13 Ιανουαρίου 2020

ΙΝΔΙΑ | Αρουντάντι Ρόι: «Καμιά φυλακή δεν είναι τόσο μεγάλη για να μας σταματήσει!»

Σε μια μεγάλη αντικυβερνητική συγκέντρωση μίλησε το Σάββατο 12 Ιανουαρίου η βραβευμένη συγγραφέας και αγωνίστρια Αρουντάντι Ρόι, στο Ισλαμικό πανεπιστήμιο στο Δελχί. "Έχω έρθει εδώ για να σας πω ότι είμαι μαζί σας", είπε στους φοιτητές μπροστά από την πύλη 7 του πανεπιστήμιου, γνωστή ως πλατεία Jamia. "Τώρα που έχουμε συγκεντρωθεί όλοι εδώ, κανένα κέντρο κράτησης δεν είναι αρκετά μεγάλο για να μας γεμίσει. Ελπίζω ότι θα έρθει μια μέρα που αυτή η κυβέρνηση, η οποία προσπαθεί να διαιρέσει το έθνος, θα βρίσκεται στην φυλακή και θα είμαστε όλοι ελεύθεροι. Δεν πρόκειται υποχωρήσουμε!".

Η συγκέντρωση έγινε στα πλαίσια της συνεχιζόμενης αντίδρασης των Ινδών στην ψήφιση της Πράξης Τροποποίησης Ιθαγένειας (Citizenship Amendment Act) και στην εφαρμογή του Εθνικού Μητρώου Πολιτών (NRC) που προωθεί η ακροδεξιά ινδουιστική κυβέρνηση Μόντι. Το πανεπιστήμιο Jamia Millia Islamia έχει γίνει ένα από τα ορμητήρια της μεγάλης λαϊκής κινητοποίησης και γι αυτό δέχθηκε την βίαιη αστυνομική εισβολή στις 15 Δεκεμβρίου. Εκείνη την ημέρα η αστυνομία εισέβαλλε στην βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου και επιτέθηκε με βέργες από μπαμπού και δακρυγόνα στους φοιτητές. Πρόσφατα στο άλλο μεγάλο πανεπιστήμιο της πρωτεύουσας το Jwaharlal Nehru, ομάδα νεαρών οπαδών του φασιστικού ινδουιστικού Rashtriya Swayamsevak Sangh επιτέθηκαν και κτύπησαν φοιτητές που αντιδρούν στα κυβερνητικά μέτρα. Ο Εθνικός Σύλλογος Εθελοντών-RSS θεωρείται η κύρια βάση στήριξης και ιδεολογική μήτρα του κυβερνητικού κόμματος

Παρά την κρατική και παρακρατική βία η αντίδραση κλιμακώνεται ενώ και η εργατική τάξη με την συμμετοχή της στην παν-ινδική απεργία της 8ης Ιανουαρίου έδειξε πως η κυβέρνηση Μόντι βρίσκεται μπροστά σε ένα τεράστιο και πολύμορφο κοινωνικό κίνημα αντίστασης που συνεχής μεγαλώνει.

π.

Δεν υπάρχουν σχόλια: