30 Μαρτίου 2020

ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ- ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ | Πυροβολισμοί αστυνομικών σε πλήθος έξω από σούπερ μάρκετ επειδή δεν «τηρούσε» την καραντίνα!

Αστυνομικοί στη Νότια Αφρική άνοιξαν πυρ, με πλαστικές σφαίρες, σε πελάτες –200-300 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και αρκετές γυναίκες και παιδιά– που σχημάτιζαν ουρά από το πρωί έξω από το σουπερμάρκετ στη φτωχογειτονιά Γεοβίλ, στο κέντρο της μεγαλύτερης πόλης της χώρας. Η «αφορμή» ότι δεν τηρούσαν τις αποστάσεις μεταξύ τους, παραβιάζοντας τα μέτρα καραντίνας (απόσταση 1,5 μέτρου στην ουρά). Οι αστυνομικοί έφτασαν στο σημείο με πολλά οχήματα, ανοίγοντας πυρ προς τον κόσμο για να διαλυθεί. Στη συνέχεια «ξανασχημάτισαν» την ουρά, χτυπώντας τους ανθρώπους για να μην πλησιάζουν ο ένας τον άλλον.

Το χρονικό μια «αναμενόμενης» πράξης

Ο Νοτιοαφρικανός πρόεδρος Σίριλ Ραμαφόζα είχε επιβάλλει καραντίνα τριών εβδομάδων νωρίτερα την ίδια εβδομάδα προκειμένου να «αντιμετωπιστεί» η εξάπλωση του Covid-19. Ενώ πριν από τρεις μέρες τέθηκε σε ισχύ καθολική καραντίνα στη χώρα και οι κάτοικοι επιτρέπεται πια να βγαίνουν από τα σπίτια τους μόνο για να αγοράζουν τρόφιμα.

Λίγο πριν ξεκινήσει η καθολική καραντίνα ο Ραμαφόζα, φορώντας στολή παραλλαγής, απευθύνθηκε στον στρατό της χώρας λέγοντάς «Είστε εδώ για να πολεμήσετε έναν αόρατο εχθρό (sic). Περιμένουμε από εσάς (…) να βγείτε στους δρόμους για να υπερασπιστείτε τον λαό μας απέναντι στον ιό».

Έτσι το μήνυμα δόθηκε! Η «υπεράσπιση» του λαού απέναντι στον ιό πήρε σάρκα και οστά αμέσως. Δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας ελέγχουν τον κόσμο (όχι με τεστ για τον ιό αλλά για το που πάνε), παίρνουν τους άστεγους και τους συλλαμβάνουν, σταματούν ταξί και να κατεβάζουν με τη βία τον κόσμο ενώ έχουν απαγορεύσει και τις βόλτες με κατοικίδια.

Η ευαισθησία της κυβέρνησης αρχίζει και τελειώνει στην «επικοινωνιακή» εφαρμογή των μέτρων με κάθε μέσω καταστολής. Γιατί στις φτωχογειτονιές δε θα μπορέσουν να εφαρμοστούν τα μέτρα της κοινωνικής απόστασης, αφού οι άνθρωποι μοιράζονται ακόμα και τις ίδιες τουαλέτες. Γιατί ο συνωστισμός εκατοντάδων ανθρώπων, έξω από σουπερμάρκετ σε πολλές συνοικίες και προάστια του Γιοχάνεσμπουργκ εκδηλώνει την ανασφάλεια που νιώθουν οι «απόκληροι» για την επιβίωση τους. Γιατί είναι τουλάχιστον προκλητικό μια κυβέρνηση να καμώνεται πως νοιάζεται για το λαό όταν η χώρα βρίσκεται στις 10 κορυφαίες όσον αφορά την ανισότητα κατανομής του πλούτου, ενώ τα ποσοστά φτώχειας και ανεργίας είναι στα ύψη και πλειονότητα του πληθυσμού των μαύρων (80% του συνολικού πληθυσμού) ζει σε δύσκολες συνθήκες. Δεν είναι τυχαίο ότι ενώ είναι η πιο βιομηχανοποιημένη χώρα της Αφρικής, έχει πληγεί περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη της ηπείρου από τον κορωνοϊό.

Μεμονωμένο γεγονός ή εικόνες από το μέλλον (μας*)?

«Η χαοτική κατάσταση στις ουρές ανάγκασε την κυβέρνηση να επαναφέρει την τάξη» πρόφτασαν να γράψουν κάποιοι για να δικαιολογήσουν. Με κάθε κόστος απ’ ότι φάνηκε. Γιατί είναι τουλάχιστον χυδαιότητα να επικαλούνται την υπεράσπιση του λαού αυτοί που δέρνουν, συλλαμβάνουν και στρέφουν τα όπλα προς το λαό, τις γυναίκες και τα παιδιά που περιμένουν να προμηθευτούν τρόφιμα.

Ένας λαός εξαθλιωμένος, με μεγάλα ποσοστά ανεργίας και φτώχειας, με ένα σύστημα υγείας σχεδόν ανύπαρκτο, με μηδαμινά μέτρα υγιεινής και πρόληψης ήταν αναμενόμενο να βγει μαζικά να προσπαθήσει να «εξασφαλίσει» τα ήδη πρώτης ανάγκης. Όχι γιατί τρελάθηκε, αλλά επειδή βαθιά μέσα του ξέρει ότι δεν έχει να περιμένει τίποτα από το κράτος και την κυβέρνηση. Από αυτούς που επιλέγουν να διαθέτουν εκατομμύρια για την καταστολή και όχι για την υγεία του. Και όχι μόνο δεν περιμένει να τον «υπερασπιστεί» απέναντι στον ιό, αλλά όσο προχωράει η πανδημία γίνεται φανερό πως ο λαός πρέπει να υπερασπιστεί τη ζωή του απέναντι στις πολιτικές της φτώχειας και της καταστολής. Να διεκδικήσει τα δικαιώματα του στη διάγνωση, την περίθαλψη, τη στέγη και τις αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης.

*Οποιαδήποτε ομοιότητα με τις συνθήκες που βιώνουμε στη χώρα μας εδράζεται στην εκμεταλλευτική φύση του καπιταλιστικού- ιμπεριαλιστικού συστήματος.

#επιμενουμεδιεκδικουμε #epimenoumediekdikoume

Δεν υπάρχουν σχόλια: