28 Μαρτίου 2020

Η επίδραση του κορωνοϊού στο αντιγειτονιές!

Πρέπει να πούμε ότι δεν το περιμέναμε; Όχι δεν θα το πούμε! Και δεν θα το πούμε γιατί ήδη είχαμε τα πρώτα δείγματα, πριν την έλευση του ιού, που παρουσιάζεται ότι τείνει να καταστρέψει οικονομίες, χώρες, τον πλανήτη όλο. Ποια ήταν αυτά τα δείγματα; Ότι ολοένα και περισσότερος κόσμος δείχνει ένα ενδιαφέρον για τις απόψεις μας. Ένα ενδιαφέρον το οποίο κορυφώθηκε αυτές τις μέρες με χιλιάδες επισκέψεις και αναγνώσεις. Κάτι που φάνηκε και από τα πολλά και καθημερινά αιτήματα φιλίας στο facebook.

Που βρισκόμασταν πριν; Σε ένα τοπίο δύσκολο έτσι κι αλλιώς. Μετά από μια πενταετία διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ με τους διάφορους παρατρεχάμενους που σήμανε την κατάρρευση πολλών αυταπατών που συνάμα όμως έφερε και την απογοήτευση σε αγωνιστές αλλά και σε όλο το λαό. Στους πρώτους μήνες διακυβέρνησης του τόπου από μια Ν.Δ. η οποία βρήκε στρωμένο το έδαφος για να εντείνει την επίθεση σε εργατικά και λαϊκά δικαιώματα, για να εντείνει την καταστολή και την φασιστικοποίηση. Βρισκόμασταν σε μια φάση όπου η ευφορία ότι κάτι πάει να αλλάξει, το αφήγημα περί ανάπτυξης που θα φέρει τα καλύτερα άρχισαν να ξεθωριάζουν από την πραγματικότητα που έτσι κι αλλιώς ζει αυτός ο λαός. Και όλα αυτά με μια Αριστερά αποδεκατισμένη και απαξιωμένη στα μάτια του πολύ λαού με τις οργανώσεις της σε κατάσταση ιδιαίτερα δύσκολη να προσπαθούν να βρουν τον από εδώ και πέρα βηματισμό τους.

Από την άλλη όμως υπάρχει ένα σοβαρό δυναμικό ανθρώπων που επιμένουν και αναζητούν αγωνιστική διέξοδο. Που πλέον δεν τους αρκούν οι μεγαλεπήβολες προτάσεις μετάβασης προς λαϊκές ή εργατικές εξουσίες που έβαζαν στην άκρη το λαό. Που δεν τους αρκούν ούτε οι προσπάθειες λουστραρίσματος αυτών των προτάσεων. Που δεν τους αρκούν οι μονοθεματικές δράσεις του α/α χώρου. Έτσι λοιπόν στα πλαίσια αυτών των αναζητήσεων δεν είναι παράξενο ότι ένας κόσμος θα στρεφόταν και προς τα εμάς. Που θέλει να δει τι λέμε και εμείς. Χωρίς αυτό να σημαίνει απαραίτητα ότι τον έχουμε ήδη πείσει. Ήδη από τα τέλη της προηγούμενης χρονιάς αυτό άρχισε να αντικατοπτρίζεται και στην επισκεψιμότητα του «Αντίσταση στις Γειτονιές».

Ώσπου ήρθε ο κορωνοϊός στο προσκήνιο. Που έφερε τα πάνω κάτω. Που γκρέμισε με μιας τα αφηγήματα περί ανάπτυξης. Που τρόμαξε τους πάντες. Που όμως αποτελεί για το σύστημα σε παγκόσμιο και ντόπιο επίπεδο και μια καλή ευκαιρία για την μεγαλύτερη, ίσως, επίθεση στους λαούς. Φυσικά και στον δικό μας. Τα έχουμε πει και τα έχουμε γράψει, δεν χρειάζεται να περιγράψουμε την κατάσταση και σε αυτό το σημείωμα.

Το καπιταλιστικό - ιμπεριαλιστικό σύστημα είναι πάντα έτοιμο, ακόμη και σε φάσεις δύσκολες για το ίδιο, να αρπάξει τις ευκαιρίες που του δίνονται για να διαλύσει ότι κατακτήσεις είχαν οι λαοί, για να τους υποτάξει. Το ζητούμενο είναι τι κάνουν οι λαοί, η Αριστερά, το κομμουνιστικό κίνημα. Και πάλι αναδείχθηκαν οι δυσκολίες αλλά και οι συνέπειες μια πορείας δεκαετιών. Κυριάρχησε στην Αριστερά ο αιφνιδιασμός αλλά και η με συνοπτικές διαδικασίες υπακοή στο σύστημα.

Εμείς έχουμε μια άλλη άποψη. Όχι αυτή που παρουσιάζουν διαστρεβλωμένη κάποιοι τρομαγμένοι και αιφνιδιασμένοι -από καιρό τώρα, δεν χρειαζόταν ο κορωνοϊός- της Αριστεράς αλλά άλλη! Καλούμε τον κόσμο ναι μεν να προσέξει, ναι μεν να πάρει ότι μέτρα μπορεί για να αυτοπροστατευθεί αλλά να προσέξει και την άλλη μεγάλη απειλή. Μάλλον μεγαλύτερη, σίγουρα πιο μόνιμη. Αυτή που είπαμε ήδη παραπάνω. Λέμε ότι ο λαός μας δεν μπορεί να περιμένει να λογαριαστεί μετά. Ούτε μπορεί να μείνει δυνατός περιμένοντας τι θα γίνει, ούτε μπορεί να μένει ενεργός με ανάθεση της ενέργειάς του σε άλλους. Πολύ περισσότερο δεν μπορεί να δείξει εμπιστοσύνη στο σύστημα όταν του λέει ότι τα μέτρα τσακίσματος των δικαιωμάτων του είναι προσωρινά. Λέμε ότι πρέπει να επιμένει και να διεκδικεί σήμερα κιόλας, για να μην πούμε από χθες. Τρόποι υπάρχουν ή και αναζητούνται.

Αυτά λέμε συνοπτικά ως ΚΚΕ(μ-λ), αυτά υποστηρίζουμε και εμείς σε αυτό το μπλογκ και απ’ ότι φαίνεται έχουν σοβαρή απήχηση. Προκαλούν ενδιαφέρον.

Το ζητούμενο, το στοίχημα αν θέλετε, είναι αυτή η απήχηση να εκφραστεί σε μια πιο μόνιμη επικοινωνία, σε μια πιο μόνιμη συμφωνία, κυρίως όμως στο δρόμο της Αντίστασης στην απροκάλυπτη επίθεση και της Διεκδίκησης όλων όσων δικαιούται αυτός ο λαός!

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Μακάρι να 'ταν έτσι ξεκάθαροι όλοι στην Αριστερά όπως το ΚΚΕ(μ-λ), για να μπορεί και ο λαός να κρίνει και να συγκρίνει. Δυστυχώς υπάρχουν ακόμα πολλοί οπορτουνιστές και "ελισσόμενοι", ακριβώς για να "δεσμεύονται" σε πολλά και σε τίποτα. Και στη θεωρία και στη πράξη! Ίσως αυτό να ψάχνει μια μερίδα κόσμου, γιατί επί 10ετίες έχει φλομώσει στις μεγαλοστομίες που δεν έχουν δεκάρα σχέση με τις πραγματικές συνθήκες και σημερινές ανάγκες της κίνησης των μαζών. Το αύριο της προοπτικής χτίζεται στο τώρα της πάλης...