27 Οκτωβρίου 2019

Αμπελόκηποι Θεσσαλονίκης | Εκδήλωση τιμής στον Στέφανο Βελδεμίρη με πρώτη παρουσίαση του μουσικού αφηγήματος για την θυσία του

Εκδήλωση για να τιμηθεί ο δολοφονημένος νεολαίος αγωνιστής της ΕΔΑ Στέφανος Βελδεμίρης έγινε σήμερα Σάββατο 26 Οκτωβρίου το πρωί στους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης, στο σημείο που πυροβολήθηκε στις 26/10/1961 από τον χωροφύλακα Φιλίππου.

Την εκδήλωση, όπως κάθε χρόνο την οργάνωσαν Φίλοι, Συναγωνιστές και Σύντροφοι του Στέφανου, ανάμεσα τους ο άνθρωπος που βρίσκονταν δίπλα του την στιγμή της δολοφονίας, ο αγωνιστής της αριστεράς Μόρφης Στεφούδης.

Φέτος εκτός από τις ομιλίες παρουσιάστηκε για πρώτη φορά δημόσια το μουσικό έργο του συνθέτη Ανδρέα Μάρκου «ο Αδελφός μας ο Σπάρτακος», ένα μουσικό αφήγημα όπως είπε ο ίδιος ο συνθέτης στην εισαγωγική του ομιλία, εμπνευσμένο από την δράση και την θυσία του Στέφανου Βελδεμίρη. Ανάμεσα στα μουσικά κομμάτια της συλλογής ξεχωρίζει το τραγούδι «Ωδή στον Στέφανο Βελδεμίρη» μελοποίηση του ομώνυμου ποιήματος του Γιάννη Ρίτσου που έγραψε ο ποιητής μόλις έγινε γνωστή η δολοφονία του αγωνιστή. Η παρουσίαση έγινε στην αίθουσα εκδηλώσεων του 3ου Δημοτικού Σχολείου Αμπελοκήπων στο εξωτερικό τοίχο του οποίου βρίσκεται αναρτημένη η αναθηματική πλάκα για τον Στέφανο Βελδεμίρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: