12 Αυγούστου 2019

Οι νέες αυταπάτες διαλύονται …από τους εταίρους!

Λίγες μέρες πριν τις εκλογές ο Μητσοτάκης δήλωνε σε συνέντευξή του στον Παπαδάκη στον ΑΝΤ1: «Πιστεύω ότι θα μπορέσω να πείσω τους εταίρους μας για τη μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος, έχω συνομιλήσει μαζί τους».

Την επόμενη των εκλογών, συνεδρίασε το Eurogroup, έχοντας το ελληνικό ζήτημα στη ημερήσια διάταξη. Η συζήτηση αυτή αναβλήθηκε για το Σεπτέμβρη, λόγω της κυβερνητικής αλλαγής στην Ελλάδα.

Ωστόσο, στις δηλώσεις τους οι αξιωματούχοι της ΕΕ δεν άφησαν περιθώριο αμφιβολίας για το πώς βλέπουν τις προεκλογικές εξαγγελίες της ΝΔ:

Ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο τόνισε ότι «οι δεσμεύσεις είναι δεσμεύσεις».

Ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, ο υποτιθέμενος φιλέλληνας, θύμισε πως «η Ελλάδα έχει κάνει μια καλή αρχή μετά το πρόγραμμα, αν και παραμένουν πολλές προκλήσεις».

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ αναγνώρισε ότι η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας είναι πολύ καλύτερη, όμως ανησυχεί για τα μέτρα που ψηφίστηκαν από όλα τα μεγάλα κόμματα τους τελευταίους δυο μήνες γιατί δεν είναι φιλικά προς την ανάπτυξη και αποτελούν ανατροπή προηγούμενων μεταρρυθμίσεων. Πάντως, περιμένει να δει τη νέα κυβέρνηση και κυρίως τον προϋπολογισμό του 2020. Όσο για τα πρωτογενή πλεονάσματα, τα θεωρεί «ακρογωνιαίο λίθο» του προγράμματος, που είναι δύσκολο να αλλάξει, εφόσον σε αυτά βασίζεται η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Δυο μέρες μετά, η Μέρκελ δήλωσε ότι συμφωνεί με τους υπουργούς Οικονομικών, που είπαν κατ’ αρχάς ότι δεν βλέπουν λόγο για αλλαγή του πλαισίου των προϋποθέσεων.

Σήμερα οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης έστειλαν και αυτές με τη σειρά τους το ανάλογο μήνυμα. Μπορεί να είναι θετικά τα μηνύματα, μπορεί ο δανεισμός της χώρας να γίνεται με ευνοϊκότερα επιτόκια αλλά επειδή τίποτα δεν είναι σίγουρο αναθεώρηση των πρωτογενών πλεονασμάτων δεν μπορεί να γίνει.

Το κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ για την οικονομία βασίστηκε στο ότι εφόσον δημιουργηθούν καλύτερες συνθήκες και προϋποθέσεις για ανάπτυξη, θα μπορέσει να διαπραγματευτεί μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων με τους «θεσμούς» και άρα να μπορέσει να προχωρήσει σε μέτρα ελάφρυνσης, όπως τη μείωση της φορολογίας.

Οι «ευρωπαίοι», όμως, δεν άφησαν περιθώρια αμφιβολιών και ξεκαθάρισαν, ουσιαστικά, ότι τις μειώσεις των πλεονασμάτων καλά θα κάνει η νέα κυβέρνηση να τις ξεχάσει. Γιατί τέλειωσε πια η όποια περίοδος χάριτος λόγω εκλογών, όπου έκαναν τα στραβά μάτια σε υποτιθέμενα φιλολαϊκά μέτρα (όπως το χαρτζιλίκι που βαφτίστηκε 13η σύνταξη) και τώρα περιμένουν από την κυβέρνηση να εφαρμόσει την πολιτική που θα της επιβάλουν χωρίς ...παρατυπίες.

Για να δώσουμε μια γεύση για το τι ζητούν, οι «προκλήσεις» στις οποίες αναφέρονται είναι οι εκκρεμότητες από τις προηγούμενες μεταμνημονιακές αξιολογήσεις, δηλαδή τα κόκκινα δάνεια, οι ιδιωτικοποιήσεις, οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, τα επιδόματα αναπηρίας.

Ενώ κρίσιμο είναι το ζήτημα των «δημοσιονομικών κενών» που έχει εντοπίσει η Κομισιόν, για τα οποία θα επανέλθει το φθινόπωρο, όταν θα ετοιμάζεται ο προϋπολογισμός του 2020, αλλά και το νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2020-2023, το οποίο θα έπρεπε να έχει κατατεθεί ήδη από τον Μάη.

Αυτές είναι οι προτεραιότητες που τίθενται από τους ιμπεριαλιστές-δανειστές στη ΝΔ και είναι ξεκάθαρο ότι δε θα κάνουν πίσω. Από την άλλη μεριά, πόσο άραγε διαφέρουν αυτά από τις «προϋποθέσεις ανάπτυξης» της ΝΔ; Μάλλον καθόλου! Η ΝΔ δε θα διαφωνήσει σε τίποτα, τα περισσότερα τα έχει ήδη στο πρόγραμμά της.

Επιπλέον, οι πρώτες φοροελαφρύνσεις πολύ καθαρά δείχνουν ότι πρόκειται για ελαφρύνσεις στο κεφάλαιο. Άλλωστε αυτή δεν είναι μια από τις «προϋποθέσεις ανάπτυξης», να έχουν χαμηλή φορολογία οι επιχειρήσεις ώστε να ανοίξουν οι δουλειές και οι εργαζόμενοι να δίνουν το μισό μισθό τους στην εφορία; Αυτά δε μας έλεγε προεκλογικά ο Μητσοτάκης;

Η κυβέρνηση της ΝΔ ξεκινά την εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής της, επιδιώκοντας να δημιουργήσει «ευνοϊκό επενδυτικό περιβάλλον» και να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα, δηλαδή να δώσει ακόμα περισσότερα στο κεφάλαιο και να τα πάρει από τους εργαζόμενους. Αυτό, από γενική άποψη, όχι μόνο δεν είναι αντίθετο με τις επιδιώξεις των ιμπεριαλιστών-δανειστών, αλλά είναι ο βασικός πολιτικός στόχος τους, όπως εκφράζεται από τις «εκκρεμότητες» για τις οποίες πιέζουν.

Άρα η ΝΔ κατά πόσον προσφέρει το κάτι παραπάνω στους ιμπεριαλιστές-δανειστές, ώστε να διαπραγματευτεί μετά την μείωση των πλεονασμάτων, όπως έταξε; Κι αν κάνουμε μια μεγάλη υπόθεση ότι όλα αυτά πραγματοποιούνται όπως τα έχουν σχεδιάσει (ή τουλάχιστον όπως μας τα έχουν παρουσιάσει), πιστεύει κανείς ότι ο λαός θα κερδίσει από τα πλεονάσματα περισσότερα από όσα θα χάσει με τις «προϋποθέσεις ανάπτυξης»;

Το πιο σημαντικό είναι, όμως, ότι από ένα κόμμα που είναι κλασσικός εκφραστής του κεφαλαίου, με μακρά πορεία και περγαμηνές στην εξάρτηση και την υποτέλεια από τους ιμπεριαλιστές, γιατί θα πρέπει ο λαός να περιμένει ότι θα διαπραγματευτεί προς όφελός του και όχι προς όφελος των ιμπεριαλιστών και της ντόπιας αστικής τάξης; Ποιος θα κάνει αυτή τη διαπραγμάτευση, οι νέοι υπουργοί της ΝΔ που προέρχονται από τον πυρήνα του κεφαλαίου, τον ΣΕΒ και το χρηματοπιστωτικό σύστημα;

Οι ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές έδωσαν ήδη το σαφές τους μήνυμα προς τη νέα κυβέρνηση ότι περιμένουν εφαρμογή των συμφωνηθέντων στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας. Και η νέα κυβέρνηση το έχει λάβει και θα κινηθεί ανάλογα. Άλλωστε, έτσι σχεδίαζε να κάνει από την αρχή και όχι να διορθώσει τις αδικίες της αντιλαϊκής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ.

Λέγαμε πριν τις εκλογές ότι ο λαός δεν πρέπει να παρασυρθεί στις νέες αυταπάτες. Η κυβέρνηση της ΝΔ δε θα χάσει χρόνο από την εφαρμογή της πολιτικής της συνέχισης της επίθεσης. Πρέπει και ο λαός να μη χάσει χρόνο από την προσπάθεια της συγκρότησης των αντιστάσεών του απέναντι σε αυτήν την πολιτική.

Δεν υπάρχουν σχόλια: