10 Απριλίου 2020

Ν. ΥΟΡΚΗ: Αφροαμερικανοί και ισπανόφωνοι οι περισσότερο χτυπημένοι από τον ιό

Η πολιτεία της Ν. Υόρκης στις ΗΠΑ είναι αυτή που μετράει μακράν τα περισσότερα θύματα και κρούσματα από τον κορωνοιό στη χώρα. Με ένα πλήρως ιδιωτικοποιημένο σύστημα περίθαλψης στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και με τις όποιες δημοτικές κατά βάση δομές επιπέδου πτωχοκομείου να φυτοζωούν, είναι εύκολα κατανοητό το γιατί όλοι οι αναλυτές προεξοφλούν ότι οι ΗΠΑ στο τέλος θα καταγραφούν ως η χώρα των περισσότερων μολυνθέντων και νεκρών παγκοσμίως. Στην πιο ισχυρή ιμπεριαλιστική χώρα του πλανήτη, οι ταξικές αντιθέσεις αναδύονται χωρίς αιδώ.

Το να αναγνωρίζεται κάτι τέτοιο από επίσημα χείλη, έστω και σε επίπεδο μιας Πολιτείας, είναι οπωσδήποτε σημαντικό. Μάλιστα ο κυβερνήτης της Ν. Υόρκης που το ανακοίνωσε, απέδωσε ευθέως το τραγικό αυτό στατιστικό δεδομένο σε ένα και μοναδικό παράγοντα: τη φτώχεια!

Στη Μέκκα του καπιταλισμού οι κοινωνικές ανισότητες είναι έντονες, όχι μόνο στον τρόπο υγειονομικής προληπτικής ή θεραπευτικής αντιμετώπισης αλλά και πιο πριν από αυτήν την ανάγκη. Στις συνθήκες διαβίωσης, στέγης, δουλειάς, περιβάλλοντος και ιδιαίτερα τροφής. Σ’ αυτό το τελευταίο, στην κακής ποιότητας τροφή, εστιάζεται ο κύριος λόγος.

Γνωρίζαμε ότι παγκοσμίως η ταξικότητα του ιού προσδιορίζεται από την πρόσβαση σε υπηρεσίες περίθαλψης που έχει ή δεν έχει κάποιος και τι είδους-ποιότητας είναι αυτή. Μάθαμε από τους ίδιους τους Αμερικανούς επιτελείς, ωστόσο, ότι οι πλέον φτωχές και πολυπληθείς κοινότητες, λόγω της κατάστασης του ανοσοποιητικού συστήματος των ανθρώπινων οργανισμών εξ αιτίας της φτώχειας, έχουν τα περισσότερα κρούσματα και τους περισσότερους θανάτους.

Στη χώρα μας, το κυβερνητικό και συστημικό σλόγκαν “ο ιός δεν κάνει διακρίσεις” δεν θα πρέπει να καταπίνεται αμάσητο. Απ’ ότι αναγνωρίζεται απ’ τους υπερατλαντικούς προστάτες της ντόπιας ολιγαρχίας του πλούτου, όσοι νοσούν είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία στα ισόγεια και τα υπόγεια της κοινωνικής και οικονομικής ιεραρχίας. Ο ιός δύσκολα φτάνει στα ... ρετιρέ!

Σ.Π.

Δεν υπάρχουν σχόλια: