Εντυπωσιακή φωτο μιας πρωτότυπης διαμαρτυρίας κατά της εξόρυξης χρυσού στην Τουρκία. Εξαιρετικός συνδυασμός τέχνης και διαμαρτυρίας.
«Μπορούμε να ζήσουμε χωρίς χρυσό. Δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς την Ίδη!» Αυτό είναι το βασικό σύνθημα που ακούγεται τις τελευταίες μέρες στις πλαγιές του βουνού Ίδη (ή αλλιώς τα βουνά Kaz) στην Τουρκία, όπως και στις γειτονικές πόλεις και χωριά! Με γρήγορους ρυθμούς, αναπτύσσεται ένα μαζικό κίνημα αντίστασης στα εξορυκτικά σχέδια της εταιρείας Dogu Biga, θυγατρικής της καναδικής Alamos Gold. Χιλιάδες άνθρωποι κατασκηνώνουν και διαδηλώνουν στις βουνοκορφές που βρίσκονται σε θανάσιμο κίνδυνο, απαιτώντας να σταματήσει η αποψίλωση του δάσους και να μπει οριστικά τέλος στα σχέδια για εξόρυξη χρυσού.
«Μυθολογικό μεγαλείο», όπως αποκαλείται, το όρος Ίδη είναι ο μεγάλος πνεύμονας της περιοχής. Τοποθετημένη ανάμεσα στο Αϊβαλί (Αιγαίο) και την Καλλίπολη (Μαρμαράς), πολύ κοντά στην Τροία, η Ίδη ήταν στην ελληνική μυθολογία η περιοχή της Αφροδίτης, της Ήρας και της Αθηνάς. Ο πρώτος διαγωνισμός ομορφιάς έλαβε μέρος εκεί. Ο Όμηρος τραγούδησε και ζωγράφισε την ομορφιά και τον φυσικό πλούτο της περιοχής.
Πολύ πλούσια σε είδη δέντρων και λαχανικών, η Ίδη έχει 78 ενδημικά φυτά από τα οποία τα 31 είναι μοναδικά. Επίσης είναι πλούσια σε νερά. Καταρράκτες, φαράγγια, διάφορα ρέματα και ποτάμια διασχίζουν το όρος που έχει μέγιστο υψόμετρο 1774μ. Αυτός είναι ο λόγος που ονομάζεται και η «Ίδη με τις χιλιάδες πηγές».
Εξορυκτικά σχέδια
Η εταιρεία έχει ήδη αρχίσει να εξαφανίζει δασικές εκτάσεις, προκειμένου να δώσουν τη θέση τους στις εξορυκτικές δραστηριότητες. Υπολογίζεται ότι μέχρι σήμερα έχουν κοπεί 195.000 δέντρα, την ώρα που η εταιρεία ισχυρίζεται ότι ο αριθμός είναι πολύ μικρότερος (13.400) και ότι μετά το πέρας των εργασιών, η περιοχή θα αναδασωθεί. Φυσικά κανείς δεν τους πιστεύει. Όπως δήλωσε η Rebiye Unuvar, αναπληρώτρια δήμαρχος του Τσανάκαλε, που συμμετέχει στο κίνημα ενάντια στις εξορύξεις:
«Μέσα σε έξι χρόνια θα φύγουν, έχοντας μετατρέψει την περιοχή σε έρημο. Θα παλέψουμε μέχρι τέλους για να σταματήσουμε την περιβαλλοντική σφαγή».
https://www.prologos.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου