Διαβάζοντας κανείς το παρακάτω κείμενο θα νόμιζε ότι το μοιράζει είτε η ΔΑΠ είτε η ΠΑΣΠ στις εγγραφές το πρωτοετών φοιτητών, όπως άλλωστε συνηθίζουν αυτές οι δυνάμεις με σκοπό να το παίξουν κολητάρια που θα σε βοηθήσουν να προσαρμοστείς στη σχολή προσφέροντας από σημειώσεις μέχρι και ξεναγήσεις στην πόλη σε μια λογική δημιουργίας πελατειακών σχέσεων.
Όπως αναφέρεται και στο εν λόγω κείμενο.. «για ό,τι γουστάρεις μη διστάσεις». Το κείμενο καταλήγει λέγοντας.. «τώρα ξέρεις και τον εκπρόσωπό σου στο φοιτητικό σου σύλλογο» χωρίς να γίνεται καμία αναφορά στο τι είναι οι φοιτητικοί σύλλογοι καλλιεργώντας και μια λογική ανάθεσης, καθώς από τη στιγμή που υπάρχει εκπρόσωπος για σένα δεν υπάρχει κάποιος λόγος να ασχοληθείς με τα προβλήματα που μπορεί να βιώνεις στο χώρο σπουδών σου. Το γεγονός ότι δεν αναδεικνύεται ο πραγματικός ρόλος των συλλόγων ως όργανα πάλης που δημιουργήθηκαν από τους φοιτητές για να μπορούν μέσω αυτών να οργανώνουν τους αγώνες τους και να διεκδικούν συλλογικά, ενισχύει τον ισχυρισμό ότι δεν πρόκειται για κείμενο που προέρχεται από κάποια δύναμη η οποία έχει αναφορά στο κίνημα.
Το προβληματικό είναι ότι το κείμενο αυτό δεν το μοιράζει κάποια συστημική δύναμη, αλλά εκλεγμένοι με την ΠΚΣ, η οποία αποτελεί την αριστερή δύναμη με τη μεγαλύτερη εκλογική καταγραφή στα πανεπιστήμια. Η λογική που προάγει όχι μόνο δεν συμβάλλει στην ενίσχυση των αγώνων αλλά υπονομεύει καθαρά ακόμα και τη διεξαγωγή γενικών συνελεύσεων και αγώνων μέσα στις σχολές. Ως πρακτική δίνει επιχειρήματα στην προπαγάνδα σύμφωνα με την οποία «δεξιές και αριστερές παρατάξεις είναι το ίδιο». Αποτελεί δε ξεκάθαρη υπόκλιση στο απολιτίκ κλίμα της περιόδου, τόσο όσον αφορά το περιεχόμενό του κειμένου, όσο και σχετικά με την επιλογή της υπογραφής του με την ταμπέλα του «εκπροσώπου» και όχι του μέλους της ΠΚΣ.
Σε μια περίοδο που το Υπουργείο Παιδείας και οι καθηγητές είναι έτοιμοι να σαλπίσουν μια επίθεση κορυφαίου χαρακτήρα στο λαϊκό δικαίωμα στις σπουδές, φαίνεται ότι τα άγχη της ΠΚΣ βρίσκονται μακριά από την αναγκαιότητα συγκρότησης εστιών αντίστασης σε αυτή. Είναι και αυτό μια όψη του που οδηγεί η λογική της μαγικής ψήφου και του «ψήφισε ΚΚΕ γιατί είναι το αποκούμπι σου».
Και όμως, η αναγκαιότητα για μια φοιτητική αριστερά χρήσιμη και μπροστάρα στην κινηματική πυροδότηση των αντιδράσεων των φοιτητών, είναι εδώ. Με αυτή την αναγκαιότητα, πέρα και έξω από πολιτικά σκεπτικά και πρακτικές όπως η παραπάνω, προσπαθούν να αναμετρηθούν οι Αγωνιστικές Κινήσεις από τις πρώτες μέρες του χρόνου, παίρνοντας πρωτοβουλίες για διεξαγωγή γενικών συνελεύσεων και κινητοποιήσεων στις σχολές που παρεμβαίνουν.
Π.Β.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου