01 Απριλίου 2020

Και συ, τσούλα των δήμιων, Επιστήμη...


Και συ, τσούλα των δήμιων, Επιστήμη,
της Αλήθειας εσχάτη τεφροδόχα,
και συ, πρόστυχη Πένα και ψοφίμι,
του βούρκου λιβανίζετε την μπόχα!

Οι στίχοι αυτοί του Βάρναλη μου ήρθαν απευθείας στο μυαλό προχθές. Ο φίλος μου ο Γ., φοιτητής στο Πολυτεχνείο της Κρήτης μου έστειλε το άρθρο ενός καθηγητή του, στο οποίο επιδιωκόταν μια αριθμητική ανάλυση και μια στατιστική εκτίμηση για την έως τώρα πορεία του ιού στη χώρα μας. Το άρθρο συνέκρινε την εξάπλωση του κορωνοϊού στην Ελλάδα με την αντίστοιχη στην Πορτογαλία, δεδομένων κάποιων ομοιοτήτων που παρουσιάζουν οι δύο χώρες (πληθυσμοί, ημερομηνία που πάρθηκαν τα μέτρα κλπ). «Η αύξηση κρουσμάτων στην Ελλάδα είναι γραμμική, μέχρι στιγμής τουλάχιστον», μας πληροφορούσε ο καθηγητής και αυτό λέει επιβεβαιώνει με τον καλύτερο τρόπο τη στρατηγική που έχει χαράξει ο ΕΟΔΥ και τα μέτρα που έλαβε ο πρωθυπουργός για την διαφύλαξη της κοινωνίας από την απειλή. Ύστερα, το κλείσιμο των σχολείων οδήγησε σε μια γραμμική μόνο αύξηση των κρουσμάτων, αποτρέποντας στην ουσία την εκθετική (πολλαπλασιαστική). Όλα καλά, όλα ανθηρά, άλλωστε όντως δεν έχουμε φτάσει στα επίπεδα άλλων ευρωπαϊκών κρατών με τους εκατοντάδες θανάτους κάθε μέρα.

Έφτασε όμως η στιγμή που ο κκ καθηγητής έπρεπε να μιλήσει για θανάτους. Και μπορεί οι θάνατοι της Πορτογαλίας να ήταν 81 παραπάνω από την Ελλάδα (118 έναντι 39), το ποσοστό θνητότητας όμως στη χώρα μας ήταν 65% υψηλότερο από το αντίστοιχο της Πορτογαλίας (3,28% - 1,99%). Πώς να το εξηγήσει αυτό ο καθηγητής με τρόπο αληθοφανή, αποδεκτό, με τρόπο που να δείχνει ότι η κυβέρνηση και νοιάστηκε και πήρε τα κατάλληλα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας (γιατί μην γελιέστε, αυτός ήταν εξ αρχής ο σκοπός του άρθρου); Μα φυσικά, θυμήθηκε ότι τα πραγματικά κρούσματα στην Ελλάδα είναι πολύ περισσότερα από τα επιβεβαιωμένα. Το πιστοποιεί άλλωστε και ο κ. Τσιόρδας (sic). Εγώ από τη μεριά μου είμαι απλός πολίτης, όχι καθηγητής πανεπιστημίου και με την στατιστική τα πάω καλά, αλλά δεν είμαι και ειδικός. Στο δικό μου το μυαλό ωστόσο προκύπτει πολύ αβίαστα το ερώτημα. Πώς ακριβώς έκανε όλη αυτή την ανάλυση, τα διαγράμματα, τις καμπύλες, έβγαλε τα τόσο σημαντικά και κυρίως «επιστημονικά» συμπεράσματά του ο καθηγητής. Πάνω σε τί; Σε αριθμούς που ο ίδιος παραδέχεται ότι δεν γνωρίζει; Σε κρούσματα επιβεβαιωμένα που απέχουν παρασάγγας από την πραγματικότητα; Αποκαλυπτικοί είναι οι ίδιοι οι αριθμοί. Το άρθρο έχει ημερομηνία 30/3 και αναφέρει 1.156 επίσημα κρούσματα. Ο κ. Τσιόδρας όμως (τουλάχιστον εμείς μπήκαμε στον κόπο να τον γράψουμε σωστά) ήδη από τις 18/3 είχε μιλήσει για έναν πραγματικό αριθμό κρουσμάτων γύρω στις 2 με 3 χιλιάδες. Καταλαβαίνει κανείς πόσο αυτός ο αριθμός θα έχει μεγαλώσει στο μεσοδιάστημα. Είναι δυνατόν άρα να μιλά κανείς με τόση βεβαιότητα, τη στιγμή που ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων μας διαφεύγει παντελώς; Μην απορείτε λοιπόν, ναι, αυτό έκανε ο αγαπητός μας κύριος. Ο κ. επιστήμονας, που μελετά τους αριθμούς εκ του σύνεγγυς, θέλει να μας πείσει για τα συμπεράσματά του, τη στιγμή που ο ίδιος παραδέχεται ότι έχει ΠΛΗΡΗ άγνοια για τα πραγματικά νούμερα. Απαιτεί να πιστέψουμε στα ασφαλή του συμπεράσματα, όταν ο ίδιος βεβαιώνει ότι οι αριθμοί που τον οδήγησαν σε αυτά είναι εντελώς αυθαίρετοι. Ο ίδιος σε άλλο του άρθρο δηλώνει πώς στην Ελλάδα, από το πρώτο καταγεγραμμένο κρούσμα τις 26/02 μέχρι 29/03, έχουμε αρκετά δεδομένα, οπότε είναι δυνατό να εκτιμήσουμε τον χρόνο στον οποίο ο ιός θα επιβραδυνθεί και θα σταματήσει. Εντάξει ας μην είμαστε κακεντρεχείς, μερικές φορές χάριν στατιστικής μπορεί να μην είναι απαραίτητη μια ακρίβεια στο χιλιοστό. Ωστόσο δεν προβλημάτισε καθόλου τον συντάκτη του άρθρου ότι η ποιότητα των δεδομένων του είναι αμφίβολη (και ας είναι το σημείο κλειδί στην επιστήμη του), δεν εμφάνισε πουθενά μια διστακτικότητα για τα λεγόμενά του και ας ήξερε ότι μπορεί να πέφτει έξω. Όχι από παράλειψη φυσικά, αλλά γιατί ήρθε και αυτός από το μετερίζι του να μας θυμίσει να τηρούμε ευλαβικά τα μέτρα όσο η κυβέρνηση μας κοιτάει άπραγη.

Τα καταπληκτικά όμως τα ακούσαμε μετά: δεν έχει και ιδιαίτερη σημασία κάποιος με απλή συμπτωματολογία να προχωρήσει σε ανίχνευση κρούσματος αφού μόνο η μετακίνηση και μεταφορά του σε νοσοκομείο αυξάνει τις πιθανότητες για διάδοση του ϊού, χωρίς να έχει αξία η επιβεβαίωση ενός ασυμπτωματικού ασθενούς, μόνο και μόνο για την καταγραφή και την επιβεβαίωση της στατιστικής. Δεν έχει ιδιαίτερη σημασία να ξέρει κανείς αν έχει τον ιό ή όχι. Δεν επηρεάζει αυτό τη συμπεριφορά του, έστω και αν προσπαθεί να προσέχει εμφανίζοντας ήπια συμπτώματα. Η μεταφορά ενός ασθενή σε νοσοκομείο είναι πολύ πιο επικίνδυνη για όλους, λόγω κάποιας μυστηριώδους δύναμης και όχι της έλλειψης κατάλληλων προστατευτικών μέσων που θα εγγυώνται την υγεία και την προφύλαξη, τόσο των ασθενών που μετακομίζονται, όσο και του προσωπικού και των υπολοίπων ασθενών του νοσοκομείου. Δεν είναι δικαίωμα του καθενός να γνωρίζει αν έχει τον ιό ή όχι, δεν είναι δικαίωμα να απαλλαχθεί από το άγχος της αβεβαιότητας (σε κάποιους ίσως ιδιαίτερα ψυχοφθόρο). Άλλωστε άμα έχεις λεφτά τα προβλήματα αυτά τα λύνεις εύκολα με ένα αδρά πληρωμένο τεστ σε ιδιωτική κλινική. Δεν έχουν ακόμα νόημα τα μαζικά τεστ και η σωστή ιχνηλάτηση της ασθένειας, απεφάνθη ο ειδικός. Τι και αν οι πραγματικοί ειδικοί, οι γιατροί, όσο και ολόκληρος Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τονίζουν σε κάθε ευκαιρία ότι η απομόνωση και η καραντίνα δεν αρκούν; Ότι ο εντοπισμός των νοσούντων είναι βασική προϋπόθεση για την αποτελεσματική καταπολέμηση της νόσου; Δεν έχει καν νόημα η καταγραφή των ασθενών για την επιβεβαίωση της στατιστικής, για την ορθή επεξεργασία των στατιστικών δεδομένων! Μα τότε κύριε καθηγητά, εσείς τι ρόλο παίζετε; Αφού δεν έχει νόημα να γνωρίζουμε τα κρούσματα για να κάνουμε στατιστική. Ξέρουμε ωστόσο καλά γιατί δεν έχει κανένα νόημα για εσάς μια τέτοια καταγραφή• θα καταδείκνυε με αδιάσειστα στοιχεία πόσο λάθος είναι και τα νούμερά σας, και οι προβλέψεις, και τα συμπεράσματά σας. Πόσο αδίστακτα προσπαθείτε να βγάλετε λάδι την πολιτική της κυβέρνησης και του υπουργείου, που αθετώντας τις οδηγίες των ειδικών, όσο και τις κραυγές των πολιτών δεν δίνει δραχμή για την πραγματική υγεία του λαού. Αν τα γεγονότα τώρα δεν ταιριάζουν στην άποψή σας, τόσο το χειρότερο για τα γεγονότα.

Η κορύφωση: το Ελληνικό Σύστημα Υγείας, λειτουργεί κανονικά χωρίς να έχει φτάσει στα όρια του και είναι πανέτοιμο να δεχθεί μεγάλο αριθμό νοσούντων. Ε δεν μπορεί. Δεν μπορεί να μην ακούτε τις φωνές των υγειονομικών, των γιατρών, του προσωπικού των νοσοκομείων που φωνάζουν για τραγικές ελλείψεις. Την ανεπάρκεια σε μάσκες και προστατευτικό υλικό, την ανεπάρκεια σε γιατρούς και νοσηλευτές, τις απειροελάχιστες κλίνες ΜΕΘ (που δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι δεν θα γεμίσουν εν μια νυκτί). Αυτό σημαίνει όμως για εσάς «κανονική» λειτουργία του δημοσίου συστήματος υγείας. Μια πλήρης εγκατάλειψη του ΕΣΥ, κλείσιμο ολόκληρων νοσοκομείων τα τελευταία χρόνια, γιατροί και νοσηλευτές που δεν επαρκούν, που μετακινούνται από κέντρα υγείας που κλείνουν για να καλυφθούν τα κενά στα νοσοκομεία, που μπαίνουν σε καραντίνα μόλις μια εβδομάδα γιατί δεν είναι αρκετοί (και όχι δύο όπως συστήνεται για όλους τους υπόλοιπους), με κίνδυνο να μολύνουν ύστερα πολλούς από τους ασθενείς τους. Και η δόξα του υπουργού σας, που όταν απέλυε γιατρούς ήθελε να το έχει και παράσημο. Ούτε οι φωνές πάλι του ΠΟΥ, που δηλώνει καθαρά σε 6 σημεία, ότι η αναβάθμιση του δημόσιου συστήματος υγείας σε κάθε χώρα, είναι ο καθοριστικός παράγοντας για τις εξελίξεις σας τάραξε. Εσείς θα πείτε αυτό που έχετε να πείτε, γιατί άλλωστε τα ξέρετε καλύτερα. Γιατί η «ατομική» μας ευθύνη είναι αυτή που θα καθορίσει τις εξελίξεις και όχι οι κρατικές ευθύνες που αφήνουν επιχειρήσεις με χιλιάδες εργαζόμενους ανοιχτές, χωρίς να έχουν λάβει το παραμικρό μέτρο προστασίας.

Φυσικά, θα έλεγα ψέματα αν σας έλεγα ότι με ξένισε κάτι από όλα ετούτα. Σύσσωμο το αστικό προσωπικό της χώρας έχει βαλθεί να μετακυλήσει τις ευθύνες στις πλάτες του λαού και να αθωώσει τις πολιτικές απαξίωσης του ΕΣΥ που αγκομαχάει. Οι καθηγητές των πανεπιστημίων, πιστοί στο πρόσταγμα του αστικού κράτους για την εμπέδωση όποιας αλήθειας το βολεύει, έχουν ριχτεί σε αυτή τη μάχη με αστείρευτο ζήλο. Πώς να ξεχάσει κανείς ολόκληρη καθηγήτρια Λοιμωξιολογίας που δήλωνε ευθαρσώς ότι ο κορωνοϊός δεν κολλάει με τη Θεία Κοινωνία; Ακόμα και τον αγαπημένο κ. Τσιόδρα, που πιπιλίζει την ατομική ευθύνη και δεν λέει κουβέντα για μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών (που δεν έχει γίνει ούτε μια), για προμήθειες του απαραίτητου υλικού για τα νοσοκομεία και ας ορύωνται οι γιατροί ότι λείπουν τραγικά, για την τόνωση της δημόσιας υγείας και για μαζικά τεστ στον λαό (βασικά μέτρα αντιμετώπισης σύμφωνα με τον ΠΟΥ). Ας είναι τα νούμερα άγνωστα, ας είναι μόνο αποσπασματική η αλήθεια μας, ας το δηλώνουμε κιόλας, μας δίνει το άλλοθι το όνομα της επιστήμης και της έρευνας. Αυτή άλλωστε είναι η ακαδημαϊκότητα σε αυτό το σάπιο σύστημα, μια υπηρέτηση των προσταγμάτων των ισχυρών και τίποτε παραπάνω.

Ξαναγυρνούμε στην ποίηση:

Ήξερε βέβαια
Σε τίποτε δεν πιστεύουν οι αστοί
Στο σφύριγμα μόνο του κέρδους πρώτοι(..)

Ο λαός δεν έχει να περιμένει τίποτα από κυβερνώντες και τους λακέδες του, που του λένε ασύστολα ψέματα χωρίς την παραμικρή αιδώ (ο κ. Χρυσοχοΐδης σήμερα δήλωσε ότι η τηλεόραση καλά κάνει και δείχνει παλιά και ψεύτικα πλάνα, φουσκώνοντας την κατάσταση για να ρίχνει την ευθύνη στον κοσμάκη). Εμείς να απαιτήσουμε μέτρα πραγματικά για την υγεία όλων. Εμείς να επιμείνουμε και να διεκδικήσουμε τα αυτονόητα: μόνιμους μαζικούς διορισμούς γιατρών και επικουρικού προσωπικού στα νοσοκομεία, προμήθεια αντιδραστηρίων και μαζικά τεστ σε όλο το λαό, προμήθεια των απαραίτητων προστατευτικών υλικών, άνοιγμα νέων κλινών ΜΕΘ. Παράλληλα να αξιώσουμε βγαίνοντας από την κρίση να μην πληρώσουμε εμείς τα σπασμένα της. Καμία απόλυση, καμία περικοπή μισθού, κανένα λιγότερο επαγγελματικό δικαίωμα για τους εργαζομένους, καμία περιστολή των δημοκρατικών μας ελευθεριών. Επιμένουμε και διεκδικούμε αυτά που μας ανήκουν, τη δουλειά, την υγεία, την αξιοπρέπειά μας.

#epimenoumediekdikoume

ΥΓ: Το πρωτότυπο άρθρο, για την τεκμηρίωση και των λεγομένων μας, επιστήμη γαρ, το βρίσκει κανείς εδώ https://flashnews.gr/post/420874/ena-mhna-me-ton-korwno-o-sthn-ellada

Β. Μ.

1 σχόλιο:

Νίκος από το Βόλο είπε...

Για τους λόγους αυτούς ακριβώς που αναλύει το παραπάνω εξαιρετικό άρθρο,και για άλλους τόσους,επιβάλλεται οι Μαρξιστές-Λενινιστές επιστήμονες του τόπου μας να συνενώσουν τις γνώσεις και τις έρευνές τους σε ένα ενιαίο κέντρο,ένα,ας το πούμε: αντι-πανεπιστήμιο, όπου τα πορίσματα της γνώσης θα συνδυάζονται με τη διαλεκτική και ιστορική υλιστική αντίληψη και την αφοσίωση στην υπόθεση της αλλαγής του κόσμου, της λευτεριάς και της ευτυχίας του λαού. Μέσα από ένα τέτοιο κέντρο επιστημονικής σκέψης κι έρευνας, πέρα από τον ενσωματωμένο στο κυρίαρχο καθεστώς ακαδημαϊκό κόσμο,θα μπορούσαμε να παίρνουμε σωστή κι έγκαιρη πληροφόρηση για καθετί που απαιτεί το φως της επιστήμης. Είναι φανερό ότι η εργατική τάξη κι ο λαός δεν μπορεί καθόλου να εμπιστεύεται την αστική επιστήμη, που αποτελεί έκφραση συμφερόντων και σκοπιμοτήτων του εκμεταλλευτικού καθεστώτος, όπως ακριβώς δεν μπορεί νάχει την παραμικρή εμπιστοσύνη στα αστικά μέσα ενημέρωσης. Όπως λοιπόν το κομμουνιστικό επαναστατικό κίνημα ήδη χρησιμοποιεί εναλλακτικές μορφές ενημέρωσης,όπως τα διαδικτυακά ραδιόφωνα, φωνές της αντίστασης και του αγώνα, έτσι πρέπει ταχύτατα να προσανατολιστεί και στη συγκέντρωση επαναστατών επιστημόνων σε ενιαίο επιστημονικό κέντρο. Θά'ναι πράξη ύψιστα επαναστατική, αφού ο Διαφωτισμός των μαζών θα φέρει νέο επίπεδο συνείδησης και πράξης. Ας το σκεφτούμε σοβαρά,επομένως. Δεν λείπουν διόλου οι άριστοι επιστήμονες όλων των ειδικοτήτων από το κίνημα. Ίσα- ίσα που και περισσότερα ξέρουν από πολλούς ακαδημαϊκούς χαρτογιακάδες,και γερό φιλοσοφικό-θεωρητικό βάθρο διαθέτουν, που δεν το έχουν οι μεταφυσικά ή και εντελώς πρωτόγονα σκεπτόμενοι από άποψη φιλοσοφίας, τεχνοκράτες των αστικών ΑΕΙ, αλλά και το λαό είναι ταγμένοι να υπηρετούν και να προασπίζουν το δίκιο του. Δεν κάνουν ούτε τα ράσα τον παπά, ούτε τα ντοκτορά και τα μεταντοκτορά τον Αληθινό Επιστήμονα. Κάποτε ο ιδεαλιστής Πλάτων έγραψε μια διαχρονική σοφή διαπίστωση: πάσα επιστήμη χωριζομένη δικαιοσύνης και της άλλης αρετής,πανουργία ου σοφία φαίνεται! Αυτό στη δική μας γλώσσα μεθερμηνεύεται: καμιά δικαιοσύνη και καμιά αρετή μην ψάχνεις σε τεχνοκράτες που υπηρετούν ένα κοινωνικό καθεστώς εκμετάλλευσης, στερημένο πάσης δικαιοσύνης και αρετής! Τα συμπεράσματα δικά σας.