ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΞΕΝΟΙ «ΠΡΟΣΤΑΤΕΣ» ΑΦΑΙΡΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΛΑΟ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΕ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ!
-ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΜΟΝΙΜΟΥ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ, ώστε να στελεχωθεί πλήρως το νοσοκομείο
-ΠΛΗΡΗ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΛΑΟ
-ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΤΑ ΝΕΑ ΑΝΤΙΛΑΪΚΑ ΜΕΤΡΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
Στο νοσοκομείο της Ξάνθης η έλλειψη σε ιατρικό κυρίως προσωπικό αλλά όχι μόνο, κρατάει πολλά χρόνια τώρα. Η σημερινή όμως κατάσταση αποτελεί ό,τι πιο ακραίο έχουμε ζήσει μέχρι τώρα: μπαίνει λουκέτο σε κλινικές διότι δεν υπάρχουν γιατροί να εφημερεύσουν! Επίκειται στο άμεσο μέλλον το φαινόμενο να επεκταθεί και σε άλλη κλινική. Το 60% των οργανικών θέσεων των γιατρών παραμένει για χρόνια ακάλυπτο, ενώ η «λύση» που προσφέρουν διοίκηση και υπουργείο είναι οι 16 επικουρικοί γιατροί που ανά τριετία προσλαμβάνει και απολύει. Από τους 64 ειδικευόμενους γιατρούς που θα μπορούσαν να εκπαιδευτούν στο νοσοκομείο μας υπάρχουν μόνο 38. Όσο για το νοσηλευτικό, παραϊατρικό, τεχνικό και βοηθητικό προσωπικό οι σχέσεις εργασίας πέραν των μόνιμων ποικίλουν από εργαζόμενους με σύμβαση ορισμένου χρόνου, μέσω ΟΑΕΔ, εργολαβικούς, επικουρικούς, μπλοκάκι κλπ, κλπ με στοιχείο κοινό σε όλες τις μορφές την προσωρινότητα (και συνεπώς ένα ιδιότυπο καθεστώς ομηρίας των εργαζομένων).
Οι ανάγκες του ντόπιου πληθυσμού σε νοσοκομειακή περίθαλψη αυξάνουν λόγω τόσο της επιβάρυνσης της ποιότητας ζωής κατά τη δεκαετία των μνημονίων, της κρίσης και της άγριας επίθεσης του συστήματος απέναντι στο λαό, όσο λόγω της προσέλευσης μεγαλύτερου ποσοστού στις δημόσιες δομές, συνέπεια των ίδιων παραπάνω παραγόντων. Είναι καθημερινό φαινόμενο ασθενείς που προσέρχονται στο νοσοκομείο της πόλης τους να αναγκάζονται να αποχωρήσουν χωρίς να λάβουν τις υπηρεσίες υγείας που δικαιούνται και να παραπέμπονται σε δομές άλλων νομών διότι δεν υπάρχει γιατρός για να εφημερέψει, αλλιώς στον ιδιωτικό τομέα…
Όσο για την εξουθένωση ως συνέπεια της υποστελέχωσης και της εντατικοποίησης της εργασίας, τα λόγια είναι περιττά…
Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης ΝΔ για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και για ανθρωποκεντρικό σχεδιασμό στην οργάνωση και διοίκηση των δημόσιων νοσοκομείων της χώρας αποτελούν το προοίμιο του νέου κύκλου επίθεσης στο θεμελιώδες δικαίωμα του ανθρώπου να απολαμβάνει το αγαθό της υγείας. Ποιος άραγε μισθωτός, συνταξιούχος ή άνεργος, ακούγοντας και διαβάζοντας τις ορολογίες που χρησιμοποιούν οι ειδικοί «υγιεινολόγοι» (κατά κύριο λόγο προερχόμενοι από την ΕΕ ή τις ΗΠΑ, π.χ. DRGs ) βλέπει τη βελτίωση των συνθηκών που τον αφορούν; Αντίθετα αυτό που βλέπει είναι επιχειρηματικότητα και εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών υγείας. Σε πλήρη ευθυγράμμιση με το δημοσιονομικό και μεταρρυθμιστικό περιβάλλον που ΕΕ–ΔΝΤ απαιτούν και οι ντόπιοι υποτελείς εφαρμόζουν.
Ο ασθενής χρειάζεται τη νοσηλεία του σε νοσοκομειακό περιβάλλον, τους γιατρούς και τους νοσηλευτές που θα τον θεραπεύσουν σε επάρκεια, τη δυνατότητα να νοσηλευτεί όσο πιο κοντά στον τόπο κατοικίας του, την κάλυψη της θεραπευτικής του δαπάνης από την ασφάλιση του.
Η πρόθεση των εκπροσώπων του συστήματος είναι κοινή: όπως και με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και τις προηγούμενες έτσι και με της ΝΔ, η πολιτική της σταδιακής απόσυρσης του κράτους από τη χρηματοδότηση των δημόσιων νοσοκομείων μέσω του κρατικού προϋπολογισμού. Να τι απασχολεί στην πραγματικότητα τις κυβερνήσεις (πρώην και νυν) του μεγάλου κεφαλαίου: η μετακύλιση του κόστους της δημόσιας υγείας στις πλάτες του λαού και η εύνοια στον ιδιωτικό τομέα υγείας. Τα 11 νοσοκομεία που έκλεισε η ΝΔ στην τελευταία κυβερνητική θητεία της μιλάνε από μόνα τους για το πόσο νοιάζονται για τον παράγοντα άνθρωπο και τις ανάγκες του για πλήρη και δωρεάν περίθαλψη.
Εξαγγέλλονται προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, χωρίς να αναφέρονται στα πραγματικά κενά. Στην πραγματικότητα στις πιο «γενναιόδωρες» προσλήψεις αντικαθιστούν όσους απολύθηκαν (συμβασιούχους) ή συνταξιοδοτήθηκαν. Στην καλύτερη περίπτωση πρόκειται για συντήρηση της αθλιότητας με τις χιλιάδες ελλείψεις προσωπικού και των συνθηκών νοσηλείας και περίθαλψης. Πριν δύο μήνες μόλις αυτό το άθλιο νοσοκομειακό τοπίο, με τις ελλείψεις προσωπικού και το κυνήγι μαγισσών μη τυχόν και ξεφύγει από την τσιμπίδα του κράτους καμιά εισφορά, οδήγησε στο θάνατο την άτυχη αποκλειστική νοσοκόμα στην προσπάθειά της να γλιτώσει τον αστυνομικό έλεγχο στο νοσοκομείο της Νίκαιας…
Εξάλλου στο ίδιο «ανθρωποκεντρικό» πλαίσιο ο νέος υπ. Υγείας Κικίλιας απέκλεισε στο άψε-σβήσε με εγκύκλιο τους πρόσφυγες και μετανάστες από τη δωρεάν παροχή υπηρεσιών υγείας. Συνεπώς οι θαλασσοπνιγμένοι και ρημαγμένοι αυτοί άνθρωποι θα πληρώνουν ιδιωτικά τη δαπάνη για τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας, αλλιώς… γιοκ.
Η Λαϊκή Αντίσταση–ΑΑΣ Ξάνθης εκτιμά ότι το ζήτημα της δημόσιας υγείας και ειδικά η κατάσταση στο Νοσοκομείο της πόλης μας αφορά άμεσα όλη την πόλη και όχι μόνο τους εργαζόμενους στο νοσοκομείο. Οι λιγοστές καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας από τα συνδικαλιστικά όργανα των εργαζομένων δεν μπόρεσαν να ανατρέψουν την κατάσταση. Εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, νεολαίοι, άνεργοι μαζί με τους εργαζόμενους του νοσοκομείου να οργανώσουν μέτωπο αντίστασης στην υποβάθμιση της δημόσιας υγείας και διεκδίκησης σε:
-ΠΛΗΡΗ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΛΑΟ
-ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΤΑ ΝΕΑ ΑΝΤΙΛΑΪΚΑ ΜΕΤΡΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
ΛΑΪΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ - ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου