Στις 23 Απρίλη ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες της πανεπιστημιοποίησης του ΤΕΙ Κρήτης, με την ψήφιση του Νομοσχεδίου στη Βουλή που αφορά πανελλαδικά την μετατροπή των ΤΕΙ σε πανεπιστημιακά ιδρύματα. Το επονομαζόμενο πλέον “Μεσογειακό Ελληνικό Πανεπιστήμιο” αποτελείται από σχολές-τμήματα που προϋπήρχαν στο ΤΕΙ Κρήτης, και από ορισμένα νέα τμήματα των οποίων η λειτουργία είναι αόριστο πότε θα ξεκινήσει. Ήδη έχει γίνει λόγος για το κλείσιμο τμημάτων (Τμήμα Μηχανικών Φυσικών Πόρων & Περιβάλλοντος στα Χανιά, τμήμα Μουσικής Τεχνολογίας και Ακουστικής στο Ρέθυμνο), αλλά και για τη συγχώνευση της Ηλεκτρολογίας με την Πληροφορική στο Ηράκλειο.
Οι παραπάνω εξελίξεις μόνο αντιδραστικό χαρακτήρα μπορεί να έχουν, όταν προϋποθέτουν το πέταγμα εκατοντάδων φοιτητών έξω από την τριτοβάθμια. Στην ίδια κατεύθυνση γνωρίζουμε και από την πείρα του παρελθόντος(μετατροπή Τ.Ε.Ι. σε Α.Τ.Ε.Ι. το 2001), αλλά και έχοντας εικόνα των ρυθμών σπουδών που επιβάλλονται στα ελληνικά πανεπιστήμια, ότι οι αλλαγές στα προγράμματα σπουδών που θα επέλθουν το μόνο που πρόκειται να φορτώσουν στους φοιτητές είναι επιπλέον εντατικοποίηση προκειμένου να δικαιολογηθεί η εν λόγω “αναβάθμιση”. Η μετατροπή από την άλλη σχολών που ήταν 4ετείς σε 5ετείς όπως η Γεωπονία(ένα προηγούμενο διάστημα είχε γίνει λόγος και για τη Σχολή Μηχανικών), αναγκάζουν τους φοιτητές να φορτωθούν ένα επιπλέον χρόνο φοίτησης, τον οποίο δεν υπολόγιζαν όταν συμπλήρωναν το μηχανογραφικό τους, και όσον αφορά τους φοιτητές που προέρχονται από λαϊκές οικογένειες η εν λόγω αλλαγή μπορεί ν’ αποτελέσει ένα βαρίδι τ’ οποίο δε θα μπορέσουν να σηκώσουν, εμποδίζοντας έτσι ένα κομμάτι φοιτητών από την απόκτηση του πτυχίου.
Η πολιτική που βλέπουμε να προωθείται αυτή τη στιγμή στην εκπαίδευση όσον αφορά την πανεπιστημιοποίηση των ΤΕΙ ούτε στο ελάχιστο δε μπορεί να σταθεί δίπλα στα συμφέροντα των φοιτητών. Η εντατικοποίηση των προγραμμάτων σπουδών, η επιβολή ταξικών φραγμών για την απόκτηση του πτυχίου, το πέταγμα φοιτητών έξω από τις σχολές μέσα από τις συγχωνεύσεις/κλεισίματα δείχνουν την επιθυμία του συστήματος ν’ απομαζικοποιήσει το χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και να διαμορφώσει ένα ακόμα πιο ταξικό πανεπιστήμιο για λίγους και εκλεκτούς! Κουκουλωμένο και ωραία στολισμένο με το μανδύα της αναβάθμισης η κυβέρνηση προωθεί ένα γερό χτύπημα στο δικαίωμά μας στην εκπαίδευση, με το πρόσχημα της πανεπιστημιοποίησης. Τα χειροκροτήματα της πρυτανείας και των καθηγητών για τις εν λόγω εξελίξεις, καθώς και οι υποσχέσεις για ένα καλύτερο μέλλον στην αγορά εργασίας δεν έχουν καμία επαφή με την πραγματικότητα που θα κληθούμε ν’ αντιμετωπίσουμε ως αυριανοί εργαζόμενοι. Η κατάσταση που επικρατεί στα εργασιακά με βάση τα αντεργατικά-αντιλαϊκά μέτρα που προωθούν παλιές και νέες κυβερνήσεις, στις επιταγές των ΗΠΑ και της ΕΕ, έχουν διαμορφώσει μία κατάσταση η οποία λίγο-πολύ είναι γνωστή για όλους μας: αυξημένη ανεργία, μείωση σε μισθούς-συντάξεις, ελαστικές σχέσεις εργασίας, χτύπημα σε μια σειρά από εργασιακά δικαιώματα(ασφάλιση, συνταξιοδότηση, συνδικαλισμός κ.ά.). Έχει διαμορφωθεί μια αγορά εργασίας που δεν μπορεί να σηκώσει πλέον εργαζόμενους που διεκδικούν τα εργασιακά δικαιώματα που τους εξασφαλίζει το πτυχίο τους, αλλά αντίθετα χρειάζεται εργαζομένους αναλώσιμους, τους οποίους θα μπορεί να εκμεταλλεύεται εύκολα και ανάλογα με τις ανάγκες του κεφαλαίου. Και για το λόγο αυτό, μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο Γαβρόγλου, ευθυγραμμισμένο στις ευρωπαϊκές διατάξεις για την εκπαίδευση της συνθήκη της Μπολόνια, αποσκοπεί στην αναδιαμόρφωση του χώρου της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, και στον αποκλεισμό δεκάδων χιλιάδων φοιτητών από το χώρο των πανεπιστήμιων.
Η πανεπιστημιοποίηση των ΤΕΙ είναι μία εξέλιξη αντιδραστική, και ως τέτοια πρέπει ν’ απαντηθεί από τους φοιτητές. Το άγχος που κυριαρχεί για το αυριανό μας μέλλον ως εργαζόμενοι μόνο δικαιολογημένο μπορεί να είναι, ωστόσο δεν πρέπει να έχουμε καμία αυταπάτη πως αυτό εξαρτάται από την αλλαγή στον τίτλο ενός πτυχίου. Οι διεκδικήσεις σε αξιοπρεπείς μισθούς και συνθήκες εργασίας, όπως και στο δικαίωμα του λαού στις σπουδές, είναι κατακτήσεις τις οποίες κατάφερε να κατοχυρώσει μονάχα το οργανωμένο μαζικό και λαϊκό κίνημα, και γι’ αυτό ως φοιτητές πρέπει να λάβουμε δράση συσπειρωμένοι στα συλλογικά μας όργανα, τους φοιτητικούς συλλόγους, να καλέσουμε Γενικές Συνελεύσεις και να οργανώσουμε την πάλη μας απέναντι στο νέο γύρω επίθεσης που μας ετοιμάζουν!
-ΟΧΙ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΟΥΣ, ΤΩΝ ΛΙΓΩΝ ΚΑΙ ΕΚΛΕΚΤΩΝ, ΤΩΝ ΕΝΤΑΤΙΚΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
-ΟΧΙ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ ΤΩΝ ΔΙΔΑΚΤΡΩΝ, ΤΩΝ ΔΙΕΤΩΝ ΠΤΥΧΙΩΝ, ΤΩΝ ΔΥΟ ΚΥΚΛΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ, ΤΟΥ «ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ ΑΣΥΛΟΥ»
-ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ Ε.Ε ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΤΟΥ ΟΟΣΑ, ΔΝΤ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
-ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟ
-ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΣΥΝΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΔΙΑΛΛΑΓΗ ΜΕ ΤΑ ΟΡΓΑΝΑ ΔΙΟΙΗΚΗΣΗΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ
-ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΙΣ ΔΩΡΕΑΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ
-ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΦΑΣΙΣΜΟ, ΤΗΝ ΦΑΣΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΖΩΗΣ, ΤΗΝ ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ, ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ
-ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ ΣΤΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΤΟΥΣ, Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΠΛΑΤΕΣ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΕ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δημοφιλεις αναρτησεις
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
λαϊκη αντισταση - Α.Α.Σ.
Αριστερα
Πολιτικη
Διεθνη
Εργαζομενοι
Μεταναστες - προσφυγες - πολιτικοι προσφυγες
Νεολαια
Δημοκρατια;
Κινηματα
Τοπικα
Μνημες
Πολιτισμος
Εκλογες
ΑΡΧΕΙΟΘΗΚΗ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ
Videos
Get this Recent Comments Widget
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου