13 Απριλίου 2020

Σύγγραμμα: Ούτε ηλεκτρονικό, ούτε πολλαπλό. Θέλουμε ένα και δωρεάν για κάθε μάθημα! Να παραδοθούν ΑΜΕΣΑ τα συγγράμματα! (επικαιροποιημένο)

H επίθεση στα δικαιώματά μας δεν έχει σταματήσει! Την ίδια ώρα που ο λαός αφήνεται στη μοίρα του απέναντι στην πανδημία, χωρίς διαγνωστικά τεστ, που χιλιάδες εργαζόμενοι απολύονται ή συνωστίζονται χωρίς μέσα προστασίας, που εστιακοί φοιτητές βρίσκονται χωρίς σπίτι και χιλιάδες μαθητές και φοιτητές ζουν με το άγχος εξετάσεων και εξαμήνου, η κυβέρνηση βρίσκει την ευκαιρία για να προχωρήσει την επίθεση στα φοιτητικά μας δικαιώματα.

Στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που εκδόθηκε στις 30/3 δίνεται το πράσινο φως προκειμένου οι καθηγητές να εφαρμόσουν το ηλεκτρονικό και πολλαπλό σύγγραμμα. Προβλέπεται, δηλαδή, πως εκτός από το σύγγραμμα σε έντυπη μορφή οι φοιτητές θα έχουμε τη δυνατότητα να επιλέξουμε ένα ακόμη σύγγραμμα σε ηλεκτρονική μορφή. Η κυβέρνηση βρήκε την ευκαιρία να εφαρμόσει ηλεκτρονικό και πολλαπλό σύγγραμμα ταυτόχρονα. Είναι γελοία η διευκρίνηση ότι το μέτρο θα ισχύει για όσο κρατήσει η έκτακτη κατάσταση. Αυτό το μέτρο έρχεται για να μείνει! Για να εξυπηρετήσει την ταξική πολιτική της κυβέρνησης στην εκπαίδευση.

Το ηλεκτρονικό σύγγραμμα είναι το πρώτο βήμα για την κατάργηση του δωρεάν συγγράμματος! Η εφαρμογή ηλεκτρονικών συγγραμμάτων στοχεύει στην κατάργηση του δωρεάν έντυπου συγγράμματος (αντίστοιχη επιδίωξη βιώσαμε το 2017, με την αναστολή διανομής των συγγραμμάτων). Τα ηλεκτρονικά συγγράμματα δε μπορούν να αντικαταστήσουν το έντυπο. Αφενός γιατί αποκλείουν την πρόσβασ
η, στα παιδιά των φτωχών οικογενειών που δε διαθέτουν υπολογιστή ή Internet και αφετέρου γιατί είναι πολύ πιο δύσχρηστο σε σχέση με το βιβλίο.

Το πολλαπλό σύγγραμμα και η εντατικοποίηση δε φέρνουν γνώση, φέρνουν απόγνωση! Το πολλαπλό σύγγραμμα καταργεί το ένα και δωρεάν σύγγραμμα και επιτρέπουν στους καθηγητές να επεκτείνουν την ύλη σε 2 και περισσότερα βιβλία, δυσχεραίνοντας επιπλέον τους όρους σπουδών. Η ύλη πρέπει να είναι ορισμένη και να καλύπτεται από ένα και δωρεάν σύγγραμμα για να διαβάζουμε με ανθρώπινους ρυθμούς! Το ηλεκτρονικό και πολλαπλό σύγγραμμα είναι ακόμη ένας ταξικός φραγμός, πρώτα από όλα, στους φοιτητές των φτωχών- λαϊκών οικογενειών. Έρχεται για να προχωρήσει την κατεύθυνση της παιδείας των «λίγων και εκλεκτών». 

Με ΦΕΚ που εκδόθηκε στις 09.04 η κυβέρνηση προχωρά στην κατ’ οίκον παράδοση των συγγραμμάτων με χρονική διορία μέχρι της 15 Ιούνη! Να απαιτήσουμε το υπουργείο να αναλάβει να γίνει ΑΜΕΣΑ η διανομή των συγγραμμάτων κατ΄ οίκον, χωρίς καμία επιβάρυνση για τους φοιτητές, με όλα τα μέσα προστασίας και τα δικαιώματα των εργαζόμενων courier. Δεν είναι στο χέρι μας πότε θα φτάσουν στα συγγράμματα στα χέρια μας! Η συγκεκριμένη προθεσμία δεν εξασφαλίζει ότι τα συγγράμματα θα φτάσουν έγκαιρα, και ότι μερικοί από εμάς (πχ όσοι έχουμε μεταφερθεί στις απομακρυσμένες πόλεις καταγωγής μας) δε θα βρεθούμε χωρίς συγγράμματα λίγες μέρες πριν εξεταστική! 

Επίσης, δε θεωρούμε ότι θα «κλείσει» η όρεξη των καθηγητών να εφαρμόσουν το ηλεκτρονικό και πολλαπλό σύγγραμμα με τη κατ’ οίκον διανομή των συγγραμμάτων. Να μην τους αφήσουμε να κάνουν την πανδημία ευκαιρία. Να επιμείνουμε στο αίτημα για ένα και δωρεάν σύγγραμμα που να καλύπτει όλη την ύλη! 

#ΕπιμένουμεΔιεκδικούμε στα φοιτητικά μας δικαιώματα, δεν κάνουμε βήμα πίσω!

-ΕΝΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΣΥΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΜΑΘΗΜΑ ΠΟΥ ΝΑ ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΟΛΗ ΤΗΝ ΥΛΗ 

-ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΜΕΣΑ Η ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΣΥΓΓΡΑΜΑΤΩΝ, ΧΩΡΙΣ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΣΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ 

-ΝΑ ΜΗ ΧΑΘΕΙ ΤΟ ΕΞΑΜΗΝΟ, ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΥΛΗΣ, ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΕΞΑΜΗΝΟΥ, ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΝΤΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ 

-ΔΩΡΕΑΝ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟ ΛΑΟ

http://www.agonistikeskiniseis.org/

Δεν υπάρχουν σχόλια: