05 Οκτωβρίου 2019

Θεσσαλονίκη | Αντιπολεμική-Αντιιμπεριαλιστική απάντηση στην επίσκεψη Πομπέο και τους σχεδιασμούς των φονιάδων!

Αντιπολεμική, αντιιμπεριαλιστική απάντηση δόθηκε στους δρόμους της Θεσσαλονίκης ενάντια στην επίσκεψη Πομπέο, τη νέα συμφωνία για τις βάσεις αλλά και γενικότερα ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Πραγματοποιήθηκαν δύο διαδηλώσεις, η μία από την «Πρωτοβουλία Ενάντια στην Επίσκεψη Πομπέο» με τη συμμετοχή ή συμπόρευση πολιτικών συλλογικοτήτων, και η άλλη από την ΕΔΥΕΘ και τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ. Οι διαδηλώσεις ήτανε σχετικά μαζικές, όμως κατώτερες από τις απαιτήσεις της περιόδου.

Στη συγκέντρωση της «Πρωτοβουλίας» συσπειρώθηκε σχεδόν το σύνολο των οργανώσεων της αριστεράς στην πόλη -κάποιες με συνυπογραφή του πλαισίου, κάποιες άλλες με το δικό τους πλαίσιο. Επίσης συμμετείχαν και αναρχικές συλλογικότητες με δικό τους κάλεσμα. Συμμετείχαν με πανό: το ΚΚΕ(μ-λ), η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η ΛΑΕ, ο ΠΑΚΣ, η ΟΚΔΕ, η ΚΕΕΡΦΑ, η «Συλλογικότητα αναρχικών από τα ανατολικά» και το «Μαύρο-Κόκκινο» (ζητούμε συγγνώμη για κάποια ενδεχόμενη ανακρίβεια). Η πορεία συγκέντρωσε μερικούς εκατοντάδες διαδηλωτές. Νωρίτερα, από το ίδιο σημείο (Άγαλμα Βενιζέλου), είχανε ξεκινήσει τα μπλοκ των ΕΔΥΕΘ και ΠΑΜΕ, με λίγο μεγαλύτερη μαζικότητα. Οι διαδηλώσεις πέρασαν από το Αμερικάνικο Προξενείο.

Συνολικά, η πραγματοποίηση της κινητοποίησης κρίνεται θετική, σε μια περίοδο αποσυγκρότηση του αντιπολεμικού-αντιιμπεριαλιστικού κινήματος. Θετική κρίνεται και η συγκρότηση της «Πρωτοβουλίας», που έπαιξε σημαντικό ρόλο, και έδωσε σε μια σειρά αγωνιστές τη δυνατότητα να συσπειρωθούν, έστω και με διαφορετικές απόψεις. Όμως, πρέπει να αναφερθεί και η άλλη πλευρά: η σχεδόν ολοκληρωτική απουσία σωματείων, συλλόγων, μαζικών φορέων που θα έδιναν το «κάτι παραπάνω» στο άπλωμα της κινητοποίησης. Αυτό είναι το στοίχημα και το μεγάλο ζητούμενο για την επόμενη περίοδο!

Η Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ(μ-λ) συγκρότησε μαζικό μπλοκ, ενώ στήριξε και το πανό της «Πρωτοβουλίας». Κινήθηκε με αφισοκόλληση της αφίσας της «Πρωτοβουλίας» και με ψηφίσματα στους συλλόγους. Στη διαδήλωση διακινήθηκε η Προλεταριακή Σημαία, καθώς και η παρακάτω ανακοίνωση:

Βαθαίνει επικίνδυνα η ιμπεριαλιστική εξάρτηση και η εμπλοκή της χώρας μας στα επιθετικά σχέδια των ΗΠΑ

ΑΝΑΓΚΗ ΖΩΗΣ Η ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗΣ- ΑΝΤΙΪΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΠΑΛΗΣ!

Η νέα κυβέρνηση, από νωρίς (επίσκεψη Δένδια στην Ουάσιγκτον, αναγνώριση του πραξικοπηματία Γουαϊδό, στήριξη της «Συμφωνίας των Πρεσπών»), έδωσε τα διαπιστευτήριά της στον αμερικανικό παράγοντα, σπεύδοντας να αποδείξει πως το καθεστώς της εξάρτησης έχει συνέχεια! Και για να πιστοποιήσει ότι τώρα με Νέα Δημοκρατία όπως πριν με ΣΥΡΙΖΑ, η ελληνική αστική τάξη βαθαίνει την ιμπεριαλιστική εξάρτηση της χώρας, συνεχίζοντας την μετατροπή της χώρας σε πλατφόρμα πολεμικών εξορμήσεων των ΗΠΑ.

Η επικείμενη επίσκεψη του αμερικανού ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο στην Αθήνα(4 έως 6 του Οκτώβρη) δεν είναι λοιπόν «κεραυνός εν αιθρία». Ο εκπρόσωπος των μεγαλύτερων φονιάδων του πλανήτη, έρχεται για να:

- Προωθήσει την δεύτερη φάση του Στρατηγικού Διαλόγου ΗΠΑ – Ελλάδας που ξεκίνησε τον περσινό Οκτώβρη από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

- Υπογράψει μαζί με την κυβέρνηση της ΝΔ την ανανέωση και επικαιροποίηση της, άκρως σημαντικής για τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό, «Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας» (MDCA), γνωστής ως συμφωνίας για τις αμερικανοΝΑΤΟϊκές βάσεις.

Αυτό που επιδιώκουν οι ΗΠΑ είναι η διεύρυνση της παρουσίας στρατιωτικών αμερικανικών και ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων στη Ελλάδα, με την αναβάθμιση/επέκταση της «ναυαρχίδας» - βάσης της Σούδας και την αξιοποίηση κι άλλων υποδομών στο ελληνικό έδαφος σε Λάρισα, Αλεξανδρούπολη, Στεφανοβίκειο Μαγνησίας, κ.α.. Με σκοπό την συνολική αναβάθμιση των διευκολύνσεων «που παρέχει η Ελλάδα για αμερικανικές επιχειρήσεις στο ευρύτερο θέατρο της Ανατολικής Μεσογείου, του Αιγαίου, της Μαύρης Θάλασσας και των Βαλκανίων», όπως έχει δηλώσει πρόσφατα ο πολυπράγμων πρέσβης Πάϊατ.

Οι ΗΠΑ άλλωστε σε όλους τους τόνους και με όλους τους τρόπους έχουν θέσει το ζήτημα της μεγαλύτερης δυνατής χρησιμοποίησης της χώρας μας καθώς και της Κύπρου στα σχέδιά τους:

- Προωθήθηκε με ΣΥΡΙΖΑ και προχωράει με ΝΔ, η ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στον δολοφονικό μηχανισμό του ΝΑΤΟ, και η χώρα μας αξιοποιείται για το «σφράγισμα» δηλαδή την κυριαρχία των ΗΠΑ στα Βαλκάνια, έναντι της Ρωσίας, της Κίνας και της Ε.Ε.

- Έχει ήδη επισημοποιηθεί η άμεση εμπλοκή των ΗΠΑ στην τριμερή Ελλάδας-Κύπρου Ισραήλ, προωθούνται κι άλλες τριμερείς (με Ιορδανία, Αίγυπτο) ενώ πρόσφατα ψηφίστηκε από το Κογκρέσο των ΗΠΑ, ο νόμος «για την Ενέργεια και την Ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο» (East Med Act), που αναβαθμίζουν την αμερικάνικη επεμβατική πολιτική στην περιοχή.

- Αμερικανικό μονοπώλιο (ΟΝΕΧ) αγοράζει «αντί πινακίου φακής» τα ναυπηγεία Σύρου και Σκαραμαγκά, για να μπορούν οι αμερικανοΝΑΤΟικοί να συντηρούν και να επισκευάζουν τα δολοφονικά σιδερικά τους που πλέουν στην Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα.

- Μέσω του Γ.Γ. του ΟΗΕ Γκουτιέρες αλλά και απ’ ευθείας, οι ΗΠΑ, εντείνουν τις πιέσεις για επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό και με απώτερο σκοπό την μετατροπή του νησιού σε αβύθιστο αεροπλανοφόρο ελέγχου και πολεμικών εξορμήσεων.

Οι Αμερικάνοι ιμπεριαλιστές δεν κινούνται φυσικά παρά με γνώμονα να κυριαρχήσουν στην περιοχή έναντι όλων. Πρώτα και κύρια να αντιμετωπίσουν τον ρώσικο ιμπεριαλισμό και τις επιτυχίες της στην περιοχή (Συρία), να δημιουργήσουν ανάχωμα στην διείσδυση του κινέζικου ιμπεριαλισμού αλλά και να περιορίσουν τις φιλοδοξίες των ευρωπαίων ιμπεριαλιστών, δίνοντάς τους ταυτόχρονα ένα δευτερεύοντα ρόλο μέσα και κάτω από το πλαίσιο που οι ίδιες προσπαθούν να διαμορφώσουν.

- Τις ΗΠΑ ιδιαίτερα απασχολεί η σφήνα που έχει βάλει η Ρωσία στις αμερικανοτουρκικές στρατηγικές σχέσεις και προσπαθεί να επανεντάξει την Τουρκία στις στρατηγικές της επιδιώξεις με το μαστίγιο (διακοπή της συμπαραγωγής των F-35, στήριξη τριμερών Ελλάδας- Κύπρου – Ισραήλ, πίεση στην οικονομία της Τουρκίας) αλλά και το καρότο (πρόσφατη συμφωνία ΗΠΑ – Τουρκίας για ζώνη ασφαλείας στην Συρία).

- Ενώ κρίκος στην επιθετική πολιτική των ΗΠΑ στην Μέση Ανατολή και με μεγάλο και επικίνδυνο ορίζοντα αποδεικνύεται η επιλογή της διοίκησης Τραμπ να κλιμακώσει την αντιιρανική της εκστρατεία.

Χρησιμοποιώντας οι ΗΠΑ όρους όπως «συνοριακά κράτη» (frontier states) για μια σειρά χώρες και την Ελλάδα, εντάσσουν τη χώρα μας άμεσα και απροκάλυπτα στην «ζώνη πυρός» του ανταγωνισμού των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων της εποχής μας για τον γεωστρατηγικό έλεγχο της περιοχής που έχει και σημαντικές ενεργειακές πλευρές.

Βαθαίνει λοιπόν επικίνδυνα η ιμπεριαλιστική εξάρτηση και η εμπλοκή της χώρας στα επιθετικά σχέδια των ΗΠΑ. Η άρχουσα τάξη της χώρας ευελπιστεί πως κάνοντας το «καλό παιδί» στις ΗΠΑ, θα μπορέσει να ισοφαρίσει την υποβάθμισή της λόγω κρίσης την προηγούμενη δεκαετία. Ώστε να της δοθεί ο ρόλος του ατζέντη των ΗΠΑ και της Δύσης στα Βαλκάνια, και προπαντός για να πάρει πόντους στον αντιδραστικό ανταγωνισμό της με την τούρκικη αστική τάξη. Που από τη δική της μεριά, με «αταξίες» και απανωτούς τυχοδιωκτισμούς, με εμπρηστικές δηλώσεις και πράξεις και αξιοποιώντας στο έπακρο τις αμερικανορωσικές αντιθέσεις διεκδικεί από τα αφεντικά της, τις ΗΠΑ, έναν πρώτο ρόλο στην περιοχή.

Οφείλουμε λοιπόν να έχουμε καθαρό πως οι λαοί της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Κύπρου δεν έχουν τίποτε να κερδίσουν από τον αντιδραστικό αυτό ανταγωνισμό των αστικών τάξεων Τουρκίας και Ελλάδας, που όντας εξαρτημένες και οι δύο από τους ιμπεριαλιστές της Δύσης (ΗΠΑ- Ε.Ε.), φαντασιώνονται ότι θα εκμεταλλευτούν προς όφελός τους το όλο πλέγμα ιμπεριαλιστικών σχεδίων και αντιθέσεων. Ίσα- ίσα το αντίθετο: κινδυνεύουν να (ξανα) γνωρίσουν την απόλυτη δυστυχία, την προσφυγιά, τον πόλεμο.

Γι αυτό και ο λαός μας, δεν έχει να περιμένει τίποτε καλό, από την πολιτική της άρχουσας τάξης της χώρας, που προσφέρει γη και νερό στους αμερικανούς φονιάδες. Κάνοντας έτσι τις πλάτες στους εμπόρους του πολέμου που σπέρνουν την δυστυχία και την προσφυγιά, που καλλιεργούν το έδαφος για να αναπτυχθεί το δηλητήριο του εθνικισμού και του σωβινισμού. Ενώ την ίδια στιγμή εφαρμόζει την αντιδραστική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενάντια στους κατατρεγμένους- πρόσφυγες και μετανάστες- κλείνοντας τους στα απάνθρωπα στρατόπεδα συγκέντρωσης, που χωρίς ντροπή ονομάζει «κέντρα φιλοξενίας», «προσφέροντάς» τους απόγνωση και θάνατο.

Αποτελεί λοιπόν για το λαό μας, πραγματικά ανάγκη ζωής, να ανασυγκροτήσει το αντιπολεμικό-αντιιμπεριαλιστικό κίνημα στην κατεύθυνση της αλληλεγγύης και της κοινή πάλης με όλους τους λαούς της περιοχής ενάντια στους ιμπεριαλιστές και τις ντόπιες αστικές τάξεις. Συνδυάζοντας αυτή την πάλη με την ανάπτυξη των αγώνων του ενάντια στο γκρέμισμα των εργατικών καταχτήσεων και δικαιωμάτων αλλά και με τους αγώνες ενάντια στην φασιστικοποίηση της δημόσιας ζωής και για την υπεράσπιση των δημοκρατικών ελευθεριών.

ΠΟΜΠΕΟ: ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΟΣ Ο ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΩΝ ΦΟΝΙΑΔΩΝ!

ΕΞΩ ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ, ΤΟ ΝΑΤΟ ΚΑΙ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ! ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕ!

ΚΑΤΩ Η ΝΕΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΗ ΦΙΛΟΠΟΛΕΜΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ!

ΜΕΤΩΠΟ ΠΑΛΗΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ, ΤΟΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟ, ΤΟΝ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟ!

Δεν υπάρχουν σχόλια: