντες και φυλακισμένους. Κι όμως, η δημοκρατία βασιλεύει στη Γαλλία."
Δηλαδή όταν καταστέλλουν οι κυβερνήσεις της Δύσης και οι υποτακτικοί τους σε μια σειρά εξαρτημένες χώρες το καταδικάζετε ενώ όταν κάνουν το ίδιο στη Βενεζουέλα ή στο Ιράν εκεί βλέπετε μόνο πραξικοπήματα και επεμβάσεις; Εκεί δεν υπάρχει φασιστικοποίηση και φασιστικού τύπου καταστολή από τα αστικά κράτη; Υπάρχει τεράστια αντίφαση σε αυτό και υποκρισία δεν νομίζετε;
Θέλετε να μου πείτε ότι στη Βενεζουέλα δεν υπάρχει φασιστικού τύπου καταστολή; Ή στο Ιράν που συλλαμβάνουν και βασανίζουν γυναίκες επειδή τολμάνε να βγάζουν τις μαντήλες τους; Γιατί δεν διάβασα ρε παιδιά καμιά ανακοίνωση καταδίκης αυτών των γεγονότων. Καημό το έχω να σας δω κάποια στιγμή να εκφράζετε την αλληλεγγύη σας στο δημοκρατικό κόσμο του Ιράν που μάχεται απέναντι στη ΙΣΛΑΜΟΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΘΕΟΚΡΑΤΙΑ ή να καταδικάσετε ανοιχτά το φασισμό του ιρανικού καθεστώτος και τα εγκλήματά του. Επίσης καημό το έχω να διαβάσω από τις οργανώσεις σας και καμιά ανοιχτή καταδίκη για την άγρια, ΦΑΣΙΣΤΙΚΟΥ τύπου καταστολή που συμβαίνει εδώ και μερικά χρόνια στη Βενεζουέλα απέναντι σε λαϊκούς, δημοκρατικούς αγώνες. Εκτός και αν για κάποιο ανεξήγητο λόγο θεωρείτε ότι οι κανόνες του καπιταλισμού δεν ισχύουν σε αυτές τις περιπτώσεις όπου μιλάμε πάλι για ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΑ κράτη οπότε θα πρέπει να μας το εξηγήσετε αυτό γιατί οι νόμοι του καπιταλισμού ισχύουν στη μία περίπτωση και όχι στην άλλη.
Δηλαδή πόσο διαφορετικό είναι αυτό που συμβαίνει στη Βενεζουέλα όταν στρατός και αστυνομία ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΝ, βασανίζουν, καταστέλλουν άγρια ή όταν παρακρατικές συμμορίες (colectivos) κυκλοφορούν ένοπλες και απειλούν ή και σκοτώνουν ακόμα κόσμο; Αλλά για κάποιο ανεξήγητο λόγο αυτά δεν είναι φασισμός ή έστω φασιστικοποίηση και φασιστικού τύπου καταστολή ενώ όταν τα κάνουν στις δυτικές χώρες και στους συμμάχους τους είναι; Μπορείτε να μου το εξηγήσετε αυτό σας παρακαλώ;
Παιδιά δεν γίνεται για το ίδιο πράγμα να καταδικάζετε στη μία περίπτωση και όχι στην άλλη. Αλά καρτ δεν έχει σε αυτά τα πράγματα. Εκτός αν είσαι υποκριτής και κοροϊδεύεις τελικά. Πάντως αντιλαμβάνεστε ότι κάτι δεν πάει καλά εδώ.
V For Viva La Revolucion
Και να πω και το άλλο. Υπάρχει ταύτιση των πραξικοπημάτων και των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων με τους λαϊκούς, δημοκρατικούς αγώνες; Πράγματι στη Βενεζουέλα γίνονται τέτοιες προσπάθειες από τους ιμπεριαλιστές και τους λακέδες τους. Αυτό που κολλάει με τον αγώνα που δίνει χρόνια τώρα ο βενεζουελάνικος λαός απέναντι στο ΣΟΣΙΑΛΦΑΣΙΣΤΙΚΟ καθεστώς Μαδούρο; Τα ταυτίζετε αυτά τα δύο; Ταυτίζονται αυτά και στην περίπτωση της Συρίας του ΔΙΚΤΑΤΟΡΑ Άσαντ; Και του Ιράν;
Από που και ως που ταυτίζονται οι λαϊκοί, δημοκρατικοί αγώνες με τις ιμπεριαλιστικές επιδιώξεις και τα πραξικοπήματα; Είναι δυνατόν με πρόσχημα το δεύτερο να εξαφανίζουμε το πρώτο και να μην μιλάμε γι'αυτό; Γιατί τελικά αυτό βλέπω να κάνετε και εσείς. Γιατί στην περίπτωση της Βενεζουέλας και του Ιράν πχ μιλάμε μόνο για ενδοαστικούς και ενδοιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, για ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πραξικοπήματα ενώ στην περίπτωση της Τουρκίας ή χωρών της ΕΕ ή της Λ.Αμερικής (με δυτικόδουλες κυβερνήσεις) γίνεται λόγος και για λαϊκούς-δημοκρατικούς αγώνες εκτός από τα παραπάνω;
Γιατί ξέρετε και σε αυτές τις χώρες γίνονται και απεργίες και διαδηλώσεις όπου η εργατική τάξη και ο λαός συμμετέχουν μαζικά και δίνουν τη μάχη τους απέναντι στις κυβερνήσεις τους και τον ιμπεριαλισμό. Αυτό γίνεται στη Βενεζουέλα εδώ και μερικά χρόνια.
Δεν μπορώ να κατανοήσω γιατί εντελώς συμπτωματικά σε χώρες συμμαχικές των δυτικών ιμπεριαλιστών όταν οι λαοί ξεσηκώνονται φωνάζουμε εναντίον των φασιστικών και αυταρχικών καθεστώτων, εναντίον του ιμπεριαλισμού και του καπιταλισμού και καταδικάζουμε ανοιχτά τις κυβερνήσεις των χωρών αυτών ενώ όταν οι λαοί ξεσηκώνονται σε χώρες με κυβερνήσεις ρωσόδουλες, κινεζόδουλες ή εν πάσει περιπτώσει όχι αρκετά δυτικόφιλες εκεί βλέπουμε μόνο πραξικοπήματα και επεμβάσεις. Εκεί ξαφνικά δεν ισχύουν οι νόμοι του καπιταλισμού; Φτώχεια, ανεργία, πείνα, τσάκισμα δημοκρατικών ελευθεριών, εξάρτηση κλπ. Εκεί η εργατική τάξη και οι λαοί δεν απεργούν, δεν διαδηλώνουν εναντίον της εξαθλίωσης, της διαφθοράς, της φασιστικοποίησης, των αντιλαϊκών πολιτικών που υφίστανται και τους φτωχοποιούν;
V For Viva La Revolucion
V For Viva La Revolucion να με συγχωρείς αλλά από έναν άνθρωπο που μας παρακολουθεί και παρεμβαίνει εδώ και χρόνια στο blog ετούτο μια τέτοια τοποθέτηση για τη στάση μας δεν την κατανοώ! Όπως και την αναφορά στις "οργανώσεις" σας. Ξέρεις επίσης πολύ καλά ότι εδώ αν εκπροσωπούμε μια οργάνωση αυτή είναι το ΚΚΕ(μ-λ) και καμιά άλλη.
'Εχουμε ξεκάθαρη τοποθέτηση για όλα τα καθεστώτα και για όλους τους ιμπεριαλιστές που αναφέρεις, όπως είχαμε παλιότερα για το ιρακινό, για το σέρβικο, όπως έχουμε σήμερα για τη Βενεζουέλα, τη Συρία, για τη στάση των Κούρδων της Συρίας, και πάει λέγοντας. Άλλωστε όπως πολύ καλά ξέρεις έχουμε κατηγορηθεί από πολλές πλευρές για "ισαποστάκιδες" ακριβώς γιατί αρνούμαστε να αναγνωρίσουμε την όποια προοδευτικότητα, πόσο μάλλον επαναστατικότητα, σε τέτοια καθεστώτα, αρνούμαστε να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας σε κυβερνήσεις που καταπιέζουν τους λαούς τους όπως και γιατί αρνούμαστε να συνταχθούμε στ' όνομα της όποιας συγκυρίας ή ...εκμετάλλευσης αντιθέσεων με οποιονδήποτε ιμπεριαλιστή. Τα έχουμε δημοσιοποιήσει όλα αυτά και μένω με την απορία για το πως δεν τα έχεις δει.
Από εκεί και πέρα νομίζω ότι και εσύ θα συμφωνήσεις ότι δεν είναι ακριβώς το ίδιο αυτό που συμβαίνει στη Βενεζουέλα με αυτό που συμβαίνει στη Γαλλία, ότι υπάρχουν σημαντικές διαφορές για το ρόλο που παίζουν οι ιμπεριαλιστές, σε σχέση με τις ντόπιες αστικές δυνάμεις, σε σχέση με το ρόλο των λαών αντίστοιχα αλλά και με το ρόλο που παίζουν ή θα έπρεπε να παίζουν αν υπήρχαν ικανές να το κάνουν, οι αριστερές δυνάμεις.
Ειλικρινά εξακολουθώ να απορώ για την κριτική σου!
Να σου εξηγήσω τι θέλω να πω με ένα παράδειγμα:
http://www.kkeml.gr/%CF%84%CE%B9-%CE%B3%CE%AF%CE%BD%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%B9-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CE%B9%CF%81%CE%AC%CE%BD-%CE%B1%CE%BB%CE%AE%CE%B8%CE%B5%CE%B9%CE%B5%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%80%CE%B1/
Κάτι λείπει από το άρθρο αυτό δεν νομίζεις; Και είναι και το πιο απλό:
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΟΥ ΙΡΑΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΙΣΛΑΜΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ!!!
Που είναι τα ΚΑΤΩ Η ΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΙΡΑΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ;
Που είναι τα ΝΙΚΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΟΥ ΙΡΑΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ ΓΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΚΑΙ ΛΑΪΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ;
Πρόσεξε μην το πάρεις αυτό ως υπαγόρευση για το τι θα λέει και τι θα γράφει το ΚΚΕ μλ. Δεν έχω καμία πρόθεση για κάτι τέτοιο. Αλλά προκύπτουν μερικά ιδεολογικά ζητήματα εδώ. Και δεν είναι το Που είναι η ξεκάθαρη και ανοιχτή καταδίκη των εγκλημάτων των ιρανών μουλάδων, της λογοκρισίας τους, των βασανιστηρίων που κάνουν σε γυναίκες επειδή τολμάνε να βγάζουν τις μαντήλες τους, των εκτελέσεων αγωνιστών και συνδικαλιστών κλπ;
Ξέρεις τι δεν αρκούμαι σε διαπιστώσεις του στυλ ο λαός διαδηλώνει, η λαϊκή δυσαρέσκεια, τα οξυμένα προβλήματα ή αυτά τα ενδοαστικές και ενδοιμπεριαλιστικές αντιθέσεις κλπ αυτά είναι διαπιστώσεις. Σωστές μεν αλλά διαπιστώσεις. Από κομμουνιστές θέλω ξεκάθαρη καταδίκη των εγκλημάτων φασιστικών και αυταρχικών καθεστώτων, ξεκάθαρες ανακοινώσεις αλληλεγγύης των λαών που αγωνίζονται απέναντι σε αυτά, θέλω σαφή θέση ΕΝΑΝΤΙΑ σε τέτοια καθεστώτα είτε μιλάμε για Τουρκία, Συρία, Ιράν, Σ. Αραβία κλπ.
Για τη Βενεζουέλα. Ναι πράγματι δεν είναι ίδιες οι περιπτώσεις έχεις δίκιο. Ξέρεις κάτι όμως; Οι δολοφονίες και οι βασανισμοί διαδηλωτών, το ξύλο, η άγρια καταστολή των αστικών τάξεων ενάντια σε λαϊκά κινήματα είναι ίδια όλα αυτά σε κάθε χώρα. Δεν συμφωνείς ότι πρέπει να καταδικάζονται το ίδιο; Επιμένω λοιπόν στην ερώτησή μου. Γιατί δεν είναι άραγε φασισμός ό,τι κάνει ο Μαδούρο απέναντι στο λαό του; Ωραία άσε τα τελευταία γεγονότα που και γι'αυτά έχω άλλη γνώμη για το τι συμβαίνει αλλά τεσπα άστα. Από το 2013 ο βενεζουελάνικος λαός δίνει τη μάχη του απέναντι στο τσαβικό καθεστώς. Απεργίες, μαζικές-λαϊκές διαδηλώσεις και άγρια καταστολή. Στρατός και αστυνομία καθώς και παρακρατικές-παραστρατιωτικές συμμορίες επί μονίμου βάσεως στους δρόμους να καταστέλλουν με τον πιο ΦΑΣΙΣΤΙΚΟ τρόπο τις λαϊκές αντιδράσεις.
Ρωτάω λοιπόν τι σας εμποδίζει από το να φωνάξετε δυνατά και καθαρά ΚΑΤΩ Η ΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΤΣΑΒΙΚΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΣ; ΝΙΚΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΟΥ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ ΓΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΚΑΙ ΛΑΪΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ; ΚΑΤΩ ΤΟ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ, ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ, ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΑΙ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ;
Αυτά τα ολίγα...
V For Viva La Revolucion
Τα ζητήματα και τα ερωτήματα που γεννιούνται από την τοποθέτησή σου V είναι αρκετά και δυστυχώς οι υποχρεώσεις μου δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια ολοκληρωμένης απάντησης.
Να επισημάνω ότι μόνο από ένα άρθρο που στόχος του είναι να περιγράψει του τι συμβαίνει σε μια χώρα δεν μπορεί να βγαίνει συνολικό συμπέρασμα για το πως τοποθετείται μια οργάνωση. Αν και δε νομίζω ότι αφήνει περιθώρια για συμπεράσματα συμπάθειας προς το καθεστώς ή άμβλυνσης της αντίθεσης προς αυτό γιατί είναι σε αντιπαλότητα με τις ΗΠΑ. Έχει υπάρξει αρθρογραφία για την κατάσταση του λαού στη χώρα αυτή -όσο είναι δυνατόν με βάση την πληροφόρηση- και ξεκάθαρη τοποθέτηση για το σύστημά της. Το ότι δεν υπάρχει στο διαδύκτιο είναι άλλο ζήτημα.
Αντίστοιχα και για τη Βενεζουέλα. Εδώ η αρθρογραφία μας είναι ακόμη πιο άφθονη και δεν είμαστε εμείς που κρύβαμε το χτύπημα εργατικών κινητοποιήσεων ή και τη στάση του Τσάβες απέναντι στο αντάρτικο της Κολομβίας.
Όσο για το λαό και το κίνημά του νομίζω ότι απλουστεύεις τα πράγματα. Το βασικότερο όλων βέβαια είναι ότι δεν υπάρχουν δυνάμεις που να βοηθήσουν - στηρίξουν - οδηγήσουν αυτό το λαό στο να παλέψει πραγματικά σε κατευθύνσεις ρήξης και ανατροπής του συστήματος. Αντίθετα υπάρχουν δυνάμεις που τον σπρώχνουν είτε στη μια είτε στην άλλη κατεύθυνση και δυστυχώς κυριαρχούν. Ουσιαστικά αυτό που γίνεται είναι να διχάζεται ο λαός ανάμεσα στις μερίδες της ντόπιας αστικής τάξης οι οποίες τον χρησιμοποιούν κατά το δοκούν και με αυτή την έννοια νομίζω ότι θα μπορούσε να πει κανείς ότι ναι υπάρχουν και λαϊκές κινητοποιήσεις οι οποίες μπορεί να καταλήγουν να είναι έως και αντιδραστικές.
Δεν είμαι λοιπόν και τόσο απόλυτος ότι το κύριο είναι ότι ο λαός αυτός δίνει μάχες ενάντια στο τσαβικό καθεστώς γιατί και οι κινητοποιήσεις, ειδικά επί Τσάβες, υπέρ του καθεστώτος δεν ήταν ούτε λίγες ούτε άμαζες. Αυτό σε φθίνουσα μάλλον πορεία συνεχίστηκε και μετά.
Τα ζητούμενα λοιπόν εδώ είναι από τη μια ο ρόλος των μερίδων της ντόπιας αστικής τάξης, ο ρόλος των ιμπεριαλιστών και κυρίως για μας η κατάσταση του λαού και των δυνάμεων -αν υπάρχουν- που θα ήθελαν να τον οδηγήσουν στη πλήρη ρήξη με το καπιταλιστικό σύστημα αλλά και με τον ιμπεριαλισμό.
Δεν γίνεται να μην παίρνουμε υπόψη μας όλο το φάσμα των αντιθέσεων που σε χώρες σαν τη Βενεζουέλα, ή σαν τη δική μας για παράδειγμα, είναι άλλες από χώρες σαν τη Γαλλία.
Και μια ακόμη επισήμανση. Δεν είναι όλα άσπρο μαύρο. Δεν είναι όλοι φασίστες ή δημοκράτες. Κι ας είναι και οι μεν και οι δε αστοί. Αλλιώς αντιμετωπίζεις τους πρώτους αλλιώς τους δεύτερους, που και αυτοί μπορεί να έχουν πολλά προσωπεία.
Αυτά πολύ σύντομα για να μην θεωρηθεί ότι υπάρχει απαξίωση.
Το κυριο αυτη τη στιγμη ειναι οτι οι αμερικανοι επιχειρουν να κανουν κατι παρομοιο μ αυτο που εκαναν στη συρια.
Δεν ειμασταν με τον ασαντ ,δεν ειμασταν με το λεγομενο κομμουνιστικο κ συριας (εδω και 60 περιπου χρονια) , αλλα ειμασταν και ειμαστε κατα της αμερικανικης επεμβασης.
Εσυ εισαι κατα ; ναι η οχι;
Γμ
Α καλά Γμ το τι έγινε στη Συρία ας μην το πιάσουμε γιατί είναι σίγουρο ότι θα μπλέξουμε. Και θα μπλέξουμε διότι βλέπεις πάλι μόνο ΗΠΑ και όχι Ρωσία μαζί έκαναν ό,τι έκαναν. Ναι Γμ είμαι κατά της αμερικανικής επέμβασης 100% και στη Συρία και στη Βενεζουέλα και παντού. Με τη διαφορά ότι εγώ είμαι κατά ΟΠΟΙΑΣΔΗΠΟΤΕ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ είτε από τους μεν είτε από τους δε. Εσύ είσαι κατά της επέμβασης της Ρωσίας που σφαγιάζει και αυτή κόσμο και κοσμάκη μαζί με τον σύμμαχό της τον δικτάτορα; Γιατί επεμβαίνουν και Ρώσοι στη Συρία ξέρεις. Και Ιρανοί. Και η Χεζμπολάχ πέρασε μία βόλτα από κει. Είμαι εναντίον όλων αυτών των ΦΑΣΙΣΤΑΡΙΩΝ. Εσύ; Όσο αφορά τη Βενεζουέλα για σκέψου λίγο α) γιατί ακόμα δεν έχει συλληφθεί και δεν οδηγήθηκε στη δικαιοσύνη ένας που καλεί μονίμως σε πραξικόπημα και επεμβάσεις β) γιατί αυτός ο κατά τα άλλα αμερικανοτσολιάς είναι υπέρ τόσο της Ρωσίας όσο και της Κίνας που στηρίζουν και οι δύο τον Μαδούρο και γ) γιατί Ρωσία και Κίνα στην πράξη υποστηρίζουν τον Γκουαϊδό και τονίζω το στην πράξη διότι ζητούν διάλογο, διαπραγματεύσεις. ειρηνική επίλυση του ζητήματος και συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και ενός...πραξικοπηματία. Δεν σου φαίνονται περίεργα όλα αυτά;
Ασγ καταρχήν δεν υπάρχει απαξίωση μάλιστα σε ευχαριστώ που αφιερώνεις χρόνο και απαντάς. Μην μένεις μόνο σε αυτό το κείμενο. Μία ανακοίνωση αλληλεγγύης υπήρξε από το ΚΚΕ μλ σχετικά με το Ιράν; Ένα κείμενο, ένα άρθρο στην Προλεταριακή Σημαία ή εδώ στο μπλογκ κάτι χειροπιαστό εν πάση περιπτώσει; Θα με βοηθούσε αν μπορούσες να μου παραθέσεις κάτι.
"Δεν είμαι λοιπόν και τόσο απόλυτος ότι το κύριο είναι ότι ο λαός αυτός δίνει μάχες ενάντια στο τσαβικό καθεστώς γιατί και οι κινητοποιήσεις, ειδικά επί Τσάβες, υπέρ του καθεστώτος δεν ήταν ούτε λίγες ούτε άμαζες. Αυτό σε φθίνουσα μάλλον πορεία συνεχίστηκε και μετά"
Ποιος Τσάβες; Πάνε αυτά. Το καθεστώς σήμερα δεν έχει πλειοψηφία και την εμπιστοσύνη μέσα στο λαό αυτό είναι σίγουρο. Εκτός όλων των άλλων αποδείχτηκε και στην περίπτωση των εκλογών της Συντακτικής αλλά και στις προεδρικές με την αποχή νικήτρια και στις δύο περιπτώσεις. Εντελώς συμπτωματικά γραμμή για αποχή και στις δύο περιπτώσεις έριξε η αντιπολίτευση. Αυτό κάτι μας λέει για το πόσο ο λαός υποστηρίζει την κυβέρνησή του. Ναι ο Μαδούρο έχει ακόμα ένα μέρος του λαού μαζί του οκ αρκετά μεγάλο αλλά σαφώς έχει την πλειοψηφία απέναντί του. Αλλά να σου πω και κάτι ακόμα και με τον Τσάβες πάλι ο λαός θα αγωνιζόταν ενάντια στο καθεστώς γιατί πολύ απλά αυτό ΧΡΕΟΚΟΠΗΣΕ από το 2013 και μετά απλά κατέρρευσε οικονομικά. Το παραδέχτηκε και ο ίδιος ο Μαδούρο άλλωστε ό,τι παραγωγικό μοντέλο λέει εφάρμοσαν απέτυχε. Το ομολόγησε τι άλλο να πω εγώ;
Σωστά είναι όλα αυτά που λες για τις αντιθέσεις και το ρόλο των αστικών τάξεων και των ιμπεριαλιστών δεν τα αμφισβητώ σε καμία περίπτωση απλά λέω ότι όλα αυτά δεν αναιρούν τη λαϊκή δυσαρέσκεια και αντίδραση απέναντι στο καθεστώς. Και ναι δεν υπάρχουν πράγματι δυνάμεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν τα πράγματα προς μια κατεύθυνση όπως την περιγράφεις αλλά αυτό δεν με εμποδίζει εμένα προσωπικά από το να ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΩ τη λαϊκή-δημοκρατική πάλη του λαού γιατί πολύ απλά αυτή είναι ΔΙΚΑΙΑ.
V For Viva La Revolucion
V For..
Γιατι παραβιαζεις ανοιχτες πορτες;
Την εποχη των πλατειων ειμασταν σε απομονωση και μας λοιδορουσε ολη η υπολοιπη αριστερα για τη σταση μας απεναντι στον τζαβες και τις αλλες παρομοιες κυβερνησεις στην λατ αμερικη. Οσο για τα καθεστωτα συριας, ιρακ παλιωτερα, της αιγυπτου την εποχη του νασερ, κ.α. ελπιζω να εισαι γνωστης της σχετικης αντιπαραθεσης αναμεσα σε ρεβιζιονιστες και το μ— λ ρευμα. Με αφορμη αυτα ακριβως τα καθεστωτα το μ— λ ρευμα αρχισε να μιλαει για σοσιαλιμπεριαλισμο. Ψαξε και για τη θεωρια του "μη καπιταλιστικου δρομου αναπτυξης ", που προεβαλαν τοτε οι ρεβιζιονιστες (κατι παρομοιο με την πιο προσφατη θεωρια "του σοσιαλισμου του21ου αιωνα) και την αντιπαραθεση απο τη μερια των μ— λ. Να σε παραπεμψουμε στα αρθρα της λαικης ημερησιας του πεκινου, η στα αρθρα της αναγεννησης του '64;
Ομως το πιο ειναι το κυριο καθε φορα στη πολιτικη αλλαζει.
Στη συρια πχ στα αλλα κακα για το λαο που υπηρχαν προστεθηκε και η επεμβαση των αμερικανων με εκατονταδες χιλιαδες θυματα και 9 εκατομυρια προσφυγες, στη λιβυη, στο ιρακ κατι αντιστοιχο. Δεν θα θελαμε να συμβει κατι αναλογο σε ιραν, τουρκια κλπ
Στη περιοχη μας το κυριο ειναι ο ανταγωνισμος ηπα ρωσιας, στη χωρα μας η συμπορευση της με τα σχεδια των αμερικανονατοικων.
Αλλο που δεν θαθελε η κυβερνηση σημερα απο το να βαζουμε στη πρωτη γραμμη τη καταγγελια των μουλαδων του ιραν. Οπως εκανε παλιωτερα η πλειοψηφια της αριστερας στη γιουγκοσλαυια, οταν κατηγγειλε το νατο γιατι δεν επεμβαινει να σταματησει τους σερβους εθνικιστες.
Θα ξερεις υποθετω οτι η κυβερνηση συριζα συμμετεχει σε συνδιασκεψεις μαζι με ιζραηλ, ηπα κλπ για την αντιμετωπιση του κινδυνου απο τα πυρηνικα του ιραν. Τι θαλεγες να τη βοηθησουμε ν ανοιξει μετωπο με το ιραν για χαρη των ηπα;
Γμ
Εδώ πάντως δεν στηρίζουμε και δεν εκπροσωπούμε κανένα μ-λ ρεύμα αλλά το ΚΚΕ(μ-λ). Πριν το ΚΚΕ(μ-λ) υπήρχαν η ΟΜΛΕ και η Αναγέννηση.
Για σοσιαλιμπεριαλισμό μιλούσαμε όχι με αφορμή στάση των καθεστώτων που αναφέρεις Γμ αλλά με βάση τη στάση της ΕΣΣΔ απέναντι σε χώρες και κινήματα.
Το ότι το κύριο είναι η επέμβαση των αμερικάνων σε κάποιες χώρες δεν μας εμποδίζει να καταγγείλουμε καθεστώτα αν χρειαστεί. Δεν κάνουμε τα στραβά μάτια στο όνομα του αντιιμπεριαλισμού.
Νομίζω ότι τα ερωτήματά σου, τα οποία εκφράζουν άποψη για την τοποθέτηση του V, είναι μάλλον άδικα!
V έχουν υπάρξει άρθρα και αναλύσεις σαν και αυτά που ζητάς. Το θέμα είναι ότι δεν τα έχω διαδικτυακά.
Όσο για την Βενεζουέλα, η προσωπική μου αίσθηση -γιατί και με ελεγχόμενη πληροφόρηση δεν μπορεί κανείς να είναι σίγουρος- είναι ότι η πλειοψηφία του λαού μένει εκτός της μάχης. Πάλη και διαπάλη υπάρχει για το πόσο όμως έχει χαρακτηριστικά λαϊκοδημοκρατικά έχω τις αμφιβολίες μου. Δυστυχώς και τους λόγους νομίζω ότι τους εξήγησα και τους εξηγούμε συνεχώς.
Γμ χρησιμοποιείς τα ίδια επιχειρήματα με τον Περισσό και το Λαφαζάνη. Βλέπεις τι εννοώ; Η καταδίκη των εγκλημάτων ενός θεοκρατικού, ΦΑΣΙΣΤΙΚΟΥ καθεστώτος σημαίνει ταύτιση με τις ιμπεριαλιστικές επιδιώξεις; Από που και ως που; Οι δημοκράτες αγωνιστές που αυτή τη στιγμή υποφέρουν, συλλαμβάνονται, βασανίζονται, εκτελούνται είναι πράκτορες της CIA; Οι εργάτες που απεργούν και διαδηλώνουν αυτοί δεν είναι εργάτες, δεν είναι καταπιεσμένοι προλετάριοι; Τι είναι προβοκάτορες της Μοσάντ;
Σοβαρά τώρα πρέπει να απαντήσω στην τελευταία σου ερώτηση; Αυτό κατάλαβες; Ε άντε να σου απαντήσω ΟΧΙ!!!
Δηλαδή δεν μπορείς να καταδικάσεις τις όποιες ιμπεριαλιστικές επιδιώξεις εναντίον μίας χώρας, τις κυρώσεις, τα εμπάργκο κλπ και την ίδια ώρα να καταδικάσεις το εγκληματικό καθεστώς αυτής της χώρας; Και να πούμε και κάτι άλλο. Πόλεμος δεν γίνεται τώρα, η χώρα δεν βομβαρδίζεται από το ΝΑΤΟ δεν έχουμε περίπτωση Σερβίας και Ιράκ αυτή τη στιγμή. Ναι αν υπήρχε τέτοια κατάσταση προφανώς το πρώτο και κύριο θα ήταν οι Ιρανοί να πετάξουν έξω τους ιμπεριαλιστές και η όποια συζήτηση για την εσωτερική κατάσταση της χώρας θα έμπαινε σε δεύτερη μοίρα.
Πάντως όσο αφορά τη Συρία αποφεύγεις να απαντήσεις για τις επεμβάσεις Ρώσων-Ιρανών-Χεζμπολάχ. Μου λες ότι προστέθηκε η επέμβαση των ΗΠΑ. Ναι έτσι είναι και είναι ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΕΑ. Ναι αλλά οι προσφυγικές ροές δεν δημιουργήθηκαν μόνο εξαιτίας των ΗΠΑ. Δημιουργήθηκαν και εξαιτίας του ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΑ Άσαντ και των αφεντικών του Ρώσων που σφαγίασαν και αυτοί το συριακό λαό. Ή μάλλον για να είμαστε ακριβείς ΚΥΡΙΩΣ λόγω αυτών δημιουργήθηκαν γιατί μην ξεχνάμε ότι πριν τις επεμβάσεις και τον ISIS ο Άσαντ ήταν αυτός που σκότωνε το λαό του από τότε άρχισαν οι προσφυγικές ροές και μετά βεβαίως κατσικώθηκαν όλοι οι υπόλοιποι στο σβέρκο του συριακού λαού. Πάντως και για τον ISIS αλλά και την Αλ Νούσρα πάλι Ρωσία και Άσαντ είναι συνυπεύθυνοι μαζί με ΗΠΑ και λοιπούς (Κατάρ, Σ.Αραβία, Τουρκία) με τη διαφορά όμως ότι οι πρώτοι είναι εξουσία στη Συρία οπότε και έχουν τις μεγαλύτερες ευθύνες και έχω εξηγήσει και άλλες φορές πως και γιατί οι συμμορίες αυτές ενισχύθηκαν και ευνοήθηκαν τόσο από το καθεστώς Άσαντ όσο και από τους Ρώσους.
V For Viva La Revolucion
V for...
Χρησιμοποιειςτα ιδια επιχειρηματα με την οακκε.
Σου εχω εξηγησει οτι εδω και πολλα χρονια ειμαστε αντιθετοι με καθε θεωρια η οποια στο ονομα ενος καποιου υποτιθεται προοδευτικου, αντιιμπεριαλιστικου σταδιου αναμεσα στον καπιταλισμο και τον σοσιαλισμο, ξεχναει την ταξικη παλη και δινει συγχοροχαρτι στην καπιταλιστικη αρχουσα ταξη των χωρων του λεγομενου τριτου κοσμου. Αυτο εκανε η ομλε, αλλα και αλλες οργανωσεις ,ηδη απο τοτε που η εσσδ τη δεκαετια του '60 ,παρουσιαζε την ιμπεριαλιστικη πολιτικη της ,που ξεκινησε τοτε, σαν διεθνιστικη αλληλεγγυη, το φραγμα του ασσουαν σαν βοηθεια στην αιγυπτο και το καθεστως νασερ. Πηρε απο τοτε τα στρατιωτικα καθεστωτα συριας, ιρακ, λιβυηςκ.α. υπο την προστασια της.
Γι αυτα κυριως εφτιαξε τη θεωρια του "μη καπιταλιστικου δρομου αναπτυξης ".
Η ομλε πηρε θεση με τη μερια της κινας, η οποια κατηγγειλε αυτη τη πολιτικη σαν "σοσιαλιμπεριαλιστικη ". (Αρθρο της λαικης ημερησιας, που βγηκε σε μπροσουρα απο τις ιστορικες εκδοσεις, : " οι απολογητες του νεοαποικισμου ".)
Μετα την παλινορθωση του καπιταλισμου και στην κινα (χουα— κουο— φεγκ 1976) οι ιδιες αποψεις, που δινουν συγχωροχαρτι στις αστικες ταξεις των χωρων του τριτου κοσμου και ξεχνουν την ταξικη παλη σ αυτες τις χωρες, επανηλθαν με τη θωρια των "τριων κοσμων ".
Η πλειοψηφια της ομλε, πριν ακομα φανουν οι θεσεις της αλβανιας του χοτζα, διαφωνησε με αυτη τη θεωρια, σε αντιθεση με το μ— λκκε και το εκκε. Η ιδια αυτη θεωρια των 3κ ,που χρησιμοποιηθηκε για να δικαιολογησει τη στροφη της κινας στον καπιταλισμο, θεωρουσε πιο επικινδυνη υπερδυναμη την εσσδ και ξεχνουσε τις ηπα. Επισης ζητουσε την ενισχυση του νατο (!!!) για να αντιμετωπιστει υποτιθεται η πιο επικινδυνη υπερδυναμη η εσσδ.
Αυτη τη θεωρια μπορει να την ξεχασαν, αφου καναν τη δουλεια τους, αυτοι που την διατυπωσαν πρωτοι, οι κινεζοι νεοκαπιταλιστες, ομως δεν μπορουν να την ξεχασουν οι οακκιτες (πρωην εκκε) .
Το μ— λκκε, ξεχασε αθορυβα τη σταση του του 1976 (τη πολιτικη καλυψη της παλινορθωσης— ειχε βγαλει μπροσουρα οπου κατακεραυνωνε τη συμμορια των 4), ξεχασε αθορυβα την εκτιμηση του για πιο επικινδυνη ιμπερ υπερδυναμη η εσσδ, ομως συνεχισε να βλεπει τα καθεστωτα των εξαρτημενων χωρων, με τον ιδιο τροπο. Σαν να μην υπαρχει ταξικη παλη στο εσωτερικο τους. Γι αυτο διαφωνησαμε μαζι τους (δες τον διαλογο στα πλαισια της λαας), για τη σταση μας απεναντι στο καθεστως μαδουρο.
Εννοειτε οτι εκφραζω αυτο που εγω, σαν Γμ, εχω καταλαβει.
Ο V for...
ειναι για μενα τουλαχιστον φανερο, οτι δεν εχει απαλλαγει απο την αντιληψη που λεει οτι πιο επικινδυνη υπερδυναμη ειναι η ρωσια. Δεν λεει ανοιχτα οτι πρεπει να στηριχτουμε στο νατο για να κτυπησουμε υποτιθεται τη ρωσια, αλλα στην ουσια εκει οδηγει η σκεψη του.
Ακομα και οι ιδιοι οι ιρανοι ειχαν σταματησει τις διαδηλωσεις τους, οταν ειδαν οτι πηγαιναν να τους καπελωσουν οι αμερικανοι.
Γμ
"Η ιδια αυτη θεωρια των 3κ ,που χρησιμοποιηθηκε για να δικαιολογησει τη στροφη της κινας στον καπιταλισμο, θεωρουσε πιο επικινδυνη υπερδυναμη την εσσδ και ξεχνουσε τις ηπα."
Ακριβώς. Και τώρα κάνεις το ίδιο από την ανάποδη. Γιατί δεν είμαι εγώ που ξεχνάω τις ΗΠΑ εσύ επιμένεις και εξακολουθείς να μην λες τίποτα για το ρώσικο ιμπεριαλισμό. Με ρώτησες αν καταδικάζω την επέμβαση των ΗΠΑ στη Συρία. Όπως βλέπεις δεν έχω ΚΑΝΕΝΑ πρόβλημα να το κάνω. Και όχι μόνο για τη Συρία θες Λιβύη, Ιράκ, Σερβία την ίδια άποψη έχω. Σου είπα και για το Ιράν. Άντε να σου πω και για τη Βενεζουέλα αν λοιπόν υπάρξει επέμβαση αμερικανική η θέση μου είναι ΕΞΩ, να τους ΠΕΤΑΞΟΥΝ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗ ΧΩΡΑ ΤΟΥΣ. Αντίθετα εσύ ακόμα δυσκολεύεσαι να αρθρώσεις λόγο εναντίωσης στα εγκλήματα των Ρώσων. Και λες μετά και το απίθανο:
"Δεν λεει ανοιχτα οτι πρεπει να στηριχτουμε στο νατο για να κτυπησουμε υποτιθεται τη ρωσια, αλλα στην ουσια εκει οδηγει η σκεψη του"
Ωραία τότε σου λέω και εγώ ότι η δική σου σκέψη οδηγεί σε ΥΠΟΤΑΓΗ στον ρώσικο ιμπεριαλισμό αν το πάμε έτσι. Δηλαδή η εναντίωσή μου σε Ρώσους και Κινέζους ιμπεριαλιστές και στα εγκλήματά τους σε βάρος των λαών σημαίνει άκουσον άκουσον υποστήριξη στο ΝΑΤΟ; Και το πιο φοβερό αν απλά επισημαίνω το βρώμικο ρόλο που παίζουν σε μια σειρά περιπτώσεις πχ Συρία, Ουκρανία, Βενεζουέλα κλπ είμαι υπέρ του ΝΑΤΟ; Είμαι υπέρ των ΗΠΑ επειδή θέτω κάποια ζητήματα και ερωτήματα ή επειδή βλέπω τα πράγματα διαφορετικά; Ε πάντως δεν σε βλέπω να απαντάς ή να σχολιάζεις κάτι πάνω σε αυτήν την "οακκίτικη" επιχειρηματολογία όπως λες. Να λοιπόν η θεωρία των 3 κόσμων από την ανάποδη. Είδες πως γυρίζει μπούμερανγκ;
"Ακομα και οι ιδιοι οι ιρανοι ειχαν σταματησει τις διαδηλωσεις τους, οταν ειδαν οτι πηγαιναν να τους καπελωσουν οι αμερικανοι."
Ναι. Μα ξεχνάς μια λεπτομέρεια. Για να σταματήσει κάτι πρέπει πρώτα ΝΑ ΑΡΧΙΣΕΙ, ΝΑ ΣΥΜΒΕΙ. Όταν συνέβαινε όμως υποθέτω ότι δεν εξέφρασες την αλληλεγγύη σου στο λαό αυτής της χώρας. Διαφορετικά δεν θα είχες πρόβλημα να το κάνεις και τώρα.
V For Viva La Revolucion
Δημοσίευση σχολίου