16 Απριλίου 2020

ΗΠΑ| Οι εργαζόμενοι δεν είναι αναλώσιμοι και το φωνάζουν!







Την ώρα που τα think tanks των ΗΠΑ αγωνιούν να προσδιορίσουν την επανεκκίνηση της οικονομίας, αδιαφορώντας για τα χιλιάδες καθημερινά θύματα, ο αμερικάνικος λαός συνεχίζει να αγωνιά για την ίδια του τη ζωή. Αγωνιά, γιατί βλέπει αυτό που έχει γίνει πλέον ξεκάθαρο σε όλους, την ανεπάρκεια του συστήματος υγείας. Αγωνιά, γιατί αν αρρωστήσει την έβαψε. Αγωνιά γιατί είναι εργαζόμενος, όχι από τα στελέχη, από τους άλλους... τους αναλώσιμους.

Παρά τις ιδιαιτερότητες και τις δυσκολίες της περιόδου ο εργαζόμενος λαός των ΗΠΑ προσπαθεί να εκφράσει αυτή του την αγωνία στο δρόμο. Αυτές τις μέρες έχουν πραγματοποιηθεί  διαμαρτυρίες, στάσεις εργασίας και απεργίες σε διάφορους εργασιακούς χώρους με βασικό κοινό παρονομαστή τη διασφάλιση της υγείας του κόσμου της δουλειάς. Απαιτούν προστατευτικό εξοπλισμό και αναπροσαρμογή των όρων εργασίας ώστε να υπάρχει επαρκής ασφάλεια.

Χαρακτηριστικά, εργαζόμενοι σε σουπερμάρκετ, παντοπωλεία, αποθήκες, οι εργολαβικοί, οι εργαζόμενοι στην κατ’ οίκον διανομή προχώρησαν σε διαμαρτυρίες διεκδικώντας γάντια, απολυμαντικά χεριών, απολυμαντικά μαντιλάκια και μάσκες. Αυτές οι κατηγορίες εργαζομένων, όχι μόνο στερούνται βασικά δικαιώματα και μέσα προστασίας, επειδή θεωρούνται δεύτερης κατηγορίας, αλλά καταγγέλλουν ότι σε πολλές περιπτώσεις η εργοδοσία τους απαγορεύει να φοράνε μάσκες για να μην τρομοκρατούνται οι πελάτες. Σε πολλές περιπτώσεις τα αιτήματα ξεφεύγουν από το στενά υγειονομικό μέρος και επεκτείνονται και σε άλλους τομείς. Όπως για παράδειγμα σε απεργία των εργαζόμενους της Instacart, εταιρία ντελίβερι, που παράλληλα με μέσα προστασίας απαίτησαν και «hazard pay», δηλαδή ειδική αμοιβή λόγω έκθεσης σε κίνδυνο.

Τα παραδείγματα είναι πολλά και από το χώρο της βιομηχανίας. Περισσότεροι από τους μισούς εργαζόμενους στο ναυπηγείο Bath Iron Works, έμειναν στο σπίτι, απέχοντας από την εργασία για να πιέσουν τον εργοδότη τους να καθαρίσει καλά το ναυπηγείο. Σε ένα εργοστάσιο φορτηγών της Fiat Chrysler οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε στάση εργασίας επειδή δεν υπήρχε ζεστό νερό για πλύσιμο. Οι αποθηκάριοι της Amazon απαίτησαν από την, άπραγη μέχρι πρότινος, εργοδοσία να λάβει τα κατάλληλα μέτρα για την απολύμανση των εγκαταστάσεων, καθώς ορισμένοι εργαζόμενοι έχουν βρεθεί θετικοί στον ιό. Οι εργαζόμενοι στην αποχέτευση στο Πίτσμπουργκ προχώρησαν σε στάση εργασίας λόγω των ανησυχιών τους για πιθανή έκθεση στον κοροναϊό. «Θέλουμε καλύτερο εξοπλισμό, προστατευτικό εξοπλισμό. Δεν έχουμε μάσκες », είπε ένας από τους εργαζόμενους στην αποχέτευση στον τηλεοπτικό σταθμό WPXI. «Θέλουμε αμοιβή κινδύνου. Η αμοιβή κινδύνου είναι πολύ σημαντική».

Τα παραδείγματα είναι ατελείωτα και επεκτείνονται και σε άλλους κλάδους. Οι οδηγοί των λεωφορείων απαιτούν μέτρα προστασίας. Οι νοσοκομειακοί και οι γιατροί καταγγέλλουν την φρικτή έλλειψη αναπνευστήρων και προσωπικού προστατευτικού εξοπλισμού, αντιμετωπίζοντας τον κίνδυνο της απόλυσης.

Οι εργαζόμενοι στις ΗΠΑ εναντιώνονται στις απολύσεις και απαιτούν τα αυτονόητα, μέτρα προστασίας, ενίσχυση του συστήματος υγείας, αξιοπρεπή μισθό και συνθήκες εργασίας. Λένε χαρακτηριστικά «Εδώ διακινδυνεύουμε τη ζωή μας για κοτόπουλο».

Οι εργαζόμενοι στις ΗΠΑ κινητοποιούνται. Όπως και σε πολλές χώρες. Όπως και εδώ έγινε η αρχή με την κινητοποίηση των υγειονομικών στις 7 Απρίλη. Οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν να κινητοποιούνται παρά τις δυσκολίες και τις ιδιαιτερότητες της περιόδου. Θα συνεχίσουν να προσθέτουν έναν ακόμα βραχνά στους από πάνω. Θα βρούνε τους τρόπους... γιατί δε μπορούν να κάνουν αλλιώς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: