14 Ιουλίου 2020

Η Αγία Σοφία στη δίνη του αντιδραστικού ιμπεριαλιστικού και αστικού ανταγωνισμού

Με αφορμή τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ(μ-λ) έβγαλε την παρακάτω ανακοίνωση:

Η απόφαση του Ρ.Τ. Ερντογάν για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί (με παράλληλη λειτουργία της σαν μουσείο κατά τα πρότυπα της Παναγίας των Παρισίων), σίγουρα είναι μια αντιδραστική ενέργεια που υποβαθμίζει και θέτει σε κίνδυνο ένα πολύ σημαντικό από ιστορικής και πολιτιστικής πλευράς μνημείο. Μια ενέργεια που έχει καταγγελθεί και στο εσωτερικό της Τουρκίας από αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις.

Στην ουσία, όμως, αποτελεί μια ενέργεια ενταγμένη τόσο στο πλαίσιο «διαπραγμάτευσης» της Τουρκίας με τη Δύση για αναζήτηση ευρύτερου περιφερειακού ρόλου, όσο και στο πλαίσιο της σταθερής αντιπαράθεσης και ανταγωνισμού των αστικών τάξεων Τουρκίας και Ελλάδας. Παράλληλα, βέβαια, στοχεύει και στην ενίσχυση του εσωτερικού μετώπου της γείτονος, με την αποκαθήλωση μιας ακόμη απόφασης «υποχώρησης» του Κεμάλ (μαζί με τη συνθήκη της Λοζάνης «που έδωσε τα νησιά»).

Ολόκληρη η ανακοίνωση εδώ: Η Αγία Σοφία στη δίνη του αντιδραστικού ιμπεριαλιστικού και αστικού ανταγωνισμού

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Το μοναδικό κόμμα που έβγαλε ανακοίνωση είναι το Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας. Η Ανακοίνωση υπάρχει στον 902. Δεν την είδατε.....

Ανώνυμος είπε...

Το μοναδικό κομμουνιστικό κόμμα της Τουρκίας που είναι νόμιμο εννοείς; Γιατί όλες οι άλλες κομμουνιστικές οργανώσεις είναι παράνομες.