Βρισκόμαστε στο δεν πάει άλλο. Η σημερινή πλειοψηφία του Δ.Σ. το ΣΣΕΤΕ είναι αναντίστοιχη όχι μόνο των απαιτήσεων για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας, αλλά και με την πρόσφατη ετυμηγορία που εκφράστηκε στην συνέλευση του ΣΣΕΤΕ με συντριπτικά ποσοστά.
Το Δ.Σ. είναι υποχρεωμένο να προκηρύξει συνέλευση για προσφυγή σε εκλογές ώστε να εκφραστούν οι πραγματικοί συσχετισμοί και να αποτραπεί η φαλκίδευση του ΛΕΠΕΤΕ. Αφού περιφρονούν τη θέληση των συναδέλφων χρειάζεται όλοι και όλες να απαιτήσουμε σύγκληση συνέλευση μαζεύοντας υπογραφές.
Μπορείτε να στέλνετε το αρχείο με την υπογραφή σας στο μέιλ της ΑΕΑΕΣΕΤΕ.
Το κείμενο είναι το παρακάτω:
ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ (ΣΣΕΤΕ)
Εγώ, ο/η ……………………………………………………………………….,
Με ΑΜ ΣΣΕΤΕ: ……………….. και ΑΡ.ΤΑΥΤ.: ….………………….…...,
ως μέλος του ΣΣΕΤΕ, μετά την ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΗ ΚΑΙ του ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΚΑΙ του ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ στην Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση του Συλλόγου, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 11.4.2019, ζητώ την σύγκληση Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου Συνταξιούχων ΕΤΕ, σύμφωνα με τα άρθρα 9, 10 και 11 του Καταστατικού και με θέματα ημερήσιας διάταξης :
1- Προκήρυξη πρόωρων εκλογών στο Σύλλογό μας, το συντομότερο δυνατό.
2- Εκλογή Εφορευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια αυτών των εκλογών.
Ημερομηνία:…………………………
Υπογραφή
http://aeaesete.blogspot.com/
..........................................................................................................................................................
Τι προηγήθηκε:
Μια ιστορική από κάθε άποψη γενική συνέλευση του Συλλόγου Συνταξιούχων ΕΤΕ των 15.000 μελών έγινε την Πέμπτη 11/4. Ιστορική, τόσο για την πρωτοφανή της μαζικότητα, που έφτασε στις 2.300 συμμετοχές, όσο και για όσα διαδραματίστηκαν και τις εξελίξεις που αυτά δρομολογούν.
Οι συνταξιούχοι της ΕΤΕ, 16.500 τον αριθμό, παραμένουν απλήρωτοι ως προς την επικούρησή τους τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, γεγονός που τους έχει οδηγήσει σε απότομη φτωχοποίηση, καθώς η συγκεκριμένη παροχή αποτελούσε πλέον του 40% του συνολικού τους εισοδήματος. Όμως η βία και η εξαπάτηση –από εργοδότη και κυβέρνηση ταυτόχρονα- που βίωσαν τους εξώθησαν σε άμεση αντίδραση, έτσι ήδη από την αρχή του προβλήματος -Οκτώβρη του ’17- υπήρξε άμεση αντίδραση, συσπείρωση, δημιουργία ομάδων, επιτροπών και συντονιστικών, που προσπάθησαν να οργανώσουν αποτελεσματικά την αντίσταση στα σχέδια Τράπεζας και κυβέρνησης, παρά το γενικότερο (μη) κινηματικό κλίμα.
Καταλυτικό ρόλο έπαιξε η αθρόα είσοδος στο χώρο των συνταξιούχων εκατοντάδων νέων ηλικιακά τραπεζοϋπαλλήλων με αναφορά ωστόσο στην αγωνιστική συνδικαλιστική παράδοση του κλάδου, λόγω των απανωτών εθελούσιων εξόδων που έγιναν την τελευταία πενταετία, στη γνωστή γραμμή «αναδιάρθρωσης», «εξορθολογισμού» και λοιπών ηχηρών -διάβαζε αντεργατικών- μέτρων των τραπεζιτών.
Βέβαια, οι προσπάθειες για οργάνωση των αγώνων που ξεδιπλώθηκαν τον ενάμιση αυτό χρόνο δεν ήταν χωρίς προβλήματα. Η επί δεκαετίες κυριαρχία του κυβερνητικού συνδικαλισμού -με ό,τι αυτό συνεπάγεται- έχει αφήσει βαθιά τα σημάδια του στη συνείδηση του κόσμου. Ένα νέο στοιχείο –επιπρόσθετο εμπόδιο- που δυσκολεύει την καθαρή κρίση στην πολιτική εκτίμηση των καταστάσεων υπήρξε το θολό πολιτικό στίγμα που εκπέμπουν οι δυνάμεις της «δημοκρατικής συμπαράταξης» και της «προοδευτικής συμμαχίας».
Σε ευθεία αντιστοίχιση με το ανακάτεμα της πολιτικής τράπουλας στην κεντρική πολιτική σκηνή, και στους συνδικαλιστικούς χώρους έχουν σπάσει τα παραδοσιακά στεγανά μεταξύ «δεξιών» και «αριστερών» απόψεων, γεγονός που παράγει μεν σύγχυση, αλλά ταυτόχρονα αποδεσμεύει κόσμο από τις κυρίαρχες δυνάμεις. Ας σημειωθεί εδώ η παντελής απουσία του ΚΚΕ/ΠΑΜΕ από τους αγώνες, το οποίο στο όνομα της γνωστής «καθαρότητας» έχει φτιάξει δικό του αντι-σύλλογο και απέχει επιδεικτικά απ’ όλες τις κινητοποιήσεις και τις διαδικασίες.
Παρ’ όλα αυτά, η μεγάλη πλειοψηφία των συνταξιούχων συσπειρώθηκε και αναζήτησε τρόπους να αγωνιστεί και να ξεπεράσει τα (φαινομενικά) ανυπέρβλητα εμπόδια και το (καθόλου φαινομενικά) σκληρό μέτωπο τράπεζας-κυβέρνησης με τις ευλογίες της Κομισιόν και των μηχανισμών της. Στη διαδικασία αυτή, σημαντική υπήρξε η συμβολή της Ανοικτής Επιτροπής Αγώνα Εργαζομένων-Συνταξιούχων ΕΤΕ, στη συγκρότηση της οποίας πρωτοστατήσαμε μαζί με άλλες αριστερές δυνάμεις από την πρώτη κιόλας μέρα. Θέσαμε με έμφαση και επιμονή το ζήτημα των αγώνων και της οργάνωσής μας, έξω και σε κόντρα με τη συμβιβασμένη συνδικαλιστική ηγεσία, το κάναμε πράξη, παρά τις λοιδορίες και το σκεπτικισμό που αντιμετωπίσαμε, και πρωτοστατήσαμε στη δημιουργία πλατιών σχημάτων κοινής δράσης, στον αντίποδα της περιχαρακωμένης παραταξιακής πρακτικής. Παρά τα –πολλά- πισωγυρίσματα καταφέραμε να μπολιάσουμε μεγάλη μερίδα συναδέλφων με τη λογική του αγώνα και της σύγκρουσης και να αποκτήσουμε σταδιακά σημαντικό κύρος στο χώρο.
Τα αποτελέσματα του πολύμηνου αγώνα τα εισπράξαμε στην πρόσφατη Γενική Συνέλευση, στην οποία οι συσπειρωμένες -μέσα στις διαφορές τους- αγωνιστικές δυνάμεις κατάφεραν να «πάρουν» τη Συνέλευση, γεγονός πρωτοφανές στα χρονικά του ΣΣΕΤΕ, ειδικά αν συνυπολογιστεί η τεράστια συμμετοχή που καταγράφηκε επίσης για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες. Παρά το γεγονός ότι η Συνέλευση ήταν απολογιστική, τα όσα διαδραματίστηκαν και το διάχυτο κλίμα της οργής και διάθεσης για αγώνες που εκφράστηκε της έδωσαν τελικά χαρακτήρα σαφώς προεκλογικό, καθώς η συντριπτική απόρριψη από το σώμα των πεπραγμένων της ηγεσίας εξανάγκασαν τον πρόεδρο του ΔΣ σε παραίτηση κατά την εξέλιξη της διαδικασίας!
Για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες εξελέγη πρόεδρος Γ.Σ. διαφορετικός από τον «εκλεκτό» του συνδικαλιστικού μηχανισμού, γεγονός που από μόνο του απηχούσε την αλλαγή των συσχετισμών και που επιβεβαιώθηκε στη συνέχεια, τόσο στη βασική ψηφοφορία (διοικητικός-οικονομικός απολογισμός) όσο και στα επιμέρους ψηφίσματα. Η ταυτόχρονη καταψήφιση με μεγάλη διαφορά (70-30%) τόσο του διοικητικού όσο και του οικονομικού απολογισμού ήταν επίσης ένα γεγονός που καταγράφηκε πρώτη φορά στην ιστορία των ΓΣ του Συλλόγου μας.
Σημαντική στιγμή υπήρξε η υπερψήφιση δικής μας πρότασης-ψηφίσματος για δημιουργία Επιτροπής Αγώνα, που παράλληλα με το –σχεδόν υπηρεσιακό πλέον- Δ.Σ. θα αναλάβει το συντονισμό του αγώνα και την οργάνωση των κινητοποιήσεων.
Η επόμενη μέρα βρίσκει όλες τις δυνάμεις που έδωσαν ενάμιση χρόνο τώρα σκληρούς αγώνες σε όλα τα μέτωπα σε μια φάση αναπτέρωσης του ηθικού, αλλά ταυτόχρονα σοβαρού προβληματισμού για τα επόμενα βήματα. Η αντίπαλη πλευρά συσπειρώνεται επίσης και έχει συμμάχους όλο το γνωστό πολιτικό σύστημα και τους μηχανισμούς του, ειδικά το νομικό-δικαστικό κύκλωμα, όπου πολλοί συνταξιούχοι στην πολιτική τους αφέλεια έχουν δυστυχώς ποντάρει. Ενόψει των εκλογών που είναι πλέον μονόδρομος –εν μέσω και των πολλαπλών κεντρικών πολιτικών αναμετρήσεων- και στο φόντο των συνεχών αντιδραστικών αλλαγών στο χώρο των εργαζομένων στις τράπεζες, η προσπάθειά μας θα επικεντρωθεί στην ενίσχυση της αγωνιστικής διεξόδου, στη διάλυση των αυταπατών και τη σύνδεσή μας τόσο με το υπόλοιπο συνταξιουχικό κίνημα όσο και με όλα τα κομμάτια του λαού που αγωνίζονται.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου