28 Αυγούστου 2019

Εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο κατά του Ιράν

Εντείνονται οι πιέσεις από πλευράς ΗΠΑ προς τη χώρα μας για άμεση ευθυγράμμιση και εμπλοκή στον σχεδιαζόμενο πόλεμο κατά του Ιράν. Εκτός από το μαντρόσκυλο των Αμερικάνων στην περιοχή, το Ισραήλ, οι υπερατλαντικοί ιμπεριαλιστές απαιτούν και από την Ελλάδα την απόλυτη ένταξη στους πολεμικούς σχεδιασμούς τους. Στο πλαίσιο αυτό “διέρρευσε” η απαίτηση πλήρους εκχώρησης της κυριαρχίας της χώρας στα αεροδρόμια για ανεξέλεγκτη χρήση. Η Αθήνα φέρεται να “αντιδρά” και να βρίσκεται σε συνομιλίες εδώ και καιρό, με αντικείμενο, τι άλλο, τα ανταλλάγματα που ευελπιστεί να της δοθούν.

Η στρατηγική συνεργασία, όπως ονομάζεται, έχει διακηρυχθεί πολλάκις τόσο απ' την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ όσο κι απ' αυτήν της ΝΔ, με το Μητσοτάκη να το τονίζει όπου βρεθεί κι όπου σταθεί. Το ίδιο και απ' τους Αμερικάνους στη Μητρόπολη και αδιάλειπτα από τον πρέσβη τους στη χώρα μας. Η ενεργοποίηση του συνόλου των πολλών αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα στη σχεδιαζόμενη εκστρατεία κατά της Περσίας (αναφέρονται ενδεικτικά η Σούδα και η Χρυσούπολη) τυπικά μόνο απαιτεί την συγκατάθεση της ελληνικής κυβέρνησης. Ουσιαστικά λειτουργούν ως αμερικάνικο έδαφος με ότι αυτό συνεπάγεται.

Η σε εξέλιξη “διαπραγμάτευση” ΗΠΑ-Ελλάδας επιδιώκει να “αντισταθμίσει” την ικανοποίηση των επιχειρησιακών αναγκών της αμερικάνικης αεροπορίας, των μη επανδρωμένων αεροσκαφών της και των άλλων δυνάμεων της στρατιωτικής τους μηχανής, με τη συνεργασία για την αντιμετώπιση των τουρκικών απειλών, την ενίσχυση της ελληνικής αεράμυνας με πυραύλους Πάτριοτ, την ενίσχυση του στόλου και ενδεχόμενη συμμετοχή στο πρόγραμμα για τα F-35. Είναι φανερό ότι η ελληνική άρχουσα τάξη, διεκδικώντας διευρυμένα ανταλλάγματα, προσπαθεί να “ρυμουλκήσει” τις ελληνοτουρκικές διαφορές στο έδαφος των σημερινών επιδιώξεων των μεγάλων της προστατών και να κερδίσει πόντους.

Παράλληλα, όχι όμως και τόσο ανεξάρτητα, συνεχίζονται εδώ και καιρό οι διαβουλεύσεις σε επίπεδο υψηλόβαθμων αξιωματούχων για την υπογραφή της νέας συμφωνίας στρατηγικής συνεργασίας ΗΠΑ-Ελλάδας, με την ειδησεογραφία να κάνει λόγο για αισιόδοξες προβλέψεις υπογραφής της. Οι “άριστες σχέσεις” ανάμεσα στις δύο χώρες τονίζονται με νόημα. Οι προετοιμασίες ΗΠΑ, Ισραήλ και άλλων δορυφόρων των αμερικάνων στον Περσικό κόλπο, τη Μέση Ανατολή και τη νοτιοανατολική Μεσόγειο βρίσκονται σε “οργασμό”, υποδηλώνοντας την σχεδιαζόμενη επίθεση στο Ιράν.

Ωστόσο, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν δείχνουν διατεθειμένες να ανταλλάξουν την υποτέλεια της ελληνικής αστικής τάξης και την άμεση εμπλοκή της στην επέμβαση κατά του Ιράν με το σύνολο των όσων ζητά η τελευταία. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι ΗΠΑ-Ισραήλ ζητούν πολλά, την ώρα που δίνουν λίγα! Πράγματι, τα αιτήματα της ελληνικής πλευράς αντιμετωπίζονται ως υποδεέστερα των συμφερόντων του μεγάλου παίκτη, στο βωμό των οποίων τα περιθώρια κινήσεων είναι σαφώς περιορισμένα. Κάποια από τα ανταλλάγματα που ζητά η ελληνική πλευρά ενδεχομένως να κρίνονται ασύμφορα τη συγκεκριμένη στιγμή. Σε κάθε περίπτωση, προτεραιότητα για τις ΗΠΑ αποτελεί το “πρόβλημα” Τουρκία με τα τσαλιμάκια και τις κόνξες της και η ανάγκη να “επανέλθει στο σωστό δρόμο”, ως απαραίτητη βάση εξόρμησης στην επιχείρηση επέκτασης-κατάκτησης χωρών στο δρόμο για τον περιορισμό της ρώσικης βασικά αλλά και της κινέζικης επιρροής.

Αυτά όλα, βέβαια, πριν ξεσπάσει η καταιγίδα. Γιατί ο πόλεμος κατά του Ιράν στην έναρξη και ιδίως στην εξέλιξή του το σίγουρο είναι ότι θα διαφοροποιήσει δεδομένα και για όλες τις πλευρές, τόσο αυτές που εμφανίζονται σήμερα σύμμαχες, όσο και μεταξύ των βασικών αντιπάλων και ιδίως των ενδιάμεσων χωρών που σπεύδουν από σήμερα απερίσκεπτα να πάρουν θέση στην επόμενη άδηλη μέρα. Η ελληνική άρχουσα τάξη δηλώνει εμφατικά παρούσα ως συνέπεια του εξαρτημένου και τυχοδιωκτικού DNA της. Είναι απόλυτα προβλέψιμο, με βάση αυτό τον χαρακτήρα της, ότι θα ενταχθεί-ευθυγραμμιστεί πλήρως ακόμη και με τα ελάχιστα των ανταλλαγμάτων. Το ερώτημα είναι αν θα πάει για μαλλί και θα βγει γι' ακόμη μια φορά κουρεμένη.

Και ιδιαίτερα οι κίνδυνοι στους οποίους θα βάλει για πολλοστή φορά το λαό μας. Αυτό το τελευταίο είναι σίγουρα δική του υπόθεση προς άμεση αντιμετώπιση!

Προλεταριακή Σημαία

Δεν υπάρχουν σχόλια: