16 Σεπτεμβρίου 2019

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ | Ολομέτωπη επίθεση στο λαϊκό δικαίωμα στις σπουδές - Οργάνωση και Πάλη για τα δικαιώματά μας

Οι κυβερνήσεις αλλάζουν, η επίθεση όμως συνεχίζεται

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από την 7η Ιούλη που η ΝΔ πήρε την σκυτάλη της κυβερνητικής εξουσίας από το ΣΥΡΙΖΑ και ήδη έχουν γίνει οι πρώτες εξαγγελίες, αλλά και τα πρώτα βήματα για την συνέχιση και το βάθεμα της επίθεσης στα δικαιώματα λαού και νεολαίας. Κάνουν λόγο για την «ανάπτυξη» που έρχεται και εννοούν το παραπέρα ξεπούλημα του δημοσίου πλούτου και τη διευκόλυνση του ξένου κεφαλαίου να υλοποιήσει τις επενδύσεις- τερατουργήματα στη χώρα. «Ανάπτυξη» που πάει χέρι- χέρι με την απελευθέρωση των απολύσεων, την κατάργηση των αποζημιώσεων, την 7ήμερη εργασία, το χτύπημα σε περίθαλψη και ασφάλιση. Τίποτα δε μένει στο απυρόβλητο!

Όπλο του συστήματος: η καταστολή

Πρώτο μέλημα για τη νέα κυβέρνηση αποτέλεσε η ενίσχυση της καταστολής και της φασιστικοποίησης της δημόσιας και πολιτικής ζωής. Κατάργηση Ασύλου, καταστολή στα Εξάρχεια, φυλακές τύπου Γ, αλλαγές στον ποινικό κώδικα, αστυνομοκρατία επιβεβαιώνουν το κλίμα φόβου και τρομοκρατίας που επιδιώκει να δημιουργηθεί με στόχο την πρόληψη των όποιων αντιδράσεων. Η απελευθέρωση του δολοφόνου του Γρηγορόπουλου, Κορκονέα, διαδικασία που ξεκίνησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αθωώνει την πολιτική της επίθεσης και της καταστολής, «διαγράφει» τους δίκαιους λόγους εξέγερσης μιας ολόκληρης γενιάς μαθητών κα φοιτητών. Ταυτόχρονα, όμως, όλα τα παραπάνω αποτελούν απόδειξη του πραγματικού φόβου του συστήματος, των λαϊκών αντιστάσεων, της οργάνωσης και της πάλης του λαού. Το σύστημα θέλει να προετοιμαστεί κατάλληλα μπροστά στις όποιες δίκαιες αντιδράσεις του λαού προκύψουν απέναντι στη βάρβαρη πολιτική που έρχεται.

Προτεραιότητα για τη νέα κυβέρνηση αποτελεί η επίθεση στην εκπαίδευση. Τα μέτρα που επιλέγει η κυβέρνηση ΝΔ και η Κεραμέως είναι διαχρονικές επιδιώξεις των αστικών κυβερνήσεων και αφορούν όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Συνεχίζοντας από εκεί που το άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση, του ΣΥΡΙΖΑ, χτυπούν το δικαίωμα της νεολαίας στις δωρεάν σπουδές και εντείνουν τους ταξικούς φραγμούς.

Νέο χτύπημα στο λαϊκό άσυλο αγώνων

Το πρώτο που υλοποίησε η νέα κυβέρνηση ήταν η νομική κατάργηση του Ασύλου. Αυτό το μέτρο είναι ένα σημαντικό βήμα στην επίθεση στα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες λαού και νεολαίας. Το Άσυλο δεν είναι αυτό που παρουσιάζεται: «βία», «εγκληματικότητα», «διακίνηση ναρκωτικών», «σπασίματα». Το Λαϊκό Άσυλο Αγώνων είναι μορφή κατοχύρωσης του δικαιώματος των φοιτητών και του λαού να αγωνίζεται και να διεκδικεί σπουδές, δουλειά, ελευθερίες. Η ύπαρξη του είναι η προστασία της ελεύθερης πολιτικής, πολιτιστικής έκφρασης μέσα στις σχολές, αλλά και προστατεύεται από αυτή.

Οι ίδιοι που θέλουν να μας κάνουν να πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει λόγος να συζητάμε, να αποφασίζουμε, να αγωνιζόμαστε μέσα στις σχολές είναι οι ίδιοι που έσπρωξαν τα ναρκωτικά στις σχολές, που ενίσχυσαν την εγκληματικότητα, που μας αφήνουν νηστικούς στη λέσχη, μας πετάν έξω από τις εστίες, μας παίρνουν το βιβλίο από το χέρι. Είναι οι ίδιοι εν τέλει που λασπολογούν τόσα χρόνια το Άσυλο και μεθόδευσαν την κατάργησή του. Ας θυμίσουμε σε όλους αυτούς που προσπαθούν να συσχετίσουν την «παραβατικότητα» με το Άσυλο, ότι η περίοδος που ήταν πιο ασφαλή τα πανεπιστήμια, κατ’ ομολογία ακόμα και των αρχείων της αστυνομίας, ήταν την περίοδο που οι σύλλογοι ήταν ενεργοί, οι φοιτητές οργάνωναν την πάλη τους και διεκδικούσαν τα δικαιώματά τους. Είναι στοίχημα για μας τους φοιτητές να υπερασπιστούμε το Λαϊκό Άσυλο Αγώνων για τις μάχες που έχουμε μπροστά μας απέναντι στην άγρια επίθεση στις δωρεάν σπουδές.

Διαγραφές φοιτητών: παιδεία για λίγους κι εκλεκτούς

Καρφί στο δικαίωμα στις σπουδές αποτελεί η διάταξη για την ολοκλήρωση των σπουδών στα ν+2
χρόνια, μέτρο που πάνω από μία 10ετία προσπαθούν να το εφαρμόσουν, αλλά οι φοιτητικές αντιστάσεις δρουν αποτρεπτικά. Όπως δήλωσε και η ίδια η Κεραμέως η εφαρμογή του ν+2 είναι ζήτημα «πολιτικό και όχι οικονομικό». Τελείωσαν πια τα προσχήματα ότι οι φοιτητές κοστίζουν, το σύστημα μιλά ανοιχτά: μας θέλει σκυφτούς και πειθαρχημένους, θέλει να «τρέχουμε και όχι να περπατάμε», θέλει να μας πείσει ότι οι απάνθρωποι ρυθμοί της εργασιακής ζούγκλας είναι το φυσιολογικό, θέλει υπό την πίεση του «πέλεκι» της διαγραφής να μην έχουμε καμία άλλη ασχολία, να μην πολιτικοποιούμαστε, να μην αντιδράμε στις αυθαιρεσίες των καθηγητών, να μη συζητάμε με το συμφοιτητή μας. Οι διαγραφές και το ν+2 δεν αφορούν μόνο τους «αιώνιους». Η εφαρμογή τους θα αλλάξει άρδην τους όρους σπουδών για όλο το φοιτητικό σώμα, θα αυξηθεί η εντατικοποίηση, το άγχος και ο ανταγωνισμός. Αν ανοίξει ο «ασκός» των διαγραφών δε θα περιοριστεί σε αυτούς που περνάνε τα ν+2 έτη. Θα ενεργοποιηθούν και παλιότερες διατάξεις με τις οποίες μπορεί να διαγράφεται κάθε ένας που δεν εγγράφεται για 2 συνεχόμενα εξάμηνα, που κόβεται 3 φορές σε ένα μάθημα, που συνδικαλίζεται και τον περνάνε πειθαρχικό. Είναι ένα μέτρο βαθιά ταξικό, αφού αποκλείει απευθείας όλους όσους εργάζονται και τα παιδιά των πιο φτωχών και λαϊκών οικογενειών.

Κόστος σπουδών στις πλάτες των φοιτητών


Σημαντικά μέτρα θα παρθούν όσον αφορά τον τρόπο χρηματοδότησης των ιδρυμάτων, η οποία πρόκειται να εξαρτάται από «αντικειμενικά» κριτήρια, αλλά και από την αξιολόγηση που θα προκύπτει από το κάθε ίδρυμα. Δηλαδή το κατά πόσο υλοποιήθηκε το ν+2, κατά πόσο αποτράπηκαν οι όποιες φοιτητικές αντιδράσεις, κατά πόσο εντατικοποιήθηκαν ακόμα παραπέρα τα προγράμματα σπουδών. Η χρηματοδότηση, ή μάλλον η υποχρηματοδότηση, των ιδρυμάτων μαζί με τη επαναφορά των Συμβουλίων Διοίκησης θα αποτελέσουν το εργαλείο άσκησης πολιτικής ελέγχου των ιδρυμάτων με σκοπό την ταχύτερη ευθυγράμμισή τους στις απαιτήσεις της κυβέρνησης, ΕΕ, ΟΟΣΑ. Φυσικά η υποχρηματοδότηση θα αποτελεί μοχλό πίεσης για επιβολή διδάκτρων, εισαγωγή περισσότερων ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων στην εκπαίδευση, αύξηση δηλαδή των ταξικών φραγμών, πίεση που θα εντείνεται και από τη δημιουργία μη κρατικών ιδρυμάτων που σκοπεύουν να ιδρύσουν.

Το ταξικό πανεπιστήμιο δέχεται παιδιά από ταξικό Λύκειο


Μαζί με τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση μεθοδεύονται αλλαγές και στη δευτεροβάθμια, γεγονός που επιβεβαιώνει και ολοκληρώνει το κάδρο της παιδείας «των λίγων και εκλεκτών» που θέλει να προχωρήσει παραπέρα η νέα κυβέρνηση, ακολουθώντας πιστά την πολιτική των προκατόχων της. Θέλουν να ορίσουν «διπλή» βάση για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια, να επαναφέρουν τη βάση του 10 και παράλληλα το κάθε ίδρυμα να μπορεί να ορίσει τη δική του εσωτερική βάση εισαγωγής, υψηλότερη φυσικά από τη βάση του 10, υλοποιώντας έτσι ένα αίτημα που έχουν χρόνια τώρα οι πρυτάνεις και οι πρόεδροι των τμημάτων, αυτό της μείωσης των εισακτέων. Τη στιγμή που κάθε χρόνο τα θέματα των πανελλαδικών εξετάσεων γίνονται όλο και δυσκολότερα, που ένα τεράστιο ποσοστό έχει γράψει κάτω από τη βάση σε πολλά μαθήματα γίνεται φανερό ότι η κυβέρνηση θέλει να επαναφέρει τη βάση του 10 για να καταστρέψει το όνειρο χιλιάδων παιδιών να σπουδάσουν, να κλείσει ακόμα περισσότερα τη στρόφιγγα της ροής από την δευτεροβάθμια στη τριτοβάθμια. Οι στόχοι του συστήματος δε σταματούν εδώ. Θέλουν να αποθαρρύνουν τους μαθητές από πολύ νωρίς να προχωρήσουν στο Γενικό Λύκειο. Γι’ αυτό επαναφέρουν τη τράπεζα θεμάτων και στις 3 τάξεις του Λυκείου (που η προηγούμενη εφαρμογή της άφησε μετεξεταστέους μέχρι και το 40% των μαθητών κάποιων πόλεων) και ορίζουν το «Εθνικό Απολυτήριο» στο οποίο θα μετράνε οι βαθμοί και των 3ων τάξεων. Μετατρέπουν το Λύκειο σε ένα εξεταστικό κάτεργο που για να ανταπεξέλθεις θα πρέπει από πολύ νωρίς να βάλουν οι γονείς βαθιά το χέρι στη τσέπη. Ένα Λύκειο γεμάτο ταξικούς φραγμούς. Και δεν φτάνουν μόνο αυτά. Μέσω της «αυτονομίας» των σχολείων, που σε καμία περίπτωση δεν εννοούν την ανεξαρτησία τους από το κράτος, θα μετακυλούνται τα λειτουργικά έξοδα του σχολείου στο δήμο, δηλαδή στις οικογένειες μας και προετοιμάζεται ο νέος γύρος συγχωνεύσεων σχολικών μονάδων. Ένα ταξικό πανεπιστήμιο δε μπορεί παρά να δέχεται παιδιά από ένα ταξικό Λύκειο.

Οργάνωση, αντίσταση, διεκδίκηση: ο μόνος δρόμος για τα δικαιώματά μας

Απέναντι σ’ όλα αυτά που μας ετοιμάζουν όλοι οι φοιτητές πρέπει να στραφούμε στις συλλογικές μας διαδικασίες. Με όπλο τους συλλόγους μας να προχωρήσουμε στη διεξαγωγή γενικών συνελεύσεων και να πάρουμε αποφάσεις αγώνα. Κόντρα στη λογική του «τίποτα δεν γίνεται» να συζητήσουμε με τους συμφοιτητές μας, να καταγγείλουμε την επίθεση της κυβέρνησης, να χαράξουμε το δικό μας δρόμο. Να συναντηθούμε στους δρόμους με τους συμφοιτητές μας και τους μαθητές, να Αντισταθούμε στους ταξικούς φραγμούς και στην παιδεία των «λίγων και εκλεκτών», να Διεκδικήσουμε ΣΠΟΥΔΕΣ-ΔΟΥΛΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ.

• ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΦΟΙΤΗΤΗ - ΚΑΝΕΝΑ ΟΡΙΟ ΣΠΟΥΔΩΝ

• ΟΧΙ ΣΤΗ ΒΑΣΗ ΤΟΥ 10

• ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΛΑΪΚΟ ΑΣΥΛΟ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ

• ΔΩΡΕΑΝ ΣΙΤΙΣΗ-ΣΤΕΓΑΣΗ-ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ

• ΔΗΜΟΣΙΑ-ΔΩΡΕΑΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟ ΛΑΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια: