13 Απριλίου 2020

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Την Τετάρτη στις 8/4 παραδώσαμε 800 υφασμάτινες, αποστειρωμένες μάσκες με οδηγίες χρήσης στις φυλακές Λάρισας ως ένδειξη έμπρακτης αλληλεγγύης στους αποκλεισμένους κρατούμενους. Η δράση στήθηκε σε συνεργασία με τον αθλητικό, αυτοοργανωμένο σύλλογο Μαρίνος Αντύπας και αλληλέγγυες/ους.

Δύο μέρες αργότερα πληροφορηθήκαμε ότι οι μάσκες δεν παραδόθηκαν στους κρατούμενους με εντολή του αρχιφύλακα και ότι παραμένουν αχρησιμοποίητες στο ιατρείο των φυλακών με την δικαιολογία ότι θα αποτελούσε την ‘’πρώτη ύλη’’ που θα χρησιμοποιούταν σε μια ενδεχόμενη εξέγερση για να καλύψουν τα πρόσωπά τους (κάτι το οποίο είναι αστείο μιας και η απόκρυψη των χαρακτηριστικών μπορεί να γίνει με οτιδήποτε) και ότι θα δοθούν αφού υπάρξει κάποιο ύποπτο κρούσμα του COVID-19. Πρόσχημα αντιφατικό και αβάσιμο καθώς απ’ ότι πληροφορηθήκαμε σε παλαιότερο αίτημα των κρατουμένων για παροχή μασκών ο αρχιφύλακας τους είπε ότι είχε την ''διάθεση'' να τους τις παρέχει, αλλά καθώς το αρμόδιο υπουργείο θα διέθετε μόλις 300, δεν υλοποιήθηκε ποτέ λόγω αδυναμίας του να επιλέξει σε ποιους θα δοθούν.

Παράλληλα, παρά την νομική δέσμευση του υπουργείου να αποσυμφορήσει αυτήν την περίοδο τις φυλακές αποφυλακίζοντας κάτω από συγκεκριμένα κριτήρια όποιους/ες το δικαιούνται στις φυλακές Λάρισας, παρά τις πολλαπλές αιτήσεις των φυλακισμένων, το συμβούλιο φυλακών και η εισαγγελία δεν προχώρησαν σε καμία ενέργεια και δεν ικανοποίησαν κανένα αίτημα.

Απαιτούμε να δοθούν άμεσα οι μάσκες στους κρατούμενους , καθώς με τις βασικές γνώσεις υγιεινής που έχουμε ακόμα και ως ‘’μη ειδικοί'' γνωρίζουμε ότι σε χώρους που είναι συνωστισμένος πολύς κόσμος η χρήση μασκών είναι ιδιαίτερα βοηθητική και για λόγους μείωσης της μεταδοτικότητας του ιού και για την ψυχολογία των κρατουμένων.

Σε μια συγκυρία που πριν λίγες μέρες καταμετράμε μια νεκρή κρατούμενη στις φυλακές Θήβας πιθανόν από τον ιό, το φρουραρχείο, η διεύθυνση και η υγειονομική υπηρεσία της φυλακής της Λάρισας, αρνείται να μοιράσει τις μάσκες σε όσους κρατούνται στα κελιά της. Εμείς το μόνο που έχουμε να πούμε είναι πως ‘’πρώτη ύλη’’ μιας ενδεχόμενης εξέγερσης είναι οι απάνθρωπες συνθήκες κράτησης και διαχείρισης των έγκλειστων, για τους οποίους ακόμα και σε συνθήκες παγκόσμιας καραντίνας και της και καλά ‘’κρατικής πρόνοιας’’ για την επιδημία δεν τους διασφαλίζεται ούτε το μοναδικό παρεχόμενο μέτρο πρόληψης κατά του ιού.

Κατάληψη Ντουγρού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο blog στηρίζει μεν το ΚΚΕ(μ-λ) αλλά δεν αποτελεί επίσημο ιστολόγιό του. Ότι δεν φέρει υπογραφή ή δεν παραπέμπει σε κάποιο σύνδεσμο αποτελεί άποψη του διαχειριστή που το ανέβασε.

Δημοσιεύουμε κείμενα οργανώσεων, σχημάτων, συλλογικοτήτων, άρθρα επώνυμα που στέλνουν φίλοι, συναγωνιστές και σύντροφοι με τα οποία δεν είναι απαραίτητο να συμφωνεί ούτε το blog. Στόχος μας είναι η προβολή αγώνων, κινήσεων, δράσεων και απόψεων που θεωρούμε ότι μπορεί να προάγουν τις αντιστάσεις και τους αγώνες του λαού ή βοηθάνε στο διάλογο για την υπόθεση του λαϊκού κινήματος και της αριστεράς, ιδιαίτερα του κομμουνιστικού κινήματος. Και αυτό χωρίς να κρύβουμε ποιοι είμαστε παριστάνοντας τους αντικειμενικούς και ανεξάρτητους.

Παρά την αρχική μας επιλογή, για ελεύθερα σχόλια ώστε να διευκολύνονται οι συζητήσεις αναγκαστήκαμε να βάλουμε τον έλεγχο γιατί έχουν αυξηθεί από τη μια τα spam και από την άλλη αυτοί που άλλη δουλειά δεν έχουν από το να περιφέρονται και να βρίζουν ασύστολα. Θα προσπαθούμε να τα δημοσιεύουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Αν κάποιος γράψει σχόλιο και δεν το δει μετά από κάποιο εύλογο διάστημα μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στο e-mail: antigeitonies@gmail.com

Τέλος όταν πρόκειται για κείμενα άλλων συλλογικοτήτων πέραν από αυτές που στηρίζουμε ή συμμετέχουμε οι όποιες απαντήσεις σε σχόλια είναι στην ευθύνη αυτών των συλλογικοτήτων, αν και εφόσον θελήσουν να απαντήσουν.