17 Ιουλίου 2020

ΑΘΗΝΑ | Μαζική απάντηση στην απαγόρευση των διαδηλώσεων και στην κρατική τρομοκρατία


Με μια καλή μαζικότητα χιλιάδων διαδηλωτών πραγματοποιήθηκε στους δρόμους του κέντρου της Αθήνας η πορεία καταγγελίας του νόμου που επιδιώκει να βάλει στο γύψο τις διαδηλώσεις, καθώς και του οργίου κρατικής τρομοκρατίας απέναντι στη διαδήλωση της προηγούμενης Πέμπτης 9 του Ιούλη. Η πορεία αυτή δε χτυπήθηκε απ΄ την αστυνομία, ούτε ζητήθηκαν «υπεύθυνοι», αποτελώντας έτσι στην πράξη μια πρώτη άμεση έμπρακτη αμφισβήτηση του νόμου, και μια παρακαταθήκη στον αγώνα για την ανατροπή του. Παρά το γεγονός πως ήταν εμφανής η αστυνομική παρουσία, με ΜΑΤ και μηχανοκίνητους, στους γύρω δρόμους. Απ΄ τη σημερινή πορεία προκύπτουν τα παρακάτω βασικά πολιτικά συμπεράσματα:


1. Μεγάλο κομμάτι του λαού αψήφησε το κλίμα τρομοκρατίας που εκφράστηκε με τους άγριους ξυλοδαρμούς, τα χημικά και τις συλλήψεις, της πορείας της 9/7, αψήφησε τον ψηφισμένο νόμο, και κατέβηκε στο δρόμο, διαδηλώνοντας μαζικά και μαχητικά. Αυτό αποτελεί και την καλύτερη απάντηση σε αντιλήψεις πως «ο κόσμος δεν τραβάει», σε ηττοπαθείς λογικές και φανερώνει τις πραγματικές δυνατότητες και τις διαθέσεις του λαού και της νεολαίας.

2. Έδειξε πως η άρχουσα τάξη και η κυβέρνηση, παρά την αγριότητα και την αποφασιστικότητα της αντιλαϊκής της πολιτικής, που την οξύνουν τα ζόρια της, δεν κατόρθωσε να καταστείλει τη διαδήλωση αυτή. Κι αυτό αποτελεί μια επιτυχία του κινήματος και μια θετική παρακαταθήκη για τις μελλοντικές μάχες που έχει μπροστά του. Γιατί η φάση έχει αλλάξει και οι απαγορεύσεις των διαδηλώσεων βρίσκονται μπροστά μας.

3. Ξεμπρόστιασε τη λογική και πρακτική του ΚΚΕ που όχι μόνο απουσίαζε από κινητοποιήσεις σαν τη σημερινή, αλλά κινείται σε μια λογική επιδίωξης «εξαίρεσής» του απ’ τις απαγορεύσεις, σεβασμού της αστικής νομιμότητας και αποδοχής των όρων που θέτει το σύστημα.

4. Έδειξε πως όταν μια διαδήλωση χαρακτηρίζεται από μια λογική μαζικής και μαχητικής περιφρούρησης και κοινής δράσης σ΄ αυτή τη βάση, και στη λογική του αμοιβαίου σεβασμού των δυνάμεων που συμμετέχουν, μπορεί να στηρίξει στην πράξη τα κομμάτια του λαού και της νεολαίας που κατεβαίνουν στο δρόμο, και να εμποδίσει καταστάσεις διάλυσης.


Το ΚΚΕ(μ-λ) πορεύτηκε μ’ ένα μαζικό και μαχητικό μπλοκ, πίσω απ΄ το πανό των «Αριστερών Οργανώσεων και Συλλογικοτήτων», που καλούσαν από κοινού στην Πλατεία Κοραή. Πίσω απ΄ το πανό αυτό πορεύτηκαν επίσης τα μπλοκ της ΟΚΔΕ, της ΔΕΑ, του «Ξεκίνημα», της Ομάδας Κομμουνιστών/Κομμουνιστριών Αναμέτρηση, της Συνάντησης για μια Αντικαπιταλιστική Διεθνιστική Αριστερά, του Μ-ΛΚΚΕ, του Συντονισμού Δράσης και Διαλόγου Κομμουνιστικών Δυνάμεων (ΑΡ.ΑΝ., ΚΚ Εργατικός Αγώνας, Παρέμβαση, Πολιτική Κίνηση για ένα Σύγχρονο Κομμουνιστικό Σχέδιο, Σύλλογος «Γιάννης Κορδάτος»).

Μπροστά απ’ το μπλοκ αυτό των Οργανώσεων πορεύονταν άλλες δυνάμεις (ΝΑΡ, ΑΡΑΣ, ΑΡΙΣ, ΣΕΚ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΛΑΕ, ΕΕΚ, πανό φοιτητικών συλλόγων, “No Passaran”), με κοινό πανό μπροστά.

Ο αγώνας για την υπεράσπιση του δικαιώματος του λαού στη διαδήλωση βρίσκεται μπροστά μας. Και μόνο η επίμονη, μαζική, μαχητική και αποφασιστική πολιτική αντιπαράθεση στην επιδίωξη του συστήματος να βάλει στο γύψο τις διαδηλώσεις, μέσα κι από πρωτοβουλίες κοινής δράσης που να ευνοούν το ξεδίπλωμα της λαϊκής αντίστασης μπορεί να πετύχει την ανατροπή του αντιδραστικού αυτό νόμου.



Δεν υπάρχουν σχόλια: