16 Ιουλίου 2020

ΙΝΔΙΑ | ΜΗΝ ΣΚΟΤΩΝΕΤΕ ΤΟΝ ΒΑΡΑΒΑΡΑ ΡΑΟ ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ!

Προδημοσίευση από την Προλεταριακή Σημαία:


Με δελτίο Τύπου που δημοσιεύτηκε στις 12 Ιουλίου 2020, ύστερα από επανειλημμένα και άκαρπα δημόσια διαβήματα, η σύζυγος και οι τρεις κόρες του προφυλακισμένου Ινδού αγωνιστή συγγραφέα Βαραβάρα Ράο έστειλαν νέα δημόσια επιστολή. Επισημαίνουν την ραγδαία επιδείνωση της υγείας του και τον κίνδυνο ανεπανόρθωτης ζημιάς για τον ηλικιωμένο αγωνιστή που κατηγορείται με χαλκευμένα στοιχεία ως «τρομοκράτης» και σχετιζόμενος με το παράνομο ΚΚ Ινδίας ( Μαοϊκό). Αναλυτικά η επιστολή αναφέρει:

“Εμείς, τα μέλη της οικογένειας του Βαραβάρα Ράο, διεθνώς αναγνωρισμένου επαναστάτη Τελούγκου ποιητή και ευρέως γνωστού διανοούμενου, ο οποίος είναι φυλακισμένος στη φυλακή Taloja στη Navi Mumbai, ανησυχούμε πολύ για την επιδείνωση της υγείας του. Η κατάσταση της υγείας του είναι ανησυχητική για πάνω από έξι εβδομάδες τώρα, από τότε που μεταφέρθηκε σε κατάσταση λιποθυμίας στο Νοσοκομείο JJ από τη φυλακή Taloja στις 28 Μαΐου 2020. Ακόμη και όταν, τρεις ημέρες αργότερα, πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο και στάλθηκε πίσω στη φυλακή, δεν υπήρξε καμία βελτίωση στην υγεία του και εξακολουθεί να χρειάζεται επείγουσα υγειονομική περίθαλψη.

Η άμεση αιτία ανησυχίας τώρα είναι ότι αναστατωθήκαμε πολύ στη συνήθη τηλεφωνική κλήση που λάβαμε από αυτόν το Σάββατο το απόγευμα. Αν και οι δύο προηγούμενες κλήσεις στις 24 Ιουνίου και στις 2 Ιουλίου ενέπνεαν επίσης ανησυχία με την αδύναμη και σιγανή φωνή του, το γεμάτο ασάφειες λόγο του και τα απότομα άλματα από τα Τελούγκου στα Χίντι. Ως ένας ευφραδής και με σωστή άρθρωση λόγου δημόσιος ομιλητής και συγγραφέας στη γλώσσα Τελούγκου για πάνω από πέντε δεκαετίες, δάσκαλος της Τελούγκου για τέσσερις δεκαετίες και γνωστός για τη σχολαστική μνήμη του, αυτή η αδέξια προσπάθεια να ψάχνει να βρει λέξεις, η έλλειψη συνοχής και η απώλεια μνήμης ήταν από μόνα τους ασυνήθιστα και τρομακτικά.

Η τελευταία όμως κλήση, στις 11 Ιουλίου είναι πολύ πιο ανησυχητική καθώς δεν απάντησε σε ευθείες ερωτήσεις σχετικά με την υγεία του και μπήκε σε ένα είδος παραληρηματικής και με παραισθήσεις ομιλίας για την κηδεία του πατέρα του και της μητέρας του, γεγονότα που συνέβησαν πριν επτά και τέσσερις αντίστοιχα δεκαετίες. Στη συνέχεια, ο συγκατηγορούμενος σύντροφός του πήρε το τηλέφωνο από αυτόν και μας ενημέρωσε ότι δεν είναι σε θέση μόνος του να περπατήσει, να πάει στην τουαλέτα και να βουρτσίσει τα δόντια του. Μας είπαν επίσης ότι όλη την ώρα έχει παραισθήσεις ότι εμείς, τα μέλη της οικογένειας, περιμένουμε στην πύλη της φυλακής να τον δεχτούμε καθώς ελευθερώνεται. Ο συγκρατούμενός του είπε επίσης ότι χρειάζεται άμεση ιατρική περίθαλψη όχι μόνο για το σώμα αλλά και για νευρολογικά θέματα. Η σύγχυση, η απώλεια μνήμης και η έλλειψη συνοχής είναι αποτελέσματα της ανισορροπίας των ηλεκτρολυτών και της πτώσης των επιπέδων νατρίου και καλίου και οδηγούν σε εγκεφαλική βλάβη. Αυτή η διαταραχή του ισοζυγίου των ηλεκτρολυτών μπορεί επίσης να αποβεί μοιραία. Το νοσοκομείο της φυλακής Taloja κάθε άλλο παρά είναι εξοπλισμένο, για να χειριστεί αυτού του είδους τη σοβαρή πάθηση, είτε με ιατρική εμπειρία είτε με εξοπλισμό. Επομένως, είναι εξαιρετικά απαραίτητο να μεταφερθεί σε ένα πλήρως εξοπλισμένο πλήρως εξειδικευμένο νοσοκομείο για να σωθεί η ζωή του και να αποτραπεί ενδεχόμενη εγκεφαλική βλάβη και ο κίνδυνος για τη ζωή λόγω διαταραχής του ισοζυγίου των ηλεκτρολυτών.

Στην παρούσα συγκυρία αφήνουμε στην άκρη όλα τα σχετικά δεδομένα όπως, ότι η υπόθεση εναντίον του είναι κατασκευασμένη· ότι έπρεπε να περάσει 22 μήνες στη φυλακή ως υπόδικος με την διαδικασία κλήτευσης να μετατρέπεται σε τιμωρία· ότι τα αιτήματα του για αποφυλάκιση με εγγύηση απορρίφθηκαν τουλάχιστον πέντε φορές έως τώρα, ότι ακόμη και τα αιτήματα για αποφυλάκισή με εγγύηση λόγω ηλικίας, κακής υγείας και ευπάθειας στον Covid, αγνοήθηκαν. Η ζωή του είναι ο ανώτατος λόγος ανησυχίας για εμάς αυτή τη στιγμή. Το αίτημά μας τώρα είναι να σωθεί η ζωή του. Απαιτούμε από την κυβέρνηση να τον μεταφέρει σε καλύτερο νοσοκομείο ή να μας επιτρέψει να του παρέχουμε την απαιτούμενη ιατρική περίθαλψη. Θέλουμε να υπενθυμίσουμε στην κυβέρνηση ότι δεν έχει κανένα δικαίωμα να αρνηθεί το δικαίωμα στη ζωή οποιουδήποτε ατόμου, πολύ λιγότερο ενός υπόδικου κρατούμενου.


P. Hemalatha, η σύζυγος
P. Sahaja, P. Anala, P. Pavana, οι κόρες


* Το Δελτίο Τύπου με τίτλο “Don’t Kill Varavara Rao in Jail!” αναρτήθηκε στις 12 Ιουλίου 2020 στη διεύθυνση https://www.redspark.nu/en/political-prisoners/dont-kill-varavara-rao-in-jail και κυκλοφόρησε σε πολλά ινδικά και διεθνή ΜΜΕ. Την μετάφραση από τα αγγλικά έκανε ο Κ.Κα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: